Nu utmanar jag alla läsare av denna blogg – vad läser du?

Ägnade gårdagen åt samtal om framtiden för kristna media i Sverige. Skulle vilja göra en liten undersökning och fråga om era läsvanor, ni som läser denna blogg. Jag kan garantera att era inlägg kommer att läsas av de som jobbar på kristna bokförlagen, tidningarna och tidskrifterna. Själv är jag storkonsument av framförallt tidningar och läser Dagen varje nummer, Världen Idag varje nummer, Hemmets Vän varje nummer, Trons Värld varje nummer, Sändaren, och Kyrkans Tidning läser jag på webben. Sedan jag själv har börjat blogga har jag också börjat läsa kristna bloggar ganska aktivt, kommer nog att berätta om framöver vilka bloggar jag gillar mest. Kolportören, Bengts blogg, Ulf Ekmans blogg, Metanoia, är några kristna bloggar jag läser med intresse. Kikar in hela tiden på Emanuel Karlsten och Jaktlund på Dagen, kikar in ofta på Aletheia, men de jobbar med väldigt specifika frågor, som inte alltid ligger inom intresseram. Är dock imponerad över Aletheias höga läsarsiffror.

Undrar följande:

1. Vilka kristna tidningar läser du varje nummer i pappersformat? Vad läser du i dessa tidningar? Hur ingående läser du? Hur mycket läser du kristna tidningar i jämförelse med andra tidningar? I vilken utsträckningen läser du bara kristna tidningar via internet?

2. Vilka kristna tidskrifter och tidningar som kommer ut mer sällan läser du?

3. Hur många böcker per år läser du varje år som utkommer från någon av de kristna förlagen? Från vilka förlag? Hur mycket läser du från kristna förlag i proportion till vad du läser för övrigt? Vad för sorts kristen litteratur läser du?

4. I vilken utsträckning består din kristna mediekonsumtion av internetbaserad kommunikation. Olika hemsidor, bloggar m.m. som t.ex. denna blogg.

5. Hur tror du att kristna mediemarknaden kommer att se ut om 10 år?

Det skulle vara väldigt intressant för mig att få många bra svar på dessa frågor, sanna och ärliga svar. Och jag garanterar att ett antal personer som jobbar inom denna sektor kommer att kika in och läsa ditt svar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Alexander

  1 dagen, läser det som verkar intressant, läser tills jag fått ut det jag vill, jag läser dagen mer än någon annan tidning.

  2 IKON är nog den enda, tror jag

  3 Libris, typ 5-7 … cordia ett flertal typ 2-4

  4 väldigt mkt, jag har stor koll vad som händer i samfund och organisationer.

  5 Sekulariserad, om det inte sker en väckelse i hela kristenheten.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Spana in Andy’s blogg istället för Aletheia – glandberger.net lite högre nivå på den bloggen…

  1. Vilka kristna tidningar läser du varje nummer i pappersformat? Vad läser du i dessa tidningar? Hur ingående läser du? Hur mycket läser du kristna tidningar i jämförelse med andra tidningar? I vilken utsträckningen läser du bara kristna tidningar via internet?
  # Det beror lite på plånboken, men emellanåt läser jag Hemmets Vän och Världen I Dag i pappersformat. Insändare, opinion och artiklar som rör samhället är det som intresserar mig mest.

  2. Vilka kristna tidskrifter och tidningar som kommer ut mer sällan läser du?
  # Ingen

  3. Hur många böcker per år läser du varje år som utkommer från någon av de kristna förlagen? Från vilka förlag? Hur mycket läser du från kristna förlag i proportion till vad du läser för övrigt? Vad för sorts kristen litteratur läser du?
  # Jag läser endast kristen litteratur. Köper mycket sällan nyare böcker, utan begagnad på antikvariat och dylikt- modern kristendom är mat fattig tycker jag. Senaste nya bok var ”En Helig Kallelse” av Ulf Ekman (då jag har varit en kritiker försöker jag läsa allt av honom), Så jag köper 2-5 nya böcker i året, de förlag jag normalt köper av är Libris, Marcus och Livets Ord. Annars köper jag mest på antikvariat av författare såsom Rosenius, Lewi Pethrus, D. Wilkerson, Samuel Halldorf, Barratt, Luther för att nämna några. Jag läser 20-30 böcker per år.

  4. I vilken utsträckning består din kristna mediekonsumtion av internetbaserad kommunikation. Olika hemsidor, bloggar m.m. som t.ex. denna blogg.
  # Kanske mycket! Jag använder 2-5 timar per dag på att läsa bloggar, kristna tidningar såsom Dagen, och olika diskussions forum. Ibland på söndagar när jag hungrar efter omvändelse, så stannar jag hemma och går igenom predikningar på sajter såsom sermonindex.net istället för att gå till kyrkan.

  5. Hur tror du att kristna mediemarknaden kommer att se ut om 10 år?
  # Om de kristna media bolagen inte blir duktigare på att engare församlingarna kommer dem att dö ut. Bli duktigare på att göra saker tillsammans med församlings medlemmarna. Annars kommer kristna mediamarknaden förlora sin plats till kristna bloggar och hemsidor.

 • Katta

  1. Vilka kristna tidningar läser du varje nummer i pappersformat? Vad läser du i dessa tidningar? Hur ingående läser du? Hur mycket läser du kristna tidningar i jämförelse med andra tidningar? I vilken utsträckningen läser du bara kristna tidningar via internet?

  Prenumererar på Junia och läser allt, utom recept. Prenumererade på Trons Värld och läste allt. (Skulle prenumerera fortfarande om det inte skett förändringar i min ekonomi.)
  Är inte intresserad av allt, men läser när jag äter, och läser hellre en halvintressant artikel i en kristen tidning än ngt annat. Är också lite snål (Var missbrukare tidigare och stal allt, nu betalar man ju för det) så jag vill ha full valuta för pengarna… Dessutom tänker jag att någon har lagt tid på att skriva detta, och det kan ju visa sig vara intressant även om ämnet från början inte intresserar mig.
  Läser ingående och enbart kristna tidningar och en del reklam. Läser inga kristna tidningar, inte andra heller för den delen, på internet. Har väl inte riktigt tagit mig tid till det.

  2. Vilka kristna tidskrifter och tidningar som kommer ut mer sällan läser du?

  Kanske Junia räknas hit… Prenumererade på Inside när den fanns för många år sedan, annars vet jag inte vad som mer finns.

