Good-bye Sweden, nu drar jag till Köpenhamn, apostlar m.m.

Alla läsare av denna blogg – tack för idag och godnatt. Tidigt i morgon bitti åker jag till Köpenhamn två dagar. Ska hålla ett föredrag på en konferens som ordnas av Vattenfall. Tar med mig hustrun för att vara ledig i morgon kväll och torsdag, så ska vi fira min födelsedag, bara för oss själva. Ska dock försöka skriva och följa bloggen från Köpenhamn.

Jag har varit så upptagen idag så jag har inte hunnit läsa inlägg ordentligt, noterar att Jonas Lundström har skrivit om ordet entreprenör. Man bör dock observera att jag inte har använd ordet entreprenör som någon titel. Ordet används inte på det sättet utan endast för att beskriva vissa egenskaper hos en person. Jag har inte tänkt att vi ska börja titulera folk som entreprenörer. Det är mer företagstermer att jag kallas för ordförande för ett trossamfund. Jag tycker att vi hellre kan diskutera de titlar som används. Ordet pastor är latin, och betyder herde. När herde användes på Nya testamentets tid användes termen för det var ett vanligt yrke vid den tidpunkten, men ordet är obegripligt i vår kultur, inte minst den latinska översättningen. Men tycker ändå att ordet är okey eftersom det är så etablerat. Genom att tolka ordet kan vi förstå vilka egenskaper hos en församlingsledare som åsyftas. Ordet församlingsföreståndare och äldste, episkopos och presbyteros i grekiska grundtexten av Nya testamentet, var väl vanliga termer som användes som ord för ledare och chefer på bibelns tid. De var inte sakrala begrepp unika för kyrkans ledare, om jag fattat saken rätt. Men det är uppenbarligen teologiskt väl bevandrade personer som läser denna blogg som kan reda ut begreppen. Ordet apostel är mer bibliskt förankrat än ordet entreprenör, så jag använder hellre det, men det är ju så ruskigt kontroversiellt i Sverige.

Jag tycker inte att titlar är särskilt viktigt i Kristi kropp och i Guds församling. Men funktioner, gåvor och tjänster, och att respektera gåvor och tjänster är viktigt.

Tror också att vi använder ordet apostel för försiktigt. Att Lewi Pethrus och Ulf Ekman har fungerat som apostlar kan väl få förneka. Vår australiensiske gäst vid EFK:s kongress i maj, var naturligtvis en apostel, han har grundat ett antal församlingar och varit med om att bygga upp en församlingsrörelse. Men jag tror också att det finns apostlar på olika nivåer. Personer som arbetar med att grunda, plantera och bygga upp församlingar fungerar i en apostolisk tjänst, konstigare än så är det inte.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Från Johannes, Kärleksaposteln till Ulf Ekman, trospredikanten är en märklig utveckling av apostlar (utan negativa associationer till Ekman i övrigt).

  Va tycker du kännetecknar en apostel enligt Guds Ord?

 • Ronny

  Stefan Swärd. Det här sista inlägget passar i min smack med …

  Sorry om jag störde kärlecken .Det står ju stör inte kärleken förän den själv så vill. Så om jag störde och oroade med minna två tidigare inlägg ,än en gång förlåt.och må då Guds ro då återvända Jesus är världens Hopp .Och inte jag så även förlåt mig ni som läste dessa kommentarer , Och Guds frid och ro till önsckar jag er med . Och ber om ursäckt för min okänslighet och okunnighet och brist på intigritet . Jag känner ingen fördömmelse för vad jag gjort som jag inte borde gjort synden är bed till Gud om förlåt och Guds nåd om .Men jag nämner detta bara för att er trygghet och kärleck och frid ska förbli i tron . Förstås med en äckta ånger och bön om förlåt. Frid Ronny

 • Samuel

  Visst bibeln har taget många titlar ord och sätt att säga från deras omvärld. Skillnaden när Paulus till exempel beskriver Jesus som Guds son så det en kritik mot romarriket och kejsaren. När du har skrivit dessa inlägg om entreprenörer låter det som att företagsvärlden är det goda exemplet. Paulus korrumperade romarna sätt att prata genom att använda deras språk på ett radiklat annat sätt. Korrumperar du då kyrkan genom ditt sätt att prata om församlingen som ett företag?

 • Ronny

  Kollade in Jonas Lundstöms inlägg om ordet entrepenör angående dinna articklar om det. Och när jag läste det så börjar jag undra om inte minna två första Kommentarer var trovärdiga ändå .För det stämer med hans åsickt . För den skull är det ingen negativ kritick . Utan en konstrucktiv och positiv .Och så uppfattar jag hans med . Så läs gärna vad han och jag skrivit i frågan där finns salt från Jesus tror jag. Liksom från på din Blog . Minna Kommentarer finns på din Blogg i ämnet. Gud välsigne dig och Guds frid !!! Ronny

 • http://www.alternativ.info.se Jonas Lundström

  Som Samuel så träffsäkert påpekar, och som framgår av min artikel från igår, så är jag INTE ute efter att förbjuda vissa ord eller hävda att vi ska använda ett ”religiöst” språk. Det jag däremot hävdar är att dom ord och bilder vi använder påverkar oss, och att företag är en mycket dålig metafor för Guds församling.

