Vi behöver entreprenörer i den kristna kyrkan

I eftermiddags besökte jag en av Evangeliska Frikyrkans församlingsgrundande pionjärsatsningar i Sollentuna norr om Stockholm. I mitt tal till dem lyfte jag fram behovet av entreprenörer i den kristna verksamheten. Inom näringslivet är entreprenörer hyllade hjältar. Det handlar om människor som startar nya företag, och utvecklar nya produkter, med ett stort mått av energi och risktagande. Entreprenören präglas av risktagande, förändringsbenägenhet, och viljan att arbeta hårt för att skapa något nytt. Man drivs av en passion av att hitta nya vägar. Kristna kyrkan har i regel premierat förvaltare, de som skapar ordning och reda och utvecklar det som redan finns. Den kristna kyrkan i Sverige har under de hundra senaste åren visat stor misstänksamhet och kritik mot människor som är med och bryter ny mark, grundar något nytt, och inte minst satsar på församlingsgrundande. 

Men ska den kristna kyrkan i Sverige överleva i framtiden måste vi nu släppa fram entreprenörerna i frontlinjen. Människor som tänker nytt, människor som har nya idéer om hur vi ska kommunicera budskapet om Jesus till vår tids människor. Entreprenörer är också människor som inte sätter sin egen trygghet och bekvämlighet i första rummet utan som satsar allt på utmaningen och uppdraget. Att hitta nya vägar för evangelisationen och nya djärva initiativ för församlingsgrundande behöver nu komma överst på dagordningen i samfund och missionsorganisationer.

Jag lyfte i mitt tal i Sollentuna också fram att den kristne entreprenören behöver mycket tålamod. Det tar tid att skapa något nytt. Man kanske måste misslyckas, börja om igen, riskera, testa, innan genombrottet kommer. Entreprenörer söker inte efter snabba klipp utan är uthålliga. Ibland tar det ett antal år att utveckla ett nytt företag, eller i kristna sammanhang – att utveckla en ny församling. En annan nödvändig egenskap är tro. Man ser inte omöjligheterna utan möjligheterna. Man stirrar sig inte blind på mörkret och svårigheterna utan ser ljuset och potentialen. En tredje nyckelfråga är att bygga relationer och knyta människor till sig. Jesus började bygga den första kristna församlingen när Johannes och Andreas kom hem till honom. Sedan berättade Andreas för sin bror Petrus som också hakade på. Därefter träffade Jesus Filippos som sedan drog med sig sin kompis Natanael. Allt börjar med överlåtna människor som börjar fungera som ett team tillsammans.

Bibelns ord för entreprenör är apostel.

Entreprenörskapet behövs också i etablerade församlingar. När Carl Erik Sahlberg kom som präst till en helt tom Klara kyrka i slutet av 80-talet krävdes det entreprenörskap för att vända utvecklingen. Liknande utveckling har vi sett i ett antal etablerade EFK-församlingar som har lyckats vända utvecklingen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Amen!

  Va tänker ni själva ifrån EFK’s styrelse göra för att medhjälpa för att göra denna form av utväckling och expandation möjligt?

 • ErikJA

  Väl skrivet!

  Bara den lilla meningen ”Bibelns ord för entreprenör är apostel” sticker ut i negativ bemärkelse. Ganska taskig exeges – även för att komma från en icke-teolog (som Du påpekat att Du är).

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Erik, I vilket avseende är det taskig exeges. Utveckla resonemanget.
  hälsar

  Stefan Sw

 • anja

  Håller tyvärr inte alls med dig.
  Jag tror inte kyrkans framtid i Sverige har ett dugg med vår mänskliga uppfinningsrikedom…eller entrepenörskap att göra.
  Utan allt handlar om ifall den helige Ande faller eller inte…utan honom kan vi ingenting göra, som bär bestående frukt.
  Det blir bara mänskliga ansträngningar som faller pladask till marken och lämnar trötta och utarbetade människor efter sig.

