Nu avslöjar jag en liten hemlighet

Nu är jag hemma igen efter en hel onsdag i Örebro. Spännande samtalsdag om kyrkan, staten och vigselrätten. Ser också fram emot att få hem en hustru igen som har varit i Skellefteå hos sin mor i en vecka. Jag känner mig som nygift, jag kommer nog att kasta mig över henne när hon kommer innanför dörren. Det är inte lätt att vara 53, man är ju inte helt livlös – än.

Kan ni gissa vad jag gör ikväll? Har idag haft kontakt med Sveriges ledande ateist, Christer Sturmark. Vi för en diskussion om vi kan skriva ihop en gemensam artikel till försvar för den tilltänkte rektorn för Lunds Universitet, som är ifrågasatt på grund av sin kristna tro. Jag sitter just nu och skriver på ett artikelutkast, vi får se vad Christer tycker om det. Det är en liten hemlis, men läsarna på min blogg avslöjar ju inga hemligheter. Eller hur?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Alexander

  Bra Stefan, kör på… du verkar köra ett eget och mycket intressant spår!

  Ha det bra!

 • Anton Fagerstedt

  Bra!!!!!!

 • http://wwwrogerenqvist.blogspot.com Roger Enqvist

  Vetenskap vs Religion

  Det pågår en ständig debatt om Guds och religionens plats i det offentliga samtalet. Personal och studenter vid Lunds Universitet manar till bojkott av den nye rektorn pga hans offentliga tro på Gud och församlingstillhörighet. Läs Styrelseordförandens svar på kritik gällande nominering av ny rektorn på via min blogg.

  Alla ni som har svårt att acceptera religionens och därmed Guds plats i det offentliga, titta och lyssna på detta tal av Billy Graham från 1998, även detta på min blogg.

 • Nils

  Man kan inte sluta med att förundras över hur kristenheten försöker ta sekulära merit-poäng genom att bereda predikostolar åt Humanisterna…

  Altifrån Ekmans mediokra debatt på hemmaplan, till andra diverse debatter & skrivelser.

  Sturmarks kompis Björn Ulvaeus satte visst också betyg på kristenheten, alltmedan kristenheten stog andäktigt lyssnande om det skulle erbjudas någon smula från popmästarens bord.
  För är han mästare på det ena, så förutsätts det att han kan agera mästare på annat tydligen…

  Föregångare har vi skådat i allsköns blandning för att om möjligt nå utanför kyrktröskeln… – för inte så länge sedan dök det upp en aktad sekulär-författare som tydligen blev guru på att tolka Lewi Pethrus, & blomsterhyllning & applåder för denna prestation ekade i templet på Rörstarnd…

  Undras om inte ”Lewi hade rest någon annanstans”.

  En sak man kan beundra är hur snabb inlärningsprocessen varit för profet Sturmark.

  Bromsspåren från IT-yrans haveri & regeringstalesman i strategiska IT-frågor strandade… – så det gällde att läsa in sig på något nytt.

  Det skulle vara intressant att se en redogörelse över vad kristenheten blir fakturerad för att erhålla detta ateistiska bollplank ?
  – eller räcker det med att man delar mediarubriker ?

  Kanske Sturmark & Co. kunde beredas plats i SKR – vaför inte ?

  Då skulle SKR äntligen få en röst som åtminstone visade på att han inte ”förbinder sig” att böja på nacken för de katolska direktiven.

  Och kanske, kanske skulle de enfaldiga frikyrkokommité-medlemmarna harkla sig, då någon extern sätter tummen i ögat med vad de skrivit under & hänvisat till… – eller ?

  Finns det hopp ?

  – men att skriva ihop något gentemot ett rektorssäte så visst kan det vara vist med neutralitetsprincip.
  //
  Högaktningsfullt – det ”religiöst vetenskapliga”

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Nils:

  Varför denna frustration för att Sveriges ledande ateist ska skriva en artikel tillsammans med en av sveriges ledande kristna ledare till försvar mot en kristen rektor?

