Den globala ekonomiska krisen

Är halvledig denna helg och har ägnat en del tid åt att analysera den globala ekonomiska krisen. Jag är ganska omskakad efter denna analys. Knackade ner en artikel som jag skickade iväg till Dagen, och ska prata med en av våra rikstidningar på måndag. Vi som företräder kristna organisationer kan inte vara tysta inför de tunga ekonomiska frågorna.

Det som har hänt på Wall Street är utomordentligt allvarligt. Mitt förtroende för de gigantiska investmentbankerna är fullständigt kört i botten, efter det jag har läst idag, och även diskuterat med en framstående finansmarknadsaktör. Den bolånekarusell som satt igång hela krisen i USA och som nu är på väg att sprida sig globalt, är utom all rim och reson. Var finns de etiska kompasserna? Styrs marknaden bara av girighet och fruktan, och sund riskvärdering slängs över bord? Och finns det bara flockbeteende hos marknaden där alla går åt samma håll, och där kritiska röster bara tystas ner eller negligeras? Det är de frågor jag ställer.

Tycker att Bo Rothstein har vissa poänger med sin artikel i Svenska Dagbladet, lördag.

Och det är de fattiga i USA som drabbats allra mest. Wall Street direktörerna kan springa och gömma sig med sina feta bankkonton, men de fattiga får ta den stora smällen och lämna hus och hem, hårt skuldsatta.

Och i dessa lägen skulle man vilja lyfta fram Bibeln. Begäret efter pengar är roten till allt ont säger Bibeln, och jag tycker nog att giriga bankdirektörer både har lurat folk att ta på sig för stora bostadslån, men också lurat pensionsfonder och andra placerare genom att lura på dem felvärderade bostadsobligationer och kreditderivat, allt för att tjäna mesta möjliga pengar på kort tid – girigheten som drivkraft.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Nej, bibeln säger inte att pengar är roten till allt ont, lika litet som övriga ägodelar är det. Men bibeln säger att penningBEGÄRET är EN rot till allt ont, och det är nog så allvarligt. (Jämför köttets begärelse och ögonens begärelse och högfärd över detta livets goda, som aposteln Johannes talar om). Det är inte det som kommer utifrån som orenar människan, utan det som kommer inifrån, säger ju Jesus.

  Jag tänkte faktiskt redan när kommunismen föll för snart 20 år sedan: ”De (läs: vi i väst) lovar dem frihet, fast de själva är förgängelsens trälar”. När man ser utvecklingen i Ryssland, men också nu i USA (David Wilkerson har inte profeterat så orätt) känner jag ännu starkare hur aktuellt det bibelordet är.

  Men f.ö.: hur kommer det sej att det statsbärande partiet i enpartistaten Sverige alltid lyckas frånhända sej makten lagom till de verkligt svåra lågkonjunkturerna? (Jag trodde länge att den här valperioden var ett undantag). Borgarna är helt klart ”ur fas”, och den illusion som knappast finns i något annat europeiskt land, nämligen att socialdemokraterna är välfärdens försvarare och enda trovärdiga förvaltare, växer sej bara starkare och starkare. Och visst kan man tänka sej en ”ANC-modell” också i Sverige, där alla går med i socialdemokratin och den demokrati som återstår utövas INOM partiet. Men vill vi ha det så?

  F.ö. Stefan: Du som inte är rädd för att skriva debattartiklar med Christer Sturmark (den var lysande!) – skriv gärna en artikel tillsammans med RFSL:s ordförande om asyl för både kristna och/eller homosexuella från Iran! Det är orimligt, vad man än anser om religiös resp. sexuell läggning, att man ska tvingas dölja det man upplever som sitt innersta jag, sitt livs stora händelse, för att man inte ska bli hängd. (Varför kräver vi inte att även politiskt aktiva ska dölja sina tankar och känslor – det skulle ju rädda även dem från förföljelse?). En artikel tillsammans med RFSL skulle få ett enormt medialt genomslag – ännu bättre givetvis om Ulf Ekman skrev ihop sej med dem – och krossa vissa fördomar bland både kristna och ateister.

 • mats

  pengar är inte roten till allt ont men begäret efter dem.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Bra, jag glömde ordet ”begäret” i samband med pengar. Har ändrat i texten.
  Andreas – bra idé – ska fundera på saken.

  hälsar

  Sefan Swärd

 • Fredrik

  Frågan är om den onda investment bankdirektören begär efter pengar är det stora problemet. Är det inte bara en naturlig följd av ett sjukt system, kommersialismen, varför väljer exempelvis barnfamiljer att bo i dyra hus som tvingar dem till att arbeta som galningar iställer för att spendera mer tid med familjen? Varför köper man onödiga saker på avbetalning? Varför köper man nya kläder när hela garderoben redan är full? Det är massans begär som gör det möjligt.

 • mats

  Tänk om man hjälpte vanligt folk att behålla sina bostäder. Istället för att pumpa in alla dessa miljarder till banker för att rädda dem. Hade det gjorts så hade spiralen aldrig satts igång.

