Bra Existens om Amritser och Harvest Center Arlanda

Hade nog räknat med att Existens skulle försöka göra en sågning (kanske mina förutfattade meningar) av Johannes Amritser och Harvest Center i Märsta. Men det blev ett mycket bra och till och med positivt program. Jag tycker att det är helt nödvändigt att vara öppen inför media, bjuda in dem, svara på frågor, och hantera kritik på ett bra sätt. Nya och pigga församlingar i strålkastarljuset har allt att vinna på detta. Amritser svarade bra på Existensfrågorna, liksom de intervjuade församlingsmedlemmarna. Tyckte också att Dan Salomonsson gjorde en bra insats. Här har vi en pingstpastor som kan agera på ett bra sätt i TV, det är inte helt tunt bakom Sten Gunnar Hedin. Jag tror också att det är klokt att ge utrymme för reflektioner och kanske kritiska reflektioner som Joel Halldorf och Pekka Mellergårdh gav uttryck för. Det skadar inte i ett andligt dynamiskt sammanhang, och framförallt behöver man inte känna sig hotad av det.

Många religiösa förståsigpåare har sågat och kommer säkert att såga Märsta Pingstförsamling – Amritser – Arlanda Harvest Center. Detta är dock en församling som växer, som för människor till tro på Kristus, är pådrivande och initiativtagande i mission, och som attraherar unga människor. Hur mycket mer bekymrad behöver man inte vara över kristna församlingar som inte för människor till tro, som skär ned på missionen, som inte attraherar unga människor och som inte växer. Det är där de stora problemen i svensk kristenhet finns, inte hos unga, dynamiska och växande församlingar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://christiansamuelsson.blogspot.com Christian

  Vad ska man säga? – Du säger Sanningen… Det värmer i själen o höra det som sades! Så gott att de var radikala!!

  Och det är ju alltid så att om en församling växer så stöter den alltid på motstånd… Något som jag tror Johannes har fått från gåva är ju rakheten.. Han vågar säga sanningen och är inte rädd för vad människor tycker…

  Självklart så kanske han trampar någon på tårna ibland, men om han säger sanningen så ska det ju inte skada… ”sanningen ska göra er fria”

  Bless

 • smålänningen

  Stefan! Kan man vara icke-karismatiker (som Mellegårdh presenterades som och som jag har hört honom beskriva sig själv tidigare) och vara rektor för EFK:s pastorsutbildning? Att han även tillskrevs att vara expert på pingströrelsen kanske inte är hans fel, men hans kunskaper om t ex Märsta och United var ju inte imponerande. Han kanske skulle kollat lite på deras dopsiffror innan han uttalar sig om att de bara attraherar redan kristna… United har t ex döpt 70 personer det senaste året och jag tror att Märsta under årets första månader hade döpt ca 60. Och att påstå att det levande vattnet inte finns där, är inte det ett ganska fördömande uttalande?

 • http://bengtsjoberg.blogg.se Bengt Sjöberg

  Min fundering kring programmet i Existens är: Vilka belägg kan Pekka Mellergårdh ha för sitt påstående att de flesta nya medlemmarna i Harvest Center kommer från andra församlingar. Jag har fått uppfattningen att de vinner många nya människor för Kristus genom sin evangelisation.

 • http://forkunnarbloggen.blogspot.com Gustaf Henriksson

  Jag instämmer. Jag blev glad över vilket folkligt och seriöst intryck Amritzer gjorde och att hon inte var så kritisk som man hade väntat. Det duggar tätt med reportage från kristna rörelser och församlingar på Existens. Hon blir nog snart frälst, programledarinnan. =)
  Jag var också glad över att Salomonsson inte var alls kritisk. Han gjorde ett gott intryck. Halldorf fyllde väl behovskvoten av intellektuell utifrånanalys. Pekka kunde skippats, enligt min mening.

  /Gustaf

 • http://metrobloggen.se/roberts Robert

  Jag är imponerad av att dom inte grävde fram liken hos amritzer, hans utskällaned av pingstledningen, hans metodiska sätt att få yngre äldstebröder, och hur de äldre i församlingen kategoriskt har försvunnit ut ur församlingen. De äldre är en oerhört nyttig generation att han med. Även om de bromsar amritzer, så behövs de.

  Eller amritzers utalanden på nyhem, om att man måste offra pengar till mission SOS för att få se sina vänner kristna, de går även bra med mobiltelefoner och bilnycklar och liknande,. Sådant hör inte hemma i kristenheten!

 • Smålänningen

  Vill bara skicka med att jag fått reda på att Pekka blivit ganska hårt klippt, så den bild av honom och hans åsikter som kom fram i programmet är nog inte helt rättvisande!