  Jag tycker när det kommer till Sturmarks argument emot den kristna tron så håller han en mycket låg nivå, vi har nog alla tröttnar på argumentet att den kristna tron är lika levande som att tro på tomtar…Men när det kommer till samhälls debatten, så brukar faktiskt Sturmark ibland ha goda argument (och ibland rena sak fel- hämtad av media själva), och i deras tidning framgår det klart och tydeligt va som saknas i den kristna kyrkan (sanning), exempel deras vitnesbörd kring människor som har förlorat all tro på Gud i möte med präster i olika situationer…

  För det andra, va vet du om Stefans Swärd intentioner och motiv? Hur var exempel Paulus i Aten?

  Jag själv har precis ändrat min blogg, för jag var på väg-eller har redan blivit- stämplad som en som attackerar allt som rör sig i den kristna kyrkan, ett stämpel jag inte vill ha- till trotts att det finns mycket som ger mig frustration. Men jag har helt enkelt börjat att se att jag är inte bättre än min nästa broder i Kristus.

  Tror du har viktiga poäng, kyrkan i dag gör allt i sin makt för att behålla det lilla inflytandet man har i samhället- och det är inte ett fokus kyrkan borde ha…Men samtidig ska man inte glömma att kyrkan befinner sig i en förändring, och i ett läge var man behöver ”hitta” sig själv igen- och då är det viktigt att komma ihåg att när man klagar på kroppen, så klagar man inte bara på kroppen utan också sig själv.

  Va har vi själva för motiv för våran frustation? Kärlek? Omsorg? Värme? Barmhärtighet? Sanning?- Ibland kan det vara sunt att ransaka sig själv.

 • http://metrobloggen.se/roberts Robert

  JAg tror de är bra, nils var inte så negativ. Templet på rörstrand.. Fnys o åter fnys.

  Jag tror de är bra att man bevisar att vi faktiskt har gemensama ståndpunkter, vi är inte så långt från varandra egentligen.

 • Inge

  Stefan! Appropå hemligheter?

  Vi är flera som fortfarande väntar på ett klargörande i frågorna kring SKR och CO?
  Vi har väntat en månad nu?

  ”””Håll ut kamrater, har lämnat över dessa frågor till Evangeliska Frikyrkans missionsdirektor Anders Blåberg som kan mer om SKR än vad jag kan, han sitter i SKR:s styrelse. Anders har lovat att kommentera detta, och jag väntar på att han ska göra det. Svar och kommentarer kommer.

  hälsar
  Stefan Swärd”””

  Förövrigt har det nog ha sina poänger att du samtalar med Sturemark, kunde Gud omvända Soul på Damaskusvägen så kan Han nog skaka om Sturemark och de vise i Lund på samma gång!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Vänner,
  NÅgra kommentarer, Inge – jag väntar också på besked om SKR, har skickat frågan vidare till Anders Blåberg som sitter i SKR;s styrelse och vet mycket mer än vad jag vet. Jag har svårt att svara på frågorna när jag inte vet så mycket. Jag ska stöta på Anders igen.

  När det gäller debatt och Sturmark. Skulle jag skriva själv så skulle det knappast påverka de kritiska lärarna på Lunds universitet. Jag tycker att EFK-aren Per Eriksson har blivit illa behandlad. Jag vill försvara honom. Och det skulle nå fram och påverka mycket bättre om jag kan göra det ihop med Sturmark. Vi får se hur han ställer sig. Vi ska diskutera mitt artikelutkast i morgon.
  Finns det någon som tror att lärare vid Lunds universitet som inte vill ha en kristen rektor bryr sig om vad jag säger? Om jag säger något ihop med Sturmark kanske de bryr sig. Det är mina enkla motiv.

  Att vi för en direkt debatt med ateisterna är väl inte fel. Varför ska vi springa och gömma oss och vara rädda. Ikväll är det debatt i Elimkyrkan i Stockholm mellan Kjell Axel Johansson och Sturmark med Daniel Grahn som debattledare.
  hälsar

  Stefan Swärd

 • http://danjakob.wordpress.com Danjakob

  Bra initiativ! Ialla fall om du kan få med honom på din sida:)
  lycka till

 • Margret Sundin

  Vi har alla olika kallelser! Gud skapar och utrustar oss olika och i tidens längd visar det sig vilken frukt det gav för Guds Rike.

