Fortsättning om ekonomiska krisen

Har idag en  krönika i Världen Idag om den ekonomiska krisen. Det är min fjärde artikel på några veckor i detta aktuella ämne. Skrev först i Dagen för några veckor sedan, därefter i Hemmets Vän som bad mig skriva om detta, och nu i Världen Idag. Har dessutom en ledare i Evangeliska Frikyrkans interntidning Direkt på samma tema. Tycker att det är nödvändigt att kristna ledare ger viss vägledning i så stora och aktuella frågor. I Världen Idag för jag fram tesen att det kan vara möjligt att Gud skakar västvärldens materialism. Jaktlund på Dagen har också tagit upp Wilkersons sjuttiotalsprofetior, som jag har varit ganska skeptisk till under många år. De har ju inte stämt med utvecklingen. Men profetior kan ibland ha helt andra tidsdimensioner än det kortsiktiga. Det intressanta med Wilkersons syner är att de både tar upp en svår kris i bilindustrin och mycket aktivt ingripande i amerikansk ekonomi av den amerikanska regeringen. Något liknande har inte hänt tidigare. Man räknar idag med att pengarna är slut kommande sommar hos General Motors och Ford.

Bibeln ger en fantastisk bra vägledning för hur vi ska hantera vår ekonomi. Det är självklara instruktioner för den som är kristen och efterföljare till Jesus, men det är instruktioner som vi får brottas med, och kanske inte alltid tillämpningen är solklar. Samtidigt ger Bibeln en bra vägledning som är nyttig både för företagare och politiker. Att bekämpa girighet och självisk materialism, det berör inte bara oss kristna. Det är en utmaning både för företag och det politiska systemet.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://wwwrogerenqvist.blogspot.com Roger Enqvist

  Mitt i prick.

  Kapitalism och socialistisk planekonomi är två sidor av samma mynt. Människan kan inte hålla sig på vägen utan trillar antingen i diket på vänster sida eller i diket på höger sida. Fri marknadsekonomi innehåller många och bra ingredienser från t.ex. Bibelns undervisning. Detta gäller även socialism i teorin om man är generös. Men, om inte Gud får vara i centrum spelar det ingen roll vilken väg människan väljer, man trillar ändå i diket. Vägen tillsammans med Gud är smal och porten till himmelriket är trång. Man kan inte vandra tillsammans med Gud på egna villkor.

  Detta är kyrkans stora svek. Kyrkan vågar inte räkna med Gud i samhällets ledning oavsett om det gäller politik eller företagande. Lyssna t.ex. på reaktionerna i radions Ring P1 om någon hänvisar till Bibeln och skapelseordningen i diskussionen om homoäktenskap. Då ropar programledaren på de kristnas avsaknad av tolerans och hela den politiska korrektheten applåderar. Det är idag politiskt och affärsmässigt självmord att stå upp för Guds ordningar till 100 %. Detta är vårt (de kristnas) ansvar. Vi har ställt till det, inte Gud, inte de andra. Hur tar vi tillbaka initiativet likt dem, med Gud vandrande, som byggde västerlandet de senaste 100 åren.

 • Bo Westin

  Hej Stefan!

  Vi känner ju varandra sedan 1970-talet i Stockholm. Bra att du har startat upp en blogg. Det är ju ett forum där man kan vara lite mer spontan än på insändarspalterna.

  Det profetiska skeendet har alltid intresserat mig. Jag kommer mycket väl ihåg en artikel du hade i Dagen för ett par år (?) sedan, där du uttryckte tvivel på att Europa skulle kunna utvecklas i riktning mot något som liknar profetiornas tal om ett Antikristligt världrike. Om jag minns rätt var ditt huvudargument att just USA är en sådan stark ekonomisk och militär stormakt. Jag håller med dig om att det är svårt att kunna tro på en sådan utveckling så länge som USA är en ledande världsmakt.

  Men vi vet att Gud är med och styr det politiska skeendet för att Hans ord ska gå i uppfyllelse. Då är det ju intressant att notera att just David Wilkersson i två av sina profetiska böcker skrivit om en dom över USA eller ”vår tids Babylon” som han också kallar USA. USA:s världsledande position kan försvinna över en natt. Konstigare än så är det inte.

  I profetians gåva finns två aspekter. Dels att få bära fram profetiskt tal och dels en speciell känsla för det profetiska skeendet. En förmåga att se mönster och en känslighet för det andliga skeendet. Vi ska nog vara försiktiga så att vi inte anlägger ett ”teknokratiskt- analytiskt” förhållningssätt till det profetiska ordet.

  Dessutom är det ju så att Gud ger olika bitar av det profetiska skeendet till olika personer och då är det ju speciellt intressant att se hur profetior av till exempel Birger Claesson och Anton Johansson skulle kunna passa in i David Wilkerssons profetior.
  Jag kan i alla fall se ett plausibelt scenario: att USA genom en naturkatastrof (jordbävning) eller ett kärnvapenanfall (från Ryssland) blir detroniserat. David Wilkersson skrev att detta skulle ske i samband med den ekonomiska recession som USA skulle hamna i. Intressant här är ju också den ökande spänningen mellan Ryssland och västvärlden.Sedan kommer troligen Ryssland att ta kommandot och starta ett storskaligt erövringskrig. Intressant i detta sammanhang är att läsa att Birger Claesson och Anton Johansson (som namngav Frankrike och Ryssland) skrev om ett krig mot Sverige som ska komma från öster och söder och att församlingen i samband med detta krig ska bli uppryckt till Gud. Kriget mot Sverige är på samma gång en Guds dom över vårt land och ett sätt för Gud att få människorna att vakna upp och söka hans ansikte. Därefter kommer Ryssland och deras allierade att gå emot (anfalla) Israel. Där kommer dom att drabbas av Guds dom. Efter det kommer en ny världsordning att uppstå, ett världsrike där en ”Antikrist” kommer att uppstå som en oinskränkt ledare.

  Det var ju trevligt att få dela med sig av sina tankar i detta ämne.

  På återhörande

  Bo Westin Linköping

 • Bo Westin

  Och hör och häpna: Dessutom ska jag dela en dröm som jag haft och som jag beskrivit i diktform. Den handlar om framtiden och det kristna hoppet:

  Jag hade för inte så länge sedan en dröm,
  en märklig och besynnerlig syn

  Jag befann mig i en kulvert, i en mäktig gång,
  högt i tak och med väggar i vackra träslag

  Människor förflyttade sig fram och tillbaka,
  det var en livlig trafik om jag minns rätt

  Långt borta föll ljus ner från en öppning,
  och jag fylldes av en obeskrivlig glädje

  Jag visste, att där ovanför var Guds tronsal,
  att jag befann mig i Guds tempel i Jerusalem

  Jag minns att jag sa till mig själv i drömmen:
  – Detta kommer att bli en déjà-vu-upplevelse

  Den som vill läsa mer av mina dikter kan gå in på http://www.poeter.se/bowestin