Jag är sur på broderskapsrörelsen

Jag blev sur (det var ett snällt ord, hade jag inte varit officiell kristen ledare hade jag använt ett kraftigare uttryck) när jag igår läste Svenska Dagbladet. Det är broderskapsrörelsen som presenterar ett nytt kristet vänstermanifest. Och man ställer det i skarp kontrast till kristen höger. Och när man ska peka ut vad som är kristen höger i Sverige så är det Claphaminstitutet som pekas ut. Och eftersom jag är styrelseordförande i just detta institut så är jag något träffad och förtörnad på denna analys.

Kristen höger är enbart ett skällsord i Sverige. Broderskaparna vill gärna klistra på detta skällsord på dem man ogillar. Broderskaparna kopplar kristen höger bl.a. till tilltagande militarisering. Som Claphamordförande är jag pascifist så jag har svårt att känna igen mig i denna definition av kristen höger. Jag har dessutom ungefär samma uppfattning i miljöfrågor som den välkände broderskaparen Stefan Edman, och sympatiserar med djurrättsrörelsen. Jag har skrivit två av (de hittills publicerade) Claphamartiklarna, den ena ihop med Sturmark om religionsfriheten, den andra häromdagen, Dagenartikeln om girigheten som uppstår med vildvuxen kapitalism. Det skulle vara intressant att veta vad detta har med kristen höger att göra. Mycket av det jag har skrivit på denna blogg handlar om att vara en socialt engagerad kyrka – är det kristen höger?

Förmodligen är det så att det man menar med kristen höger är att man är skeptisk till aborter, vill problematisera den liberala abortsynen, och att man vill värna om stabila och heterosexuella äktenskap. Men då är väl Katolska Kyrkan den verkliga kristna högern, de värnar väl mer om äktenskap och är emot aborter, mer än vad de flesta protestanter är. Varför säger man då inte att Katolska kyrkan är den kristna högern? Vad är Claphaminstitutet i jämförelse med den gigantiska katolska kyrkan med 1,1 miljarder medlemmar. Clapham har 85 medlemmar. Eller företräder Clapham någon annan hållning i dessa moralfrågor än vad Katolska Kyrkan gör? Kan jag få en förklaring?

Men det broderskaparna då klassar som kristen höger – det är väl vad den kristna kyrkan har stått för i alla tider, även broderskapsrörelsen. Broderskaparna var abortkritiska i varje fram till sjuttiotalet, och man värnade om traditionella äktenskap – omsvängningen i äktenskapsfrågan har väl kommit under de senaste tio åren. Var broderskaparna kristen höger tidigare?

I Claphaminstitutet finns företrädare för alla samfund och fyra samfundsledare finns med i styrelsen. Att lyfta fram detta lilla och nystartade institut som kristna högerns spjutspets – det är intellektuell härdsmälta.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Pingback: Broderskapsrörelsens manifest intellektuell härdsmälta. - Bengts Blogg()

 • http://coopicat.blogspot.com/ Andreas

  Från mitt sammanhang, Svenska Kyrkan, där den kristna vänstern styr, har jag fått uppfattningen att den kristna vänstern i praktiken fungerar så att ideologin/politiken/samhällsengagemanget är överordnat och viktigare än trossatserna/gudstjänsten/kyrkan.
  Motsatsen, kristen höger, skulle väl i så fall vara där kyrkans verksamhet och tro är viktigast och överordnad och samhällsengagemanget blir mer sekundärt.

  Ett blogginlägg med titeln ”Bibeln ger bra ekonomiska råd” blir nog därför direkt insatt i kristen höger-facket även om innehållet skulle harmonisera med politiska mitt- och vänsteråsikter.

 • Roger Gustavsson

  Ja, snälla nån. Min morfar, som var med i Ådalen 1931, skulle med Broderskaparnas definitioner tillhört den kristna högern om han levt idag.

  Jag förstår att Stefan är sur och tycker att Andreas har uttryckt saken träffande.

  Det slår mig att de i Nineve inte heller kunde skilja mellan höger och vänster.

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ Dessa mina minsta bröder

  Den kristna vänster engagerar sig starkt för fred och rättvisa. Som du vet är inte detta första prioriteringen för den kristna högern i USA, de är en del av den sk. den kristna sionismen som ger den israeliska högern och den inhemska Israellobbyn sitt stöd.