  3. Hur många böcker per år läser du varje år som utkommer från någon av de kristna förlagen? Från vilka förlag? Hur mycket läser du från kristna förlag i proportion till vad du läser för övrigt? Vad för sorts kristen litteratur läser du?

  Ingen aning. Brukar vänta när jag ser en bok jag skulle vilja läsa tills den blir gammal och dyker upp i någon second hand affär.
  Kolla lite vilka förlag, mest från Nyckelpocket, Interskrift, nån från Libris, Vingården. Jag läser enbart kristna böcker, finner ingen mening att lägga tid på annat.
  Läste allt möjligt, men upptäckte att många undervisningsböcker bara förvirrade mig. Någon tyckte och trodde så, en annan tvärtemot så jag bestämde mig för att enbart läsa Bibeln och vittnesbördsböcker, romaner. Följer Segerplanen i Bibeln, blir där tid över så brukar jag ha en annan bok bredvid. Någon gång undervisning om själavård (när jag gått kurser mm)

  4. I vilken utsträckning består din kristna mediekonsumtion av internetbaserad kommunikation. Olika hemsidor, bloggar m.m. som t.ex. denna blogg.

  Kollar lite på Carina Nymans hemsida ibland, hamnade här av en tillfällighet o kollat lite, annars försöker jag lägga tiden vid datorn på att fixa bildspel, e-post, brev, presenter mm, som jag hoppas kan påverka någon att vilja ta emot Jesus. Vet att jag borde engagera mig mer, hålla reda på vad som händer mm, men jag orkar inte…

  5. Hur tror du att kristna mediemarknaden kommer att se ut om 10 år?

  Om Jesus inte kommit tillbaka så tror jag tyvärr att den minskat eller påverkats mer och mer av samhället, New Age, eller kanske är kristen media förbjuden?

  Mina åsikter kanske inte är så värdefulla, men hade lit tid över och tyckte det kunde vara kul…

  Tack ni som orkar engagrera er i samhället och göra det kristna budskapet synligt där!

 • Nils

  Varken Daniel Gran eller Brunegård kommer att agera frontfigurer hos den mest intressanta kristna mediamarknaden.

  Det kommer nya konstellationer som föds fram från ett eget kallelsemedvetande som inte skäms för sig i de sekulära salongerna.

  Karaktärer som Göran Skytte & den framlidne Ingela Agardh & kanske t.o.m. Göran Greider kommer att vara tongivande.

  3:e generationens kristna har inget i matpåsen att ge den sekulära allmänheten – möjligtvis kan man upprätthålla ett litet skåpkyffe för de närmast plikttrogna kriostna ”vegetarianerna”.
  Dessa smulbröd är Sändaren & choklad-ballonger som Swedmedia.

  Men den näringsriktiga media-marknaden kommer att drivas av ”nya visionsbärare”.
  Gammalt bröd i ny förpackning – kommer inte att attrahera en näringskritisk allmänhet !

 • http://aletheia.se/ Haggaj

  1. Vilka kristna tidningar läser du varje nummer i pappersformat? Vad läser du i dessa tidningar? Hur ingående läser du? Hur mycket läser du kristna tidningar i jämförelse med andra tidningar? I vilken utsträckningen läser du bara kristna tidningar via internet?

  Svar: Läser inga kristna papperstidningar. Enda papperstidningen är SvD. Däremot läser jag i prinicip alla nummer av både Dagen och Världen idag på webben. Plusartiklar som är av intresse köper jag ibland med kreditkort för 19 kr eller nåt sånt.

  2. Vilka kristna tidskrifter och tidningar som kommer ut mer sällan läser du?

  Svar: Inga. Inte ens de som min fru prenumerar på.

  3. Hur många böcker per år läser du varje år som utkommer från någon av de kristna förlagen? Från vilka förlag? Hur mycket läser du från kristna förlag i proportion till vad du läser för övrigt? Vad för sorts kristen litteratur läser du?

  Svar: Där sker en förändring över tid. I takt med att jag bloggar så minskas antalet sekulära titlar av underhållningskarraktär drastiskt till förmån för fackböcker om trosfrågor. Exempel på sådana titlar och förlag: Evangeliun enligt Rom, Gospel Media; Lagen som evangelium, Studentlitteratur; Georg Gustafsson, Uppsala Universitet. Sedan förekommer sådana kristna böcker som redan tidigare ingått i läsningen.

  4. I vilken utsträckning består din kristna mediekonsumtion av internetbaserad kommunikation. Olika hemsidor, bloggar m.m. som t.ex. denna blogg.

  Svar:Till största delen. Tveklöst. Mest spännande är det att hitta smala utländska bloggare och hemsidor.

  5. Hur tror du att kristna mediemarknaden kommer att se ut om 10 år?

  Svar: Ha-ha! Det vågar jag inte säga. Men om du nu läser Aletheia regelbundet så kan du nog gissa vad mitt svar skulle blivit.

 • http://www.kristenunderjord.wordpress.com elof

  1. NOD, TROTS ALLT läser jag alltid alla nummer av, ingående. PILGRIM läser jag då och då. DAGEN läser jag bara via nätet då och då. NOD. Jag skulle säga att det är ungefär 50/50 av kristna/okristna tidningar (hur kan en tidning va kristen föresten?, men jag förstår va du är ute efter).

  2. (se ovan och lägg till vissa nummer av DEATH TO THE WORLD jag lyckas få tag på)

  3. Jag läser kanske ett 40tal böcker från kristna förlag varje år. Framför allt från Brazospress, Thomas Nelson, Zondervan, Cordia och Libris. Framför allt läser jag böcker om efterföljelse, teologi (akademisk såväl som populär), kyrkosyn och etik. Jag läser kanske 80% böcker från kristna förlag..

  4. Läser och deltar typ dagligen i ett gäng bloggar, läser ofta fanzines via nätet, kollar dagen ofta, Världen idag väldigt sällan. En hel del forum blir det också.

  5. Jag tror tyvärr den kommer se ut ungefär som idag, alldelles för inriktad på försäljningssiffror och snabba pengar. Däremot hoppas jag att det har kommit in ett tänk där böcker släpps under nån mer ”kristen” license typ Creative Commons, som gör det möjligt att dela med sig av uppbgglig litteratur till de som inte har råd annars. Jag hoppas också på en större närhet till församlingar och en utökad akademisk vinkel då den svenska akademiska litteraturen är ganska dålig. Mindre import från Amerika.