 • Pingback: Svartvita kristna republikaner. - Bengts Blogg()

 • http://wwwrogerenqvist.blogspot.com Roger Enqvist, Eslöv

  Kärleken till pengar är roten till allt ont. Så är det nock. Den globala ekonomin är inledningen på vår civilisation undergång. Om det hänger ihop med jordens undergång a la modell bibeln låter jag vara osagt.

  Idag ägs nästan inga globala företag, stora som små, av människor. De ägs av institutioner som förvaltar pengar ( t.ex. våra pensioner, våra besparingar etc.) och de fokuserar bara på en enda parameter, avkastning. Ständigt ökad avkastning är kravet och det sätter också spelreglerna för dessa bolag. De börsnoterade företagen lever under samma krav. Ständigt ökad aktiekurs för att ovan nämnda ägare ska bli tillfredställa och för att din och min pension ska kunna omsättas i pengar om 20 år eller när vi nu väljer att pensionera oss.

  En börs vd ska bara vidta åtgärder som tillfredställer aktieägarna. Numera är vår ekonomi global och konkurrensen sker dygnet runt, året om och jorden runt. Det innebär att företagen blir att större och större, allt mer globala ( kan man bli mer global?) och att man konkurrerar sönder varandra. Allt kommer att avspeglas i aktiekursen. Aktiekursen speglar inte gårdagen och dagen som inne är utan endast morgondagen. Aktien måste kunna avyttras med vinst till någon som tror att hon/han gör en investering, hm?!

  När företagen blir större och större sätter de också konkurrensen ur spel genom att missbruka sin dominerande ställning. Detta gäller inte bara Microsoft. Jag har egen erfarenhet av nästan 10 år av två stora amerikanska företag som ständigt offererade under kost = minus marginal = missbruk av sin ställning.
  Detta kommer inte att minska, det kommer att öka. Mao, vi sitter alla på ett rusande tåg och farten bara öka och ökar. Snart passerar tåget den gräns som de ekonomiska naturlagarna fastställt och katastrofen är ett faktum. Vår civilisation går under!!

  Går katastrofen att undvika? Nej! Den går bara att skjuta framför sig. Dagens börser är inte längre en plats att hämta riskkapital. Det är en spelhåla. Ju mer du spelar, ju mer du vinner ju större risker tar du. När smällen kommer heter den duga. Nick Leeson spekulerade (spelade) bort 9 miljarder kr 1995 och sänkte Barings Bank. De amerikansk, numera statliga, bolåneinstituten har lånat ut 1200 miljarder dollar. Nu pratar vi duktigt mycket pengar och inte bara en bank som är å färde.

  What Would Jesus Do? Svaret på den frågan är också vårt svar

 • http://gun-britt.bloggagratis.se Gun-Britt

  ”Jag skulle vilja gå ett steg längre och hävda att det kan vara så att den nuvarande krisen faktiskt kan ha orsakats av att USA saknar en generell och omfattande social- och välfärdspolitik av nordisk modell.”

  Rothstein försvarar i artikeln den nordiska modellen vilket han inte varit direkt så känd för tidigare.

  ”På grund av bristen på ett ekonomiskt skyddsnät i form av en fungerande och rimligt generös socialförsäkring har de inte haft någon möjlighet att ekonomiskt hantera situationen utan tvingats gå ifrån sina bostäder. ”

  Han menar alltså att välfärdsmodellen ändå fortfarande har bärighet. Under 70-talets ekonomiska kriser ifrågasattes ju den modellen kraftigt (Keynisianismen) och man satte i stället större tilltro till de nyliberalistiska strömningarna som upprepade gånger har visat att inte heller de håller.

  Koppling till vår kristna tro finns på flera plan. Dels vår vilja att delta och betala skatt, inte fiffla och sko oss osv.. Dels är det ju så att man kan vara ett vittne genom att berätta om hur man ser på sådana saker. Ibland ser det ut som om att i Sverige kan vi prata och skämta om precis allt, sex, döden, flyktingar men pengar är en heliga kon som inte tillåter skämt.

  Slutligen på ett mera övergripande plan, så har jag inte en susning om vad som är rätt modell. Vi kan bara be för de ekonomer och ledare vi har att de har bra blick för vad de gör och att de har hjärtat på rätta stället.

 • http://richardhultmar.wordpress.com Richard Hultmar

  Pengar i sig är inte en neutral makt, vilket vi ibland hör predikas. Jesus talar om Mammon och personifierar den andliga makt som är kopplad till pengarna. Så i alla sammanhang där pengar samlas på hög får man räkna med att ondskan visar sig på ett eller annat sätt. Vi ska väl inte förvånas över att kombinationen girighet, ocker och fruktan förr eller senare gör människor och länder illa.

 • Emilio ardiles

  Ta bort religion ur den offentliga sektorn, utdaterade värderingar om hur man ska leva sitt liv och straffas allt eftersom är mani.