Statsvetare slår fast – jag är inte kristen höger

Statsvetaren Douglas Brommesson skriver idag en krönika i tidningen Dagen. Han slår fast att det inte finns någon kristen höger i Sverige och han avfärdar broderskaparnas försök att mota in Claphaminstitutet i en högerbur. I statsvetenskaplig forskning brukar man klassa kristen höger som en kombination av att vara för familjevärderingar, försvara nationalism och försvara en begränsad offentlig sektorn. Något sådant existerar inte i Sverige enligt Brommesson. Tack Douglas. Broderskaparna har fel, vilket jag har försökt att säga på denna blogg.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://metrobloggen.se/roberts robert

  Nu är jag inte expert på SD politik. Men SKulle inte den kristna falangen inom SD kallas för sveriges höger kristna iså fall? De värnar ju om iaf familjevärderingarna och försvara nationalismen? ang just offentliga delen, måste jag erkänna jag har en viss okunskap.

 • Ludvig

  Robert:
  De verkar inte vilja ha en begränsad offentlig sektor, så de är nog inte heller någon klockren kandidat till epitetet ”kristen höger”.

 • Karl-Anders

  En annan har svårt att förstå vad det skulle vara för fel med kristen höger utifrån statsvetare Brommessons definition av kristen höger som en kombination av att vara för familjevärderingar, försvara nationalism och försvara en begränsad offentlig sektorn. Det beror på hur man definierar familjevärderingar, nationalism och så vidare. Brommessons poäng är snarare att Broderskaparna vet att kristen höger väcker negativa associationer i Sverige, därför gör de allt för att deras politiska motståndare ska förknippas med begreppet. Där demaskerar han Broderskaparnas patetiska försök fullständigt. Kristen höger används i Sverige på ett lika oreflekterat och okunnigt sätt som andra populära skällsord typ homofob, fundamentalist et cetera.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Finns det kristen falang inom SD?
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Manne

  Undrar om det är så klokt att göra jämförelsen med just USA när man vill definiera vilka som är/inte är kristen höger i Sverige? För även ”högern” i Sverige värnar en välfärdsstat som vida överstiger den som företräds av vänstern i USA? En kristen höger i Sverige blir därför ofelbart en välfärdsstatlig variant där den offentliga sektorns stora storlek accepteras i utgångsläget. Mer korrekt är nog att tala om en kristen konservatism som gärna går via staten när samhället ska påverkas. Men det gör såklart en kristen vänster i ännu högre grad! Men att det finns en kristen konservatism i Sverige är väl soklart. Eller?

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Det finns i alla fall en svensk kyrklig falang inom SD verkar det som, dvs. personer som vill verka politiskt för SD inom Svenska kyrkan.

 • Jan Sköld

  Det finns varken någon kristen vänster eller höger i Sverigie .Broderskaparna tillhör ett parti som idag är ett småborgerligt parti med typiska medelklass värderingar.Ett sosseliberalt parti svår att idag skilja från moderaterna som idag är ett annat sosseliberalt parti.
  Sverigiedemokraterna ligger till vänster om sossarna när det gäller ekonomiska frågor.
  Begränsningar av storfinansen,utbyggnad av stat o kommun.Ligger nära vänsterpartiet i ekonomiska frågor.I Landskrona var det många sosseväljare som vallde Sd i kommunalvalet.Man kände igen sig.