 • Rodica Dobondi

  1. Jag läser alla tidningar på nätet. Mer ingående i kristna tidningar , skummar i dem andra och läser mest debatt och ledar sidor.

  2. Ingen

  3. Jag läser böcker från Libris och Livets Ord förlag. Läser på olika tema: tro, bön, Helige Ande osv, mycket undervisning. Läser fakta litteratur på tema: äldreomsorg, ledarskap i något mindre utsträckning.

  4.Tittar dagligen på kristna hemsidor och unif. samma bloggar som du.
  Livets Ord hemsidan med dagens andakt innan jag går till jobbet.

  5 Tar över.

 • http://bastasorten.blogspot.com/ Bästa sorten/Olle

  1. Vilka kristna tidningar läser du varje nummer i pappersformat? Vad läser du i dessa tidningar? Hur ingående läser du? Hur mycket läser du kristna tidningar i jämförelse med andra tidningar? I vilken utsträckningen läser du bara kristna tidningar via internet?

  Svar: Världen Idag i pappersformat – från ”pärm till pärm”. Tidningen Ester också varje nummer (delar den med frun!) Och på webben en daglig titt i Dagen (inkl deras bloggare), Världen Idag, Kyrkans tidning ochTrons Värld (en titt i veckan)… dessutom varje dag ett antal rikstidningar, affärstidningar och bloggar på nätet.

  2. Vilka kristna tidskrifter och tidningar som kommer ut mer sällan läser du?

  Svar: På webben Sändaren, Frälsningsarmén/Stridsropet samt några från Norge och Danmark samt Christianity Today.

  3. Hur många böcker per år läser du varje år som utkommer från någon av de kristna förlagen? Från vilka förlag? Hur mycket läser du från kristna förlag i proportion till vad du läser för övrigt? Vad för sorts kristen litteratur läser du?

  Svar: Läser i huvudsak kristen litteratur, mest om ledarskap. Just nu ”Nästa generation ledare” av Andy Stanley, mest inom området ”karismatisk” litteratur och ledarskap, men även en del helt annat…

  4. I vilken utsträckning består din kristna mediekonsumtion av internetbaserad kommunikation. Olika hemsidor, bloggar m.m. som t.ex. denna blogg.

  Svar: Största delen, framförallt svenkt men även en hel del utländskt.

  5. Hur tror du att kristna mediemarknaden kommer att se ut om 10 år?

  Svar: Ökad mångfald, inte minst på nätet.

 • http://www.blog2follow.blogspot.com Samuel H

  1. Jag läser Världen Idag i pappersformat varje nummer. Hur ingående beror på innehållet. Dagen läser jag på jobbet och via nätet – nästan varje dag 3/5. Av min lästid blir det ca 30% kristet och 70% annat.

  2. Hemmets vän, Ljus i öster, Trons värld

  3. ca 10 från kristna förlag Från vilka förlag? Libris, Livets ord, Cordia, Hur mycket läser du från kristna förlag i proportion till vad du läser för övrigt? ca. 50/50 Vad för sorts kristen litteratur läser du? Det som förtillfället intresserar

  4. Kollar 3-5 bloggar varje dag.

  5. Som nu men inte så regid och orolig.

 • ErikJA

  Några svar och funderingar från min horisont

  1. Köper en dagstidning 4-5gg/vecka – bor dock utomlands, så svensk media fäljer jag via webben:. Dagen o Kyrkans Tidning på nätet. På nätet kollar jag snabbt Svd, Aftonbladet och någon lokaltidning dagligen.

  2. Missionstidskrifterna Evangelical Missions Quarterly och International Bulletin of Missionary Research. Ingång (från Johannelund) och Hälsning (från FFG). Till liv och insidan.

  3. 20-30 titlar, kanske hälften från svenska förlag som bv-förlag, Libris och Artos. 80% av min bokläsning kommer från kristna förlag. Jag försöker läsa från fyra kategorier: i) Bibellitteratur (huvudsakligen kommentarer). ii) Missiologi, iii) Det-andra-kristna-läser (för att som teolog kunna följa med och eventuellt bistå), iv) Det-andra-kristna-inte-läser (klassiker och mer svårtillgänglig teologisk litteratur för att som teolog kunna bistå dem som inte läser).

  4. Sista två månaderna har jag följt en del kristna bloggar (EFS idag, Stefan Swärd, Prästerik, Dag Sandahl, Ulf Ekman, m fl). Men jag börjar tröttna – ofta är det rundgång på åsikter och ofta handlar det mest om opinionsbildning och mediecentrering, och i mycket mindre grad om att dela erfarenheter från kristet gräsrotsarbete. Jag tror jag kommer minska mitt bloggläsande.

  5. Vet inte. Men möjligen kommer större församlingar skaffasej egna medieplattformar, med egen web och bokutgivning. En fortsatt internationalisering där översättning till svenska inte kommer att vara lika viktig eftersom alltfler konsumerar direkt på engelska.

 • http://richardhultmar.wordpress.com Richard Hultmar

  1. Inga – läser Dagen dagligen på nätet, sporadiskt andra.
  2. Keryx, EFK-direkt, Trots Allt (på biblioteket)
  3. 10-12 Kristna böcker. Många på engelska köpta via adlibris, annars främst Libris el Livets Ord.
  4. Stor del – följer ett tiotal bloggar regelbundet och ägnar en kväll i veckan åt ”bloggsurfing”
  5. Pappersboken är kvar, men fler läser böcker i digitalform och lyssnar. De kristna papperstidningarna är borta. Ersatta av web-alternativ, och olika mobila tv-format typ podcasts, ala Livets Ords mediaspelare men mer mobilt, funktionellt och interaktivt.

 • Nils

  Dessa svar säger ju en hel del om vilken typ av växthus många kristna föredrar att befinna sig i…

  – Hujedanemej för att kliva utanför växthuset som är ombonat året om !
  – Låt mig slippa befinna mig i världen utanför växthuset !

  * är två slående summeringar efter ”Dagens andaktighet” med att betrakta de innevarande i sina växthus.

