Artikel i Dagen idag om ekonomiska krisen

Läsarna av denna blogg kan gärna notera att jag idag publicerar en utförlig artikel i kristna dagstidningen Dagen med en analys av den aktuella ekonomiska krisen, utifrån ett kristet perspektiv. Flera av de tankegångar som förts fram här på bloggen finns med i artikeln. Bland annat pekar jag på att marknadsekonomi utan etisk kompass tenderar att styras av girighet och fruktan. Girigheten bäddar för kraschlandningar i högkonjunktur, och fruktan skapar rädsla och överdriven försiktighet i nedgångar vilket förstärker lågkonjunkturen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anton Fagerstedt

  Jag ser verkligen fram emot att läsa din artikel idag. Det känns märkligt att säga det här, men att följa din blogg gör nästan att du känns som en kompis utan att vi någonsin (tror jag) talats vid. Jag gillar verkligen din blogg och den är en del av min dagliga surfning. (Den dagliga andakten får Bibeln även fortsättningsvis stå för).

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Tack Anton, om jag har fattat saken rätt är du EFK-pastor i Östra ryd.
  Kommer du på medarbetardagarna i Örebro? Kan vi inte ses där vid en lunch, kopp kaffe eller något, hör av dig, du hittar mina andra personuppgifter i EFK:s årsbok.

  hälsar

  Stefan Swärd

 • Nils

  Tycker faktiskt Stefan att den var tendentiös & tunn i sin klangbotten.
  Jag hade förväntat mig en mer seriös beskrivning utifrån din akademiska bas.

  När problematiken till synes är långt från Sverige, tenderar di svenske att vara besserwisser & världssamvete…

  Men om det kommer lite närmare kostymen så minskar klarsyntheten.

  Bara en retorisk fråga:
  Så sent som förra veckan hyllade du Rodney Alfvén (bankanalytiker samt analyschef på mäklarfirman Cheuvreux), i din bloggspalt.
  Du nämnde t.o.m. hans årslön & hans tillhörighet i Stockholms största frikyrka.

  När man lyfter fram denna typ av ”ledarskap” med beundrarögon så har man redan allierat sig med de smörjmedel som är förutsättningarna för Wall Street.

  Skulle du våga säga ?:
  Denna yrkesgrupp behövs inte utifrån ett kristet etiskt samhällsansvar !

  Det skulle förvåna mig om du vågade uttrycka detta, lika lite som du vågar ta ställning och säga att: EFK bör lämna sitt engagemang i SKR på grund av att det inte främjar evangeliets sak i Sverige.

  Nu kan det tyckas som om det första ställningstagandet är personriktat
  – Nej, det är mindre personriktat utan är endast gentemot en etiskt tveksam yrkesgrupp & dessutom inledde du själv med ett personligt hyllande av fenomenet Alfvén.

 • Anton Fagerstedt

  Stefan; Självklart kommer jag på medarbetardagarna. Jag träffar dig gärna över en kopp.

 • Tomas Ander

  EFK pastorn Kjell-Axel Johansson skriver intressant i samma ämne på ledarplats i Världen idag:
  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2995&Itemid=31

  ”Bibelns undervisning om ekonomi är avsedd att öka den personliga självkänslan och friheten. Vi ger, inte främst för att det finns behov, utan för att vi är skapade till Guds avbild och det är Guds väsen att ge. Generositet, tiondegivande och omsorg om de fattiga blir då ett uttryck mer för en sund självkänsla än ett resultat av dåligt samvete. Som bieffekt frigör det oss från en osund känsla av att det är pengar som ger trygghet.”

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Nils, tyckte inte jag hyllade Rodney Alfvén, jag var glad för att han berättade om sin tro när han blev intervjuad, det var detta jag betonade. Sedan är Rodney en mycket respekterad finans- och bankanalytiker, med båda fötterna på jorden. Man kan inte döma ut en hel bransch bara för att det finns en del rötägg som förstör för alla.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Christer Roshamn

  Hej Stefan!
  Jag vill tacka för en bra artikel i Dagen. Jag är tacksam att du tar i frågorna på det sätt du gör. Jag hoppas att det leder till ett bra samtal i vår kyrkor och bland ledare. Jag håller också med Anton om din blogg. Jag surfar dagligen in på den och det är spännande varje gång att få se vad du skriver. Fortsätt så!

  Christer Roshamn
  Pastor i Motala Baptistförsamling