Debatt med broderskaparna i Dagen idag

Läsarna av denna blogg kan gärna notera att jag och Tuve Skånberg, direktor för Claphamtankesmedjan, går i polemik med broderskaparna i tidningen Dagen idag. Vi vägrar att klassa Clapham som kristen höger, vi polemiserar mot detta, och vi tycker att Broderskaparna argumenterar förmätet. Det handlar om en mycket liten och marginell organisation med konstant sjunkande medlemsantal som berör mycket få kristna, men man tycker sig ändå att ha mandat att kategoriskt dela in kristna i höger och vänster.

Tycker att det är intressant med mellanösterndebatten som har börjat på denna blogg. Hoppas det blir en del till inlägg utifrån olika perspektiv.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://senapochfikon.blogspot.com/ hapax

  Är det inte ganska rimligt att placera Claphaminstitutet till höger på den svenska politiska skalan? Jag förstår att ni värjer er från att förknippas med kristen höger i amerikansk bemärkelse. Men svensk kristen höger är något annat.

  På min blogg kommenterar jag lite utförligare.

 • Per Hallström

  Hej hapax!

  Du kommenterar ganska flitigt på Stefan Svärds blogg och jag har därmed också ”hamnat” på din egen blogg. Letar jag dåligt när jag inte hittar ditt namn eller vill du inte tala om vem du är?

  Jag har lite svårt med anonymt tyckande – hur intressanta synpunkterna än är.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Hapax, det är inte så enkelt. Dels är Clapham en mycket brokig koalition av olika människor, som har en viss gemensam nämnare kring vår kristna tro, men förmodligen har mycket olika ståndpunkter inte minst i politiska frågor. För min personliga del anser jag inte att jag är höger, känner en stor distans till både konservatism, nyliberalism och nya moderaterna under Reinfeldts ledning. Inom EFK har vi drivit ganska radikala uppfattningar i t.ex. flyktingpolitik som skulle klassas som klart vänster. Så höger-vänsterskalan är inte relevant när man ska bunta in kristna i olika grupper. Det finns säkert en kristen höger, både i USA och i Sverige, men jag ser inte mig som en del av den.
  hälsar

  STefan Swärd

 • http://senapochfikon.blogspot.com/ hapax

  Stefan Swärd: Jag ser på Claphaminstitutets hemsida att ni ”verkar för den kristna trons tillämpning på kultur-, tros-, och samhällsförhållanden”. Självklart kan inte den kristna tron placeras till höger eller till vänster. Men hur kommer det sig då att så många personer som skriver under uttalanden från Claphaminstitutet kan placeras till höger på den politiska skalan, och så gott som ingen till vänster? Vore det inte på sin plats att ange vilket perspektiv på den kristna tron som förenar koalitionen som går under Claphams namn? För annars hamnar ni ju just i positionen som ni kritiserar Broderskap för, att utge sig för att tala för alla kristna när man i själva verket talar utifrån ett visst kristet perspektiv.

  Per Hallström: Det stämmer att jag bloggar under pseudonym. Men jag antar att mitt IRL-namn skulle säga dig lika lite som ditt namn säger mig.

 • Jan Sköld

  Svensk politik,sedan öststatssocialismen föll 1989 , är inget annat än sosseliberalism, en syntes avsocialism o liberalism.Alla partier i riksdagen har samma idiologi.vänsterpartiet är ett rent populistiskt parti ,med vänsterfernissa,men som aldrig kan samarbeta ien regeringskoalition,ett parti utan ansvar som kommer att halka ur riksdagen vid ett regeringsamarbete.Kristdemokraterna är ett parti som tagit regeringsansvar ,men övergivet sina hjärtefrågor aborter och tvingas till reträtt i äktenskapsfrågan.profilen suddas ut och hamnar utanför riksdagen
  Höger o vänster finns inte i svensk politik,
  Broderskapsrörelsen påstående är patetiska
  Sossarna är idag ett småborgerligt parti som tillika med andra riksdagspartier tävlar 0m en välbärgad medelklass gunst.
  P:S jag trodde inte att jag under min livstid skulle vara med om östatssocialismens fall
  och nu vekar det som om jag får vara med om väststatskapitalismens fall.

  Lovat vare Herrens namn, som krossar alla demoniska o humanistiska korthus o befriar människorna.