Har jag missbruksproblem?

Har haft en ledig förmiddag under tisdagen då jag dels har ägnat mig åt bön, andakt och bibelläsning i Psaltaren och tränat på gymmet. Det gäller ju att ta hand om både sin själ, ande och kropp. Alltför många missar alla områdena. Att ta hand om kroppen är en viktig del av det kristna livet, Bibeln kallar vår kropp för den helige Andes tempel. Jag anlitar ibland en personlig tränare och hon körde hårt med mig idag. Motion och sund kost är viktigt. Jag har dock lite halvhemliga laster, jag har svårt att avstå från godis och söta saker till kaffet, livsnjutartendenser och jag är lite för förtjust i restaurangbesök. Och det kan ibland bli alldeles för mycket, vilket är extra dåligt om man jobbar hårt med att ha koll på vikten och blodtrycket. Ibland undrar jag – är det ett missbruksproblem – med för mycket socker?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • TOR

  Allt bruk av beroende är missbruk. Utom beroendet av Gud. Sockerberoendet är inte människans värsta missbruk så länge sockret är bokstavligt och inte bildlikt. Däremot är beroendet av en sockersötad drömvärld inte bara skadligt utan livsfarligt. Men ett sådant missbruk tror inte jag att Stefan sitter fast i.

 • anja

  Sockerberoende är mycket vanligt…du skulle säkert må bättre om du slutade med sockerätandet. Något helt onödigt. Jag tycker lördagsgodis är en gammal och sund regel som många skulle må bra av att följa. Personligen är jag faktiskt förvånad över vuxna människor som äter godis dagligen…de borde veta bättre.

  mvh

 • http://metrobloggen.se/roberts Robert

  Man ska få leva också – glöm inte det! Annars kanske ordspråksboken 23 passar in?

 • Katta

  Frid och fröjd!
  och
  Nåd och frid!

  Visst, 1 Kor 6:12-13a: ”Allt är tillåtet för mig, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet för mig, men jag skall inte låta något ta makten över mig. Maten är till för magen och magen för maten, och båda skall Gud göra slut på.” Man ska inte vara beroende. Men man kan väl inte fördjupa sig hur mycket som helst i sig själv och sitt? Det viktiga är väl hur vi lever i relation till andra?
  Jag är mer oroad att du i det du skrev 1 nov, visste att det huligan gäng du höll dig en bit bort ifrån var kokainpåverkade. Även om de har alla uppåttjack symptomen, så kan det ju lika gärna vara amfetamin, ecstasy, eller nåt annat? Det kanske rent av var alkohol? En fasansfull drog som är fullt laglig och som finns med i bilden vid mycket missbruk av medmänniskor. De flesta torpeder jag känt har oftast inte tagit narkotika när de skulle driva in skulder, utan alkohol, eftersom de flesta tyckte att alkohol gjorde dem mer aggressiva.
  Vad jag menar är fortsättningen på 1 Kor 6:13: ”Men kroppen är inte till för otukt utan för Herren, och Herren för kroppen.” När jag missbrukade droger fick det stora negativa konsekvenser för människor runt omkring. Nu missbrukar jag godis, visst, det är fel, min kropp är ett tempel åt DHA, jag är köpt och priset betalt (fritt 1 Kor 6:19-20) men, som Jesus sa, vi äter och sen skiter vi och det orenar oss inte, utan det som kommer ut ur munnen kommer från hjärtat och det kan va saker som orenar (fritt Matt 15:17-20)

  Ja, det blev för långt, men det engagerar mig. Visst, vi ska äta nyttigt och ekologiskt, inga färgämne mm, men vi ska ju få nya kroppar? Visst, vi ska diska sopor och lägga mycket tid på att sortera, så alla olika avgas spyende bilar kan ta hand om det, men jorden skall ju ändå förgås.
  Jag menar inte att man ska skita i allt, man ska sköta sin hälsa, annars får det också konsekvenser för medmänniskor, och vi ska inte slänga skräp hur som helst, men kära nån, var går gränsen?

  Bön, Bibel och godis är mitt motto – Join that club!

  /Katta

 • http://www.samuelrumar.com Samuel Rumar

  Så sant, vi behöver ta hand om hela vår varelse; ande, själ och kropp. Det märks så väl om man missar någon del och samtidigt mår man så bra om man lyckas tillgodose alla områden. Och tro mej, det går att bli kvitt sockersuget (nästan iallafall). Det är bara lite jobbigt i början, men sen flyter det på :)

 • http://forkunnarbloggen.blogspot.com Gustaf Henriksson

  Jag har samma last. Vi får se om kyrkoårets mer asketiska period råder bot på denna om ett par månader.

  Guds frid!

 • Christer Roshamn

  Stefan!

  Det är inte bra.Hur ska det här sluta? Det blir något vi får ta upp med missionsledningen i EFK. Du förstår det är ju helt en karaktärsfråga. Förresten, jag kanske skulle gå och ta mig en liten chokladbit?

  Vi ses i Örebro nästa vecka!

  Christer