 • http://forkunnarbloggen.blogspot.com Gustaf Henriksson

  Den enda tidning jag läser varje nummer av är Världen Idag. Det är den enda vi valt att prenumerera på utifrån vår relativt skrala kassa. Nej, förresten, Keryx prenumererar jag också på sedan tre år tillbaka. Jag läser ingående när jag läser, i synnehet sådant som har med kyrka, bibel och gudsriket att göra.

  Böcker läser jag nog tio per år. Övervägande delen är teologisk facklitteratur eftersom jag studerar, men uppbyggelselitteratur, gärna med inriktning mot det inre livet, läser jag också regelbundet. Livets Ord förlag överväger inom den kategorin. På teologins område är det förlagen IVP och Eerdmans.

  Bloggar har jag börjat läsa på sistone, främst Ekmans, men också denna och Richard Svenssons blog, samt teologen och datalingvistiker Tony Larssons blogg.

 • http://danjakob.wordpress.com DanJakob

  1. Uppsala nya tidning och världen idag.

  2. Keryx, pilgrim…

  3. Livetsords förlag, Libris, gamla kristna bokförlag men mest engelska…

  4. Ulfs, din, livetsords, Dagen, teologiskt forum, crossnet, claphaminstitutet, Bengts blogg, ung.nu, pannkakskyrkan …. sen resten är vänner…

  5. Fler troende och kyrkor än idag kommer med säkerhet vara representerade på nätet. Kommer säkert finnas massor med internet evangeliseter :) Nackdelen kan bli att det blir ännu mer individuellt i kyrkan, och eftersom ”kyrkan” finns på nätet så kan det bli att folk inte går till kyrkan lika mkt. Den stora fördelen kommer bli alla människor man kan nå och påverka med Evangelium bara det finns kreativa ideer. Mediamarknaden skulle kunna bli ett otroligt kompliment i evangelisation, undervisning för kristna, ska opinion osv. Bara inte det blir att Kristna ”bor” på internet och slutar gå till sin lokala församlings.

 • TOR

  Som icke representativ som är min övertygelse om mig själv så tvekar jag om att svara, men som ständig läsare av Stefans blogg uppmanas jag svara, så då gör jag väl det.

  1. Läser inga tidningar alls i pappersformat i varje nummer, varken kristna eller okristna, bortsett från några få facktidningar som varken är dagstidningar eller kristna. Läser dock gärna kristna papperstidningar sporadiskt när tillfälle ges. Läser regelbundet och dagligen kristna tidningar på nätet, oftast Dagen, Världen idag, Trons värld. Uppskattar även mycket läsningen av den katolska Signum. Intressanta artiklar läser jag noga och ingående i alla kristna tidningar. Ska handla om trosfrågor, teologi och trons konsekvenser samt berättelser om människors erfarenheter.

  2. Skulle om det var möjligt även läsa mer av sorten Trots allt och Pilgrim.

  3. Läser fn få böcker överhuvudtaget. Blir för kostsamt att köpa. Köper jag så blir det billiga begagnade böcker. I så fall böcker som handlar om samma saker som det jag läser i tidningar och tidskrifter och diverse annat på nätet.

  4. Nästan all media är för mig internetbaserad.

  5. Den kristna mediamarknaden förändras på samma sätt som annan media. Färre men större aktörer på marknaden. Mer av digital media. Mindre av papper, både av kostnadsskäl, miljöskäl och praktiska skäl. De publikationer av papper som ges ut är mer av typen veckovis eller månadsvis.

 • http://daveblogg.blogspot.com/ David Nyström

  Jag har skrivit ett längre svar på min egen blogg…

 • Mia

  Skulle inte tro att jag heller är representativ…
  1. Läser lokaltidningen i pappersform, DN på nätet, tittar in på Dagens hemsida någon gång.
  2. Bläddrar igenom NOD ibland.
  3. Läser 2-3 böcker i veckan (lånar på biblioteket). 10-20 kristna fackböcker om året.
  4. Läser ett 20-tal bloggar, bl a din. Annars mest icke-kristna vänners dagboksbloggar. (Ser inte på TV, lyssnar inte på radio.)
  5. Mer digitalt och Internetbaserat, men teologisk litteratur är lättare att ta till sig i pappersform.

 • Ola J Hedin

  1. Jag läser Sändaren i pappersformat, och orsaken till det är att den relaterar till de samfund jag arbetar för. Jag skummar hela tidningen och djupläser de artiklar som har att göra med barn- och ungdomsverksamhet, ekumenik, opinionsarbete riktat mot politiker och omgivande samhälle samt ekonomi/förvaltning. Med andra ord speglar urvalet mitt jobb samt mitt samhällsintresse. Om Sändaren hade funnits i fullformat på webben hade jag läst den där i stället.

  Därutöver läser jag ytterst lite kristen pappersmedia, men en del webb. Dagen.se får ett besök varje dag, främst för att jag vill se om det finns något samfundsrelaterat som jag måste förhålla mig till men också för att fånga upp politisk bevakning av frågor som sällan kommer upp i sekulär media: ideella insatser samt skatte- och momsregler för second hand-verksamhet är två goda exempel som varit uppe nyligen.

  Därutöver läser jag framför allt de stora dagstidningarnas webbsidor samt några andra tidningar med veckoutgivning. Jag inhämtar långt mer sekulär media – både pappers och webb – än kristen dito för att slippa uppleva världen med skygglappar. Med en bra bas i mainstream-media kompletterat med Dagen går det däremot att få en relativt god bild av läget.

  2. Bland sällanutgivna tidningar läser jag samfundsbladen Växa.nu, Sändebudet och Baptistnytt (när jag kommer över den). Hit skulle jag också vilja klassa samfundens webbsidor – där finns viktiga nyheter men det blir inga dagliga besök eftersom uppdateringen relativt sett är långsam.

  3. Det blir sällan kristna böcker, men desto fler sekulära. En tid roade jag mig visserligen med ”kristna romaner” från USA. Egentligen är de rätt sopiga, men eftersom jag gärna läser på engelska läste jag vidare ändå. Mitt tips till förlagen blir därför att våga hoppa över översättningen, köp i stället in den engelska varianten och sälj direkt. En bra engelskspråkig bokhandel får mig att gå en omväg, en kristen bokhandel är inte lika troligt…

  4. Min kristna mediekonsumtion är – undantaget Sändaren och Dagen, som kommer till jobbet – så gott som uteslutande via webben.

