Jag är jättelycklig

Jag är jättelycklig för att det ”emerging church” projekt som jag är engagerad i, Ungdomskyrkan Konnekt, tog ett nytt steg denna vecka. Vi har hittills ägnat oss åt att bara vara ute bland festande tonåringar på fredagskvällar- och nätter och bara försökt säga på ett praktiskt sätt att Gud älskar dem och att vi gör det också.

Nu har vi startat en lightalfagrupp med två tonårsgrabbar, nyckelpersoner bland ungdomarna på stan. Aldrig läst Bibeln, aldrig haft kontakt med kyrka, vet ingenting om kristen tro, men nyfikna på att få veta mer om Jesus. Och jag tror att de stora händelserna i Guds rike och där riket bryter framåt, är ofta de små vardagshändelserna, där enskilda personer får möta Gud.

Begreppet emerging church brukar användas som ett paraplybegrepp för nya sätt att bygga kyrka och nå människor med budskapet om Jesus. Jag tycker dock att det är viktigt att emerging church blir handfasta och jordnära initiativ för att nå ut med budskapet med Jesus till människor som kyrkan inte har någon kontakt med, och där man experimenterar sig fram. Tycker att en del som ligger under epitetet emerging church mest ägnar sig åt att kritisera befintliga kyrkan, och vrida och vända på och ifrågasätta kristna doktriner, det känns mer som en sorts medelålderskris för väletablerade kyrkomänniskor som brottas med sin egen frustration.

Men en emerging church som vill vara en spjutspets för att nå människor med budskapet om Jesus, och hitta helt nya vägar för att göra det, och inte låsa fast sig vid kyrkbyggnader och traditionella verksamhetsmetoder, något sådant vill jag gärna vara med i.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Katta

  Vad häftigt!

  Funderade precis att detta är nog en sida som övergår mitt enkla förstånd, men kolla in en gång till och det här är ju underbart! Ja! Jesus till folket! Till förvirrade, kärlekstörstande ungdomar!
  Halleluja! Funderar starkt att sätta dig och detta på min bönelista!
  Mvh
  /Katta

  PS. Ja, jag har en bönelista, tror inte det behöver vara varken rätt eller fel, man kan lyssna in DHA ändå. Finns en lång story angående denna lista (som på nytt behöver förnyas då den är sönderklottrad och tejpad…) som kan sammanfattas så här – funkar bra för mig, Gud verkligen välsigne dig (inte som en klyscha, utan på allvar, tror bön är viktigt) i ditt sätt att be, söka Herren, lovprisa etc. DS

 • http://sleepaz.blogspot.com/ Sleepaz

  Tack för intressant läsning. Jag vet varför men, att stå på stan har alltid kännts främmande för mig, det gäller att verkligen ha rätt folk på rätt ställe isf. Kanske folk som varit ute i svängen själv och festat innan dem blev kristna.
  Men ni verkar ha hittat en lyckats koncept. Fortsätt med det. Be att rätt personer skall vara på rätt ställe.

 • http://www.kristenunderjord.wordpress.com elof

  Intressant tolkning och användning av emerging church begreppet, jag skulle kanske säga att även om de är frustrerade medelåldersmänniskor (mclaren typ) som skrivit mycket av det som kommit fram på svenska, så är både Mclaren och de andra inte bara nedbrytande och kritiska, i det dom är det presenterar dom ju också konstruktiva saker.

  Sen är det som dom ofta är frustrerade kring ofta saker som folk i alla åldrar som är mer påverkad av det postmoderna också är frustrerade kring, det är ju viktigt att deras frustration tas på allvar och handskas med. Det finns många frågor som i den moderna (som i upplysningsfilosofi och liberl/konservativ teologi) som helt saknar relevans i det senmoderna/postmoderna, och kanske kan vissa av de frågor som ställs idag föra oss närmare en helhetssyn på det kristna budskapet och livet, som både liberal och konservativ teologi misslyckats med.

  Hur skulle du föresten definera en kyrka? Jag tänker att gudstjänstfirande är med i den definitionen, men då faller kanske Konnekt utanför? Jag vill inte kritisera konnekt som sådant, utan undrar helt enkelt varför ni valt ordet kyrka för att betäckna det ni gör.

 • Lasse

  Lyck till med grabbarna. Det är det som ör dig så häftig Stefan, du snackar inte bara om strukturer etc. du är med i basarbetet och lägger mycket tid i det, vad jag förstår. Sen att du har hela spectrak med i din vardag med ledarskapsfrågor på olika nivåer och sammanhang gör det så äkta. Fortsätt och jobba på och rapportera dina tankar här.