Flytta riksdagens öppnande till Rinkeby

Nu har jag kommit på det perfekta förslaget. Jag föreslår att statsminister Reinfeldt förlägger kyrkbesöket vid riksdagens öppnande till Rinkeby Internationella församling. Idén är politiskt genialisk. Då kan Reinfeldt visa att han har lämnat statskyrkomonopolets tider bakom sig. Kyrkan har privatiserats, avmonopoliserats, staten har helt tappat inflytandet över denna sektor, och finns det ett bättre sätt att markera detta än att flytta denna gudstjänst från Storkyrkan till Rinkeby internationella församling?

Och med denna flyttning skulle regeringen visa hur väl man förstår tidens förändring, att vara kristen idag, att vara kyrka idag, det präglas av hur Sverige har förändrats, en flytt från Storkyrkan till Rinkeby Internationella församling, skulle vara en perfekt markering av förståelse för det mångkulturella, pluralistiska samhället. Och vilken klassresa, från konungarnas och adelns och elitens Storkyrka till folkets, invandrarnas och flyktingarnas Rinkeby – en ytterligare liten pusselbit när det gäller nya moderaternas image. Och inte ens Mona Sahlin skulle kunna protestera, hon skulle direkt bli klassad som främlingsfientlig och en kämpe för bevarandet av klassamhället och förlegade och konservativa privilegier.

Och med ett sådant drag kan också de nya moderaterna visa att man faktiskt förstår sig på sann jämlikhet. Kan någon förklara för mig varför Storkyrkan skulle vara så mycket bättre än Rinkeby Internationella Församling? För det är väl inte en byggnad man går till i första hand, det handlar väl om en gudstjänst, eller predikas Guds ord bättre i Storkyrkans katedral än i Rinkeby? Varför då i så fall? Vackra statyer och konstverk att titta på har väl regeringen och riksdagsledamöterna tillräckligt av vid andra tillfällen.

Riksdagen har väl tillräckligt med pompösa tillställningar att genomlida, och att ta tunnelbanan ut till Rinkeby dagen för riksdagens öppnande, borde man väl överleva, de riksdags- och regeringsledamöter som makar sig dit kanske till och med får några nya väljare på köpet, om man ställer upp och går på gudstjänst hos Rinkeby Internationella Församling.

Men för att kunna få gehör för ett så politiskt radikalt förslag måste jag skaffa mig en tung lobbyist som kan hjälpa till och påverka makthavarna. varför inte ringa Göran Persson, jag har faktiskt skakat hand med honom ett par gånger, och tänk om han kommer ihåg mig. Och för detta ändamål borde han väl inte ta så mycket i betalt.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • HB

  Vår kära statsminister borde ju ha kvar några gamla kontakter från sin tid som basketspelare i Rinkeby, så helt omöjligt kan det ju inte vara!

 • anja

  Rinkeby är ok…tycker själv om att shoppa billiga grönsaker där.
  Och det skulle definitivt höja Alliansen dåliga rykte.
  Men jag hoppas inte det för med sig en borgerlig seger vid nästa val.
  För första gången sedan 70-talet ska jag inte rösta borgerligt 2010.
  Dom har skämt ut sig tillräckligt.

  mvh

 • Nils

  Döö Stefan, risken är att Göra P. kommer ihåg dig på samma sätt som han gjorde med Carl Bildt… :-(
  Annars ett kreativt bra förslag med Rinkeby

  En tung lobbyist bör nog inte komma från SKR:s evangelikaler… – de synes ju inte ha ”lobbat” för sina egna ens :-(

  Det får nog vara en f.d. smygkristen som kommit in på banan… varför inte Tony Blair (förre brittiske premiärministern) ?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Tycker om din humor! :)

 • TOR

  Tanken är god men det finns en hake. Jag har nämligen för mig att det heter riksdagens Högtidliga öppnande. Och kan någon förklara för mig vad som skulle vara så högtidligt med Rinkeby och dess internationella församling eller andra sunkiga förorter där den krassa verkligheten alltför väl gör sig påmind. Utan högtidligheter skulle ju Kungahuset och dess glänsande fundament kunna ifrågasättas och vem vill det. Så visst är det väl en byggnad man går till i första hand och inte en gudstjänst även om Guds ord är bra att ha som legitimitet och kungens trovärdighet som monark och statschef och luthersk trosbekännare.

