Tre månader efteråt – om Lakeland och Todd Bentley

De har nu gått mer än tre månader sedan det var intensiva debatter om den kanadensiske evangelisten Todd Bentley och pingstförsamlingen i Lakeland, Florida, bland annat på denna blogg. Församlingen och mötena med Bentley skapade uppmärksamhet över hela världen och mötena sändes dagligen över internationell kristen TV. Superlativerna var enorma, en ny väckelse var född, en ny kristen era. Sedan blev allt tyst.

Sedan avslöjades i augusti att Bentley skulle skilja sig, han hade alkoholproblem och ägnat sig åt någon form av vänsterprassel samtidigt som han höll helande- och väckelsemöten. Den berörda pingstkyrkan i Lakeland avbröt kampanjen med honom när detta inträffade, och han fick sluta som chef för sin missionsorganisation.

Allt tyder på att Bentley har gått under jorden. Han har uppenbarligen stora problem i sitt liv, enligt vad som offentligt har sagts av hans mentorer och rådgivare.

Den berörda pingstkyrkan i Lakeland har återgått till sin normala verksamhet, säkert en bra församling, men den berörda kampanjen började trappas ner när Bentley slutade, och nu har allt återgått till den normala verksamheten.

Men väckelsemötena med Bentley skapade en enorm uppmärksamhet och människor vallfärdade till Lakeland.

Min fråga kvarstår. Varför åkte man till Lakeland? Var det för att möta Jesus? Möter man Jesus på ett särskilt sätt i Lakeland i Florida? Varför har inte alla dessa människor fortsatt åka till Lakeland efter det att Bentley slutade predika? Det var ju inte för Bentleys skull man åkte dit, det var för att möta Jesus har ju alla sagt. Men om så var fallet, borde väl resandet till Lakeland fortsätta efter att Bentley slutade predika där, och Jesus borde ju bli ännu mer närvarande efter det att synden och dubbellivet avslöjades? Väckelsen i Lakeland borde väl rimligtvis ha tilltagit efter reningsbadet som ledde till att Bentley avslöjades? Eller om det var så att det inte var Bentley man åkte för att lyssna på, utan det handlade om en unik församling i Florida i Lakeland, då borde väl resandet dit ha fortsatt efter det att Bentley slutade predika, om man tror att det är något särskilt med denna församling?

Eller var det så att det som egentligen lockade var en originell och spektakulär predikant? Det handlade egentligen inte om Jesus, det handlade inte om en speciell församling, det handlade inte om att möta Gud, utan det handlade om en orginell och spektakulär predikant? Faktum är att folk slutade åka till Florida när Bentley slutade predika i Lakeland.

Den karismatiska kristendomen handlar tyvärr i alltför stor utsträckning om personkult, ytliga känsloupplevelser, idoldyrkan av spektakulära predikanter och att haka på den senaste trenden. Det vore bättre om det handlade mer om Jesus, bara Jesus. Och en radikal efterföljelse av Jesus.

Det vore kanske bättre att vallfärda till kristna och församlingar som bokstavligen ger sitt liv för sin tro på Jesus och sin övertygelse. Jag samtalade senast idag med en förföljd kristen från Egypten.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ronny

  Jag tror det blivit inflation på vad man mennar med tex Radikal efterföljelse av Jesus och att ge sitt liv för Jesus. Detta i karismatiska kretsar överandliga och spektakulära är gärna just det man mennar med . Radikal efterföljelse och ge sitt liv för Jesus . Jag har rört mig i dessa Kretsar i 22 år och sett att det är dessa manifestationer etz . Som gärna kallas radikalt och ge sitt liv för Jesus. Så folk kan var rätt förblindade pga sådant. Och det kan nog ta lång tid att vända om ifrån , för mig har det tagit många år. Men på sennare tid har Gud visat mig att det var Kärleken som de tex hadde i Jesus rörelsen som Jag hadde missat . För typ sånna här ytliga känsloupplevelser. Och när jag började röra mig emot 1kor 13 Kärlekens lov och Korsets förkunnelse igenom Guds Kärlek och nåd . Då började puselbitarna falla på plass och fick tron substans tycker jag men än har jag mycket att mogna och lära om tron. Så vist kan man vända om från över andlighet . Men allting har sin tid .Och igenom tro och tålamod får man vad utlovat är . I varje fall när vi vill det… Frid Ronny

 • Gabriel Hammar

  Bra text, Stefan!
  Jag har själv blivit väldigt inspirerad och utmanad i höst av en bok av Wilgot Fritzon. Man har samlat ihop några av hans ledare i tidningen Ljus i Öster. Där står det bland annat om kristna i Kina som betalar ett pris för sin tro. De lever under stor förföljelse, men också i mycket av Guds kraft. Det är radikal kristendom och radikalt lärjungaskap enligt mig. Jag tror att ett av den västerländska kyrkans stora problem är att vi inte vill betala priset för att följa Jesus. Vi vill leva våra medelsvenssonliv, som alla andra. Vi vill inte dö bort mer ifrån oss själva för att komma in i ett djupare lärjungaskap, och en fördjupad tjänst.

 • http://imago2.blogspot.com David Å

  käre Stefan

  Vad vi bör göra är att be för vår broder Todd. Todd Betley befinner sig just nu på Rick Joyners Morningstar ministries för själavård. Mao han är i goda händer. Bill Johnsson (Som gästar New Winekonferensen i Sthlm i april), John Arnott och Che Ahn skrev en uppdatering ang situationen – ni som är intresserade kan läsa på http://www.ibethel.org/regarding-todd-bentley/

  utdrag;
  Todd will be moving to Morningstar Ministries to live for a season. Rick Joyner’s wisdom, along with the strength of the Morningstar community of believers, will be a great support to Todd as he deals with the heart issues that brought about his failures. A council of three has also been formed to give oversight to the restoration process. Rick Joyner, Jack Deere, and Bill Johnson will give oversight as needed.

  We appreciate the prayers and support of countless numbers of believers who have continued to support Fresh Fire Ministries. We also appreciate the prayer support of so many for the Revival Alliance. We are also very thankful for Rick Joyner and his whole team that will be working to bring about a complete healing to our friend, Todd Bentley.

  It should also be noted that effort is being made to ensure that Shonnah (Todd’s wife) and children are also cared for and given opportunity to receive ministry and help. As you may imagine, they have suffered great hurt from this failure.

