Fredagskvällsreflektioner om cyberspace m.m.

Vi som företräder ägare för Swedmedia, där vilket bland annat Librismedia och Dagen ingår möttes idag. Ett intressant möte under ledning av Tomas Brunegård som är styrelsens ordförande och Daniel Grahn som VD. Brunegård är en riktig tillgång för svensk kristenhet, en av tungviktarna i mediebranschen i Sverige, bl.a. styrelseordf för Tidningsutgivareföreningen och ett stort antal dagstidningar, baserad hos Göteborgs-Posten. Vi samtalade mycket om de snabba förändringar som pågår inom hela mediesfären just nu där kommunikationen når nya former och arenor. Datorn, internet, och telefonen blir allt viktigare kanaler för kommunikationen, för den unga generationen har det redan nästan blivit den enda form av kommunikation man tar del av. Frågan är hur länge tryck på papper kommer att vara kvar som kommunikationsform för tidningar och tidskrifter. Jag driver som konsult två elektroniska nyhetsbrev och slutade att skriva dem på papper för sju år sedan, allt levereras elektroniskt sedan dess. Nu kan vem som helst start upp en verksamhet i cyberspace och enstaka personer når enorma framgångar, Blondinbella är väl ett bra exempel på hur en vanlig tonårstjej kan starta en blogg som läses av hundratusentals personer.

Nya cyberspace-världen är en spännande utmaning för oss kristna att vara med i kommunikationsflödet och berätta om Jesus och vad tron betyder. Det är fritt fram för alla kommunikationsentreprenörer. Den stora utmaningen är att förmå någon att läsa det man skriver. Utmaningen för oss kristna är att förmedla budskapet så att så många som möjligt vill lyssna. Försökte klistra in en Youtube snutt med ”the laughing baby”, en enminuts telefonvideofilmning av en skrattande baby i Nyköping, men som har setts av 64 miljoner över världen. Lyckades inte klistra in det här, men googla på the laughing baby så hittar du det, babyn som sitter med hakklapp. Hur gör jag för att klistra in det här. Finns det någon teknikbegåvad läsare av denna blogg som kan hjälpa mig?

Önskar er alla en trevlig helg. Har fortfarande ont i halsen men ska ge mig ut i Stockholmsnatten för att prata med festande tonåringar om Jesus.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Ibland förvånar det mig höggradigt över det lismande ryggkliandet bland kristna ledare.
  ”Brunegård som tillgång… -tungviktare”.
  Tyvärr känner jag mig nödtvungen att agera motvikt gentemot denna typ av hattlyftande.
  Han har meriten av att till Stampen (GP:s ägarkoncern) ha inkorporerat dvs. köpt för familjen Hjörnes ägarkapital ett stort antal andra tidningar & etablerat Stampen med GP som en stor mediakoncern.

  Det ges visserligen fjädrar i hatten i Dagens Industri & i affärsSverige, men mig veterligen har inga ”kristna mediabröder” i de kristna leden uttryckt omsorg gentemot de som hade sin brödföda i Varberg efter att Stampen köpt den lokala tidningen & sagt upp stora delar av personalen eller Västmanlands tidning etc., etc., etc…

  Denna högaktning har däremot påvisats med eftetryck vid flertalet tillfällen i kristen media…

  Sedan vad som är kristen journalistik i dessa tidningar får man nog ha förstoringsglas för att upptäcka – men det är ju ointressant så länge man kan vara stolt över att det finns en ”framträdande” affärsman som har kristen etikett…

  Jag har ännu inte hört någon kristen ledare eller någon som utrryckt ett värnande ord till de som blev uppsagda pga av att Stampen skulle stärka sin ekonomiska position… ?!
  Vidare går det tydligen lätt att gömma sig bakom att man är koncernchef & strunta fullständigt i hur kristna häcklas & sätts på undantag i Göteborgsposten.
  När en hel församling med Ardenfors i spetsen ville få in ett genmäle gentemot den lokala homogruppen EKHO som svar på anklagelser om diskriminering av homosexuella fanns det öht inget utrymme för kommentarer.

  Tydligen är det uttryckligt accepterat att man är aktad för sin ekonomiska styrning, men obefintlig i sin påverkan av vad som produceras i blaskan…

  Jag har ingen som helst tilltro till dessa nya kristna konstellationer med ”prominent” ledarstyrning…
  – det kan säkert överleva en tid pga sitt arv & den kristna fernissan.

  Tänk om ma kunde säga istället:
  Vilken tillgång Asta är som är trogen och kommer på bönemötena.
  Vilken tillgång Kalle är som kör buss & lägger all sin fritid på att värna församlingen.

  Men vem i det kristna styrelserummet berömde dessa för att de fanns som ”bärarlag” medans de andra fipplade med sina elektroniska almanackor på väg till nästa inklämda affärsmöte ???

 • Fredrik

  Funkade det inte att göra på det inbyggda sättet?
  http://faq.wordpress.com/2006/07/29/how-do-i-post-a-youtube-video/

  själv så kör jag inte på det sättet utan växlar till html-läge och klistrar in html-kod istället, dum som jag är.

 • http://www.kumlapastorn.blogspot.com Kumlapastorn

  Stefan!
  Du publicerar ett youtubeklipp genom att kopiera den kod som står i fältet ”embed” till höger om själva filmklippet. Klistra in den i html-fältet din blogpost, och voilá!

  Lycka till!

  Kumlapastorn Lignell

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Nils, ryggkliande och hattlyftande. Jag försöker att se till att denna blogg inte blir för gnällig, det är lätt att skriva om allt man tycker är dåligt, försöker också att uppmuntra det jag tycker är bra, och goda insatser som görs av kristna i olika sammanhang. Tycker dock att Brunegård är en mycket insiktsfull person när det gäller att tolka förändringar i medievärlden. Sedan bör man komma ihåg att det är chefredaktör som bestämmer över innehållet, Brunegård är VD.
  hälsar

  Stefan Sw

 • Roland

  Att säga upp personal är tyvärr något som är ett måste ibland, man kan inte ha kvar anställda om de kostar mer att ha kvar än man tjänar på att ha dem anställda, det kallas välgörenhet och kan inte blandas med affärer. Så jag tycker det är hårt att säga det är fel av en kristen att avskeda människor, då det är betydligt bättre före ett samhälle att alla ger mer i värde än det tar emot