  Dagens hemsida är ett måste, Kyrkans tidning har ett relevant utbud men det är riktigt enerverande att man ska betala för ett lösenord för de större reportagen. Den affärsmodellen är inte OK, kommer inte bli det heller och det borde förhoppningsvis redan synas i siffrorna att det inte är en framtidsnisch. Jag slår vad om att det bara är människor över 45 som köper artiklar!

  Ikon1931 har en väldigt slö hemsida, åtminstone funkar den långsamt för mig, och den har i princip bara en frågespalt och en tyckarspalt online. Var är resten av materialet? Därför blir det få besök. Är det föresten möjligt att skriva magasin på webben, är inte själva grejen att få ett tjockt häfte på bra papper i händerna?

  Bloggarna varierar – den som inte skriver intressant åker ut, till nästa gång jag får tips om den eller råkar snubbla över den. Eftersom de flesta skrivs av ideella krafter varierar kvaliteten med upp- och nedgångar i privatlivet och min lojalitet till vissa författare bygger normalt på en relation utanför webben.

  Av de samfund jag jobbar för har SMK och SB webbsidor med visst nyhetsflöde så de får löpande besök, medan MK är statisk och därför blir utan. SvK har en bra funktion i kyrkoårets texter, ofta rätt trevliga reflektioner och spännande frågor från vanliga läsare på första sidan. När jag besöker SvK:s sida blir jag därför gärna kvar en stund. EFK och Pingst.se är alltför interna för att röra mig tillräckligt ofta, de används mest som telefonkataloger snarare än mediakonsumtion.

  Periodvis har olika kristna streamade musikkanaler varit en god mediaoutlet för mig, jag tänker främst på Crossnet och Refugen. Det finns också en hel del engelskspråkiga podcasts på diverse kristna teman som jag uppskattat. Holy Trinity Brompton har flera RSS-flöden med bra innehåll som jag följer: en teologidiskussion, en lovsångsdiskussion och ett seminarium om kristna värderingar på jobbet. De finns på http://www.htb.org.uk/ (podcasts längst ned i högra hörnet). Inom just podcast finns mycket mer för många kristna förlag och tidningar att göra! Jämför exempelvis med vad jag skrev om Ikon1931 ovan – deras webb skulle passa mycket bättre i podformat.

  5. Enkelt, uppdaterat, inställningsbart, kravlöst, fildelningsvänligt.

  Det är enkelt att komma åt media, att flytta den mellan datorn, telefonen, poden, xboxen och kompisarnas mediamaskiner. Media är förpackad så att den kan tas med överallt. De flesta mediaflödena ligger tillgängliga öppet, mediainnehållet (text, ljud, bild…) är gratis eller kan köpas relativt billigt för att därefter spridas fritt. Affärsmodellen bygger på stora besöksströmmar, Word of mouth och försäljning av kringprodukter, affärsplattformar, distributionskanaler samt riktad reklam.

  Medieplatserna är färre, men håller en tätare utgivning, det händer hela tiden något och det finns en orsak att komma tillbaka. Eftersom mer material går via webben kan läsaren sortera ut det h*n vill se, läsa eller höra genom några enkla knapptryckningar eller genom prenumerationer på egendefinierade flöden. Sållningsteknik blir viktigt för att locka konsumenter (och en bra sållningsmotor kan säljas till andra förlag, men kanske framför allt till småpublicister av typen privatbloggare, församlingar och Närradiostationer).

  Alla communities har dött eller ersatts av mer personliga, selektiva nätverk. Kraven på inloggning är borta och de gånger det behövs sker det med en teknik som inte kräver insatser från brukaren, sannolikt via ett universalkonto som har betalningsuppgifter klara. (iTunes Store ligger bra till för detta idag.)

  Webben har inte slagit ut den tryckta boken, men branschen kommer uppleva sig som hotad så länge den envisas med affärsmodeller och teknik som bygger på att tjäna pengar på att förhindra spridning av materialet. Några förlag kommer däremot hitta lösningar som bygger på bred tillgänlighet. Grundtanken är att ju fler som får tillgång till materialet via fildelning, desto fler kommer köpa den tryckta boken eller skivan/filmen. Få kommer köpa böcker/musik/filmer de inte haft tillgång till på nätet.

  Att äga det fysiska materialet kommer vara en vardagslyx för hemmet, en god bok i en fåtölj kommer vara en motpol till ”media som jag bär runt på hela dagen” och också en signal om vem ägaren är. ”På min pod har jag X, Y och Z men bara X platsar i min bokhylla för h*n skriver/sjunger/spelar så bra.” Undantaget från grundregeln om ”först fil, sen fysisk media” är akademisk facklitteratur som är pappersbunden eller ersätts med snuttifierade varianter i form av podföreläsningar.

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  1. Inga

  2. Tronsvärld och Ljus i öster, bläddrar igenom och läser de mest intressanta artiklarna.

  3. 3-4 böcker. Hinner inte mer. Mest teologisk literatur.

  4. Läser din, Richard Hultmars blogg, kolportören, Metanoia, Dagen på Internet, Dagens bloggar (Emanuel och Carle-Henrik mest), Barnabasbloggen

 • http://www.busy-being-born.blogspot.com Henrik Engholm

  1. Dagen läser jag varje nummer eftersom jag är prenumerant. Läser väl alla rubriker och utifrån det de för mig mest intressanta artiklarna i helhet. Läser Världen Idag som papperstidning så ofta jag kan hos andra. Annars på nätet. Emellanåt läser jag också Christianity Today på nätet. Är lite periodare vad gäller nättidningar.
  2. Keryx och Pilgrim som jag prenumererar på. Andra mer sporadiskt.
  3. Övervägande del teologisk och kyrkohistorisk facklitteratur, mestadels akademisk, ibland mer populärt hållen. Sen läser jag kristen ”uppbyggelselitteratur”, både klassiker och nyare. Förlagen varier mycket och är många. Förutom kristet inriktad litteratur läser jag historisk facklitteratur. Vill läsa mer skönlitteratur, men har svårt att hitta tid. Biografier blir det ibland också. Svårt att säga hur många böcker jag läser eftersom många inte läses i sin helhet. Införskaffar kanske ett par böcker i veckan.
  4. Jodå, vad gäller tidningar och tidsskrifter föredrar jag pappersupplagor, men det blir väl en del internet också. Det varierar dock mycket under olika perioder. Många bloggar besöker jag sporadiskt. Metanoia, Ulf Ekmans blogg, Faith & Theology och Teologiskt Forum tillhör de jag följer mest regelbundet.

