Emanuel Karlstens granskning av frikyrkosamfunden

Det är bra att tidningen Dagen har en självständig hållning gentemot sina ägare. Vem ska inte kritiskt granska ägarsamfunden och våra suspekta verksamheter om inte Dagen. En av ägarna är Evangeliska Frikyrkan, en annan är Svenska Alliansmissionen.

Förra veckan var det Evangeliska Frikyrkan som utsattes för den hårdgranskande skjutjärnsjournalistiken från Ericssons gamla forskningslabb där Dagen nu ligger nu för tiden, när ökände webbredaktören Emanuel Karlsten avslöjade ett hemligt samtal mellan mig och Christer Sturmark. Som representant för en Dagenägare har jag blivit helt vettskrämd efter denna avslöjande journalistik, som inte ens FRA eller SÄPO skulle kunna matcha.

Denna vecka har samme Karlsten lyft upp den kristna journalistiken till en helt ny nivå. Och i skottgluggen denna gång är Svenska Alliansmissionen. Jag är tacksam för att dessa mullvadar på Dagen ändå behandlar oss rättvist. Nu är SAM i blåsväder och vi har det jättelugnt i EFK, i varje fall denna vecka. Men jag känner mig redan ängslig för vad som kan komma nästa vecka.

Karlsten har via sin avslöjande journalistik kommit fram till att Svenska Alliansmissionens logo nedan liknar en stringtrosa. Han ser det ingen annan ser, han avslöjar det ingen annan har märkt. Djupsinnigheten, och den journalistiska avslöjarinstinkten gör mig mör och oroad, och samtidigt imponerad. Så här ser Alliansmissionens logo ut:

 

Men vad man ser och tolkar beror ju på iakttagarens egna preferenser och referensramar, alltså iakttagarens och uttolkarens egna idéer och funderingar. Men det har väl att göra med journalisten Karlstens Gotländska bakgrund – där såg han väl stringtrosor hela tiden, i varje fall på sommaren. Det hänger tydligen kvar när han ska tolka svenska frikyrkosamfunden.

Vad kommer att hända nästa vecka? Jag hoppas innerligt i rättvisans tecken att det nu är de andra Dagenägarna Pingströrelsens eller Baptistsamfundets tur att utsättas för Karlstens skjutjärns-och avslöjarjournalistik. Men frågan är om det överhuvud taget finns något omskakande att gräva fram i de kretsarna efter att Knutby blev utvisade. Men säker kan man inte vara.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Sigrid L

  Är inte detta helt som det ska vara i en trosgemenskap?? :-)

 • http://bastasorten.blogspot.com Bästa sorten

  Karlsten borde ägna sig åt bättre journalistik och definitivt tidningen Dagen. Detta är riktiga lågvattenmärke!

 • TOR

  Ja vi är ju vana med troslära. Nu har vi ny vinkel och variant och Emanuel står för nytänket. String är på modet och kyrkorna är inte sena att haka på med kristendom light. Nya tider kräver nya symboler. Vi håller igång och hänger med.

 • Peter T

  Ja, det kan ju vara bra med lite blindtester på vad en ny logga associerar till. För vi vill väl att de kristna loggorna skall synas av andra än bara kyrkans folk?

  Det är kul att läsa en ironisk ton mellan dig och Emanuel och att ni båda förmår att skilja mellan bloggande och journalistik 😉

  Personligen tycker jag att bloggarna och dess kommentatorer har revolutionerat möjligheten för oss församlingsbesökare att tycka till utan att känna konstiga, tysta blickar i nacken.

 • http://www.sandstromjonsson.se Simon Jonsson

  Ja, det här var ett stringent resonemang om trossamfunden. Det är svårt att bestämma sig vad man hellre skulle ha; en stringtrosa i logon eller ett canabisblad som Hedlundakyrkan i Umeå lockade med i sin reklam?

  Så nu är sex och drugs upptagna – så är det bara att vänta på rock´n roll i våra samfunds logotyper. Kanske en utmaning för EFK?

  Riktigt bra blogg för övrigt! Det är ett intressant sätt att följa skeendet på.

  Ha det gott!

 • Anton Fagerstedt

  Jag vet inte om någon mer har tänkt på det, men jag tycker att EFK:s logga ser ut som en fisk…

 • Dan

  Bästa sorten:
  Inte menar du väl att Karlstens lilla blogginlägg kan kallas för journalistik? När Dagen ägnar sig åt journalistik är det något helt annat än detta … Att Karlsten bloggar är en sak. Hans egna små tankar och funderingar bör dock verkligen inte blandas samman med journalistisk verksamhet … För det finns det helt andra ramar.