Ut på landet – mitt i natten – till Göteborg

Måste släpa mig upp mitt i natten för att ta ett plan från Arlanda 6.25 i morgon bitti, för att släpa mig iväg ut på landsbygden bort till Stockholms yttersta utmarker. Närmare bestämt till Göteborg och till bokmässan. Jag begriper inte hur man kan förlägga en bokmässa till en så avlägsen och liten håla men det beror väl förstås på att Göteborgs starke man Göran Johansson har fått glesbygdsstöd från EU för att förlägga mässan dit, och säkert något landsbygdsbidrag och regionalt stöd från Maud Olofsson. Jag försöker bara skoja lite med Göran Johansson, Göteborgs starke man, och det är ganska riskfritt för jag är idiotsäker på att han inte läser min blogg, han läser väl absolut ingenting som kommer från Stockholm. För Göran Johansson är Göteborg universums centrum och medelpunkt, det himmelska Jerusalem, kulturens Greenwich, utgångspunkten utifrån vilket allt annat ska granskas. Det är synd att han inte är kommunalråd i Stockholm, då hade han säkert fixat för länge sedan att hela EU flyttat från Bryssel till Stockholm. Men inte så illa att fixa bokmässan till Göteborg.

Äsch – jag skojar bara lite med Göteborgare, för att testa hur många Göteborgare som läser min blogg. Jag erkänner villigt att min mediokra Stockholmshumor inte på långa vägar matchar den Göteborgska komiken.

Ska grillas av Siewert Öholm om samfund och kyrka, tillsammans med Sten Gunnar Hedin och Torsten Åhman och sedan diskutera äktenskap och familj med riksdagsledamoten Eva Johnsson, också utfrågad av Öholm – direktsänt i TV10. Vi får väl se om det blir en ny Dagenrubrik om storbråk mellan Swärd och Hedin.

Jag som är miljöradikal och klimatmedveten evangelikal karismatiker, varför flyger jag till Göteborg? Det beror på att alla tåg var helt fullbokade. Eftersom det nästan bara är Stockholmare på bokmässan, så blir det fullt överallt när de ska transporteras västerut. Och jag får väl minska koldioxidutsläppen på något annat istället.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/ Monica

  Visserligen utflyttad sedan 15 år, men det göteborgska går aldrig ur. Vi välkomnar alla från Sveriges baksida med öppna armar! Göteborg blir bara mysigare för varje år som jag besöker det.
  Jag ska också till bokmässan förresten, tar också flyget eftersom det är för långt för att gå från Holland.

 • Nils

  hörru nu e du la orättvis.

  Det bästa med Stockholm är tåget hem –

  För hur ska man kunna anpassa sig i Sveriges största sameby !
  :-)

 • Roger Gustavsson

  Tur att EFK-ordföranden poängterade att han skojade med tanke på att samfundets största församling ligger här i Göteborg. Omvalet kunde ju äventyras annars.

  Håller förstås med Monica om att baksidan ligger där borta på ostkanten. Dock brukar vissa vitsiga Stockholmare framhålla att baksidan ändå måste finnas I Väst med tanke på namnet på ett av våra förnämliga fotbollslag. På just det lagets hemsida kan man få höra Hisingens nationalsång. Och Hisingen, det är något alldeles extra. Voilá!

  http://www.bkhacken.se/media/Hisingen.mp3

  PS. Välkomna till Göteborg!

 • http://www.kumlapastorn.blogspot.com Kumlapastorn

  Stefan, jag är bestört!
  Jag kan leva med fräna bloggposter om både Lakeland och Hedin, men nu blir jag bekymrad… Jag trodde du visste att det bästa med Stockholm är tåget mot Göteborg?!
  I programmet Debatt på SVT hade man häromsistens två olika inslag i samma sändning. Första halvan handlade om varvsindustrin, och där var en och annan go gubbe från Götet inbjuden. Sedan var det dags för nästa debatt, om vem kronprinsessan ska få gifta sig med. I avslutningen av programmet frågade Janne Josefsson en av varvsarbetarna vad han tyckte om kungahuset. Hans svar var: ”Detta är ett Stockholmsproblem. I Göteborg har vi bara en kung, och han heter Torbjörn Nilsson. Hans ungar får gifta sig med vem dom vill.”
  Nu börjar vi snacka perspektiv!

  Kumlapastorn Lignell – göteborgare i själ och hjärta!

 • Eva

  Underbart att läsa ”Kumlapastorn”.
  Jag håller på dej, Torbjörn Nilsson och de goa gubbarna i Götet. :)

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Göte Borg, eh är det inte en släkting till finansminister Anders Borg? Då är det inte konstigt att bokmässan får hållas hos honom. Det skapar både arbetstillfällen i gledsbygden och hos SJ och uppenbarligen hos flygbolagen när alla Stockholmare ska dit. 😉

 • http://richardhultmar.wordpress.com Richard Hultmar

  Framsida eller baksida? Jag vet i alla fall vilken sida som är upp! Välkommen till Luleå!

 • Dan

  Välkommen hit Stefan. framsida och baksida bästkust och ostkant. När jag väljer böcker tittar jag mest på omslagets framsida, fast det kan ju vara bra att läsa baksidan också… Men böckerna visas ju alltid med framsidan utåt i hyllorna och då är det ju helt logiskt att det blir i Göteborg man gör det.

  Fast jag gillar min huvudstad också. Kan liksom inte låta bli när min bästa vän kommer därifrån. Han har å andra sidan flyttat hit…

  Förhållandet mellan städerna brukar traditionellt beskrivas med en Göteborgsk historia som måste läsas med breda dialekter för att verkligen fånga stämningen:

  Stockholmaren: När vi pratar om er i Göteborg så säger vi Kalle och Ada men när ni i Göteborg pratar om oss vad säger ni då?
  Göteborgaren: Vi pratar la’n’te om er!

 • smålänningen

  Konstigt att Göteborg inte blev huvudstad. Det är ju visserligen bara hälften så stort, hälften så gammalt och inte ens hälften så vackert som Stockholm. Men med ett dubbelt så stort mindervärdeskomplex;)

 • Dan

  Småland…är det en sjö eller? ; )

 • Ludvig

  Bästa med Göteborg är närheten till Norge.

  Ja vi elsker dette landet…

 • Eva

  Kumlapastorn!

  Klippet från ”Debatt” finns utlagt på
  http://ifkgoteborg.blogspot.com/2008/09/stockholm-versus-gteborg.html.
  Men det kanske du redan visste…

  Alla ni som inte sett det. Ta en minut och gå in och titta på detta. =)

 • http://www.kumlapastorn.blogspot.com Kumlapastorn

  Tack för tipset, Eva!
  Stor TV-underhållning.

  Kumlapastorn