  mvh

 • Mr Go

  Hej
  Läser din blogg med mycket intresse. Berättar även för andra om den. Intressant med dina funderingar kring entreprenörer. Jag är en typisk jobbig entreprenörsperson. Jag har slagit an vissa förändringar mellan frikyrkorna i den stad jag bor och verkar i. I min vardagliga gärning tas de förslag till effektivisering och förändring ofta emot positivt. Men i de flesta fall när jag föreslår något i kyrklig utveckling är folk skiträdda! Jag får oftast till svara att ”sånt här kan man inte bara pusch fram på en kafferast, det ska verkas och födas fram i hjärtan”. Det påstår jag att det gör eftersom jag ser mig som en kristen, kanske ingen extrem efterföljare som många kanske önskar. När jag då får en tanke utgår jag från att det är från Gud, givetivis ska det prövas etc. Min erfarenhet är att folket i kyrkorna är rädda, skiträdda för förändring.
  Jag har tyvärr behövt komma fram till att när jag talar med rädda församlingsledare om mina tankar. Sen lämnar jag det till dem och bryr mig inte mer sen. I min vardagliga gärning kan jag lobba hårt och se till att det händer saker. Men det bromsas i kyrkan.
  För min egen del kan jag ibland tänka att det kanske bara är mina tankar och dom stoppas effektivt av församlingsledningar. Det gör att jag hämmas då jag mindre och mindre tror att det jag säger eller vill kommer från Gud.

  Nåväl, detta blev rätt personligt och kanske hamnade fel, men det finns säkert andra som känner som jag. Stefan, skriv en artikel om det!

 • Gabriel Hammar

  Anja , måste mänskliga ansträngningar och den heliga Andes verksamhet stå emot varandra??? Jämför med Paulus som slet och kämpade, men verkligen förmedlade Guds kraft! Om vi bara sitter och väntar in Anden blir vi passiva och avsäger oss det ansvar Gud gett oss i evangelisationsuppdraget

 • Andreas

  Håller helt med dig Stefan!

  Mer nytänkande, vågade idéer, ”gå på vattnet” attityd. Tyvärr så har alttför många församlingar byggts för mycket på pastorer och lärares grund (bevara, vårda, korrigera) och inte på Apostlarnas och Profeternas grund (bryta ny mark med profetisk dimension) i enlighet med: Ef 2:20 Ni är uppbyggda på apostlarnas och profeternas grund, där hörnstenen är Kristus Jesus själv.

  Bara entreprenörer räcker inte, utan även en förmåga att ”följa molnet”. Höra, göra, se!

 • http://imago2.blogspot.com David Å

  hm… entreprenörsskap klingar för mycket företagsvärld för mig.

  Guds rike och efterföljelse är som jag förstår det ngt helt annat. Det är en motkultur med en upponervänd syn på makt och pengar än vad som predikas i våra kyrkor idag.

  intressanta länkar för er som längtar efter ngt annat;
  http://www.alternativ.info.se
  http://reclaim.nu/wordpress/
  http://kristenunderjord.wordpress.com/
  http://barnabasbloggen.blogspot.com/
  http://imago2.blogspot.com
  http://hyfsatbra.wordpress.com/
  http://blogg.slowtrack.se/#home
  http://www.speak.nu
  http://nasrinmosavi.wordpress.com/
  http://andreasweisterandersson.blogspot.com/
  http://arekarlsen.blogspot.com/

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Stefan, underbart att lyfter församlingsplantering upp på agendan. Eftersom du verkar is Stockholm så kanske en lokal församlingsplanteringsworkshop vore på sin plats? Det finns ju ganska många församlingsplanteringar i Stockholm. Varför inte samla alla dessa för att uppmuntra och inspirera varandra? Själv håller vi på att fundera på en eventuell församlingplantering i norrort/norr om Stockholm.
  Pionjär-konferenerna i all ära men jag tror att vi kan behöva en mer lokal förankring med ett större multikulturell ansats. Alltså detta är något större än en enskild EFK-satsning, men jag gissar att du har de kontakter som behövs för att ordna något sådant. Du kanske inte tycker det ligger inom ramen för vad du ska göra men jag ville väcka dessa tankar i all fall. Själv skulle jag tycka det vore trevligt att få kontakt med folk som har liknande funderingar genom något sådant.

