Hälsning från landet (Göteborg)

Nu sitter jag och äter spaghetti i Göteborg, och ska snart åka till flyget för att ta mig tillbaka till civilisationen. Packat med folk på bokmässan. Hade ett panelsamtal med Sten Gunnar Hedin, Torsten Åhman från Missionskyrkan och under ledning av Siewert Öholm. Vi var nog ganska överens. Ateismen och de anti-kristna krafterna är starka i Sverige men vi tror att intresset för Jesus, Gud och andlighet är stort. Vi var också överens om att de frikyrkor som kan överleva i framtiden är hängivna, andefyllda, aktivt troende, relationsorienterade och missionerande kyrkor, och det har då ingen större betydelse vilken samfundsskylt man klistrar upp.

Hade sedan ett panelsamtal med kristdemokratiske riksdagsledamoten Eva Johnsson om äktenskap och familj, och vi var också rörande överens, det är bra med stabila äktenskap och familjer, framförallt för barnens skull. Och även om jag strök under att det är en kristen norm som kan härledas inte minst från Jesu undervisning, är det ideal som är bra för samhället i stort. Skulle det vara förbjudet för folk som inte är kristna att kika lite i Bergspredikan för att få vägledning hur man ska leva? Det är många människor som har gjort det under senaste två tusen åren, många av dem bekänner sig inte till någon kristen tro.

Och vem träffar jag på bokmässan om inte Emanuel Karlsten, vi bloggare – det är något speciellt mellan oss. Vi förstår varandra, vi är kolleger, vi simmar i samma båt, som den forne finansmannen Refaat el Sayed brukade säga.

Noterar också att Göteborgare är kaxiga, jag skrev mitt förra blogginlägg för att testa den hypotesen. De är som kommunalrådet Göran Johanssons valpar allihop. Och de blir kaxiga ganska snabbt efter att ha flyttat dit, noterar med bävan och sorg att det är en ex-Stockholmare som låter som den mest kaxiga Göteborgaren. Jag tänker närmast på den förlorade sonen när jag läser inlägget, men Fadershuset är alltid öppet. Det är inte kört för någon, inte ens om man har börjat tro att Hisingen är den coolaste platsen på jorden.

Noterar också att folk läser min blogg lite överallt, i Australien, i Kinas inland, i Kanada, i Detroit, i Birmingham i England, i Schweiz, i Serbien. Jag har också läsare i Togo i Afrika och i Singapore – vilket förbryllar mig. Det är dock tre platser i Sverige där det helt saknas läsare, Kiruna, Kalmar och Gotland. Vad gör jag?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Åsså spände han bröstkorgen… där han noterade det interantionella intresset.

  Snart tar han fram måttbandet för att göra jämförelse…

  S-G Hedin skriver ibland & får visserligen några yviga kommentarer. Efter ett tag placeras dagbloggen i det gömda ffs-arkivet (för att det kanske blev lite för inaktuellt eller för att så få kommenterade ?)

  Såå… – vem ska han mäta sig emot den gode Swärd när han svingat svärdet på sin blogg ?

  Tjaaa – en hub & en router och tillika server kan säkert vara placerad på Grönland eller i Singapore, men abonnenten sitter i ett källarutrymme i Drogsved (ursäktta Stockholmare Rågsved ska det va).

  Ähhh han é nog lite unik den där Swärdbäraren – ta väl hand om honom ni EFK:are om ni sitter i Togo eller Singapore eller om det bara är servern som snurrar där – Han kan nog tillåtas ha bröstkorgen lite hög när det ändå i ”den största samebyn” saknas jämlikar :-)

 • Kristoffer Lager

  Kanske Öland kan ersätta Kalmars frånvaro. Sen att man flyttat från Västkusten/Bästkusten till Ostkusten får väl ses som en tillfällig sinnesförvirring. Tack och lov är det ju ändå ganska ont om stockholmare så här långt söderut 😉

  Keep on blogging!!

 • Eva

  http://ifkgoteborg.blogspot.com/2008/09/stockholm-versus-gteborg.html

  Här hittar ni den härlige göteborgaren som lämnar sin syn på Stockholmare och kungahuset.