 • http://- Stefan

  1. Inga.
  2. Inga regelbundet.
  3. Någon få. Inte så stor andel kristna böcker.
  4. Hög utsträckning. Dagen dagligen, Världen idag veckovis. Följer ett fem-tal kristna bloggar.
  5. Kanske nån bred kristen veckotidning? TV-kanal på Internet.

 • Gabriel Hammar

  1. dagen i pappersforat i kyrkan. Framförallt försöker jag följa debatten. Världenidag via nätet. Följer lokaltidningen noga via nätet. Tidningar är ju bättre i pappersformat, men bredd (fler tidningar) är ju bättre än djup ibland

  2. Ljus i Öster. Ibland Sändaren hos föräldrarna

  3. Läser mest kristna böcker för att fördjupa inför predikan. 3-4 per år. Ungefär lika mycket som annan litteratur

  4. Har blivit mer internet i och med denna och Ulf Ekmans blogg. 60% internet. 40% tidning cirka

  5. trons värld och Hemmets vän har gått ihop. Hoppas verligen att presstödet blir kvar så att både Dagen och Världen idag överlever. Båda två behövs verkligen eftersom de har så olika inriktning på det de skriver. Jag tror också att de skärper varandra

 • http://metrobloggen.se/roberts robert

  . Vilka kristna tidningar läser du varje nummer i pappersformat? Vad läser du i dessa tidningar? Hur ingående läser du? Hur mycket läser du kristna tidningar i jämförelse med andra tidningar? I vilken utsträckningen läser du bara kristna tidningar via internet?

  1. Dagen, dom dagar jag kommer åt den via bilblioteket. Läser stort sätt hela tidningen, känns skönt o kunna följa med i debatten. Ang Vs andra tidningar, jag läser nästan dagligen Extra östergötland och Metro, då de finns gratis på pendeln varje dag 😛 Jag läser givitvis dagen via nätet, någon enstaka gång också världen idag. Skulle väl läsa mer dagen, och tom prenumerera om den itne vore så förbaskat dyr.

  2. Idag läser jag allt mer sällan några kristna tidskrifter av typen månadsmagasin eller likanande, Brukar försöka läsa Flamman när jag kommer åt och div, magasin hos vänner. Där konsumerar jag nog en mycket större bredd (samfunds och teoglogiskt) därför jag anser de är intressant och läsa, men inga prenumerationer…

  3. Jag läser nog iaf 5-6 om året. Förlag är svårt, det spelar inte någon roll vilket. Jag läser nog ungefär 50% kristet. Hinner tyvärr inte emd o läsa så mycket utöver studerandet… senaste året har mycket handlat om Gamla testamentet, Israel och judarna i stort.

  4.Till största del, det är enkelt, oftast gratis och faktiskt många gånger ett enklare sätt.

  5. Den svenska kristna mediamarknaden kommer nog troligtvis att minska, om vi inte lyckas profilera den så även icke kristna ser den som intressant. Men jag tror Medier som Internet och Ljud böcker kommer att öka

 • http://bengtsjoberg.blogg.se Bengt Sjöberg

  1. Vilka kristna tidningar läser du varje nummer i pappersformat? Världen Idag, fredagsnumret av Dagen, Hemmets Vän och ONE. Vad läser du i dessa tidningar? Läser det mesta. Hur ingående läser du? Hur mycket läser du kristna tidningar i jämförelse med andra tidningar? Kanske 70 % kristna tidningar.Läser ortstidningar samt facktidningar och politiska tidskrifter t.ex Kristdemokraten.

  2. Vilka kristna tidskrifter och tidningar som kommer ut mer sällan läser du? Keryx, Trons Värld, Sändaren och Kyrkans Tidning.

  3. Hur många böcker per år läser du varje år som utkommer från någon av de kristna förlagen? Jag läser ungefär 2-3 böcker per vecka. Det går i perioder. Från vilka förlag? Gospel Media, Libris, Cordia och Semnos. Hur mycket läser du från kristna förlag i proportion till vad du läser för övrigt? Jag läser cirka 70% från kristna förlag.Vad för sorts kristen litteratur läser du? Teologisk litteratur, biografier, vittnesbördsböcker, ledarskapsböcker m.m.

  4. I vilken utsträckning består din kristna mediekonsumtion av internetbaserad kommunikation. Olika hemsidor, bloggar m.m. som t.ex. denna blogg. Jag läser en del bloggar och flera sajter som behandlar dialogen mellan kristna och muslimer samt mängder av webbsidor om mänskliga rättigheter, konvertiter, religionsfrihet och asylfrågor och religion.

  5. Hur tror du att kristna mediemarknaden kommer att se ut om 10 år? Hoppas på fler möjligheter att chatta livsfrågor. Vi har en migrations- och integrationsgrupp inom EFK som ska skapa en mångkulturell webbsida där vi hoppas få kontakt med många nysvenskar som vill samtala om kristen tro i förhållande till andra religioner.

 • Anders

  1. Sändaren, då jag tillhör en församling som ingår i ägarbilden. Där läser jag allt utom andakter (!)och mer allmänna inslag. Prenumerar också på Trons Värld där jag läser mindre och mindre. Ser framför mig att den snart försvinner. Världen idag, Kyrkans Tidning och Dagen läser jag det som går över webben.
  2. Den jag prenumererar på är Trots Allt, samt Nod – Sveriges bästa tidskrift om hur kristen tro kan uttolkas utifrån aktuella samhällsföreteelser. Sedan skummar jag i övrigt flera tidsskrifter på nätet
  3. Ett 20 tal skulle jag gissa, från Libris, Verbum och Cordia. Jag läser nog lika mycket annan litteratur i övrigt också. Den kristna litteraturen handlar främst om hur vi kan tolka budskapet 2008 och framåt, nya församlingsrörelser och någon ”temasatsning” ibland, just nu Anden.
  4. Mer och mer. Läser dagligen en 5-6 kristna bloggare, Min erfarenhet är att det är svårt att hitta bra bloggare. Många förstörs av insnävade perspektiv och man blir lite trött på de som yttrar sig i alla ämnen och på många bloggar, men i stort fungerar det.
  5. Den kommer att koncentreras ännu mer.
  6. Inget svar då fråga inte ställts. Min kommentar kommer i stället beträffande information, media, litteratur etc.
  Hur ser kors(!)befruktningen ut mellan annan litteratur och kristen. Jobbar själv som organisationskonsult och pendlar ständigt mellan dessa två områden. När jag läser t ex en managementbok eller en teoribok om grupprocesser tänker jag hela tiden på församlingen, ledarutveckling, mission och omvänt, när jag läser en typiskt kristen bok tänker jag; vad säger det mig om hur saker och ting fungerar, finns det förhållningssätt som är universiella etc.
  ”Säg mig vad du läser så kan jag förstå dig bättre”