 • Ronny

  Jag tror vi behöver Herdar och Tjännare som vill ge sitt liv för männisckor och sin församling även om församlingen inte får stor tillväxt eller är så framgånsgrick eller vill bli så andlig eller blir . För det är Ju männisckor som ska bekännas för Guds skull och inte producktionsresultat som ska nås i ett mer eller mindre vinstgivande företag .Gud vill ju naturligtvis ge en församling Herdar ochTjännare som finns närvarande för sin församling och bekännar dem i Hans Kärleck . Trots hur den församlingen är och blir i längden för de är Ju ändå hans församling .Mer eller mindre hängiven , och i god kondition . De är Ju ändå Guds barn och Herrens lärjeungar och kristna , och männisckor som tjännarna tillsats av Gud att tjänna åt honom .Efter som han är mån om varje männisckas och Kristens välbefinnade mer än hennes ducktighet och framgång tror jag . Oavset stort eller lite evangelisations, expansions resultat . Och de Guds församling som Gud satt sinna tjännare att vårda i varje fall . Så tjännaren som vill var en God och trogen förvaltare åt Gud bör nog vara villig att nöja sig tacksamt och glatt med de pund han givits .Istället för att avundsjunkt och missmodigt snegla på sin Kollega med stor församling . Och frestas till prestige till framgång och sin församling . Istället för tjänst i Guds Kärleck och trofasthet som en gåva av nåd för att vårda och bekänna och lär och hjälpa dem Gud utvalt Tjännaren att var hans tjännare för . Och så att de kan vara och bli Herrens Lärjeungar och Tjännare som bekännar varandra . Och sinna egna de anhöriga och vänner som är eller ännu inte är frälsta . Och Hjälper varandra med det som församling och tillsammans sträcker sig ut till sin bygd sitt samhälle och sin stad sitt land och världen med evangeliet .Jag har 22 års erfarenhet av den exspansiva frangångstelogiscka modellen ala`. Trosrörelsen. Där visionnen sattes i sin entrepenörsanda och resultativer . Över männisckovärdet och den unicka männisckan liv och person,.många med mig pga resultat ivern , Blev utbrända och fallna med skilsmäsa och splitrade familjer och förstörda liv.. Nej jag tror Sverige och Svensk Kristenhet licksom världen i övrigt ,minst av allt behöver entrepenörer och entrepenörsanda. Som ska få fart på företagandet så det blir expansivt och lönsamt för marcknaden, med lite brödsmulor till övers till arbetslavarna och massan . Så det orckar jobba mer efecktivt för marcknadens vinst och resultat -kalkyler, framgång och ära och heder och prestige . Och församlingar med ett sånt mönster kopierat av världen och visonärt entrenpenörskap lite religöst färgat med Guds Ord . För att Herren egon ska bli framgångs rick och stor och big Bos Herr Devil . Njuta av sin framgångs exploativa framgång när han gör slut på så mycket av världens Tillgångar och mänskligheten och församlingen som möjligt för att skada Gud kan man täncka när frestar med fåfängan lyckades få oss på fall med .Så vi går i hans led band för framgångens skull igenom allt han kan fånga uppmärcksamheten med .Och om möjligt få kontroll över tancken och mackten och mänskligheten och världen .Och även församlingen för det får ju inte finnas oppion mot mackten och girigheten och framgången .Kanske ibland idelogi och socialism , en annan Gång marcknade eckonomi ,eller en tredje gång religion och det ockulta eller varför inte villolära. Om sundheten i tron den sunda tron och läran. Det räcker inte med den stora nåden från Gud att få som gåva bli en Herrens Tjännare för . Några få tröga Kristna i lite landsorsthåla. Som ingen Herde har sen några år i sin kyrcka . För då kan man ju inte bli nån ny Bill Graham . Eller en känd estrad evangelist . Om man skulle bli en Herdeför fåren på orten där man bor elleri nån lite landhåla nån stans . Nej fy så hemsckt och så oandligt och vad ska då alla från bibelskolan och den telogiscka studitiden säga och de i de stor församlingarna så andliga Kristna vännerna och kollegerna säga .Nej jag är trött på sån här hjärtlöshet i vilcken prägel den en ger sig utryk i.Det Sverige och världen och Kristenheten behöver. Det är att få höra , Jesus älsckar dig och det Gjorde han så mycket han som är Gud så han valde bli männiscka som du och jag . Och tog vårt straff på sig på ett Kors till straff för dinna och minna och alla männisckors synder. så länge vi lever. För att benåda oss och ge oss evigt liv med Honom och varandra och oss själva och livet .Igenom ett nytt liv ett evigt igenom honom vår Gud som trots vår fel och prövningar och djävulens ondscka och listiga angrepp på Jorden . Forsätter Hos Honom sedan i Himmlen i hans Härlighet utan uppehåll för alltid ja för evigt i Guds Kärleck för att ha älsckar oss där igen nöd och prövningar finns och ditt inget ont får Komma eller Djävulen med sin ondscka .Denna nåden vill Gud ge din medmänniscka och dig och mig . Om vi vill ta emot den och forsätta att leva i den fritt och för intet Helt oförtjänt . Och vi kommer att stå som rättfärdiga igenom Honom som vår rättfärdighet som om vi aldrig gjort nåt fel om vi vill tro Gud ochGuds Ordom denna underbara sanning om Nåd från Gud till oss för hans Kärleck till oss . Men om vi vill inte få denna Kärlecksfulla Nåden från Gud och inse att vi är syndare som Gud älsckar och vill benåda med denna nåd,Kommer han att låta ge oss ett evigt straff för våra synder och brott löngner och villfarelser istället för att vi inte ville få nåd av Gud eller ansåg att vi behöde nåd för att slippa dömmas för våra felacktigheter av Gud . Så vi är inte värde detta pga av något vi gjort eller gör eller skulle Kunna Göra . Utan därför Gud älsckar oss vill han ge oss alla denna chansen . Och att leva för under vår tiden på Jorden för att kunna Hjälpa honom att förmeddela till andra också och gör gott och förlåta andra som Gud förlåtit oss med . Och håll av dem och gör väl för dem trots våra och deras synder och fel …Och att en del av dem är tröga till att tro och Göra det Goda Gud vlll. Som man v årda sig om dem besvärliga barn maninte överger trots det för det är Ju ändå ens Kära barn och familj. Och det är vad församling och Apostalar och profeter och evangelister och Herdar och lärare i tron och äldste och medarbetare och föreståndare inom församlingen . Bör ta sig en nog eftertancke om . Istället för entrepenörsckap. För som församlinge är nu om det komme en vercklig förföljelse som i Kina eller Nord-Korea mot oss i väst och i Sverige som Kristna . Skulle det inte bli många bröder över när man blev förföljde för Jesus och Guds Kärleck igenom försoningen. Om vi inte nu i fredstider och i stort settförföljelsefria tider kan visa broderskärleck och trohet mot den som lidder eller Kjämpar . Hur tror ni vi skulle klara det i svårare tider och under förföljelse för att vi tror på Jesus och vill Gör det Gud vill.Nej det vi sacknar mest i väst inom Kristenheten är inte entrepenörskap Utan san uppenbarelse om Gud och Guds Ord och evangeliets hjärta för Guds skull endast. Guds Kärleck som aldrig förgår. Vi kan ha helt rätt telogi och entrepenör anda och allt från Gud . Men har vi inte Kärlek är det oss till ingen nytta . Utifrån Evangeliets Budskap och Anda. Tror jag att det är det världen och församlingen och Sverige . Och Svensk Kristenhet behöver. Männisckorna i vårt land och vi Kristna Guds församling mest av allt behöver veta och Höra och få uppleva är kärnan i Evangeliet . Guds Kärleck Frid Ronny 1kor 13 Jhon 3:16-17 matt 5-7 ps 103 luk 15 1jhon 1:9