 • Margret Sundin

  Hej Stefan
  Jag såg Existens tillsammans med flera svenska pastorer. Vi tyckte det var mycket bra, alla inlägg och den blandning som programmakarna lyckats med och som också kommit fram här på din Blogg kändes bra. Men Pekka Mellergård var en skandal! Vad tycker du själv? Står många inom EFK för detsamma? Att det karismatiska inte är bra!!! Eller det opålästa uttalandet, att de som kommer till dessa församlingar är kristna som flyttar omkring!!! Oj, oj, oj vad tråkigt! Rektor för blivande pastorer! Hoppas han kommer att dementera denna olycka!

  Margret Sundin pastor
  EFK i Örkelljunga

 • Henrik Steen

  Det som verkligen bekymrade mig som EFK-pastor i programmet var ändå vad den gode Pekka menar om han definierar sig själv som icke-karismatisk. Karismatisk är ju en av de fyra nyckelorden i EFK:s teologiska profil. Har Pekka problem med hur ordet ”karismatisk” definieras i EFK:s dokument Tro och självförståelse? Här skulle jag vara tacksam för ett klarläggande från Pekka. Går det att få fram på någon av dina resor till Örebro, Stefan?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Vänner, har försökt nå Pekka Mellergård ikväll, det är bättre att han själv försöker förklara sig. Jag har inte fått kontakt än.

  hälsar

  Stefan Swärd

 • Pekka Mellergård

  Stefan har bett mig om en kommentar till min medverkan i Existens häromkvällen. Många väldigt positiva, men också ett flertal rejält negativa.

  Eftersom vi inte har någon TV (jag gillar inte det mediet) så såg jag inte programmet i tisdags kväll- var inte ens på det klara med att det skulle sändes så tidigt. Jag hade fått uppgift om att det skulle sändas i novmeber, och att jag dessutom skulle få en möjlighet att se ett utskrivet manus avseende min medverkan. Så skedde dock inte, vilket gör mig lite besviken på Existens-redaktionen, som jag annars tycker anströnger sig för att göra vettiga program.

  Men nu har jag tittat igenom Existens-avsnittet på webben. Några kommentarer:

  Först: det var en väldigt olyckligt och helt felaktig påannonsering av inslaget med mig i programmet. Det passade väl in i media-dramaturgin. Men jag är inte ”starkt kritiskt” och har fr.a. aldrig ”tagit avstånd till karismatiska rörelser”, eller ”pingströrelsen”. Jag har i några sammanhang delat med mig av egna smärtsamma upplevelser i karismatiska kretsar i början på 1980-talet, och det är möjligt att man i sin ”research” inför programmet hittat några artiklar om detta. Men jag har stor respekt för det som har med Andens gåvor att göra, och försöker att på olika sätt skapa utrymme för det på Missionsskolan. Senast förra helgen var vi medarrangör i en New Wine-konferens som hölls i skolans lokaler. Och vi har nyss anställt Katarina Halldorf-Almonte – som har en klart karismatisk profil i sitt liv och lärande – som lärare i församlingsteologi.

  Och jag betraktar mig inte, och har aldrig någonsin utgett mig för att vara någon expert på vad som pågår vare sig inom pingströrelsen eller karismatiska kretsar. Men som sagt, mediadramaturgin har sina egna regler.

  Jag hade i början på september ett ganska långt samtal (ca en timme, i och utanför studion) med programledare och programansvariga för Existens. Jag tyckte det var ett bra samtal, som fr.a. handlade om olika former av nya församlingsbildningar i Sverige och internationell, men också om kyrkans och frikyrkans anpassning till media, till det moderna etc. Och om frikyrkans kris.

  Men ur det samtalet klippte man in 1-2 minuter. Då blir det naturligtvis lite rumphugget. Och omöjligt att bli gjord rättvisa. Det är ju nu en gång medias villkor, och det är oftast någorlunda OK, bara man som både medverkande och tittare är någorlunda medveten om hur det går till.

  Harvest i Märsta (och United i Malmö) kom i vårt samtal upp som exempel på hur det kan se ut. Jag betonade att jag inte har någon första hands erfarenhet av just dessa två församlingar (men dock av en hel del likartade), men delade utifrån vad jag trots allt känner till om likheter jag tycker mig se, men också om skillnader mellan just dessa två församlingarna. Men också om att det finns en mängs andra exempel på nya typer av församlingsbildningar, med helt andra framtoningar. I samtalet var det var aldrig fråga om att ”singla ut” Märsta. Faktum är att jag talade om Märsta-församlingen som ”syskon”, och betonade släktskapen med mina egna rötter – som jag fortfarande bejakar.

  Det var heller aldrig fråga om att lyfta fram pingströrelsen, utan samtalet handlade snarare om ”den yngre delen av frikyrkan”, dit jag definitivt räknar EFK. Vad gäller ”dammsugar-effekt” eller Coca-cola så är det absolut inget unikt pingstfenomen, och ännu mindre något specifikt för Märsta Harvest. Det gäller flertalet ”EPK”-kyrkor (Evangelikala-Pentekostala- Karismatiska kyrkor), inte bara i Sverige, utan över stora delar av västvärlden.