 • Mats Ekström

  Jag fastnade lite för fråga 5 (Hur tror du att kristna mediemarknaden kommer att se ut om 10 år?) och tänker såhär:

  Ett alternativ är att vi ser en fortsatt nedåtgående trend i antalet aktiva i våra kyrkor. Därmed borde även den kristna mediamarknaden minska. Antagligen tvingas någon av Sändaren, Världen Idag eller Kyrkans Tidning till rejäla förändringar. Dagen klarar sig nog tack vare sin bredd. Färre kristna = färre kristna bloggar osv.

  Ett annat alternativ är att vi vänder trenden och faktiskt vinner fler för Jesus. Då kommer ändå mediamarknaden att minska eftersom det är min övertygelse att lokalt engagemang kommer ligga bakom denna vändning. Engagerar man sig 100 % lokalt så hinner man inte (Stefan Swärd undantaget) att engagera sig nationellt. Man orkar inte heller bry sig vad som sker på riksplanet och skippar därmed tidningar som Dagen och bloggar som denna. Jag tänker mig att för den nyfrälste så är ännu lokaltidningen och vad som händer i grannbyn viktigare än vad som sker i en annan del av landet.

  För övrigt läser jag de kristna tidningar och hemsidor som tar upp vad som är angeläget i mitt sammanhang och mitt samfund (Missionskyrkan). Jag försöker i Dagen finna recept för expanderande församlingar. På denna blogg får jag inspiration och uppmuntran till att vilja leva ut det inneboende entreprenörsskapet. När nu Emanuel Karlsten googlar sig själv får han reda på att jag även läser hans blogg med glädje. Läser Ikon för att hänga med lite i ungdomarnas värld och Flammor för att det är spännande (och lite läskigt). Som egenföretagare finns inte mycket tid att läsa böcker, men när tiden fanns gillade jag att blanda romaner, teologi, vittnesbörd och ledarskapslitteratur. Mest från Libris och Gospel Media, 7-8 st böcker per år. Bibeln är också bra, oavsett vilket förlag som gett ut den. Men det vet du nog…

 • Fredrik Hulth

  På grund av min ekonomiska status så svarar jag nej på fråga 1 och 2, läser inte papperstidningar av ekonomiska skäl fastän det är det ypperligt bästa sättet att läsa långa artiklar på.

  På fråga 3 så läser jag inte böcker i regel, så att säga en handfull per år är att ta i, men får jag tag på lagom stora böcker så kan det nog ändå bli ett par, förlag är egentligen irrelevant, men det kan bli någon av Marcus Förlag, Libris eller Cordia. Bibeln är nog den enda skrift som jag frekvent läser i, men jag är garanterat inte någon bokmal.

  På fråga fyra så är jag en skvallersökare som frekvent dyker in på aftonbladet och expressen, händer även att det blir svd, dn, idg och så. bloggar varierar det ganska mycket, men det finns en hel del som jag tämligen frekvent besöker, av både kristet slag och tekniknörd-slaget, mestadels det sistnämnda.

  Om 10 år tänker jag mig att den kristna mediemarknaden kommer de stora aktörerna slå sig ihop och mindre aktörer kommer att dyka upp, alltså, historien kommer att ha sin gilla gång. Mediemarknaden måste ändra sig och snappa upp engagemanget från de som annars skulle starta eget, för att kunna överleva.

 • JB

  1 Ingen
  2 Kyrkans tidning
  3 Ingen, en och annan frikyrkohistorisk bok
  4 Dagen, Aletheia, glanberget (synd att de gick olika vägar!) denna, din bloggprofet Karlsten, Anders Gustavsson (dagen), sedan skummar jag ett antal till.
  5 Den kristna mediamarknaden kommer nog att polariseras. Jag tycker att det redan nu är så. LO är stora, mycket större än deras egen storlek. Tyvärr har den traditionella frikyrkan helt försvunnit. Var finns baptisterna idag, missionarna osv. Dagen är ju den enda dagstidningen, lite synd att den är så pingstig/KD i sin intressesfär. Tyvärr speglar nog mediaklimat temperaturen i de olika samfunden/ismerna.Allt mer kommer ju bli nätbaserat när även gamlingarna kommer upptäcka nätet.

 • Dan

  1. Jag sträckläser ingående allt i missionsmagazinet i pappersformat. För övrigt läser jag endast via internet och då lika mycket Dagen och Världen idag som sportsidorna på expressen och Aftonbladet.

  2. Missionsmagazinet kanske hörde hit. Keryx är intressant också. En och annan artikel i Sändaren har det blivit också.

  3. Jag läser kanske fem böcker per år från kristna förlag. Mestadels Livets ords förlag men även Libris. Ett par enstaka Thrillerböcker i pocketformat blir det också. Oftast förekommande bok i vardagen är förstås bibeln. Jag föredrar Folkbibeln som översättning. Jag läser bibeln mer än alla andra böcker och tidningar tillsammans.

  4. Förutom Dagen och Världen idags hemsidor så läser jag ingående din och Ulf Ekmans bloggar. Ganska mycket av Glandberger och David Nyström (han är grymt bra!!!) och lite Jaktlund.

  5. Jag tror att den blir mer interaktiv. Det blir en större massa av bloggar med mycket åsikter och diskussioner. Tyvärr tror jag att mycket kommer att fastna i det kritiska diket och bilda ett ”läger” där mycket energi kommer att läggas på tyckande av olika dogmer. Säkert kommer det vara viktigare för många att sitta hemma på sin kammare och driva sina frågor än att engagera sig i en lokal församling. Kvalitén verkar försämras. Ryktesspridningar, vridna lösryckta uttalanden kommer att ”sensationaliseras” i större utsräckning. Ett kärlekslöst förhållningssätt blir nog ganska tongivande. För etablerad press kommer det nog vara en frestelse att hänga på med kontroversiella rubriker eftersom det säljer och ger uppmärksamhet. Jag tycker redan att det finns en tendens att man lyssnar mer på vad det sägs OM personer än vad personerna i fråga själva säger. Men jag tror också att andra väljer att gå en annan väg och fokusera på det upprag vi egentligen fått som troende. Internet och TV kommer säkert att användas mer för att nå ut med det goda budskapet.