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Jag tycker det ligger mycket i det Anja och David säger. Det församlingen behöver är verkligen inte att bli mer lik företagsvärlden, snarare behöver vi vara ett alternativ till kapitalismen och konsumismen. Vilka metaforer vi använder påverkar både hur vi uppfattar oss själva och hur vi lever våra liv. Frikyrkan och inte minst EFK har länge använt allt för många metaforer från företagsvärlden. Varför inte liva upp dom gamla bibliska metaforerna igen, eller använda mer organiska bilder? Talet om vision, strategi, ledarskap, chefer, entreprenörer osv står mig helt ärligt upp i halsen!

  Församlingen är inget företag. Församlingen växer fram organiskt där budskapet om Guds rike och Jesus planteras och tas emot.

 • Erik T

  I helgen hade jag turen att få komma med på en träff i Huskvarna om BAM (Business as mission) under temat ”Våga vara entreprenör -för Guds skull”. Det var väldigt intressant och inspirerande. Jag tror på entreprenörskap som mission. Ser man på de stora problemen och behoven i världen idag (svält, fattigdom, trafficking, brottslighet…) så behöver man fokusera på hur man kan motverka dessa symptom -konsekvenser av arbetslöshet. Nya sunda kristna företag är den moderna missionen, och det finns exempel på att det fungerar.

