Öppna riksdagen hos EFK istället? Kristna i regeringen?

Har roat mig med att läsa statsministerns regeringsdeklaration. Ganska förutsägbar, och hamnar helt i skymundan för den finansiella krisen. Några funderingar dock. Varför ska riksdagen nödvändigtvis mötas i Storkyrkan när man startar upp det nya riksdagsåret. Jag som trodde att vi hade infört religionsfrihet i Sverige, och Svenska Kyrkan var bara en fri kyrka bland alla andra fria kyrkor. Det känns som en konservativ relik av svunna tider. Jag har ett djärvt förslag – kan inte riksdagen nästa år starta upp i en av EFK-kyrkorna i Stockholm istället. Det kommer att bli ruskigt trångt, men ståplatser kan alltid ordnas. I EFK-kyrkorna gillar vi dock inte att reservera platser för dignitärerna, så kungen och drottningen kanske får sitta långt bak, eller får en ståplats – men det vore väl en intressant innovation.

En annan fundering. Den svenska nuvarande regeringen är enormt kristen, med tanke på att man regerar över världens mest sekulariserade land. Biträdande finansmarknadsminister Odell är äldste i en pingstförsamling, dessutom världens största sprithandlare efter försäljningen av Vin & Sprit, men han fick ju bra betalt för spriten. Socialminster Hägglund är f.d. pingstvän och numera passiv medlem i Svenska Kyrkan, minister Maria Larsson är SAM-are så vitt jag vet, miljöminister Carlgren håller på att bli katolik, men frågan är om han kommer att få ta nattvarden, försvarsminister Tolgfors är så vitt jag vet medlem i Betel i Örebro, Anders Borg har kommit ut ur garderoben och går och kallar sig för kristen. Det finns nästan ingen hejd på fromheten i denna regering. Man bör också komma ihåg att utrikesminister Bildt är gift med en aktivt troende katolik, så hustruns böner borde väl bita något på den sekulariserade Bildt. Och biståndsminister Gunilla Carlsson var tidigare gift med en aktivt troende katolik men skilde sig tydligen när hon blev minister. Vilka avtryck ger det i regeringsdeklarationen och i regeringens politik att det finns så pass många bekännande kristna i regeringen?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  En liten invändning. Om du vill premiera EFK-gudstjänst så har nog muslimerna företräde till någon moské i kraft av religion- & samfundsstorlek.
  Det skulle nog ivrigt applåderas av Sahlin & co. som tidigare visat sitt beslöjade intresse & sin kristofoba inställning.
  Sedan vad det gäller Regering så har du visserligen poänger, men det kanske bör börja bland de egna kollegorna som
  – att evangeliska kristna inte ska stjälpa över abortfrågan på KD
  – att evangelikaler visar konkret via SKR att de har en evangelisk agenda i annat fall agerar via andra forum med andra representanter
  – att de evangelikala påvisar att de klarar av att driva sina egna ideologiska frågor med egen drivkraft:
  dvs. inte gnäller över att u-lansdbiståndet ändrar politisk karaktör & de ser sin projekt- brödkaka förvandlas när församlingsoffrandet endast har ett par procentsatser/staliga bidrag.

  att de verkligen kan påvisa idealitet som syns – typ Fryshuset

  Kanske man istället kan förstå regeringsrepresentanterna att de smyger med sin kristna tillhörighet, när de kristna domänerna/samfunden uppträder med det engagemang de gör i dag… (undantag de klassiska kyrkorna som katolska & de ortodoxa)

 • TOR

  Kanske det avtrycket att regeringen är bra på inbördes samarbete och att hålla ihop. I en församling ska det väl råda frid och endräkt. Men frågan är om inte statsministern, som är okristen, har stor del i den konsten. Ingen annan borgerlig regering i detta land har väl kunnat hålla ihop så bra som denna. Ingen annan regering har väl heller belönats för detta med så usla opinionssiffror. Att det skulle kunna finnas någon särskild kristen politik har jag inga förhoppningar om. Mindre flum i skolan sägs det till förmån för en uppvärdering av kunskap och det är kanske en kristen linje.