 • Eva

  Ha, ha…
  Ett utmärkt förslag.

 • http://gun-britt.bloggagratis.se/ Gun-Britt

  Kreativt, men frågan är om det skulle tas enbart som ett utfall. Och hur skulle det tas emot internationellt?

  Annars skulle det vara en kraftfull markering under förutsättning att det finns lämpliga lokaler och att allt det praktiska skulle fungera.

 • Markus Sand

  Stefan, mycket god idé! Som pastor i Rinkeby Internationella Församling kan jag bara hälsa riksdagen varmt välkommen hit! Rinkeby är en oerhört spännande stadsdel, och många av oss som bor här tycker att den har oförtjänt dåligt rykte (TOR, har du ens varit här? Välkommen hit annars, till en levande förort!). Tänk er 15 000 människor från mängder av olika länder och som talar många olika språk på en kvadratkilometer yta! Här finns många fler länder representerade än på pingstdagen. Tänk om evangeliet kunde få ännu större fäste bland Rinkebys invånare! Vittnesbörden skulle nå hela världen på nolltid, och nå in i många ”stängda” länder! Det är det vi ber och kämpar för. Visst finns det stora utmaningar också, men det har väl aldrig hindrat Guds folk?

  För övrigt kanske en del av riksdagens kyrkofober skulle tycka att det var okej att gå på gudstjänst i Rinkeby eftersom vi inte har någon byggnad utan möts i Folkets Hus (som jag tycker borde byta namn till Folkens Hus) för våra gudstjänster. Skulle de komma på en gudstjänst här skulle de få höra bön, lovsång och berättelser om hur människor funnit Jesus, på svenska, arabiska, spanska och engelska, åtminstone. Särskilt högtidligt blir det kanske inte med pompa och ståt och vackra altartavlor, men äkta och levande tror jag i alla fall att det skulle bli.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  En del tycks tro att jag skämtar när jag föreslår att riksdagens högtidliga öppnande borde flyttas från Storkyrkan till Rinkeby internationella församling. Tänk om jag faktiskt menar allvar.

  hälsar

  Stefan Swärd

 • http://gun-britt.bloggagratis.se/ Gun-Britt

  Markus!

  Fantastiskt att höra det här inifrån Rinkeby. Vilken vision!

  Något måste göras i Rinkeby. Det behöver väl inte vara just riksdagens högtidliga öppnande. Kan inte kristenheten samlas till något just där. Det vore en kanonidé.

  Stefan, kanske menar du allvar, men hur lätt är det att flytta den öppningen och om vi ska vara ärliga vad vinner vi kristna på det egentligen. Visst vore det en form av ”test” på var gränserna går och vad som är möjligt. Skulle man lyckas med detta och människor var medvetna om var initiativet kommit från skulle naturligtvis församlingarna och ledarna växa och våga mera. Går det ena så kanske det andra går. Det vore att slå hål på lite kristen håglöshet. Men i övrigt. Inte händer det väl så mycket skojsigt kring den öppningen?

  Gun-Britt Johansson

 • Markus Sand

  Jag fick ett tips om hur vi skulle kunna avsluta gudstjänsten. Alla skulle ta varandra i hand och så skulle vi sjunga ”We shall overcome” :-)

 • Christer Roshamn

  Jag tycker det är en helt förträfflig idé (helt seriöst). Kan inte någon lägga som förslag?

 • Eva

  Det är möjligt att du menar allvar…??
  I vilket fall som helst är det ett förträffligt förslag.

 • http://www.kristenunderjord.wordpress.com elof

  Stefan: Menar du allvar med att detta skulle vara ”politiskt radikalt förslag”?

 • http://www.barnabasbloggen.blogspot.com/ Jonas Melin

  Markus. Om riksdagen inte vill komma kanske ni kan ordna något annat istället. Jag önskar att det ska växa fram ett nätverk för mångkulturella församlingar i Sverige. Kanske kan vi ha den första konferensen i Rinkeby. Mycket bättre kan det väl inte bli! Även om jag förstås gärna skulle arrangera den på Råslätt.