  There are many in Fresh Fire Ministries who also need help. Efforts are being made to serve them as well as possible. John Arnott recently invited the Fresh Fire Ministries associates to Toronto for their Signs and Wonders Conference to receive personal ministry and encouragement. These kinds of efforts will continue.

  Bill Johnson, John Arnott, and Rick Joyner have each spent time with the Fresh Fire Ministries board, and will continue to assist them as needed through this tragic season.

  Fresh Fire Ministries will continue their crusades and conference schedule around the world. They are a group of ministers with much integrity and a great heart for the lost. Pray for them as they maneuver through the challenging season ahead, while serving the church at large.

  We are thankful for the honor of being involved in this crisis.

  On behalf of Revival Alliance,
  John Arnott, Che Ahn, and Bill Johnson

 • Christer Roshamn

  Ännu en ”artikel” av dig Stefan. Jag som ser mig själv som karismatisk kristen är så trött på en ytlig kristendom. Det är djupt tragiskt med alla osundheter som tar bort fokus från Jesus. Vi behöver mer av en radikal efterföljelse för Jesus. Den helige Ande, hans gåvor och kraft är ju givna så att vi ska kunna fullfölja uppdraget!

  Allt gott!

  Christer Roshamn EFK pastor

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Mycket bra frågor Stefan! Personligen så har jag tappat mycket förtroende för Rick Joyner och co och hela den kristendomstolkning de står för. (som jag tidigare i mitt kristna liv var mycket impad av) Jag mins när Rick Joner skrev om ”den ansiktslösa väckelsen” då kändes det fräscht nu känns det bara unket med alla supersmorda apostlar med överdådiga mandat.

  Joachim Elsander
  EFK Pastor

 • http://imago2.blogspot.com David Å

  Joachim

  Har du träffat Rick Joyner och de du kallar ”supersmorda apostlar med överdådiga mandat” och vem har gett dem den benämningen? Har du bett tillsammans med dem och sett deras passion för Herren? Bör vi som kristna (och inte minst ledare för kyrkan) förtala våra bröder på det sättet utan att ens personligen ha träffat dem?

 • Nils

  Tack, tack, tack !

  Alla ni som försöker reflektera sunt & balanserat.

  Själv har jag blivit trött på Gudstjänstliv som andas ”enfald & psykotisk dumhet”.

  Starka ord, men jag har trots allt ”50 års pingsterfarenhet” av trender & tuvhoppande.

  Några frågor som borde speglas mer allmänt:
  Varför ska många kliva upp på estrader & predikostolar med så lite i bagaget att förmedla ?
  Varför föraktar man kunskapen utifrån Guds eget ord ?
  Varför drivs verksamheten för att ”pyssla med verksamhet”.

  Att göra tjänst inför Gud – som en Gudstjänst bör präglas av borde vara signum.

  Kan många av estrtadörerna verkligen påstå att de gör tjänst inför Gud i en Gudstjänst ?

  Ofta går faktiskt den s.k. ”Gudstjänsten” helt obemärkt förbi…
  kanske på sin höjd en sångstrof dröjer sig kvar, men behållningen blir gemenskapen & samtalen med de vanliga besökarna som sökt sig till en gemenskap.

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  David: Ser du inga som helst problem med den ledarfixering som Wagner och Joyner håller på med? Som svar på din fråga: Nej jag har av naturliga skäl inte bett tillsammans med Joyner. (Det vore i och för sig häftigt). Han finns ”over there” i lite andra sammanhang än jag rör mig i. Jag förtalar dem inte, tvärt om jag har läst alla Joyners böcker tills för några år sedan, jag har lyssnat på honom på nätet osv. Ett tag i mitt kristna liv så tyckte jag att hela deras ”paket” var det häftigaste som fanns! (allvarligt, jag menar det)

  Personligen så tilltalas och utmanas jag mer av personer som Shane Claiborne, Greg Boyd etc. De står för det profetiska utan alla karismatiska klyschor. Förstår du vad jag menar? Det är jordnära, Guds rike är något man kan ta se och ta på, inte märkliga manifestationer och profetsior. För mig har synen på det profetiska förändrats också. Det är inte längre (bara) gåshud och ”andlig stämning”. Det är när man står upp och gör något för Guds rike i den här tiden. Det behöver liksom inte kaplas ut på ”God Channel” och omhuldas av hela kristna mediagrejen hela tiden.

  Som sagt jag vill inte förtala kring hela apostla-grejen med Wagner, Joyner & co men visst måste man få fråga och undra?

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Stefan. Tack för att följer upp detta, det är viktigt! Bra skrivet.

  Jag hoppas och ber att många uppriktiga och längtande men lurade karismatiker ska lära sig en välbehövlig läxa av detta. ”Profeterna” ska bedömas på deras frukt – huruvida deras liv återspeglar Guds vilja såsom den uttolkats av Jesus (Mt 7). Redan innan Bentleys ”fall” var det uppenbart att hans liv präglades av saker som står i direkt strid med Jesus undervisning – ett desperat sökande efter uppmärksamhet (Mt 6), våldsamhet och passion för pengar tex. Givetvis ska vi samtidigt be för honom, Gud kan både använda och rädda även falska profeter, men vi får inte följa dom och stödja deras verksamhet.

 • Andreas

  Säger bara Karisma vs Karaktär….båda behövs i våra liv! Bara för att någon är använd av Gud betyder det inte att hans Karaktär är intakt. Sedan bara för att någons karaktär är usel, så måste vi inte förkasta det Gud uppenbarligen gjorde. Det bästa såklart i den bästa av världar är den fungerande församlingen där Guds kraft får flöda i vår mitt och brustenhet till förvandling, helande och befrielse, men vi ligger väl inte i topp direkt i Sverige!

 • http://www.kumlapastorn.blogspot.com Kumlapastorn

  Viktiga reflektioner. Tack, Stefan. Det är ju alldeles uppenbart att vår tid uppmuntrar yta och ”luft” där täckning och djup ibland saknas. Inte minst vi i västvärlden löper ju en enorm risk att gå på minor på dessa områden.

  Ett boktips till alla debattörer: Rob McAlpine har skrivit en bok som heter ”Post charismatic?” som handlar om hur man handskas med erfarenheter då karismatiken spårat ur. Mycket klok man med en klar idé om hur man lyckas vara ”post weirdness” utan att för den skull bli ”post Holy Spirit”.