 • Kasper

  Du glömde missionspastorssonen Lars Leijonborg. Själv är statsrådet Leijonborg ansluten till en lokal missionsförsamling. Den i Solna, tror jag.

 • http://jullans.blogspot.com Julia

  Det är nog fritt fram för EFK och andra intressenter att bjuda in till gudstjänst denna tid och dag för vad jag vet finns det inget beslut på att gudstjänsten ska firas i just Storkyrkan. Kan ju bli som en slags upphandlingsprocess :)

 • http://nineves.blogspot.com/ Nineve

  Och dessutom har partierna (S, M, C, Kd, Fp, Mp, Sd och V)
  skrivit under på Svenska kyrkans trosbekännelse (Den nicenska och apostoliksa och saker som att Bibeln är Guds ord) genom sitt ledarskap i SvK och ingen av dem har ens lämnat in något förslag till förändring av det som står i kyrkoordningen, att de som företräder kyrkan: ”förutsätts dela kyrkans tro och liv”.

  Tycker det låter alldeles strålande att öppna riksdagen hos EFK, vi i Svk vill vara fria. Vi kan ju turas om, så gör vi här i vår församling med gudstjänsterna på äldreboenden..

 • Anton Fagerstedt

  Man skulle aldrig vinna några val (inte ens om befolkningen vore ”evangeliskt” kristen) om man gick till val med bergspredikan som manifest. Den kristna ”politiken” kommer aldrig någonsin kunna lagstiftas och pådyvlas uppifrån. Den kan bara ta sig uttryck underifrån i efterföljd av honom som ”antog en tjänares gestalt” och var ”lydig ända till döden, döden på ett kors”. Jag tror inte att Fredrik Reinfeldt (och förmodligen inte Sten Tolgfors heller) är särskilt förtjust i en politik som säger ”älska era fiender”. Då skulle anslagen till (den baptistiske (!)) försvarsministern vara lika med noll. Det finns definitivt – åtminstone i mina ögon – en spänning mellan att vara kristen å ena sidan och makthavare i samhället å den andra. Kanske är den spänningen t.o.m. olöslig…

 • Lasse

  Jag gillar tanken på att alla är lika värda. Så palceringen av kungaparet på ståplats eller lång bak är bra och intressant. Hoppas att det skulle gälla.
  Undra just om försvarsministern var vapenvägrare i sin ungdom?

 • Tomas Ander

  Lasse: Enligt vad jag har hört så var Tolgfors vapenvägrare i sin ungdom. Men det kanske han ser på idag som en av sina ungdoms synder :)

 • anja

  Tyvärr märks det absolut inte att regeringen är ”kristen”.
  Deras sätt att behandla sjuka och arbetslösa är beklämmande…
  ja, rent av en fasa…
  För övrigt håller jag på Storkyrkan.
  Lite pompa och ståt skadar inte.
  Ursäkta men EFK verkar tråkigt…en åsikt helt byggt på fördomar då jag inte har en aning om vad det är.

  mvh

 • Roger Gustavsson

  Jag håller på ungdomskyrkan Konnekt. Vad är det för fel med att ha riksdagsöppnandet i Tantolunden?

 • http://jullans.blogspot.com Julia

  Ett litet påpekande i all ödmjukhet: Flera av partierna i riksdagen ställer inte upp i kyrkovalen, exempelvis kristdemokraterna och jag tror inte heller vänstern och folkpartiet gör så. Och när det gäller öppnandet så diggar jag idén om Rinkeby men tror dock inte att det på något sätt är upp till statsminister att bestämma. Fixa en inbjudan till riksdagsledamöterna och riksdagen så kanske den hörsammas!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Anton, jag håller med om att bergspredikan inte kan lagstiftas igenom, det förutsätter en efterföljelse till Jesus, och beroendet av Andens kraft.

