Hedin blir EFK-are – grattis!

Dagen avslöjar ikväll att Sten Gunnar Hedin ska börja jobba på deltid i Ryttargårdskyrkan i Linköping, EFK. Varmt välkommen in i EFK:s härliga pastorsgemenskap, Sten-Gunnar. Han kommer nog inte ens att sakna pingstbrödernas ryggdunkningar (och alltfler systrars) när han får känna av fromheten i John Ongmans fotspår, laddningen från Torpladan och den magnifika balansen hos den evangelikala, baptistiska, karismatiskt öppna och missionsinriktade EFK-fromheten.

Det tycks inte vara någon ordning alls längre på samfundsetiketterna. Vem kunde i sin vildaste fantasi ana att en missionsförbundare skulle bli pastor i Filadelfia i Stockholm. Man bara undrar vad som kommer att hända härnäst? Blir Runar Sögaard Pelle Hörnmarks efterträdare i Jönköping Pingst? Eller blir Emanuel Karlsten kommunikationschef hos Adventistsamfundet? Eller blir EFK:s ordförande erbjuden posten som biskop för Luleå stift, då skulle jag komma mycket närmare min svärmor, det skulle bli en höjdare. Carin Stenström på Världen Idag föreslog ju för ett par år sedan att Ulf Ekman borde bli ärkebiskop efter KG Hammar men kyrkomötet nappade visst inte på idéen. Vem vet – kanske Peter Halldorf slutar sin bana som Maranatapredikant, Peter har ju haft en viss benägenhet att skifta nyanser under resans gång. Eller Siewert Öholm kanske blir pastor i Säffle missionsförsamling?

Äsch, det här blev lite gubbigt, grabbigt, – det är tur att Gudrun Schyman inte läser min blogg. Då hade jag blivit utskälld direkt. Saknar Ida Andersson, en verklig kvinnlig apostel, som grundade massor av församlingar, och som nu är målad på en stor tavla på Örebro Missionsskola. När får vi en ny Ida Andersson? Någon kvinna som är beredd att anta utmaningen?

Eller varför inte röra om i grytan ännu mer. Kristi kropp är global. Varför i hela världen har vi nationella kyrkostrukturer? Och varför ska nödvändigtvis svenskar leda svenska församlingsrörelser och trossamfund? Varför inte i större utsträckning rekrytera ledare från delar av världen som lever i väckelse och där kristna kyrkan är på stark frammarsch?

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anton Fagerstedt

  Varför har vi alltid en föreställning om att ledare/pastorer är så viktiga – ofta är det pastorer och ledare själva som pratar om hur viktigt det är med ledarskap. Jag säger: Vi är inte så viktiga som vi tror! När vi inser det; att det är Guds församling och att det är Gud som bygger församlingen kanske vi börjar närma oss förutsättningarna för ett bestående verk… Visst, det är kul att S-G Hedin kommer in i EFK-gemenskapen – varmt välkommen – men det vimlar verkligen av f.d. pingstvänner i våra led, så vad är grejen?

 • http://www.katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/Default.aspx Bengt Malmgren

  Stefan! Det är roligt att skifta perspektiv möblera om i det kristna landskapet. Det frigör tanken.
  Anton! Visst är ledare viktiga. Inte så att man skall bli högmodig över att man har en hög position, och visst är det det kristna folket som bär upp församlingen. Men jag upplever ibland att kristna ledare abdikerar från sin roll genom en falsk ödmjuhet. Ledaruppdraget är mycket ansvarsfullt, det är ett förtroende man fått och kräver verkligen sin man/kvinna.

 • http://www.kcvast.org Yngve Bergström

  Hej Stefan

  Tror inte jag har kommenterat på din blogg tidigare,..

  Till vilket samfund är du på väg till…*L* …är det så att dessa bröder har klättrat på den andliga karriärstegen undrar man vart EFK samfundsledaren skall ta vägen sedan….
  Du är välkommen till vår församling…..*L*

  Yngve Bergström
  Kristet Center Väst
  Stenungsund

 • Tomas Ander

  Ja, underliga är Herrens vägar. Jag som trodde att Sten-Gunnar skulle passa mycket bättre bland missionarna. Tji fick jag.