  Fredrik Lignell

 • TOR

  Det är synd om människorna som Strindberg sa. Själv har jag tröttnat på den sk karismatiska kristendomen för länge sen. Visst finns det en lockelse i den. Men inget jag rekommenderar för den som vill skaffa sig ett liv. Alla söker sig till elden. Även brända barn.

 • Lasse

  Taget ledarskap ska avslöjas, det värts jag vet är när folk hypar upp det enkla Gud vill.
  Att amerikanska blanka kostymer och stora ringar känns tunnt är jag nog inte ensam om att tycka.
  Varför åka till Laykland, ta en fisketur i naturen och umgås med Gud.

 • Katta

  Frid!

  Tack för meningarna du skrev om mer om Jesus.

  Många gånger har jag lyssnat på en predikan, ja kanske ett helt möte, utan att höra något om Jesus. Kanske har det lästs någon Bibelvers, men ofta har jag bara hört hur dåliga vi kristna är. Det exempel som oftast tagits fram är att vi inte tar med oss fler ofrälsta till kyrkan så församlingen växer, och kanske underförstått pastorn får den uppmärksamhet han behöver (eftersom han kan ha svårt att ta emot den bekräftelse han behöver från Gud och desperat letar efter att bli bekräftad genom människor…)
  Jag tror de flesta kristna vet att de är ”dåliga”, och istället behöver insikt i hur älskade, förlåtna och accepterade de är av Gud! Detta underbara, fantastiska, oerhörda som Jesus gjort för oss är de goda nyheterna!
  Personligen tycker jag inte det är så kul att ta med mina ofrälsta grannar och vänner till ett möte där de får höra hur otacksamma kristna är. Även om det kan vara sant och även om DHA kan röra vid människor oavsett predikan, så tycker jag att det vore roligare om de fick höra om Jesus och fick möta människor som vågade slappna av i kyrkan och kanske till och med le. Inte mekaniskt hoppa, studsa och as garva utan DHA´s inspiration, utan bara vara, utan att vara rädda att tappa fasaden.

  Vad gäller Lakeland så hände/händer det i USA och jag antar att där finns kristna som kan pröva det. Men jag tror inte vi behöver åka dit för att möta Jesus. Missförstå mig inte, jag älskar att hamna bland en grupp kristna som lovprisar Herren tillsammans, men jag tror att den allra intimaste gemenskapen med Jesus har vi när vi är ensamma med Honom. Då lär vi känna varandra på djupet… För mig är det mer värt än helande, under och kraftgärningar. Ja, det är mer värt än något annat!

 • Peter E

  En sanning som blivit alltmer prövad är att karisma utan karaktär leder till katastrof.

 • alexander

  suget efter när gud rör sig, när Gud utguter, det sker inte i Sverige.

 • Jan Sköld

  Tyvärr är det samma personkult i Sverige, här det mer sofistikerat .Här är det utbildning
  underhållnig och att man froterar sig med maktens människor som gäller. Jag vet inte om det är djupare än Lakeland.
  De flesta kristna i Sverige är nästan helt integrerade med det sekularicerade samhället.
  Värderingar ,levnadsätt, ja nästan allt. Var finns saltet i Sverige ?
  De flesta ledare i Svensk kristenhet lever i svår människofruktan istället för Gudsfruktan !
  Hur ska det avhjälpas ?
  Vi har mycket att lära avde kristna kineserna ,indierna,afrikanerna som lever i ett fullständigt beroende av Den Helige Ande. Förföljda,baktalade missaktade ja visst men Herrens eld brinner.
  När koreanska kristna missionerade i afganistan och blev hotade diskuterades i Svensk kristen press om det var var riktigt att skicka missionärer till krigssoner, är detta tecken på djup !!?
  Har man inte läst missions befallningen ?

 • Andreas

  Tänk om vi kunde öppna för Anden mer i våra kyrkor utan att nu pga dikeskörning kasta ut församlingen i Korinth och Todd Bentley med badvattnet. Det är Anden som gör skillnaden i människors liv. Tänk alla tillfällen man har fått varit med om då Anden rört vid människors liv och de tagit emot Jesus, blivit djupt berörda, helade etc. Varför tenderar vi hela tiden gå från det ena diket till det andra? Antingen Post traditionella vs Postkarismatiska. Jesus i mitt tycke både helade, befriade, profeterade, ropade ut, viskade och ändå var följde han traditionerna och gick till bönerna 3 ggr om dagen i enlighet med traditionen. Apostlarna följde på samma sätt. Det första Paulus frågar efter Apg 19 är om de är Andedöpta, han visste att det var avgörande för att klara uppdraget. Jag tror bara att det är tonen vi gör det och vår svaghet för att falla in i underhållningskristendom.

  Mer av Karismatisk Kristendom, gärna mjuk och inte rockstjärneorienterad, in i våra kyrkor, annars kommer vi aldrig lyckas vända detta land.

  Jesus kom med din Andens vind över Sverige och våra kyrkor

 • Roberth

  Att din blogg har så många besökare och välkommenterat vad du än skriver, kanske tyder på en personkult? Den store stefan swärd som predikar :S

  Nej, allvarligt, peronkult är inte bra, detta har vi haft församlingar i sverige som har varit otroligt duktiga på och slå sig med, ett tragiskt exempel är ju en fd församling i sthlms området som hade mkt kända och stora medlemmar och pastorer… En god tanke som gick fel.

  Vi är så prestationsinriktade att vi valfärdar till församlingar och deras modeller för att se vad de gör för något som är rätt, vem vill inte flytta till en storstad och gå med i den där kändisförsamlingen som alltid är full och har haft massa väckelse? Min gråa föramling är ju trist och vi vinner aldrig någon.

  Denna prestationsångest är inte bra!

 • Ansgarius

  På tal om ”karismatiskt kristna”:

  Det verkar tvivelsutan som att det är just denna kategori som dominerar kommenterandet i Stefans blogg, att döma av de särskrivningar och övriga språkliga nedrigheter som huserar här.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  En kommentar till TORs inlägg,
  Den helige Andens verk är en del av det kristna livet. Anden uppenbarar sig genom Andens frukt och Andens gåvor. Dessa tecken ska följa dem som tro läser vi i missionsbefallningen. Paulus presenterade evangeliet med en övertygelse i ande och kraft. Det är grundläggande Bibliska sanningar. Det blir fel om man tar avstånd från vad Bibeln lär bara för att man har mött misslyckanden eller människor som plagierat eller missbrukat Andens gåvor.
  hälsn

  Stefan Swärd

 • http://imago2.blogspot.com David Å

  Joachim

  Jo, jag har problem med ledarsynen i vissa karismatiska kretsar… men jag vill inte döma ut en rörelse som villolära för det. Vad jag vänder mig emot är din ensidiga kritik vilket ockå Swärd står för. Alla rörelser har sina fallgropar EFK har sina och profetrörelsen i USA sina… Ang Claiborne o Boyd m fl. Jag håller med om att de är profeter men de är det på andra sätt. Gud använder Claibornes profetiska skärpa vad det gäller aktioner och rättvisa men han använder likväl Joyner genom hans uppenbarelser. Karismatiken är bred och vi måste våga omfatta mångfalden.
  Vad det gäller det manifestationer, uppenbarelse, profetisk extas etc så är detta ngt bibliskt.