  Lite dystert kanske. Men det är ju så att i en mörk tid så lyser ljuset starkare. Det blir ett vägval för oss alla tror jag att ge våra ögon och öron åt det som är välbehagligt för gud och inte engagera oss i tomma diskussioner.

 • http://gun-britt.bloggagratis.se Gun-Britt

  Jag läser på pricken exakt det jag själv vill och det varierar från dag till dag. Läsandet ska inte vara en börda utan en frihet.

  I mitt läsande ingår bloggar, kristna tidningar, kristna böcker, vetenskapliga böcker, tidskrifter av vetenskapligt slag, länstidningen, rikstäckande tidnignar, någon gång en veckotidning, någon enstaka gång ett seriemagasin, bra romaner, klassiker.

  Om du ska undersöka läsvanor, så gör det på ett seriöst sätt Stefan!

 • Cattan

  1. Jag läser Dagen och den läser jag ordentligt, sen läser jag Världen i dag på nätet lite mer sporadiskt. Det händer att jag kollar in Kyrkans tidning och Sändaren på nätet. Budbäraren läser jag när jag stöter på den.

  2. Jag läser och prenumererar på Pilgrim. Hemmets vän kommer av någon anledning i brevlådan i bland och då läser jag den

  3. OJ, det vet jag inte men det rör sig kanske om ca 25 st och det från Libris, Cordia, Artos m fl. mest böcker om andligt liv; bön, själavård mm. För övrigt läser jag deckare, det är en bra motvikt :-) och det blir nog säkert det dubbla i fråga om mängd

  4. jag har webbsidor som jag kollar dagligen där jag hittar undervisning o d. Bloggar har jag ganska nyss hittat till men läser några rätt regelbundet

  5. Ingen aning men jag hoppas verkligen att vanliga böcker inte försvinner för då blir jag lessen :-(
  mvh/C

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Stefan, du anar inte hur hedrad jag blir av att du nämner mig! Din blogg är numera en av mina favoriter. Jag känner mig dock lite medskyldig till att du började blogga, men bara lite 😉

  Snart kommer det förresten en rapport från resan till London jag och gänget gjorde.

  Allt Gott!
  Joachim

 • JF

  1. Jag prenumererar på och läser alltid Dagen.
  På jobbet sneglar jag i Hemmets vän samt Världen idag men tycker inte om den sistnämnda. Dagen är den enda tidning jag prenumererar på och läser ingående. På jobbet har jag tillgång till alla andra dagstidningar men läser dem inte överdrivet noga utan håller mer koll.

  2. NOD och IKON prenumererar jag på och läser.
  Läser ibland kyrkans tidning.

  3. Kanske 10-15, vill läsa mer! Har inte superkoll på vilka som ges ut på vilka förlag men mest Libris och Cordia skulle jag tro. Jag läser ur alla kategorier men biografier, teologisk litteratur (bla sådan som är kurslitteratur), romaner.

  4. Mycket. Läser väldigt många bloggar varav många kristna. Följer nog nästan 100 bloggar.

  5. Ungefär som nu, men färre tidningar. Jag har svårt att tänka mig att Dagen inte skulle finnas men i övrigt så…

 • Patrik

  1 Prenumererar på Dagen och ägnar varje nummer ca 10 min, fokus på ledare, debatt, inrikes kyrknyheter samt utrikesnyheter. Prenumererar även på Budbäraren, Sveriges på senare tids bästa samfundstidning. Läser varje nummer grundligt. Läser annars lokaltidningen samt rekommenderade webbartiklar från SvD, DN och GP. Läser sällan Kyrkans Tidning och Världen Idag på webben.

  2 Ögnar Trons värld när jag hittar den hos bekanta eller i kyrkan.

  3. Läser 10-12 kristna böcker per år (främst Libris och någon från Cordia, läser även enstaka titlar från Corvita och Församlingsförlaget mfl). Läser lite mer skönlitteratur än uppbyggelselitteratur samt ganska mycket facklitteratur i jobbet.

  4. Läser denna blog, Cyrilius bloggar och EFS idag regelbundet. Läser Metanoia samt Stefans Gustavssons och Dagen-journalisternas bloggar mer sällan.

  5. Marknaden domineras av 1-3 stora mediahus. Swedmedia/Libris givna, eventuellt utvecklas blocken kring LO (Världen idag) och SvK (Kyrkans Tidning och Verbum). Dessa mediahus kommer att fortsätta ge ut papperstidningar (1-5 gånger i veckan) och böcker, men ändå vara bredare och mer virtuellare än idag. Vidare kommer mediahusens inkomster att vara mer diversifierade än idag (prenumeranternas roll kommer att minska). Smalare titlar kommer distribueras elektroniskt och genom ”print on demand”.

 • David R

  1. Inga
  2. Pingst.nu brukar jag kolla igenom när den kommer. Av nån besynnerlig anledning kommer MissionsMagasinet hem till oss så jag brukar skumma igenom den.
  3. Några stycken kanske. Inga specifika förlag eller ämnen/författare. Kan lika gärna läsa en gammal bok som står i bokhyllan som en nyutgiven.
  4. Väldigt stor. Läser Dagen, ibland Trons Värld, sällan Världen idag. Läser bloggar mest Aletheia, glandberger.net, här ibland. Övriga nån gång då och då. Sedan 2 veckor absolut inte Ulf Ekmans blogg, pga orättfärdig censur bland kommentarerna.

 • David R

  Glömde fråga 5:
  Ingen aning. Såna förutspåelser är tämligen meningslösa. Tänk tio år tillbaka i tiden. Hur många av förutspåelserna från den tiden slog in?

 • http://hejsan Agneta S

  hellu :-) kompisar

  har ni hort talas som
  nylanserad produkt namligen

  http://www.youtube.com/watch?v=GfjCYH0J6Sw

  nagan som tror den funkar sa dar bra? :)

  Halsningar

  Barbro