På väg till Pingsthuset

Nu är jag på väg till Pingsthuset i södra Stockholm, närmare bestämt i Flemingsberg. Ska möta olika missionsorganisationer, främst från USA tror jag. De har intresse av att skicka missionärer till Sverige. Detta event är organiserat av Evangeliska Frikyrkan. Jag ska hålla ett föredrag för dem om ”the church in Sweden and political trends”. Så det blir ett väldigt brett ämne, men ganska intressant. Ska försöka lära amerikanarna om typiskt svenska fenomen som svensk pingströrelse, Svenska kyrkan, Knutby, Åke Green, Allhelgonakyrkan, Katolska kyrkan på uppgång i sverige, Livets ord, (andra berättar om Evangeliska Frikyrkan), de olika invandrarkyrkorna, och sedan berätta om riksdagen, våra sju partier, vår nuvarande regering, och speciella särdrag hos svensk politik (i jämförelse med USA) som välfärdsstaten och blandekonomin, staten tar hand om dig från vaggan till graven (den tar hand om oss något mindre nu med alliansregeringen tycker jag), en strikt sekularisering av hela det offentliga livet, en socialisering av familjelivet som är ganska unik i internationell jämförelse med offentligfinansierade dagis och föräldraledigheten. En utpräglad materialism, fokus på ekonomisk tillväxt och utpräglade postmateriella och postmoderna värderingar som jämställdhet, gay rights, animal rights m.m. Ska också försöka förklara hur svenska media fungerar.

Detta ska jag försöka berätta om. Det låter väl intressant?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Knut Berti Nyström

  Kag var där igår och mötte dem. Tror att de har bra bidrag att ge till missionsarbetet i Sverige. Lycka till med utmaningen idag.

 • Margret Sundin

  Mycket intressant, skulle gärna vara där! Sverige behöver absolut missionärer! Ljumheten och sekulariseringen även i våra frikyrkor, småsupande medsyskon och sambo i församlingarna är väl nog för att vi ska inse att det behövs omvändelse! Pastorer som inte vågar predika vad Ordet säger, ens i de enklaste frågor som abort, sambo mm – med risk för att tappa medlemmar och därmed mista sin lön är största hotet mot Frikyrkodöden. Har själv mött det. Vi behöver fria pastorer och predikanter men också ngra som kommer helt utifrån och kan tolka vad vi håller på med! Tänker också på din kritik av Lakeland som var onyanserad. Jag var där och i min reflexion tänkte jag inte på Bentley utan i mina rapporter skrev jag om balansen mellan församlingens herde Stephen Strader och den iill församlingen inbjudna evangelisten Todd Bentley. Jag skrev om vad som hände i människor när lovsången gick över i lovprisning som inte ville ta slut. Herren själv verkade i människor som var där, inte Bentley. Hans fall för syndens snara är mycket tragiskt och allvarligt och skadar förstås många som varit där men det ger oss inte rätt att döma. De som står nära måste givetvis agera och det gjode de helt riktigt. Vi andra i Kristi kropp ska be och ropa till Herren om omvändelse. Vad jag nu förstår så har många pastorer slutit upp runt paret Bentley i förbön, själavård och omsorg. Ingen kristen förkunnare eller som säger sig vara kristen kan leva i otukt och det gick inte heller denna gång utan Gud låter det uppdagas och vi som Kristi kropp har möjligheten att bedja. Den som kastar första stenen…. Jag har tänkt skriva detta till dig flera ggr och nu blev det till i samband med missionärer till Sverige. Vi behöver rakhet, ärlighet, Guds Ords principer och mest av allt Guds kärlek mellan oss, och till den värld och tid vi lever i.

  Missionärer till Sverige!

  Margret Sundin
  Pastor EFK i Örkelljunga

 • http://www.kcvast.org Yngve Bergström

  Sverige är i behov av att missioneras.
  Med tanke på de vikande siffrorna för svensk krsitenhet får vi allt ödmjukt ta emot all hjälp vi kan få. Undrar inte om vårt bröd vi sänt utöver vatnnet nu börjar så smått komma tillbaka till oss med välsignelser?

  Ditt ämne och det du skall redogöra för tar väl sisådär en vecka….:-)

  Yngve Bergström
  Kristet Center Väst
  Stenungsund

 • Rodica Dobondi

  Mycket intressant.

  Min familj, kom till Sverige 1985. På något sätt ser vi oss som missionärer även om vi kom som politiska flyktingar från Rumänien.
  Trots detta sekulariserade land har vi mött mycket ärligt värme och ödmjukhet i kyrkan och utanför.

  Det du kanske också ska berätta om:

  ¤Jan telagen- som måste bort

  ¤Kalle Anka på Julafton -samma tid varje år .(stressmoment om man ska både äta och öppna julklapparna förre Kalle Anka) Detta är taktik . Jul blir mer Kalle Anka än Jesus.Hur många tv program överlever i så många år och sänds samma tid?( jag gillar Kalle) men hör på jobbet hur folk planerar Jul afton utifrån ”kalle”.

