En kväll präglad av knark

Kommer hem vid midnatt efter att ha stekt pannkakor i Tantolunden för en massa tonåringar. Första halvan av kvällen hade Helen Jaktlund drogutbildning för en grupp medarbetare i Ungdomskyrkan Konnekt. Jag fick lära mig massor denna kväll. I Tantolunden har hasch och lustgas dominerat bland drogerna denna sommar, men även en del Rohypnol har förekommit. En sak som Helen lärde oss är att hasch kan inte längre klassas som en lätt drog. Den är starkare och farligare idag än för 20-30 år sedan då haschet var mycket lindrigare.  Och det värsta med hasch är att det lagras i hjärnan och kan utlösa haschpsykoser långt efter användning. Haschet bränner en massa hjärnceller och man blir slö och dum av att använda denna drog. Kokain är också en innedrog och den används långt utanför Stureplanskretsarna, populär inte minst bland fotbollshuliganser.

Ecstasy och Rohypnol är två populära och moderna droger men fruktansvärt farliga. Det läskiga med Ecstasy är att det slår ut kroppens normala känslohormoner och man kan bli känslomässigt skadat för livet genom att prova drogen några gånger. Rohypnolet kan utlösa agressivitet, och slår ut känslor och empati. Lustgas har blivit en annan populär tonårsdrog som ger korta och snabba rus, men som skadar en massa hjärnceller på kuppen.

Drogmissbruket är idag mycket mer mångfascetterat och man har mycket mer att välja på, i jämförelse med knarkandets barndom på 60- och 70-talet. Och alltmer kan enkelt och billigt beställas över internet.

Varför lär människan sig aldrig. Sökandet efter berusningen, kicken, verklighetsflykten – det behovet tycks aldrig ta slut. Jag kan göra en lista på gamla skolkompisar vars liv slutade alldeles för tidigt beroende på missbruk.

Det materialistiska och gudlösa samhället fyller inte människans innersta behov. Jesus talade om att den som dricker av det vatten han ger blir aldrig törstig igen. Jesus är mycket bättre än kemikalier. Människans allra innersta behov är andliga, och drogmissbruket är en metod för att på ett felaktigt sätt tillgodose detta andliga behov. Sveriges tonåringar behöver Jesus istället för rohypnol, ecstasy, kokain, cannabis, marijuana och lugnande tabletter.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Eva

    Det är här vi måste finnas, ute bland dessa oroliga och vilsna ungdomar.
    Det är ju detta som är att visa på Jesu kärlek.
    Om inte vi finns där…
    Vem fångar då upp dessa ungdomar?