 • Bo

  Bra skrivet Andreas!

  Ja, vi behöver leva i gemanskap med Gud: Fadern, Sonen och Anden och följa den helige Ande dit han leder oss. Först och främst till bönekammaren. Denna livsstil är en provokation för ”köttet” som inte vill underordna sig anden. Vi vill ju så gärna be Gud välsigna våra initiativ istället för att invänta Guds marschorder. Vi behöver också underordna oss Guds fostran. Vem kan ”övervinna världen” än den som tror att Jesus är Guds son.
  ¨
  Stefan, på tal om Todd Bentley så är ju det du skrivit fullt relevant. Tilläggas bör emellertid att ofta är ju tecken och under kopplade till en person som fått dessa nådegåvor, så det behöver ju inte handla om personfixering när folk söker sig till dessa möten. Förhoppningsvis är det Gud man söker och inte personen Todd Bentley. Todd Bentley är emellertid välkommen tillbaka i sin tjänst när han fått ordning på sitt liv om Gud (och människor) vill ge honom det förtroendet.

  Jag tror att någon framkastade förslaget (Stefan Swärd?) att införa en legitimation för förkunnare och pastorer för att undvika moraliska och teologiska ”katastrofer och avarter”. Det tror jag inte på. Gud har nämligen gett oss frihet under ansvar. Risken med centralstyrning och kontroll är att det i slutändan endast tjänar den ondes syften.

  Tecken och under kan ju också komma från ”den andra sidan” så vi behöver pröva om det är med Guds finger som dessa under sker. Vi behöver ”gåvan att bedöma andarna” mer än någonsin i dessa den yttersta tidens dagar.

  Gud utväljer ofta de som inte uppfyller våra kriterier gällande vilka moraliska och teologiska kvalifikationer som en Guds tjänare ska ha. Gud ser till hjärtat. Därmed inte sagt att det är OK med otrohet och dylika synder.

  Gud välsigne er alla!

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  ”Man behöver inte åka till Lakeland för att möta Jesus, det kan man göra i Sverige.” Man behöver heller inte åka till Lakeland för att möta det som är fel, det kan man göra i Sverige.

 • Margret Sundin

  Vem kan inte hålla med? Ytlighet vill vi inte ha, personkult vill vi inte ha men inte heller intellektualism och sekulariserade församlingar som uppehåller en kultur så unken att ingen vill närma sig. Stefan mfl som blivit ”brända” och skadade av karismatiken och församlingar som manipulerat och levt i en bubbla av oäkta andlighet behöver själavård och lära sig att älska igen. Älska Gud och människor så att det går igenom och skapar längtan till Gudsriket. Allt ska prövas.

  Andlighet har endast med den Helige Ande att göra, i annat fall har det ockult bakgrund. Det finns ingen mellanväg. Vi lever i ett krig mot den andliga verkligheten, andevärldens furstar och väldigheter och inte mot människor, eller hur? Är det inte vad som står i Skriften? En hög bekännelse kräver vaksamhet. Han som hatar Guds skapelse går den ena vägen och blir avslöjad – men var säker på att han tar en ny väg och vi måste vara vaksamma. Allt måste prövas!

  En Guds församling i Guds ursprungstanke är ett beskydd och ett växthus för kreativitet som har sitt ursprung i Gud själv. Där ska finnas en sund undervisning och där ska frihet råda. Men utan att rygga för den goda läran som är skarp som ett tveeggat svärd!

  ”Håll er till de som tror och inte till det religiösa och fariséeiska” uppmanade oss en pastor när vi hamnade i en situation i vårt liv som var helt omöjlig mänskligt sett. De religiösa hade många förslag till oss ”acceptera och lär er leva med detta som drabbat er”, men vi höll oss till bedjande,troende människor och vi kunde se ett Guds ingripande utan motstycke. Vi levde i Guds Ord dag och natt och i förbön fån syskon i hela landet. Helandet tog drygt ett år i en process av Guds närvaro och undervisning. Många år har gått sedan dess, men den upplevelsen av fiendens attack och Guds möjlighet att vända det svåra till att verka för Hans syften när vi vände oss till Honom är en grund för vår tjänst idag. Efter denna erfarenhet och många år av själavårdsarbete har vi lärt oss att inte döma utan fullt ut lita på Guds ingripande i alla situationer. I detta ingår att avslöja fienden också.

  Allt ska prövas mot Ordet – Ordet allena kan döma.

  Som Guds församlingsherdar ska vi självklart varna när vargen kommer för att stjäla, slakta och förgöra. I en herde av Herren finns detta nedlagt, och en sådan herde räds inte när djälvulen kommer – en sådan herde vågar varna. En församlings herde är inte köpt, är inte tjänsteman utan – HERDEN som omsluter och varnar!

  Allt ska prövas mot Ordet!
  Se upp för religiös intellektualism, synkretism och sekulariserad kristendom. Håll er till troende som tror, som ber och som lever i överlåtelse till vad Ordet säger i varje omöjlig situation. Den kraft som ligger häri är utan ord! Ödmjukheten drabbar den som mött dess kraft!

  Var välsignad Stefan
  Margret Sundin
  EFK-pastor i Örkelljunga

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  David: Vi är överens om att karismatiska yttringar är bibliska, samtalet handlar inte om det. Frågan jag ställer är bara den här: Hur ser det ut? Måste det se ut som i Lakeland för att vara på ”riktigt”? Måste det finnas massa klyschor om ”smörjelse” hit och dit? (kolla YouTube klippen bara) Jag tror inte det. Sånt riskerar att skapa en hype som inte gagnar utan skadar Guds rike tror jag.
  Fram för en sund jordnära karismatik i vardagen!