  Det är min kallelse, att se helheten i det kristna livet, förmedla den och tolka Ordet in i vår tid. Vår frikyrkohistoria (friheten i Kristus) har krävt blod, svett och tårar av de som gått före. Jag är född in i Kristi kropp under den karismatiska rörelsen på 70-talet (fick i frälsningsögonblicket del av hela Guds frälsningshistoria) och har förstås mitt perpektiv. Jag är inte skadad av ngn syndakatalog eller ngt annat som förekommit, har förstås mött det vanliga religiösa/mänskliga som avundsjuka, förtal lögner, mm av syndens frukter. Jag lärde mig att förlåtelse förlöser mig själv i första hand, det insåg jag när jag fick ta emot frälsningen, och så förkunnar och lever jag. Jag höjer min röst för friheten, försoningen/förlåtelsen och kärleken i Kristus. Därför gläder jag mig åt din väg och alla syskon i Kristus – om Gud kallat dig att skriva med Humanisterna – gör det. Kritisera inte andra för deras väg utan håll uppe Guds utvalda i förbön. Förlåt de som hade skadat dig (du har skrivit om i din blogg tidigare) så att du kan vara fri!

  Två frågor: EFK i SKR, är det vägen? Och hållningen till karismatiken, (Mellergård och i viss mån du själv).
  Margret Sundin, pastor
  EFK Örkelljunga

 • Nils

  Ni har nog missuppfattat ironin med min inlaga.
  Jag avslutar den med att, det synes vara ok att skriva tillsammans för det blir ju meutralt.
  Neutralt med att ta med den ateistiska motpolen.

  Däremot så har Sturmark & Co. erhållit en gratis plattform i kristenheten pss. som Svenska kyrkan upplåtit predikostol åt Jonas Gardell & senast ståupparen som häcklade i Metodistkyrkan i Göteborg.

  Det är trot allt ett ihärdigt ”tuv-hoppande” hos kristna företrädare för att om möjligt hyvla en kyrktröskel djupare eller hitta en fräschare dekal på kyrkfönstret ut mot trottoaren…

 • Knut Bertil

  Lycka till med Sturmark. Spännande!

 • Kalle Spetz

  Grymt bra! Lycka till. Du är rätt på det!

 • Nils

  Tjaa nu ska tydligen en pastor till bereda predikostol åt Sturmark:
  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=3049&Itemid=98 – plats Elimkyrkan i Stockholm…

  Man kan ju stilla undra om inte den mer medialt intressanta personen i dagsläget – ”också med hästsvans” skulle få en större genomströmning över kyrktrösklarna, nämligen Anders Borg.

  Han speglar ju åtminstone vardagsverkligheten i ett globalt perspektiv och han har en Gudstro.

  Vad speglar Sturmark ?

  Jag tycker faktiskt det snart är patetiskt med tävlandet om att bjuda in Sturmark i evangeliska sammanhang.

  Har de evangeliska företrädarna så stort behov att frottera sig i debattens virrvarr med Hedenius nutida lärjungar ?

  Om det vore så att man tog chansen att hörsamma inbjudan till andra arenor för att sprida evangelium så är det säkert eftersträvansvärt, men detta frekventa predikostolsutlånande :-(

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Nils:
  Men är han (Christer Sturmark) verkligen en ateist? Bibeln säger att det finns inga ateister, däremot har Sturmark tillräcklig med kunskap om Gud till att hata honom. Vem tror du mest på? Bibeln eller Christer Sturmark? Bibeln säger: ”Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, Gud har ju uppenbarat det för dem. Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han har skapat. Därför är de utan ursäkt.”
  Alla människor känner Gud, de vet tillräcklig om Honom till att göra sitt allar yttersta att springa ifrån Honom och undvika Honom. Varför springer människor som Christer Sturmark ifrån Gud? Jesu sa: ”Ni vill inte komma eftersom äran gärningar är av ondo!”
  Domen, att när ljuset kom in i världen, då älskade människorna mörkret mer än ljuset, eftersom deras var onda.
  Människor som Christer Sturmark har inte problem med Gud, de har problem med sig själv och sina hjärtan! Människan är inte en synder för att han faller i synd, människan är en synder eftersom synden är i våran natur. Människan är fallen, människan fötts med hat till Gud! Du, jag, Ekman, Sturmark var och en av oss hatar Gud i oss själva, varför hatar vi Gud? Ju eftersom Gud är kärlek, god och helig! Va är människan? Ju vi är onda varelser som avskyr ljuset, och varför kommer vi inte till ljuset? Ju eftersom vi vill inte att mörkret i oss ska uppenbaras!