 • Krille

  Angående det ni kom fram till över vilka kyrkor som kommer överleva i framtiden så tänker jag att allt det du tar upp är viktigt, men jag tänker mig det som en produkt av evangeliet. Perspektivet måste vara att vinna människor för evigheten och jag tror inte att man kan bygga det perfekta kyrkan själva. Jag tror på den församling som har blivit förvandlade av evangeliet och predikar allt Guds Ord och ber för att Ordet skall ha framgång. Sen behövs nog en stor portion tålamod och vishet, och här tänker jag att man kan börja tänka i banor av hur man ska göra och be Gud om vägledning.
  Bön, predikan och omvändelse från synden. Jag tror inte det finns några genvägar.

  Nu har jag lyssnat på dig Stefan dels lite på bloggen och sen i verkligheten så jag vet att du brinner för evangeliet, och jag menar inte att ni inte har med detta om det uppfattades som det.

  Det känns gott att du är så aktiv i mediavärlden. Gud välsigne dig i allt du gör.
  /Kristofer

 • http://richardhultmar.wordpress.com Richard Hultmar

  Jag åker till Kiruna ikväll. Jag kollar din blogg därifrån så har du täckt in ytterligare en femtedel av Sverige.

 • Dan

  Jag var ju tvungen att leva upp till förväntan med kaxigheten, annars hade det ju inte blivit något lyckat inlägg från dig. Men om du tyckte att jag var kaxig så är det ju med glimten i ögat precis som de flesta Göteborgare faktiskt har. Det är det som jag på allvar tycker gör stämningen lite varmare i Göteborg än i Stockholm.

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ Dessa mina minsta bröder

  Noterar bara att pastorn åker flyg mellan Göteborg och Stockholm, miljövetenhet ?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Richard – tack för ditt helhjärtade stöd.
  Dessa mina minsta bröder – alla tåg var fullbokade, jag var tvungen att flyga.

  hälsar

  Stefan Swärd

 • http://www.schelander.wordpress.com Pierre

  –du glömde nämna Peru! :) Här läser man stefansvard.se dagligen…

 • e

  Men jag berättade ju att du har läsare på gotland! det är nog sannolikt så att de tar svängen över ryssland innan de når din statistikräknare (därmed blir de också avlyssnade av FRA…)

 • Mats Ekström

  Kom just hem från en gudstjänst i Visby där Torsten Åhman predikade, verkar ha mycket på gång! Emanuel Karlsten är ju dessutom gotlänning i exil och så har du faktiskt en tvättäkta gotländsk bonde som med glädje läser dina tankar här och nu. Allt gott!

 • Roger på Hisingen

  Vad skönt att se att fadershuset står öppet! Saken är bara den att jag älskar Göteborg nu precis som jag älskade Stockholm i allmänhet och Haninge i synnerhet under mina 18 år där. Eller kanske ännu mer. Men jag har kvar en mycket stark känsla för Södertörn också efter sju år på Hisingen.

  Visst behöver en gnutta lokalpatriotism för att identifiera oss med platsen och människorna där vi bor. Men i ännu högre grad behöver vi stötta varandra som Guds folk i de olika städerna. Tror till exempel att vi i Gbg kan inspireras av Konnekt i Sthlm som ju är ett kanoninitiativ.

  Igår eftermiddag hade vi en gudstjänst i Torslanda då vi särskilt bad för Volvos anställda, anhöriga och företag. Företrädare för fabrik, kontor, chefsnivå och själavård berättade och gav rapporter. Under kvällen läckte det sedan ut att ytterligare minst 1000 personer ska varslas (förutom tidigare varslade 2100 anställda och 500 konsulter). Egentligen finns det väl tillräckligt med bilar, men folk behöver försörjning också, och många har en ångest i väntan på att få se listorna med namn på vilka som ska mista sina jobb.

  På bönemöten här har vi bett för vår huvudstad. Bed gärna för Göteborg också i denna tid. Vi ser att människor kommer till tro på Volvo idag, men mycket mer behöver ske.

 • Roxana

  Har du inte tänkt att skriva på spanska och svenska (alt. översätta)? Vi kan rekomendera din blogg till hela sydamerika. Det är intressant det du säger och på ett roligt sätt. Försätt bara!!. Gud ar med dig. Vi ber för dig det vet du..