 • http://imago2.blogspot.com David Å

  Joachim

  Vi får respektera olika syn på detta. Jag tror Gud ger nådegåvor som Han vill och att det finns en speciell smörjelse över personer som har en passion för Herrens närhet (Todd Bentley är en sådan person) Jag tror också att Gud utgjuter sin närvaro på ett speciellt sätt på olika platser i olika tider (alla väckelser vittnar väl om detta?) Att åka till Toronto eller Lakeland för att ”hämta hem” smörjelsen är inte uttryck för dumdristighet utan en sann längtan efter Herrens närhet. När dessa människor som uttrycker sådan desperation efter Guds närhet förtalas eller förlöjligas så reagerar jag med sorg. Av de personer jag har talat med som besökte Lakeland under besökelsetiden vittnar samtliga om en speciell tung närvaro av Gud som man inte har upplevt tidigare. Ingen av de som besökte Lakeland har varit kritiska till väckelsen. De kan själva vittna om vad de sett och hört… problemet är att väldigt få har lyssnat till deras vittnesbörd.

  Jag är också för en sund jordnära karismatik i vardagen. Utmaningen är ju att odla en väckelsekultur i våra församlingar även i de tider som inte är besökelse/väckelsetider… Ett föredöme att ”härbärgera” väckelse i sin församling är bl a Bill Johnson (Bethel Church) som utöver att be för sjuka också har arbete bland fattiga. Det är just detta som Gud gör genom sina besökelsetider – han ger oss av sin Ande så att vi kan ge vidare till världen.

  Jag publicerade ett inlägg som jag kallar ”besökelsetiden som Sverige missade” på min blogg http://imago2.blogspot.com idag.

  frid broder
  David

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/11/varfr-r-ordet-ktenskap-s-viktig.html Michael G. Helders

  Nån talade om att be med Rick Joyner…Själv kan jag tänka mig be tillsammans med Jan Sköld som brukar lämna lite fotavtryck här på bloggen. Han predikar en form av teologi jag saknar i våran kyrkor:
  http://www.pingstlidkoping.se/index.php/071014_Jan_Skold.mp3.m3u?option=com_predikningar&task=lyssna ljusna och njut!

 • Inge

  Kära Stefan! Jag beundrar verkligen din outtröttliga energi och envishet!

  Detta med Lakeland verkar ha gripit tag i oss djupare än vi kanske tror eller vill medge? Bara det att frågan efter mer än ett halvår fortfarande engagerar och upprör så starka känslor!

  Du verkar dock fortfarande vara fast i samma frågor som i tidigare, många som varit där har försökt berätta för dig och alla andra som inte varit där, vad de har sett, hört och upplevt, men till synes för döva öron! OK jag delar mycket av det du skriver, men jag tror du missat något?

  Jag vill bara påpeka att jag efter över sex månader fortfarande håller fast vid det jag sett och hört! Jag har fortfarande inte talat med en enda människa som själv varit där, eller ens läst om någon som varit på plats, som har en så dömande och självgod attityd om skeendet i Lakeland som du Stefan! Du som dessutom inte var där!

  Stefan du talar mycket om att Jesus skall vara i centrum, vilket naturligtvis är helt rätt och bör genomsyra allt vi gör!

  Men är verkligen Jesus i centrum när budskapet om att en broder så tragiskt fallit i synd, hänsynslöst basuneras ut över hela världen! Utan tanke på förlåtelse och återupprättelse, där dessutom mer eller mindre, alla som fortfarande känner sig välsignade av det Gud i sin nåd trots allt gjorde och gör i Lakeland omyndigförklaras, hånas och betraktas som andligt efterblivna, det som gör detta extra tråkigt är att flera Kristna ledare är förgrundsfigurer i denna kritik, de är dessutom inte sena att framföra egen meriter och sin egen fullkomlighet.

  Stefan du är så bekymrad över att verksamheten i värd församlingen i Lakeland återgått till det normala? Jag undrar om inte till och med du med din enorma kapacitet skulle bli trött och behöva vila om det pågått möten varje dag i över ett halvår i din församling?

  Däremot om verksamheten fort satt med oförminskad styrka utan att ledarskapet fått chans till återhämtning? Detta borde nog bekymrat oss mera!

  Det pågår liknande möten på andra håll i världen ex.vis i England som en direkt reaktion av skeendet i Lakeland! Så elden har inte slocknat!

  Några frågor till eftertanke?

  Hur många har blivit frälsta som en frukt av din och andras hårdföra kritik mot händelserna i Lakeland?

  Hur många har fått nytt hopp att Guds eld även skall falla över detta land som en följd av din och andras negativa kritik?

  Hur många har fått kraft att våga tro att Guds löften om helande, förlåtelse och upprättelse gäller oss även i detta land, inte på grund av vår fullkomlighet utan av en oändlig nåd, och det som en frukt av din och andras kritik?

  Jag kan inte svara på frågorna ovan, men ett vet jag, det jag med egna ögon sett och hört!

  Lama och lytta går! Blinda har fått sin syn! Döva sin hörsel! Sjuka har blivit helade! Trötta pastorer har fått ny kraft! Missbrukare radikalt befriade och lösta från sina begär! Människor har fått höra evangelium till frälsning!

  Och i allt detta har Jesus blivit ärad och upphöjd!

 • http://wwwrogerenqvist.blogspot.com Roger Enqvist

  Tänk vad många ord som kan produceras. Alla ord är resultatet av 29 bokstäver i olika kombinationer. Vissa ord stavas lika men uttalas olika och har olika betydelse beroende på vilken plats de har i meningen. Världens energikris, finanskris, hungersnöd och all annan brist har mycket att lära av alla producenter av ord. Hur man skapar en oändlig produktion med ändliga resurser (29 bokstäver)!

  Man säger att You Tube har idag lika mycket information som hela Internet hade år 2000. Jag är benägen att påstå att det har producerats mer ord (text) efter år 2000 jämfört med all ordproduktion före sekelskiftet. Vart vill jag komma med detta? Jo, vi ägnar så mycket av vår tid att producera ord. Ord (bokstäver) är inte en oändlig resurs. Vi har alla en utmätt tid och en vacker dag är tiden slut. Vi ska alla dö och Domsöndagens texter talar om tidsålderns slut.