  Är du intresserad finns lite mer info på:
  http://www.businessasmission.com

  Annars kan du kontakta mig så har jag lite material.

 • http://metrobloggen.se/roberts robert

  Jag håller till stora delar med dig stefan, men jag skulle nog vilja använad ordet evangelister istället för apostlar, evangelisten är den som brinner och går före, aposteln är i mina ögon lite mer Herde eller hur man nu ska säga…

  Däremot ser jag de organisatoriska och strukturella fördelar som finns med att förändra och använda andra begrepp!

 • http://revrog.wordpress.com/ Roger

  Jag var också på BAM-träffen! Extremt bra och relevant för ”riktiga” entrepenörer. Ett nytt tänk som jag tror kan radikalt utveckla hur vi ser på Guds rikes förkroppsligande. Jag tänkte skriva några inlägg här. http://revrog.wordpress.com/

 • Margret Sundin

  Engagemang, överlåtelse – ge sitt liv – predikar vi och läser vi i Guds Ord. Ge allt du är och har till Honom så kommer allt annat att tillfalla dig står det. Jag tror det är det engagemanget och den överlåtelsen som vi ser hos de vi vanligtvis kallar för entreprenörer, våra företagare och karriärister. Det är inte såna pastorer som församlingar vanligtvis önskar sig!!! Församlingarna vill inte ha dem, det blir stökigt. De är för drivande!! En pastor ska vara….Tja fyll i själv…
  Gamla församlingar är många gånger rädda för starka pastorer med glöd och entreprenörsanda. Därför måste en engagerad pastor som tar sin kallelse på allvar starta ny församling! Eller?

  .
  Margret Sundin
  EFK-pastor

 • ErikJA

  OK, min kommentar var lite snabb och kanske inte så konstruktiv. Men jag gav ju trots allt först ett positivt omdöme.

  Men just formuleringen ”Bibelns ord för entreprenör är apostel.” är inte så lyckad. Robert har redan varit inne på det, och Jonas Lundström är som vanligt klok. Men om jag ska försöka kommenterar något vad jag menade med ”taskig exeges”.

  1) I Bibeln tror jag det finns flera goda exempel på det som Du Stefan benämner entreprenörskap. T ex kan nämnas Josef (Jakobsson) och Nehemja. Ingen av dem kallar Bibeln apostel. Det finns fler exempel på entreprenörer som inte alls kallas – eller är – apostlar.

  2) Bland apostlarna finns flera personer som mycket väl kan kallas entreprenörer, men är de alla det? Jakob och Johannes jobbade i sin pappas båt, Matteus var underordnad skattmas, och Paulus var egenföretagare, men mest för att försörja sej och kunna studera/senare missionera. Alla apostlarna var inte entreprenörer.

  3) Bibels begrepp ”apostel” betonar budskapet (evangeliet) och att vara budbärare för någon annan (myndigheten). Det ligger nog trots allt närmare det Du Stefan beskriver som ”förvaltare” i bloggen.

  Men låt nu inte ordstudierna ta över utan satsa framåt Stefan, och alla andra: Sverige behover fler levande kristna gemenskaper!

 • Alexander

  amen att vi behöver!
  Snart är jag gammal nog, är 17 år nu…!

  Det kommer bli fight i framtiden…

 • Andreas

  Är det verkligen entreprenörer som behövs? Är det inte det kyrkan haft de senaste 20 åren åtminstone? Därmed inte sagt att entreprenörer inte är behövliga men nog har företagarandan och entreprenörskapet satt sin tydliga prägel hos mången församlingsledare.

  Själv tror jag att John Wesleys ord till dåtidens prästerskap i ”An address to the Clergy” är mångdubbelt viktigare att minnas och ta till sig idag än företagarandan som vi tycks få med oss om inte i modersmjölken så i tidsandan.

  Wesley ställer sju frågor till den andlige ledaren:
  1. Have I such a knowledge of Scripture, as becomes him who undertakes so to explain it to others, that it may be a light in all their paths?
  2. Do I understand Greek and Hebrew?
  3. Do I understand my own office?
  4. Do I understand so much of profane history as tends to confirm and illustrate the sacred?
  5. Am I a tolerable master of the sciences?
  6. Am I acquainted with the Fathers; at least with those venerable men who lived in the earliest ages of the Church?
  7. Have I any knowledge of the world?
  http://wesley.nnu.edu/john_wesley/10clergy.htm

  Även om det andliga ledarskapet sannerligen bör drivas av en pionjäranda får denna inte överta hela ämbetet så till den grad att man inte längre kan svara ja på en enda av frågorna.

