Flytta EFK:s huvudkontor till Stureplan

Nu sitter jag igen, igen, igen och igen på tåget till Örebro. För mig har det blivit en del av det kristna livet. Hade jag inte varit kristen hade jag nog aldrig åkt till Örebro. Nu är jag kristen och åker jämnt till Örebro. Jag kan gå baklänges till Örebro mitt i natten, med förbundna ögon och jag kommer att hitta fram. Jag kan köra bil hit med förbundna ögon och hitta rätt. Jag har åkt denna sträcka sjuhundrafemtioelva gånger. För mig har det blivit en ny punkt på syndakatalogen, vad är synd- att inte åka till Örebro. Vad är den stora uppoffringen för mig som kristen, kostnaden i efterföljelsen, priset att försaka, att konstant åka till Örebro. Hur ska Gud kompensera mig i himlen för alla Örebroresor? Något borde han väl hitta på, det går dock över min fattningsförmåga.

Jag försökte vid senaste styrelsemötet för Evangeliska Frikyrkan föra fram ett radikalt förslag, varför inte flytta huvudkontoret till Stockholm. Vi är ju den enda organisationen i hela världen som har huvudkontoret i Örebro. Men om man säger det i Evangeliska Frikyrkan tror alla att jag skämtar, så alla skrattar så går vi vidare till nästa punkt. EFK:arna är snälla. Hade jag varit muslim och föreslagit att man skulle flytta huvudkontoret från Mekka till Hamburg i Tyskland, eller kanske till Mora eller varför inte Rovaniemi i norra Finland, då hade jag nog blivit arkebuserad. Men i EFK möts man av vänliga leenden när man för fram liknande typ av förslag.

Men jag försöker igen här på bloggen. Jag föreslår att vi flyttar EFK:s huvudkontor från Örebro till Stureplan i Stockholm. Vad är man egentligen rädd för? Är det att Anders Blåberg ska börja hänga på Spy Bar varenda kväll. Men tänk er bara att flytta över de viktiga missionsstrategiluncherna från Örebrobaren till Sturehof eller East. Och kvällarnas viktiga missionsförhandlingar kan göras på Spy Bar. Och vi kan ha en missionär genom att bara sticka ut utanför dörren och bedriva missionsverksamheten vid Stureplan. Det skulle bli ett nytt Stureplan, ett förvandlad Stureplan, och visst skulle vi kunna ha härliga bönemöten på fredagsnätterna som överröstade hela Stureplans dunk och partyliv. Och tänk er en ideellt verksam organisation vars hela affärsidé är att ge bort allt och alla pengar, så fort som möjligt, det vore en balans till det giriga finanskapitalet vid Stureplan.

EFK:arna ler, jag drömmer, och för den som vill få mig avsatt är väl detta en smaschboll, Swärd försöker i smyg att flytta över EFK:s huvudkontor till Stockholm.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jonas

  Stefan, för att trovärdigt lobba för en flytt till Stockholm behöver du kanske lära dig att det du kallar Spice Bar heter Spy Bar? Det gläder mig i och för sig att du inte har full koll över den marknaden.
  Eller har jag varit borta från Stockholm för länge. Finns kanske Spice Bar?

 • Comi

  Tsss… Det låter nästan som om det skulle bli ett förvandlat Stureplan. Vad härligt. Men så vitt jag vet har kontoret legat i Örebro rätt många år utan att det har förvandlat Örebro på något särskilt sätt.
  Kanske börjar Stefan bli gammal och trött.

 • Markus Sand

  Jag tycker det vore ännu mer radikalt att flytta EFK:s Sverigekontor till någon av förorterna, typ Rinkeby där jag själv finns. Hörde av Niklas Holmefur att det var ett förslag som kom upp i samband med att Nybygget skulle bildas. Just då såldes flera fastigheter ut i Rinkeby-Tensta. Vad strategiskt det hade varit, inte minst ur missionssynpunkt. Extremt strategiskt vore att samtidigt flytta Örebro Missionsskola till Rinkeby eller liknande förort. Om vi är en misisonsrörelse och driver en missionsskola, varför inte finnas där hela världen är samlad? Det vore också ett ”statement” liknande ditt förslag om att flytta riksdagens högtidliga öppnande till Rinkeby.

  Jag är också lite trött på att så många kristna flyttar till Örebro. Denna höst ”förlorade” vår ganska lilla församling tre duktiga ledare för att de skulle läsa på Örebro Missionsskola. Risken i Örebro är att de hamnar i någon av alla stora och välordnade församlingar som finns där och har de tur kanske de får vara mötesvärdar varannan månad! Vilket slöseri! Okej, jag raljerar lite, men Örebro har oproportionerligt många kristna jämfört med Stockholm. Jag stöder ditt förslag. Flytta EFK:s Sverigekontor till Stockholm!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Rinkeby är inte fel. Skrev tidigt på morgonen, tänkte uppenbarligen på Spice Girls, nu har jag rättat till Spy Bar.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Johan Knabäck

  Jag har för mig att jag föreslog Västerås när frågan kom upp i styrelsen. Halvt på skämt och halvt på allvar. Förutom att det ligger centralt placerat mellan Örebro och Stockholm :), så hade vi precis fått en presentation över den svenska kristenheten där vi på några år hade tappat ”hela Svenska Alliansmissionen” och skulle vi dra ut kurvorna så är svenk kristenhet ”konkursmässig” om ett tiotal år (se Stefans inlägg från 20 sep). I den undersökningen som presenterades så hade Västmanland en av de mest negativa trenderna.

  Varför vara där alla andra är? Varför inte finnas där behovet är som störst?

 • fredrik

  Kanske kan ni flytta med Götabro – Torp till storstaden, vill ha en lugn gammal lada att mysa i annars tänker jag inte åka till stockholm igen, ever. (Har ni inom EFK inte något mysigt att flytta från Stockholm till USÖ (UniversitetsStadenÖrebro) att ersätta med? Jag vill inte ha ett svart hål i gamla kära Nerike)

 • Daniel Råsberg

  Ja Stefan, att flytta kontoret vore nog bra, exempelvis till ett annat land. Märker att man får helt nya perspektiv på livet i ”ankdammen” när man lämnat den.= )

 • Knut Berti Nyström

  Har ingen övertro på att människor bli frälsta varken på kontor eller på sammanträden. Däremot vore det ju skönt för Stefan att slippa alla resor. Om han kunde använda den minskade restiden ute bland tonåringarna i Tantolunden eller bland andra ungdomar på sta ´n skulle det vara på pluskontot.
  Det krävs nog mer än en flytt av ett kontor för att beröra svenskar med evangelium.