Ny president i USA

Allt tyder på att Obama kommer att vinna presidentvalet i USA. Det märks att det är en ganska sargad nation som går till val. Ekonomin är den helt avgörande valfrågan för amerikanarna denna gång. Terrorismen och de utrikespolitiska frågorna har marginaliserats.

Även om det finns vissa skillnader mellan de två kandidaterna så blir det en tendens med två konkurrerande partier att båda partierna rör sig i riktning mot den politiska mitten och de större skillnaderna mellan partierna slipas bort. Och så bör man komma ihåg att amerikansk politik handlar om så mycket mer än en president, som i regel är en symbolisk figur på toppen men den faktiska amerikanska politiken utformas i kongressen, i domstolarna, i ledningen av delstaterna och i presidentens stab. Presidenten är en symbolisk toppfigur men som dock kan ha ett avgörande inflytande främst i frågor som gäller den internationella politiken.

I svenska och europeiska media handlar analysen av USA:s politik så väldigt mycket om presidenten, och den politiska granskningen blir alldeles för ytlig och personfixerad och i sin värsta form demoniserande. T.ex. har svensk debatt om kristen höger och president Bush varit alldeles för grund och onyanserad. Okunnighet odlar schabloner och plattityder.

Jag har bara jämfört presidentkandidaterna på några enstaka politiska områden så jag kan inte bedöma vem jag tycker står för den bästa politiken. Det som dock är glädjande är att för första gången får USA en svart president.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://dagensfilosofiskatanke.blogspot.com/ Rolf

  Min uppfattning är att amerikansk som europeisk politik båda går mott mittenpolitik. Renodlad klassisk höger eller vänsterpolitik finns inte längre inom de stora partierna. De likställs, Jag är däremot förvånad att ett färgad president fått bli president i USA som knappast ses som ett tolerant land för förändring. Jag undrar dock vad som kan hända när ev rashetsare där ser en färgad president som ett något de inte kan acceptera.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Jag har alltid själv ansett mig vara en liberal person, både personlig som politisk- men senaste åren utveckling i politiken så har jag ju gått i människors ögon från liberal vänster till ”kristen höger”.
  Jag undrar faktiskt hur Obama’s ekonomi politik kommer att fungera i praktiken, om vi tittar på länder i Europa såsom Belgien kan man ju se att skattesänkningar för medelklassen är något som gynnar ekonomisk tilväxt, medan skatteökning är något som missgynnar ekonomisk tillväxt- så med tanke på den ekonomiska situation USA står inför, så undrar jag hur Obama’s ekonomiska politik kommer att få för några konsenkvenser- tyckte McCain hade en mycket mer logisk, och en plan som borde ha fungerat i praktiken i dässa frågor, men enda ansåg man Obama’s plan var den bästa (inte så konstigt, det höras ju fint och rättvist ut!).
  Att se Obama i morse på TV och hålla sin seger tal var som att se på ”God TV”! Och den personfixerning du här talar om kom ju verkligen klart och tydeligt fram!

  – Själv tyckte jag bäst om Obama, men när jag försökte sätta mig in i olika frågor ansåg jag att McCain måste ha varit det bästa valet för USA, hans politik låter kanske inte bra i människors ögon- men man kan ju fråga sig vilken poltik som lar sig göras i praktiken- den Obama står för, eller den McCain stod för…

 • TOR

  Obama har talets gåva den saken är klar. En fantastisk förmåga att entusiasmera, inte sen Kennedys dagar har USA haft en sån president. Och jag tror verkligen det behövs. Men tror också att Obama är en hårding under ytan. Inte är han någon onkel Tom med mössan i hand inte. Det viktigaste med Obama förutom att han kan ge människor hopp och tro är väl att han kan ge freden och miljön en större chans än en republikansk president. Man får hoppas att USA drar sig ur Irak. Men hoppet om att även Afghanistan får vara ifred är kanske inte större med Obama som det ser ut just nu. Varför inte lyssna på årets nobelfredspristagare som säger att man kan inte bomba fred i Afghanistan. Man måste föra en dialog.

 • http://joelgabrielsson.blogspot.com Joel

  Kanske är det mittenpolitik, men det hindrar inte den konservativa högern från att anklaga Obama för att vara både Marxist och Terrorist. För att inte tala om hur löjliga de antydningar är så är det ju också sorglit att dessa typer av kommentarer oftast också kommer från just människor som bekänner sig som kristna.
  Jag upplever väldigt ofta i kristna kretsar att när det gäller just politik eller liknande polariseras och moraliseras allt till den grad att politiska åsikter helt tappar betydelse.
  Inskränktheten är skrämmande och ibland känns det som att folk faktiskt inte använder sina Gudagivna hjärnor.
  Politik i den kristna högerns uppfattningen handlar om abort och homosex frågor. Moral. Men resten av Jesus budskap då? Att ta hand om de fattiga och utslagna? Att värna om de minsta? De svaga?
  Om man nu försöker införa Gudsrikesvärderingar i samhället genom politik tycker jag iallafall att man ska vara konsekvent och det är varken McCain eller Obama. Men efter att ha lusläst så mycket jag har kunnat om bådas politik och lyssnat på tal och debatter så måste jag nog säga att Obama är det bättre valet och därför är jag också glad att han vann!