 • http://www.kcvast.org Yngve Bergström

  Stefan

  Med den lilla meningen ”Bibelns ord för entreprenör är apostel” visste du att du skulle få igång kommentarerna på din blogg. Inom svensk kristendom skulle man kunna säga att ’apostlar säljer’ 😉 – fråga Dagen.

  För ett par år sedan var jag inbegripen i en debatt, inom pingströrelsen, om just apostelns tjänst och funktion. Apostoliskt ledarskap stigmatiserades då av Hedin genom att i nationell TV bunta ihop det med Knutby. Jag fick då också förmånen att tala i ärendet på ett par extra insatta predikant-dagar med anledning av olika ledarskapssyn inom pingströrelsen.
  I den debatten menade vissa att apostlar kan endast vara apostlar ute på missionsfältet, helst där ingen annan varit tidigare, men absolut inte i Sverige, och (Gud förbjude) inte i en lokal församling. Från Trosrörelsehåll hörde jag att man menade att Sverige redan har en apostel – det tyckte jag var lite gulligt sagt av dem.

  Det är befriande att läsa detta inlägg av dig Stefan och att du bidrar till att lyfta upp den bibliska definitionen på ett ledarskap som till sin funktion är apostolisk. Det är nog fortfarande inte riktigt rumsrent att tala om apostoliska tjänster men du bidrar i alla fall att ’befria’ denna bibliska tjänst genom ditt bidrag.

  Yngve Bergström
  Kristet Center Väst
  Stenungsund

 • Bokmalin

  ”Från Trosrörelsehåll hörde jag att man menade att Sverige redan har en apostel – det tyckte jag var lite gulligt sagt av dem.”

  Kul att någon tycker man är gullig ibland… det är man inte bortskämd med precis…*suck*

  …är det Ansgar du menar?

 • http://www.kcvast.org Yngve Bergström

  Bokmalin skriver:

  ”Är det Ansgar du menar?”

  Med tanke på Livets Ords förändrade hållning till katolicism och deras ekonomiska stöd till det luthersk/katolska klostrets byggande av en kyrka, den s.k. Enhetens Kyrka så kunde man ju faktiskt tro att det var Ansgar som någon inom trosrörelsen avsåg vara deras apostel 😉

  Men jag tror faktiskt att det var någon annan entreprenör av mer modernt snitt som avsågs.

  Yngve Bergström
  Kristet Center Väst
  Stenungsund

 • http://metrobloggen.se/roberts robert

  Det viktigaste trots vilka titlar vi använder oss av, så behöver vi personer som går före och är orädda i det sammanhanget att man vågar starta församlingar, att man vågar stå upp.

  Ett ännu mer vik´tigt i detta är också att inse att vi är olika, vi har olika roller, Några går före och står högst upp på barikaderna, några är de mer servande (som servar de som står högst upp) några är organisatörerna, Poängen är att vi har olika roller, och för att vi effektivt ska starta nya församlingar behövs vi alla!

 • Tomas Ander

  Inom Pingst i Sverige är det väl så att det är ok att kalla någon apostel när personen i fråga är död. T ex Lewi Pethrus. Men att anse och dessutom uttala att någon skulle vara apostel redan under sin livstid, det är tabu.

  Jag håller med Yngve Bergström då han skriver: ”Det är befriande att läsa detta inlägg av dig Stefan och att du bidrar till att lyfta upp den bibliska definitionen på ett ledarskap som till sin funktion är apostolisk. Det är nog fortfarande inte riktigt rumsrent att tala om apostoliska tjänster men du bidrar i alla fall att ’befria’ denna bibliska tjänst genom ditt bidrag.”