  Om man bortser från på-annonseringen, och förstår att mina kommentarer inte gällde Märsta Harvest, utan ett ”EPK”-fenomen i allmänhet, då står jag för vad som visades upp i TV-rutan. Jag oroas över den accelererade sekulariseringen av vår del av Kristi kropp, jag oroas över att det i allt högre grad är scenen och ”häftiga” personligheter som står i centrum, snarare än altaret och Kristus. Jag tror att formen påverkar innehållet. Och jag har sett många exempel på ”dammsugar-effekten”(d.v.s. att EPK-kyrkor ofta är väldigt duktiga på att ”suga in” människor genom huvudentren, men i de flesta fall tappar (minst) lika många p.g.a. avsaknad av bakstycke).

  För övrigt måste jag säga att jag uppfattade att programmet gav en positiv bild av Harvest. Församling och församlingsledning borde väl vara ganska nöjda! Det kanske rent av var bra med någon ”kritisk” röst. Det är inte alls säkert att det är negativt för Guds rike att människor utanför kyrkorna ser och förstår att det faktiskt pågår samtal även mitt ibland oss!

  Allt gott.

  Pekka Mellergård

  PS Jag sitter gärna ner vid en kopp kaffe med den som önskar. Ingenting går upp emot det personliga mötet!

 • Tomas Ander

  TACK Pekka för Din förklaring.

  Jag hade förmånen att vara på Harvest Center just den aktuella kvällen och se programmet Existens i direktsändning på storbild med en stor del av församlingen, framför allt med en stor grupp ungdomar.

  Utan tvekan så tror jag att det blev en i stort sett positiv upplevelse för församlingen. Det enda ”konstiga” var just Pekkas inlägg. Särskilt påannonseringenm av honom. Men jag tänkte direkt – det där kan aldrig Pekka ställa upp på, – det måste vara en väsentlig misstolkning av vem han engentligen är. Och jag är övertygad om att de aldra flesta i församlingsledningen också förstod det.

  Det är fantastikst att besöka Harvest Center. En levande och starkt växande församling. Ca 80 elever i Bibelskolan! Människor – vanliga svenska hedningar och många nysvenskar – blir ständigt frälsta! Missionsarbetet expanderar! Deras församlinsvårdande arbete är också föredömligt.

  Sen har de en mycket duglig, starkt profetisk och en mycket framstående förkunnande Föreståndare – Sven Bengtsson – som tyvärr inte alls uppmärksammades i programmet. Hans ledarskap är Nyckeln till den tillväxt man idag ser.

  Det finns hopp för Sverige!

 • Margret Sundin

  Tack för förklaringen Pekka. Jag har sett avarter i kristenheten både av ena och andra sorten. Jag mår nog sämst av den ljumhet och liknöjdhet som breder ut sig över frikyrkan. Jag har också sett avarter i det karismatiska men slänger inte ut barnet med badvattnet.
  Margret Sundin

 • http://metrobloggen.se/roberts Robert

  Tack för förklaringen, och dina skarpsinniga ord. Jag delar din uppfattning om dammsugarna, Risken finns att sådana kyrkor blir ”studentkyrkor” eller ungdomskyrkor, och det är inte guds plan. Och framförallt är det viktigt och påpeka avarterna i kristendomen, Jag kan minnas flera offertal amritzer hållt som går ut på att om du inet offrar allt du har och äger så kommer det gå för dig som för mannen i bibeln som försökte undanhålla en bit, eller så kommer dina vänner hamna i helvetet. Det blir på något sätt materialistiskt. Kristus fokuseringen tappas alldels för enkelt i detta. Det håller jag med om!

 • Tomas Ander

  Robert!
  Jag har vid flera tillfällen lyssnat till Johannes Amritzér. Har dock aldrig mött detta som Du påstår om honom. Du skriver: ”Jag kan minnas flera offertal amritzer hållt som går ut på att om du inet offrar allt du har och äger så kommer det gå för dig som för mannen i bibeln som försökte undanhålla en bit, eller så kommer dina vänner hamna i helvetet.”

  Jag tror att Du vinklar hans offertal till oigenkänlighet. Upp till bevis Robert!

 • http://www.missionsos.org Marcus Johnsen

  Jag tycker inte att det är kul med ank damm, jag lovar det är roligare att ställa sig upp i ett cafee i Rinkeby och predika evangeliet, se somalier bli frälsta och förvandlade, se dem uppleva Guds kärlek och Nåd istället för krig och misär.
  Har själv arbetat 2 år på gränsen till somalia och startat 2 församlingar. Finns miljontals med människor i Sverige som kommer från fullständigt onådda platser – sluta tjafsa – ta av dig blöjan och börja arbeta och visa på Jesu kärlek till en förlorad värld! MVH Marcus 0735-445012