  Här diskuteras avfälliga predikanter, avfälliga kristna, sårade människor, fixering vid människor, unket gudstjänstliv, olika Ministries och en massa andra situationer. Inget nytt under solen! Även Jesus råkade ut för detta. En av de tolv föll i synd, fick panik och begick självmord. Trots det fortsatte Jesus sitt verk, att följa sin Faders vilja och rädda mänskligheten från evig död.

  Det kommer att dyka upp alla möjliga predikanter som predikar allt möjligt och som kommer att generera en massa nya bloggar med en massa nya ord och bokstäver. Mao det kommer alltid finnas anledning till att kommentera allt möjligt, men till vilken nytta. Jag startade en blogg, den har tre inlägg men jag har tröttnat, för det känns inte produktivt. Vilket evighetsvärde skapar jag? Man måste våga ifrågasätta varthän dygnets 24 timmar används till. All uppmätt tid + mina talanger = mitt kapital från Gud. Det skall användas, arbetas och investeras. En dag skall jag visa upp mitt bokslut.

  Bloggsfären har blivit lösningen på världens alla kriser. Förutsatt att det går omvandla alla bloggar till pellets, krediter, kapital m.m. Oändliga tillgångar! CO2-fria tillgångar. Ränte- och amorteringsfria tillgångar.

  Ps. Jag vet att jag faller i egen grop :). Ds.

 • TOR

  Till Stefan
  Tack för svaret på mitt inlägg. Jag för ingen polemik mot bibliska läror eller så och tror inte mig själv om att ha mer rätt. Inte heller kritiserar jag någon eller för kampanj mot något. Jag är bara glad om den kristna tron är sann och riktig. Det jag säger är bara det att för min egen del så ser jag inte och känner det inte som att karismatisk kristendom är något för mig. Men jag är naturligtvis ändå öppen för Guds tilltal och förändring. Jag har ju också kunnat läsa om att följa Jesus innebär något helt annat än att rusa iväg efter sensationspredikanter och förvänta sig andliga kickar.

 • http://forkunnarbloggen.blogspot.com Gustaf Henriksson

  Viktigt ämne att samtala kring. Personligen tror jag att särskilda besökelsetider och suveräna ingrepp ifrån Herren med mäktiga manifestationer är något bibliskt. Jag tycker att det är uppenbart från Skriften att Gud utväljer, både tider och personer.

  MEN vår kallelse består främst i den dagliga efterföljelsen av Kristus. Där tror jag att normen inte är det spektakulära, utan det intima och förtroliga vid Jesu fötter. Där ger Anden instruktioner och där formas karaktären. Där får vi dö bort från oss själva steg för steg och för ”varje död” fyller Anden på med mer av Kristi liv. En sådan livsstil blir profetisk i det mesta. Sen motsäger inte det extra smörjelse för särskilda tider och uppdrag.
  /
  Gustaf

 • Eva

  Tack Inge för det du skriver!
  Det manar till eftertanke.
  Jag har inte reagerat på att folk ifrågasätter och undrar.
  Men jag har reagerat på den kärlekslösa ton som många verkar ha när det gäller Lakeland.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Det är ju inte Lakeland och Bentley i första hand jag är ute efter, utan jag försöker föra en debatt av vad som är en biblisk och sund karismatisk kristendom. Det jag tycker är avarter har jag sett i många olika sammanhang under många år. Jag tycker att det blir för mycket personfixering och upplevelsefixering. Andens gåvor är Guds redskap i hans hand för att dra människor till Kristus, inte för att göra predikanter till stjärnor, eller för att vi redan kristna ska bli övergödda på nya andliga känsloupplevelser.

  hälsn

  Stefan Swärd

 • Christer Roshamn

  Gustaf!

  Jag blir välsignad av det du skriver. Du pekar på något mycket viktigt, den dagliga vandringen med Jesus i den helige Andes kraft.

  Allt gott!

  Christer

 • Fredrik Hulth

  Att jag personligen inte har hört mycket kan bero på att intresset från media svalnade när Todd klev av i augusti, alltså har man missat mycket av rapportering under tiden fram till 12 oktober där väckelseserien officellt var över.
  Jag tappade kollen när de slutade sända över Ustream.tv.
  Tyvärr finns är det dålig medierapportering (både ny och gammelmedial)

 • Tomas Ander

  Jag tror och är övertygad om att den stora majoriteten av de som åkte till Lakeland, åkte dit för att möta Jesus. Gud har alltid använt människor för att Han själv skall förhärligas. Därför har härligt kristna människor alltid ”vallfärdat” dit Herrens Ande på ett speciellt sätt manifesteras – oftast genom någon tjänstegåva.

  Detta förfarande står givetvis inte i konflikt med nödvändigheten av en djup personlig relation med Herren. Den varmt kristna människan präglas alltid av både och – det personliga livet i Gud, och glädjen i att tillsammans med andra möta Herren i en större gemenskap.

  Givetvis kom tjänstegåvan Bentley i centrum i Lakeland, liksom tjänstegåvan Ekman är i centrum i Uppsala och tjänstegåvan Piensoho är i centrum i Stockholm. Att tjänstegåvorna kommer i centrum ligger i sakens natur, eftersom Gud har valt att verka på detta sätt – att använda människor.

  Men fokus måste alltid vara Jesus!

 • Manne

  Stefan!

  Du har helt rätt i det här. Det är sorgligt, men tyvärr sant: den karismatiska kyrkan är en hemvist för allsköns villfarelser och villovägar! Och den breda fåran av kyrkan har, i Andens kraft, genom två årtusenden klarat sig mycket bra utan dessa ”perspektiv”. Men det verkar som om svensk frikyrklighet aldrig tröttnar på overklig snällhetskultur. Man tror att ”nästa år”, då kommer helandeväckelsen att bryta ut, då kommer ”kraften”, då kommer grannarna att bli helade och så vidare. Sanningen är att hela världen kommer att befinna sig i ett ”redan nu, men ännu inte” tills historien tar slut, uppståndelsen inträffar, dom avkallas och vi får ”nya himlar och en ny jord”. Och precis DÄR ska vårt hopp vara placerat, viker vi av från det, genom någon snurrig självutnämnd profet, kommer vi ofelbart att hamna vid sidan av vägen. Men inte många vill lyssna på detta, det låter inte tillräckligt frikyrkligt ”härligt och saligt”.

 • Margret Sundin

  Vilken förvirring denna debatt blir i männiksors liv. Jag har sagt mycket om Lakeland men kan inte låta bli att skriva några rader till på denna blogg eftersom många tydligen besöker den.