  Kul förresten att Dan Salomonsson fått inbjudan att predika på Livets Ord.

  Undrar när Ulf Ekman blir inbjuden att predika hos Torsten Åhman i Vårgårda Missionsförsamling?

 • http://pastor-roger.blogspot.com/ Roger Thörn

  Gratulerar till en av pingsts mest kompententa förkunnare. Jag hoppas att Sten-Gunnar kommer att sakna ryggdunkande av pingstförkunnarna så pass att han snart är tillbaka hos oss, vi behöver hans undervisning men ni kan få låna honom ett tag:-).

 • Christer Roshamn

  Oj!!!!! Jag tappade nästan fattningen när jag i går kväll läste på Dagens websida. Men egentligen blir jag inte heller förvånad. Vi är ganska många som ”hoppar” lite mellan samfunden. Grattis Sten-Gunnar Hedin(och Ryttargårdskyrkan). Du är välkommen till oss i EFK! Innan jag blev pastor i Motala (EFK/SB) så var jag föreståndare i en pingstförsamling…..

 • S-E Sköld

  Tomas Ander: ”Kul förresten att Dan Salomonsson fått inbjudan att predika på Livets Ord. Undrar när Ulf Ekman blir inbjuden att predika hos Torsten Åhman i Vårgårda Missionsförsamling?”

  Det som är gemensamt för kyrko -och samfundsledarna i vårt land, är att det struntar i fåren: om dessa får förfalskad/förgiftad mat och dito dryck, eller blir fångar i ett enmansföretag som Uppsala livets ord, betyder mindre än att ledarna får frotteras med varandra och spegla sig i varandras glans. En glans som är uppbyggd på ”fårens” ull: d.v.s. deras pengar.

  Så det är helt i konsekvens med detta som nu också Dan S. predikar i Ulf Ekmans tempel, ett tempel för en blandning av katolsk -och trosrörelse-förförelse.

  Nu blir Dan S. en av Ulf Ekmans uderstödjare/lakejer, på bekostnad av skadade får i spåren av Ulf Ekman: det är som att trampa på dem en ännu en gång; att erkänna Ulf Ekman som en Jesu Kristi tjänare; vilket han inte är:

  Han tjänar sig själv och sina närmaste;
  de som angår honom.

  Men blinda ledare fortsätter att leda varandra, och fåren, uppenbarligen så länge det går: intill dess att Gud sätter stopp för allt spektakel som sker i Hans Namn.

 • S-E Sköld

  Sten-Gunnar Hedin var aldrig problemet i samfundet Pingst och Pingst ffs, han var/är nog den bästa P-rörelsen kan hitta, problemet var/är att både de organisationerna är människoverk: beställda -och byggda av människor.

  En sjöoduglig båt m.a.o. som ingen kapten i världen kan kompensera!

 • S-E Sköld

  Som ett tillägg till mitt senast inlägg, jag tror att Sten-Gunnar har alla förutsättningar att kunna göra ett bra jobb inom EFK, rörelsen/församlingen han skall tjäna är att gratulera!

 • Anton Fagerstedt

  Bengt; ja, ledare är viktiga, och visst är falsk ödmjukhet inte särskilt klädsamt. Men jag hävdar ändå att vi ledare inte är så viktiga som vi TROR, därmed inte sagt att vi skulle vara oviktiga. Jag hävdar att den fokusering på ledaren som nu råder i svensk frikyrka p.g.a. bl.a. Willow creeks märkliga påhitt (varav Leadership summit är det märkligaste då folk världen över betalar tusentals kronor för att tillsammans titta på TV) är ruskigt överdriven. Istället borde fokuseringen ligga på Ledaren med stort L. Om vi kristna ledare började varje dag med att läsa Filipperbrevet 2, så skulle det bli både billigare och mer effektivt än aldrig så många Leadership summits… Kristet ledarskap ÄR annorlunda. Att tvätta varandras fötter är INTE samma sak som att segla segelbåt i en sjö utanför Chicago. (Kristet ledarskap kanske handlar om att göra sig av med en så tidskrävande och kapitalintensiv hobby som segelbåten utgör, och åtminstone snegla lite på hur den där Jesus var och levde…)

 • Nils

  Du Stefan – allvarligt talat !

  pingst-ffs har tydligen bara en kandidat till att efterträda S-G Hedin.
  Bekvämt iofs. för valberedningen, men man kan ju undra varför det ska kallas till ”rådlsag” då det redan blivit avklarat – det är ju inget råd !