  Så va kan då vara dårligt att en kristen pastor som Kjell Axel Johanssen inbjuder till debatt och kanske för tillfälle att förkunna evangelium för Sturmark? Om Kjell Axel står för sanningen, dvs Guds Ord- så vill ju Sturmark se sitt behov av en frälsare vilket också gör möjlighet till Anden att ödmjuka Sturmarks hjärta så att han kan komma till tro.
  Det finns kända ateister som har kommit till tro tidigare, C.S. Lewis ex…För människan är det omöjligt- men för Gud är det möjligt.

 • Nils

  För mig är Jonas Birgersson en intressantare debattör. Dels för att han överlevt IT-boomen som entreprenör, dels för att han var banbrytare med ett nytt brachtänkande.
  I samma kölvatten simmade Sturmark, utan att påvisa simkunskaper i IT-bassängen.
  Sturmark är snabblärd i den nya ”kristofoba Humanismorganisationen.

  Men jag hävdar att kristna ledare har en fattig agenda, då man ständigt söker denna gungbräde-balans med humanisternas företrädare, för att tro sig bättre kunna nå förståelse från en sekulariserad allmänhet.

  Vad Sturmarks organisation har på sin agenda är på samma intressenivå som när Metodistkyrkan tycker det tilltalar deras kyrkliga verksamhet med att inbjuda en gycklare som ges företräde till att gyckla deras hjärtefrågor.

  Ska man då tiga ihjäl humanisterna – Nej !

  Men man ska se till så att den egna agendan är så intressant, så man behöver inte dessa gudsförnekare som ”trossdragare”.

  Egentligen borde Humanisternas agenda vara av totalt underordnad betydelse för kristenhetens företrädare.
  Dels är de en liten lobbyorganisation, men dessutom har kristeneten skickat fram företrädare som inte klarar debatten.

  Ulf Ekmans inbjudan av Sturmark kan med välvilja sägas vara modig, men det avslöjades påtagligt att Ekman inte höll måttet för att bemästra denna typ av debatt.
  Det är möjligt att Stefan Gustafsson eller någon annan med mer specialiserat intresse agerat bättre.

  Rekylen från denna debatt blev ju att andra kristna företrädare hakar på det populistiska med att inbjuda Humanisterna för debatt.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Nils:

  Ju när det kommer till den här form av debatt håller Stefan Gustafsson absolut klass! – Men jag tror Kjell Axel vill klara sig fint i kväll, jag har sällan skådat en bättre pastor i Sverige- ödmjuk, radikal och påläst!

  funderar vidare…

 • Pingstvännen

  Hej!
  du vill försvara för han är efkare, inte för han är kristen. Tycker jag llåter lite hemskt.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Fråga till Pingstvännen,
  Vad menar du, det har jag väl aldrig sagt.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Christer Roshamn

  Bra Stefan!

  Jag gillar detta grepp. Det är ju lite av Paulus på Areopagen…. Vem vet vad det här slutar….

  Christer

 • Nils

  Roshamn & andra:
  En viktig distinktion – Paulus uppträdde på en annan arena, där filosofi och allmänna intressen dagligen bröts.
  Han lånade inte ut en predikostol där man normalt sett firade Herrens åminnelse.

 • Pingstvännen

  Jag tycker att EFK-aren Per Eriksson har blivit illa behandlad. Jag vill försvara honom.

  Inte den kristne Per Eriksson, utan EFK aren, frågan är ju om du hade gjort detta utan att han var efkare?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Pingstvännen, Att jag skriver EFK:aren är en upplysning. Hade säkert försökt försvara honom även om han varit pingstvän. Man bör också påminna sig om att jag faktiskt gjorde en hel del för att försvara en pingstpastor häromåret som höll på att hamna i fängelse. Åke Green var namnet.

  hälsar
  Stefan Swärd