  Som jag uppfattar Jesus och apostlarna så ska Guds församling vara ett alternativ till systemet, en stad på berget. Detta måste visa sig även i hur vi använder våra ord. EFK har under en lång tid nu haft en stark kärlek för att okritiskt hämta ord, begrepp och tänkande från företagsvärlden, just i en tid då vi mer än någonsin behöver peppa varandra att göra motstånd mot Odjuret Mammon.

  Detta är så pass allvarligt för mig att EFK:s företagsliknande språkbruk och struktur utgör ett av flera skäl till att jag lämnat EFK, något jag verkligen inte gjorde lättvindigt.

  Församlingen är inget företag! Vi behöver sändebud (det är ju vad apostlar betyder) som sprider budskapet om Guds rike och Jesus Messias, och där Anden öppnar människors hjärtan för detta budskap kan församlingen växa fram. Men vi behöver inte entreprenörer!

 • Andreas

  Tänker på Aposteln Paulus ord: 1 Kor 4:15 Om ni än skulle ha tusentals uppfostrare i Kristus, har ni ändå inte många fäder. Det var jag som i Kristus Jesus födde er till liv genom evangeliet.

  Paulus var Apostel – startade församlingar, var egen företagare etc men framförallt var han en andlig far. Kanske om vi förstår bilden av Andliga Fäder som Apostlar blir det mindre spänt i jämförelsen med företag.

  Allt börjar inte med Korset, utan med att Gud vill ha en familj, Adam och Eva. Det är likadant idag. Gud vill att församlingen skall vara en familj, men det behövs engagemang, kärlek, överlåtelse, trofasthet och varför inte entreprenörsskap (kreativitet, pionjärsanda).

 • Rodica Dobondi

  Tror du har de förstått i Köpanhamn att år 1968 är avlägsen och sedan dess Berlinmuren har fallit.?
  Att som kristen lever man i världen men inte av världen.
  Önskar er trevligt vistelse i Köpenhamn .

 • Dan C

  Jag tycker att du fångar mycket på ett bra sätt Stefan.

  Jag tänker med titlar ”kontra” funktioner att det beror på hur jag själv låter relationen ser ut. Jag menar att en pastor i en församling inte per automatik blir min pastor bara för att jag är medlem. Jag har ett ansvar att odla relationen så att det blir MIN pastor (eller apostel eller lärare osv.). Det står ju att kroppen får sin styrka från det stöd som varje led ger. Lederna är ju just relationerna mellan lemmarna. Jag tror det gäller både för gemenskapen med alla syskon i församlingen och också med de tjänstegåvor som Gud har instiftat i sin församling. Om jag bejakar och öppnar mitt hjärta för att det i enlighet med 1 Koritierbrevet 12 finns personer som apostlar, profeter, lärare, människor som i Guds kraft utför kraftgärningar, sådana som har gåvor att bota sjuka, till att hjälpa, att styra osv. då får jag del av det övernaturliga som Gud tänkt med sin församling. Då blir jag utrustad att själv vara med och bygga som det står i Efesiebrevet 4. För att bygga, det är ju uppgiften för alla troende.
  Därför tackar jag Gud för att det finns tjänstegåvor på alla dessa sätt som jag kan bejaka och underordna mig i min församling och i mitt liv.

 • Samuel

  Andreas om inte allt börjar med korset hur kan du då kalla dig kristen. Kristus död på golgata manar oss till att tolka om allt som hänt innan, allt som händer nu och allt som kommer att ske. Du kan inte ta bort Kristus som vi känner han nu från Guds ursprung. Det är igenom Kristus vi förstår allt.

  Jag tror att vi ska vara försiktiga med att lätta på spänningen. Problemet är att vi pratar väldigt ofta om församlingen som ett företag. Problemet blir än värre när man ska prestera likt ett börsnoterat företag. Effektivitet har inget med kristen tro att göra. Hade Gud velat vara effektiv hade han inte kallat oss.

 • Andreas

  Självklart är korset det mest centrala, allt summeras där. Efs 1:10 – i Kristus sammanfatta allt i himlen och på jorden. Vad jag menar är att Gud vill ha en familj (dvs börjar vi berättelsen där och inte vid Golgata ser vi Guds intention och vision med världen – familj och inte ett företag). När vi förstår det blir inte ordet Apostel eller entreprenör så laddat. I en familj får även alla plats utan bedömas efter kapacitet eller kvalitet, vi är syskon. Självklart ingår man i familjen först vid korset, med det är inte målet utan medlet till att komma in i familjen.

 • Christian

  Stefan
  Ingemo och jag grattar dig idag till 2 * 3^3 ! Nu är du hela 4 år äldre än Ingemo åtminstone ett ett halvår till…

 • http://metrobloggen.se/roberts robert

  Vet du vad stefan, jag tror du nästan skulle kunna skriva vad som helst, och du skulle få massvis med kommentarer…