  Den kristna vänstern i Sverige ger stöd ge stöd åt Palestinas kristna minoritet? Var står du själv i denna viktiga fredsfråga?

  Du var en av kyrkoledarna som tog avstånd från Hoppkampanjen som startade våren 2004. Mottot var: ”För en rättvis fred i Mellanöstern – häv ockupationen av Palestina” av Svenska kyrkan och Missionskyrkan Baptistsamfundet, Caritas, Diakonia och Evangeliska Brödraförsamlingen. Tretton lokala kristna kyrkor i Palestina/Israel hade vädjat till Kyrkornas världsråd om ett internationellt kyrkligt engagemang för fred och frihet i Mellanöstern.

  Du har hittills undvikigt svara på frågan. Läs min blogg:
  den 6 september 2008 Hedin, Swärd, Roos och Israel

 • Nils

  Hörru Stefan !

  Urtsäkta att jag går utanför ämnet, men medans minnesbilden finns klar efter gårdagens tv-sända debatt där Mats Selander medverkade så får jag ett bestämt intryck.

  Det är märkligt att vi reagerar mänskligt om det som ligger närmast våra egna intressen:
  Du värnar Claphaminst. för ditt nära engagemang.
  Pelle Hörnmark värnar sitt skrå i Jönköping & sina styrelsekollegor, men…

  Vari ligger det kristna ansvaret när det påvisas att de som påtalat brister på ett sunt sätt & bemötts med ”maktens kristna arrogans” får ett rättmätigt ursäktande ???

  Jag blir så mäkta upprörd och heligt vred över hur Pelle Hörnmark hanterat MRO:s representant Mats Selander, och inte vill eller förstår hur illa han uppträder .

  Denna slutsats förstärktes när Selander på ett alldeles ypperligt sätt medverkade i debattprogrammet i går.
  Att stå ensam i denna sekulära snålblåst är värd all heder. Tyvärr ger det en än kraftigare skugga över församlingsledningen i Jönköpings pingstkyrka.

  Hur ska en person som Hörnmark med trovärdighet kunna representera pingströrelsen som helhet efter detta debakkel – det är en ekvation som inte går ihop ?

  Det är till synes en stor avskrädeshög som ledarskapet i pingst-ffs i så fall sopar under mattan som rörelsen ska vänja sig vid… !!!

 • Anton Fagerstedt

  Förstår att du är putt. Tycker din analys av ekonomin varit bra, och inte särskilt ”höger”. Men det vore kul om du var lite mer offentlig med din pacifism. Varför kan inte du problematisera exempelvis Sveriges vapentillverkning i någon debattartikel? Det vore riktigt jobbigt för de som nu vill framstå som ”kristen vänster” i KONTRAST till en inbillad (och önskad) höger. Det skulle även undergräva deras existensberättigande. Valet av frågor som t.ex. SEA och claphaminst. valt att lyfta fram har lämnat fältet öppet för broderskaparnas självbild som ensamma bärare av ex miljö-, freds-, och rättvisefrågor ur ett kristet perspektiv.

 • Tomas Ander

  Har just varit i Älmhult och spelat in mitt veckomagasin Respons på Kanal 10. Tog med denna artikelm om att Du är sur på Broderskaparna. Kan ses i helgen på Kanal 10.

  Mvh
  Tomas A

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders
 • http://alertsweden.blogg.se/ alert

  http://alertsweden.blogg.se/2008/october/vansterns-sang-och-broderskaparna.html

  VAD SÄGS OM ARBETARRÖRELSENS KAMPSÅNG – APROPÅ BRODERSKAPARNA:

  I höjden räddarn vi ej hälsa,
  ej gudar, furstar stå oss bi.
  Nej, själva vilja vi oss frälsa
  och samfälld skall vår räddning bli.
  För att kräva ut det stulna, bröder,
  och för att slita andens band,
  vi smida medan järnet glöder
  med senig arm och kraftig hand.

 • Pingback: Kristen flumvänster – smygig hårdhöger « Kristen Vänster()

 • Pingback: Kontroversiellt manifestet för kristen vänster är nu klubbat och klart! « Kristen Vänster()