  Tack Inge och tack Thomas Ander för lite balans, och mycket vettiga inlägg.
  Stefan du har varit obeveklig i din kritik och du var väl aldrig i Lakeland?

  Det blir förvirring i Kristi kropp när hårdhänt kritik mot bröder och systrar utan nåd hörs och det är alltid svårsmält. Många vittnar om att de fått sina liv förvandlade i Herrens rörelse i Lakeland, och det kan ingen ta ifrån dem.

  Det var lika skarp kritik mot Livets Ord och Ulf Ekman i början, likaså mot Levi Pethrus, Smith Wiggleaworth mfl. Vi som kom till tro i Jesusrörelsen jublade när vi äntligen fick brista ut i jublande lovsång på Livets Ords första konferenser, det är oförglömligt. Däremellan ligger flera år av längtan att möta de som smakat Herrens rörelse i den tiden. Jag är evigt tacksam för det som kom från Ulf Ekman och LO i början, det berättade för mig att jag inte var ensam! Vi var många som längtat!!Kritiken haglade men Guds Ande verkar vad Han tänkt. Han låter det ske även om det inte är perfekt, mycket var väl galet då också. Men.. som pastorn i Ignited Church Lakeland sa på morgonsamlingarna, ” vi ser ogräset också, men vi låter det växa med skörden”.

  Idag befinner sig Bentley alltså på rehabilitering hos bröder i Herren. Vad hände egentligen? Bentley var och är säkert kallad av Herren i den tjänst som han kom in i, men det gick kanske för fort, det var kanske för tidigt i hans kristna liv, det fanns för lite beskydd, det är mina egna reflexioner eftersom jag var där och mötte Herrens närvaro i mötena. Trots fallet kunde kanske Gud ändå göra vad Han ville genom Bentley. Hela Kristi kropp tyckte något! Var och en får rannsaka sina motiv i kritiken som kom.

  Vi var där tidigt – i början av maj och det hade inte blivit så ”hett” ännu. Kritikerna hördes men inte så starkt ännu. När vi kom hem och fortsatte att följa tv-sändningarna så kändes det som att det stegrades och vi var helt förundrade över att han orkade. Det hela kändes orimligt och omänskligt rent arbetsmässigt. Vi funderade varför ingen sa åt honom att ta ledigt. Det kom lite ledigheter emellanåt men vi såg honom mest varje kväll och lovprisningen gick igenom rutan och vi kände Guds närvaro även när vi följde det hela hemifrån, men vi återkom ändå i vår tanke att han borde få en lång vila.

  Så kom beskedet om hans problem och sorgen och smärtan över en broder som fallit tog överhanden. Samtidigt kom kritik och näranog hurrarop att han äntligen var avslöjad. Usch så sorgligt,

  Stefan Svärd mfl på denna blogg väntar på Herrens utgjutelse över en ny generation och samtidigt kritiserar de Guds folk, det är svårt att förstå, hur går det ihop. ”Vad kommer det dig vid, gå och gör vad du ska” uppmanar oss Ordet.

  Herdar som inte är lejda, herdar som ger sitt liv för fåren måste resas upp förrän Gud ger oss förtroendet med sin skörd. Gud för sitt folk framåt och jag tänker slänga mig på Jesus och ta emot allt vad Han vill ge mig för att kunna ge vidare och vara den lärjunge som Gud skapat och kallat mig till.

  Margret Sundin
  EFK-pastor i Örkelljunga

 • Manne

  Om jag var med i Margret Sundins församling i Örkelljunga sås kulle jag arbeta för att hon sökte ett annat jobb. Maken till grandios självbild är svårt att finna. Här är en människa som tro att hon ser ”sanningen” på ett mycket obehagligt sätt. Och det här religiösa språkbruket! Att ni låter henne vara pastor inom EFK är ju ett mysterium. Hur tänker ni?

 • Margret Sundin

  Manne
  Jag hoppas du finns i en församling som uppmuntrar dig och som ser dina gåvor så att du gör det som Gud tänkte med ditt liv. Där det finns syskon och en herde som gläds åt din tillväxt. Där gudstjänsten, predikan och nattvarden är central men där även den äkta gemenskapen uppmuntras.
  Guds välsignelse
  Margret Sundin

 • Eva

  Och jag har under de här månaderna undrat?
  Vem tänker på Todd Bentleys fru och barn?
  Det var naturligtvis fruktansvärt tragiskt att han föll på detta sätt.
  Men skall vi inte då vara där och bära dessa människor.
  De behöver all hjälp och förbön de kan få.
  Bakom Todd Bentley finns en familj som vi behöver tänka på.
  Naturligtvis borde han och ledningen för allt ha gjort det.
  Och nu föll han…
  Då är det våran uppgift som kristna att stötta inte smula sönder.
  För samtidigt som vi smular sönder Todd Bentley smular vi sönder hans barn.

 • Tomas Ander

  Vilket bottennapp Manne! Att skriva så kränkande om en Herrens tjänare, och dessutom anonymt, är mer än ynkligt. Du borde skämmas.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Margret skriver att jag kritiserar Guds folk. Eva skriver att Bentley föll, vi ska stötta är det viktigaste. Jag tycker att man får komma med synpunkter på det man tycker är fel och inte stämmer med Bibeln. Vi måste kunna pröva och ha urskiljning, istället för att bara klandra personer som prövar och menar att en viss sak inte är bra. Att negligera hela Lakelandhändelsen till att någon föll, djävulen attackerade etc. tycker jag är att fullständigt förbise problemen. Det handlar om systemfel. Personer med brister i sin helgelse och sin karaktär ska inte vara TV-evangelister. Det borde vara en självklarhet.
  hälsar

  Stefan Swärd

 • Jan Sköld

  personer med brister i sin helgelse och isin karaktär ska inte vara tv-evangelister, skriver du Stefan
  Gäller detta ochså pastorer o präster i Sverige,ty uppenbarligen är det lite si och så med detta i Sverige !

 • Tomas Ander

  Stefan skriver: ”Att negligera hela Lakelandhändelsen till att någon föll, djävulen attackerade etc. tycker jag är att fullständigt förbise problemen. Det handlar om systemfel. Personer med brister i sin helgelse och sin karaktär ska inte vara TV-evangelister. Det borde vara en självklarhet.”