  Men till förslaget:

  Varför är du inte så pass modig (och framsynt) att du ställer upp som kandidat nr. 2 för att markera en annan ”Hörnmarkering” ?

  Jag lovar att du får min röst !

  Menar du allvar så kan jag bistå med en liten kampanj för att röra om i grytan… – så att de som krattat manègen får se lite andra hjulspår…

  Men du får skynda dig… manègekrattarna på pingst.nu har redan varit framme !

  Hyffsat välbetalt är det om inte annat – ingen frikyrkopastor ligger på den nivån, men du får se det på sikt…

  Tänk konsultmeriten på referenslistan:
  Orfdörande för pingst-ffs… merit/uppdrag: strukturförändring / omorganisation med ny målbild hämtad från apostlagärningarna.

  Dè du, det skulle se ut det när du skakar hand med ”dignitärer”…
  :-)

 • http://gustafhenriksson.blogspot.com Gustaf Henriksson

  Hej Stefan,

  Detta var första gången jag läste din blogg. Jag lär dock dyka upp igen. Det var roligt att läsa detta spontant hållna inlägg från en kyrkoledare av din kaliber. Lite i stil med Paulus när han inte har koll på hur många han döpt i församlingen i Korint och korrigerar sig själv. 😉

  Jag håller helt och fullt med dig angående nationella kyrkostrukturer. Det känns som en lika outtalad, halvunken lag som den inom mitt samfund att två pingstpastorer lokalt ska tillfrågas om nyhemsveckan väljer att inbjuda en förkunnare från utanför rörelsen.

  Jag hade gärna sett någon mogen, erfaren tjänstegåva ”fylld av helig ande och tro” som kunde axla ansvaret som ledare för svensk pingströrelse. Colin Dye, kanske?

  Allt gott/

  Gustaf, teologistuderande, Göteborg

 • Bo Westin

  Som medlem i Ryttargårdskyrkan stör jag mig på vissa uttalanden kring att S-G Hedin ska bli delltidsförkunnare i Ryttargårdskyrkan. Anders Blberg säger t.ex. att: ” … i Ryttargårdskyrkan har man vant sig vid att ha bra predikanter i talarstolen”…

  Som vi vet har Blåberg varit predikant i nämnda kyrka, så jag antar att Blåberg själv tycker att han har varit ”en bra predikant”. Jo, han är förvisso en god talare som många gånger fått ge ut av Guds ord.

  Man får intrycket av det är en ”kräsen” församling som har klart formulerat för sig vilken förkunnarprofil man vill ha. ´Frågan är vad vi lägger in i begreppet ”bra predikant”. Vad definierar en ”bra predikant”. Är man en ”bra predikant” om en majoritet tycker detta? Mot bakgrund av Jesu varningsord: ”Ve er när människorna talar väl om er … ” borde vi fråga oss själva om inte själva det faktum att en predikant med unison röst beskrivs som bra, borde framkalla vissa varningssignaler. Visst har många predikanter talets gåva, men det viktigaste för en predikant är inte att vara välformulerad och underhållande med stor kunskap även om detta är ett plus.

  Om kristenheten hade haft lite självinsikt (sjukdomsinsikt?) borde vi inte vara så nöjda med det vi presterat utan vara hungrande efter rättfärdighet. Då skulle vi nog inte inte heller vara så benägna att använda termer som ”bra förkunnare”. En bra förkunnare rör om i grytan och blir definitivt inte av majoriteten beskriven som ”en bra förkunnare”.

  Bo Westin

 • Anton Fagerstedt

  Bra skrivet, Bo!!!

 • Bo Westin

  Tack Anton!

  Det är roligt med uppmuntran och bekräftelse. Då känner man sig inte så ensam och utlämnad.

  Allt gott!