  Att Pingstledare i Sverige fortfarande har stora problem med hur man skall umgås och ge utrymme åt Ulf Ekman, tror jag delvis bottnar i att han de facto är en apostel. Men eftersom apostlar (enligt sv pingstteologi) inte finns i nutid så hanteras ofta Ulf Ekman som om han inte finns! :)

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Stefan. Jag har just postat ett inlägg som kommenterar dina entreprenörs-texter.

  http://blog.bahnhof.se/plink/wb938188/15996

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Det är intressant att se att somliga läser in precisa teologiska definitioner i denna text, medan jag mer ser det som en appell för ökad församlingsplantering där du använder entreprenörskap som metafor för att kommunicera detta. Tydligen fungerar det inte på de mer teologiskt bevandrade som ska analysera allt in i beståndsdelarna. Däremot tror jag det fungerar på andra målgrupper.

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Tomas. Om det är mig du åsyftar så får du gärna läsa min text och kommentera den. Vilket språk och bilder vi använder om församlingen påverkar oss mer än vad vi tror. Församlingen är inget företag! Stefans första text om entreprenörer blir obegriplig om man inte tror att det finns väldigt stora likheter på en församling och ett företag.

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Jonas, jag syftade generellt på bland annat dig och flera andra ovan som hakade upp sig på Stefans ordval. När jag en tid pluggade teologi gjorde jag likadant. Det är inget konstigt med det. Men Jesus använda ofta metaforer när han ville få fram en poäng t.ex. att lärjungarna skulle vara ”kloka som vargar och oskyldiga som duvor…” utan att mena att lärjungarna skulle utveckla resonemanget för långt. Vi är ju varken vargar eller duvor… Men det klart om man bara använder företagsmetaforer för att beskriva församlingen då blir det problem.

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Så du tycker det är bra att beskriva församlingen som ett företag?

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Den sista kommentaren (för tydlighetens skull) var riktad till Tomas

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Jonas: nej jag tycker inte man kan beskriva församlingen som ett företag generellt sett men om man vill få fram någon bra poäng så är det helt OK. Jag tycker t.ex. inte Stefan beskriver församlingen som ett företag, däremot liknar han apostlarnas och församlingsplanterarnas funktion med entrepenörens funktion i företagsvärlden dvs de har samma funktion att se möjligheter och behov och därfeter starta något nytt. Eftersom många förstår betydelsen av entrepenörer i samhället använder Stefan dem för att visa apostelns/församlingsplanterarens betydelse. Utan entrepenörer skulle utvecklingen inte gå framåt, på liknande sätt är det med församlingen. Däremed inte sagt att entrepenörer och apostlar delar alla egenskaper och jobbar exakt utifrån samma förutsättningar och med samma motiv.

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Tomas. Jag tänker inte driva det här spåret vidare, jag har utvecklat mer hur jag tänker på min blogg. Men ditt och Stefans resonemang förutsätter att församlingen är företagsliknande, annars skulle det inte vara möjligt att så enkelt föra över talet om entreprenörer på församlingen. För mig är detta resonemang stötande ungefär på samma sätt som om någon skulle säga att församlingen behöver ”hallickar” eller ”presidenter” eller ”poliser”. Därför vidhåller jag att metaforen företag om församling och entreprenörer om apostlar är mer skadlig än användbar, och att den bidrar till vår anpassning till systemet och kapitalismen.

 • Katta

  Käre gode GUUUD, bevara mig från församlingar, företag, föreningar, apostlar, entreprenörer, hallickar, poliser och galningar! Finns det inget annat att lägga energi på?
  ”Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna.” (Ef 6:12 Sv Folkbibeln)

  Antagligen har jag inte tillräckligt förstånd att inse det viktiga i detta diskuterande, men det är väldigt avskräckande… Måste alla tycka lika? Kan man inte acceptera att man fungerar på olika sätt, så länge man inte ljuger och gör sig själv till gud allt för mycket. Anledningen till att man känner, tycker, tror och utrycker sig olika kan ju bero på mycket.
  Visst är det viktigt att hjälpa och stötta varandra om vi är på fel väg, Men alla här verkar ju vilja följa Jesus och Bibeln. Då är det ju viktigt att vi alla tränar oss i att välsigna, ha fördrag, förlåta och be om förlåtelse – att lära oss älska varandra!

  Kramar på er!
  Katta

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Katta. Jag tror det är viktigt att samtala om trosfrågor; att peppa, vägleda, förmana och tillrättavisa varandra. Eller hur menar du? Är det att vi tycker olika och samtalar om detta som stör dig? Och är inte din kommentar också en del av diskussionen? Förklara gärna.

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Det sätt jag använde uttrycket hallickar ovan var en klar överdrift och ett övertramp som jag ångrar och ber om förlåtelse för!