Bibeln ger bra ekonomiska råd

Ekonomi har dominerat mediebruset även denna dag. Nu märker vi också effekterna som kan påverka vanligt folks personliga ekonomi. Varslen ökar i de svenska företagen. Räntorna har stigit kraftigt senaste dygnet. För mig som kristen är det grundläggande i alla situationer att förtrösta på Gud. Jag drabbades av en svår privatekonomisk smäll vid den stora ekonomiska krisen i början av nittiotalet,  men kunde ändå vara helt lugn mitt i stormen, jag litade på att Gud skulle hjälpa mig och min familj, vilket han också gjorde. Den privatekonomiska smällen var inte heller Guds eller Djävulens fel, det var på grund av att jag belånade vårt hus och placerade pengarna i riskfyllda värdepapper, så jag gjorde i princip samma misstag på familjenivå som nu har hänt i den kraschlandande amerikanska ekonomin.

Bara lite rekommenderad Bibelläsning i den ekonomiska höststormen:

1. Hesekiel kapitel 26-28 är intressant läsning. Det handlar om Tyrus (nuvarande Libanon) som var en ekonomisk stormakt och handelscentrum på 600-talet före Kristus. I Hesekiel läser vi om hur rikedomen och högmodet tog knäcken på Tyrus. Den ekonomiska stormakten säckade ihop på grund av moraliska problem. I Ordspr. 11:28 läser vi ”den som förtröstar på sin rikedom kommer på fall”.

2. Psaltaren 23 är mitt favoritbibelord när det gäller att förtrösta och tro på Gud. Fil. 4:19 är ett bra exempel i NT, Gud ska i Kristus ge oss allt vi behöver – efter sin rikedom. I den första kristna församlingen fanns det ingen som led nöd läser vi i Apg. 4:34, på grund av att man hjälptes åt, och ingen kallade det man ägde för sitt.

3. Att arbeta, vara flitig, skicklig och nitisk i sitt arbete och tjäna pengar är ett vanligt tema i Bibeln. Ordspråksboken 31 är ett bra exempel. Tjuven ska börja arbeta läser vi i Ef. 4:28, så att man har något att ge bort till den som behöver. Samma tema finns i Tessalonikerbreven. Enligt Ordspråksboken kan fattigdom bero på att man är lat, och då ska man inte skylla på Gud eller någon annan. Ordspr. 10:4,5: Lat hand gör fattig man, flitig hand ger rikedom, En förståndig son samlar in om sommaren, en vanartig son sover i skördetiden.” Ordspr, 12:11 Den som brukar sin åker får bröd så det räcker, den som jagar efter fåfängliga ting, saknar förstånd.

4. Att förvalta egendomar och kapital på ett bra sätt finns också med i Bibeln. Liknelsen om talenterna i Matteus 25 är ett bra exempel.

5. Att vara givmild, generös, ge tionde till kristet arbete m.m. och en enkel livsstil är centrala ämnen i Bibeln. ”Den ene strör ut och får ändå mer, den andre snålar och blir bara fattigare. Den frikostiga blir rikligen mättad, den som vederkvicker andra blir själv vederkvickt.” Ordspr. 11:24,25.

6. Ekonomisk moral och ekonomisk ärlighet är ett vanligt tema i Bibeln. Ett välkänt exempel är Sackeos som mötte Jesus och blev omvänd, en konsekvens av detta var att han gjorde upp med den ekonomiska brottslighet han hade ägnat sig åt, och han började ge mycket till de fattiga.

7. Jag uppfattar Bibelns huvudspår att det är inte fel att tjäna pengar, men det är fel att förtrösta på sin rikedom, och det är fel att vara snål och inte dela med sig av sina pengar och ägodelar, och det är fel att leva ett liv i lyx när andra människor svälter. Och det sistnämnda är en gigantisk utmaning för hela västvärldens kyrka.

Ja detta, var bara några små aptitretare från Bibelns vägledning när det gäller ekonomi.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://gun-britt.bloggagratis.se Gun-Britt

  (lite på sidan av vad du säger här men…)

  Citerar Chane Claiborn ”Jesus mötte aldrig någon prostituerad”, ”nej, men hallå, vänta här…(Clane börjar frenetiskt slå i sin bibel) när han fick svaret ”han såg bara ett barn, ett älskat barn”.

  Jesus mötte i så fall heller aldrig någon rik eller fattig, någon slösare eller förvaltare. Han såg på dem alla med kärlek.

  Dina texter om förvaltarskap och pengar är kloka och bra, men pengar är egentligen bara symboler för förmedlade värden mellan människor. De är ”avtal som bygger på tillit mellan de som utför handel och transaktioner” – när grunden för avtalet inte följs – så får pengarna ett fel värde. Tyvärr måste vi alla använda oss av pengar – något annat vore inte möjligt – och det är väl bra om du är en av dem som lärt dig att förvalta pengar bra. Jag har misslyckats på det området, haft det jobbigt på många sätt, och jag sitter idag med skulder. Men inte tror jag att jag är mindre älskad i Guds ögon för det. Jesus vet hur svårt det är att leva på den här jorden och det var därför han kunde se det bästa hos sina medmänniskor.

 • TOR

  Måste säga att jag alltid uppskattar Stefan Swärds inlägg som jag alltid läser med stor behållning. Inte minst god biblisk undervisning som vilar på säkert fundament som jag tycker detta om ekonomiska råd gör och är ett bra exempel. Tro sägs komma av predikan och en god predikan är en god biblisk undervisning relevant för vårt liv, vår tid och vår vardag. Tro är vad vi alla behöver. Det är tro som för oss närmare Gud och av tro följer handlingar som ger Guds vilja armar. Så ser jag det.

 • http://gun-britt.bloggagratis.se Gun-Britt

  Uppenbarligen gör ju även jag det, annars vore jag väl inte här.

  Vi har olika gåvor i Guds rike. Stefan har en stor gåva. Jag har en annan. Du Tor har ytterligare en annan. Nyanserna och spektrat är det som gör helheten.

  Tro är viktigt men kärleken och förståelsen är större. Vi måste kunna identifiera oss med och förstå alla olika sorters människor och deras situationer.

  Att Gud ger medel till sitt verk, det vet vi. Vi vet också att han välsignar och inte bara tiodubblar utan han har lovat hundrafalt när vi följer honom. Gud har ju alla möjligheter och allt i sin hand. Det är när vi börjar tänka på pengar istället för vad Gud vill som välsignelserna uteblir.

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Andlig vägledning i finansoron?()