  ¤ Det finns inte Jul kort med kristen motiv att köpa i vanliga affärer i Sverige.
  Jag skrattar än idag när jag minns hur jag letade och letade min första Jul i Sverige efter Jul kort i en ICA butik.Till sist vågade jag fråga . Ju det fanns . Ingen fel med jultomtar och vackra vinter landskap men det var inte Jul för mig.
  Jag som inte visste så mycket om Sverige blev förvånad att Jul kort med kristna motiv fanns att köpa bara i kyrkan . I mitt hemland det fanns i vanliga affärer ( under Ceausescus värsta tid) Detta är också kanske taktik. Finns ingen marknad för Jul kort med kristna motiv eller????? .Det man inte vet och ser det saknar man inte.

  ¤Glöm inte berätta att Gud älskar detta land och att det finns så många som ber för
  landet och att Satan är så rädd att han jobbar övertid för att inte förlora greppet men att han är besegrat.
  Gud välsignar Sverige.

 • Robert

  Man kanske också måste se de i ljuset av att rumänien har en stark ortodox prägel, medan sveriges luterska inställning inte är så hård som den ortodoxa…

  Jag blir bara trött när jag läser saker som inlägget ovan, det är ett typ exempel på att man inte gör som paulus, han såg skillnader i kultur och faktiskt använde landets fungerande system för att föra jesus in i landet. Så bör vi med göra istället för o fördöma olikheter såsom kalle, andra julkort osv.

  Ang missionärer i sverige, borde vi tagit emot det förlänge sen, men svensken är lite för stolt för o ta emot hjälp!

  Det vore faktiskt intressant om dagen skrev mer om detta, eller det lyftes upp mer,

 • Tomas Ander

  ”På väg till Pingsthuset” – är rubriken profetisk? I dessa tider vet man ju aldrig. Essge är ju på väg till Örebro! :)

 • Rodica Dobondi

  Robert,
  Det är så typiskt att så fort man framför en annorlunda åsikt är man fördömande.
  Det har aldrig varit min mening. Det var enkelt konstaterande.

  Det jag ville poängtera i förra kommentaren är att:
  1. Genom att sända Kalle Anka i så många år samma tid, samma dag dvs på Jul Afton har media skapat en tradition. Det är viktigt med traditioner , det stärker vår identitet.
  Vad finns alternativet som t.ex filmer om Jesus födelse? Inte i STV .
  För den vanliga konsumenten har Kalle på Jul Afton blivit en del av stressen. Man har glömt vad är det som ska firas. Det finns så många ” måste ” kring Julen som nästan kväver en och Kalle på Jul Afton håller på att bli en av dem.

  2. Att det inte finns Jul kort med kristna motiv i vanliga affärer är ungefär som att skicka ett kort där det står ” gratis till körkortet” till en lyckligt familj som just har fått en bebis.

 • http://metrobloggen.se/roberts Robert

  Rodica, i mina ögon visar det på brist på förståelse för olika kultur, Sverige har inte haft den kulturen någonsin, därför finns det inte julkort med Kors eller kristna motiv i affärerna, Så enkelt är det. Det är varken något oheligt eller syndigt eller ateistiskt tänkande över det, det säljer helt enkelt inte tillräckligt bra. DEt var förövrigt en väldigt dålig liknelse, då de flesta i detta land inte är kristna. Att skicka ett kort med ett kristet motiv till en familj som inte är troende, är väl precis också de som du beskriver med körkortet iså fall.

  Jag tror de allra flesta vet trots kalle och julmat varför vi har denna högtid, men tycker själva att de är en högtid att få träffa vänner och släkt. och där tycker jag vi sätter P och inte använder stefans blogg för att disskutera våra åsikter….

 • Rodica Dobondi

  Respekterar detta och dina åsikter även om jag inte delar dem.

 • Katta

  Frid!
  Letade efter en present med kristna motiv på Google och hamnade bl.a. här. Är nyfiken, som de flesta svenskar, så jag kollade vad ni har skrivit. Känner ingen av er, men intressant, eller ledsamt, att här biter och sliter ni i varandra… Öppet inför vem som vill se.
  Jag är absolut mindre helgad än ni, och helt utanför den kristna ”socisheten”, och kämpar min kamp här i världen, men när nu möjligheten bjuds att nå ut – Berätta om Honom, Han som älskar över allt. Han som förlåter, har fördrag. Han som lär oss att be…

  Men det är naturligtvis viktigt att diskutera dessa ämnen som ni gör, det handlar ju om många fler som nu ska bli frälsta genom amerikanska missionärer. Så jag har väl fel, eller…

 • http://metrobloggen.se/roberts Robert

  De är väl precis min poäng, att vi inte sitter och lägger energi på o disskutra hur pass okristiligt de är med saker utan gör de vi ska snarare…