  Men jag vill nog nyansera resonemanget.

  Men bergspredikan har ändå tjänat som ett etiskt ideal för många människor, i varje fall delar av det, även för människor som inte är bekännande kristna. Oavsett om man är kristen behöver man ju bra etiska ideal, och ett samhälle behöver bra etiska ideal. Varifrån ska en kristen politiker hämta sina etiska ideal för samhället, om man inte får hämta inspiration från Bibeln och den kristna tron?

  hälsningar
  Stefan Swärd

 • Anton Fagerstedt

  Stefan, det är en väldigt bra fråga. Jag vet inte var gränsen ska dras mellan å ena sidan det som endast gäller livet som efterföljare och å andra sidan det som är allmänmänskligt. En del kristna politiker menar att man kan driva sådana frågor politiskt som hör till ”skapelseordningen”, medan det som hör till ”fräslningen” enbart gäller kristna bekännare. Men kan man verkligen tala om en sådan distinktion? Jag är tveksam, och VÄLDIGT rådvill. Har många gånger tänkt att engagera mig politiskt, men vet inte hur jag ska bedöma vilka frågor man som kristen kan driva på det sättet (genom lagstiftande ”tvång” uppifrån). Därav min pessimistiska syn på spänningen jag talar om i inlägget ovan… Mycket intressant samtal detta för övrigt.

 • http://www.kristenunderjord.wordpress.com elof

  En kristen regeringsman är ungefär som en kristen porrregissör.

  förlåt, men jag tror det är sant.

 • Jacob

  Klart de ska träffas i Storkyrkan, inget snack om saken. Dessutom skriver man Svenska kyrkan med litet k. :)

 • http://jullans.blogspot.com Julia

  Elof, kan du inte utveckla det där lite?

 • http://www.kristenunderjord.wordpress.com elof

  Julia: absolut. För det första kan jag ju säga att jag skrev de som en oneliner för att väcka tankar, inte för att kasta skit på de kristna som sitter i regeringen!

  Jag tänker att vi som kristna inte är kallade till att styra världen eller sverige, utan att påverka utifrån Församlingen. Som kristna är vi inte längre svenskar eller indier liksom, vi är med i Guds rike. Detta ser jag som något verkligt som verkligen måste få konkreta konsekvenser i vårt liv.

  Vad jag menade med min oneliner var alltså att det är oförenligt att sitta i regeringen och följa Jesus. För att ta ett exempel, Jesus kräver ickevåld av sina efterföljare och avståndstagande av makt. Att sitta i regeringen och bestämma kräver en våldsinstitution, all världslig makt genomförs i slutändan av våld. Om du inte följer lagen kommer du förr eller senare möta statens våldsapparat.. Det jag menade va att en kristen kan egentligen ha vilket jobb som helst, men menar han eller hon allvar med att följa JEsus i jobbet skulle det få konsekvenser som gjorde att man inte kunde ha kvar jobbet.. en kristen porrregissör skulle t.ex. stänga av kamrorna, stänga ner sin produktion och hjälpa kvinnorna och männen till en sund sexualitet. En kristen regeringsman(kvinna) skulle avrusta försvaret, öppna gränserna och avskriva alla skulder.. tror varken en porrregissör eller en regeringsman som verkligen försöker följa Jesu politik skulle bli långlivad i endera branchen!

  frid

 • http://jullans.blogspot.com Julia

  Elof: tack för svar. Men om man försöker arbeta för just de sakerna i regeringen då men inte når ända fram? Ska man sluta kämpa och överlåta det till andra som har helt andra ambitioner?

 • Anton Fagerstedt

  Elof: Jag är med dej!

 • http://nineves.blogspot.com/ Nineve

  Om det intresserar dig så ser jag i loggarna på min blogg att någon som surfar från riksdagen.se klickat sig från min blogg härifrån ditt inlägg.