  Att det blir ”fel i systemet” när vi har med människor att göra, tror jag tyvärr är oundvikligt. Inget ”system” kan skydda kyrkan från denna typ av händelser. Eller vart vill Du komma Stefan? Vilket system skulle skydda oss från dylika karaktärsbrister hos enskilda förkunnare? Är lösningen att vi alla blir EFK-pastorer? Eller att vi alla ställer oss under Påven i Rom? :)

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Jan och Tomas,
  Jag har ju vid olika tillfällen skrivit om betydelsen av karaktär och helgelse hos kristna ledare, enligt Bibelns modell, bl.a. i 1 Tim 3. Det är den bibelreferens vi har i EFK:s pastorskriterier. Bl.a. tog jag upp i en Dagenartikel för 5-6 år sedan om den växande skilsmässofrekvensen bland svenska pastorer, och uttryckte bekymmer över det. Lakelandhändelsen kommenterade jag bara i förbigående på denna blogg, men eftersom det har blivit en följetong på bloggen beror på att det har blivit så många inlägg. Men jag ser detta som ett mönster, det har varit massor av TV-predikantsskandaler i USA de senaste 20 åren, och det handlar alltid om pengar, sex och makt, ibland alla tre sakerna. Och dessa skandaler orsakar väldigt stor skada i Kristi kropp. Dessa jättekända predikanter gör ju ofta saker som vanligt icke kristna människor tar avstånd ifrån, så det är inget bra vittnesbörd. Därför menar jag att kristna ledare måste leva i nära gemenskap med andra ledare som har insyn i ens liv, och man måste tydligt kunna ange vilka ledare som har mandat att förmana en. Det här fungerar ju uruselt i SVerige på många håll, ibland fungerar det bra, men när det gäller världsberömda predikanter, måste måttstocken läggas mycket högre.
  hälsar

  Stefan Swärd

 • Tomas Ander

  Tack för förtydligande. Att det är ett problem med kända TV-predikanter som misslyckas är absolut rätt. Ju större inflytande man har, ju större ansvar har man. Också tragiskt med pedofilprästerna in KK. Eller alkoholiserade pastorsfruar på den Europeiska kontinenten.

  Men det man inte har något inflytande över kan man inte göra något åt. Så låt oss börja att sopa framför egen dörr – alltså vidta åtgärder i de sammanhang vi själva har inflytande över.

  Stefan skriver: ”Därför menar jag att kristna ledare måste leva i nära gemenskap med andra ledare som har insyn i ens liv, och man måste tydligt kunna ange vilka ledare som har mandat att förmana en.”

  Detta tror jag på. Låt oss implementera detta först i våra egna liv! Sedan i de sammanhang vi har inflytande över.

 • Katta

  Frid!
  Här pågår debatten för fullt ser jag! Intressant för en ”gräsrot”… Utan att på något sätt ta ställning till kristna i Lakeland, eller peka ut någon ”högt uppsatt” kristen överhuvudtaget, så skulle jag bara vilja nämna en sak.
  Tänk om det kanske är nåd från Herren att ibland om en människa når för ”högt”, och sveps med av människors beundran och upphöjelse, så behöver hon landa i Herrens famn och Hans nåd.
  Egentligen tycker jag att de som upphöjer människor, de som så desperat söker bekräftelse att de t.ex. faller i förbön för ”heliga handen” och inte för DHA, är lika skyldiga till att det går för långt som ”den upphöjde”. Men det är ett svårt och känsligt ämne, finns mycket sår och besvikelse om man ser upp till människor i stället för att se upp till Jesus. Vi kommer att missförstå och såra varandra så länge vi lever här på jorden. Kan det vara därför Jesus undervisar så tydligt om förlåtelse?

  En helt annan tanke skulle vara kul att dela med er. Min son och jag kollade på en film, bl.a. var där hemlösa som stod i kö för härbärge, sen var de på möte, det var nog obligatoriskt. Flera av dessa, på alla sätt, trasiga människor tillbad Herren äkta och innerligt. Tanken slog mig och jag sa till min son: ”Kanske blir det så i himlen att stora tv predikanter och andra kända kristna får betjäna dessa som höll fast vid sin tro och kärlek till Jesus trots sin situation…”

  /Katta

 • B.W.

  Appropå starka helandetjänster, är det någon som minns Kathryn Kuhlman som var så mäktigt använd av Gud i USA .. var det på 50-talet? Hon samlade stora skaror av människor som fick uppleva Herrens vidrörande till hälsa i sina kroppar. Hon flödade i kunskapens ord och Gud gjorde under utan att hon behövde lägga sina händer på människor. Den helige ande (DHA) verkade starkt i mötena. Människor drogs (leddes) av DHA till mötena. Det fanns ett tydligt vittnesbörd genom DHA:s starka närvaro att detta var ett verk av Gud och ingen tänkte tanken på personfixering och idolatri.

  Varför tar jag upp det här? Jo, jag tänker på ett bibelord där vi uppmanas att inte vara snara till handpåläggning. Jag tror att det finns en problematik bland kristenheten som bottnar i ett lättsinnigt förhållningssätt till Guds helighet och integritet. Jag begriper heller inte att en person som lever i så grov synd som Tod Bentley kan låta sig brukas av Gud. En sådan person kan ju inte ha speciellt stor respekt för Guds helighet. Beror detta på att Gud inte kan ångra sina nådegåvor och att dessa människor intalar sig att Gud bekräftar deras leverne bara för att deras nådegåvor är i funktion?

  När jag tänker på personer med starka tjänste- och nådegåvor tänker jag på sådana personer som Billy Graham och andra väckelsepredikanter som Gud använt i olika väckelserörelser genom tiderna i t.ex. Wales och i USA. Någon av dessa hette Charles Finney om jag minns rätt. Dessa män var så uppfyllda av Gud närvaro och helighet att människor som kom i deras närhet blev överväldigade av (det som vi förut kallade för) syndanöd. Dessa män var starkt brukade av Gud därför att dom var var rena kanaler för DHA. Finns det möjligen ett samband mellan avsaknad av väckelseförkunnelse och den myckenhet av orenhet och synd som florerar bland kristenheten? Finns det ett samband mellan ett ”nådegåvsevangelium” och sådana tragedier som Todd Bentley representerar?

  Vi behöver predika ett evangelium som korresponderar till en helig, mäktig och kärleksfull Gud. Min personliga iaktagelse är att det finns mycket problematik med orenhet i de sammanhang där man fokuserar på yttre manifestationer av tecken och under. Vi behöver drabbas av förkrosselse, syndanöd och äkta omvändelse genom en förkunnelse som drabbar syndaren från en helig Gud.