Varför svarade inte Hörnmark på Selanders fråga

Abortfrågan berör mig på djupet. Jag och min fru är totala abortmotståndare. Vi menar att det är en självklar kristen hållning. Sedan inser vi att det är komplicerat på samhällsnivån och som samhället ser ut kan denna kristna grundhållning inte transformeras om till samhällets lagstiftning hur som helst. Det är få människor som har samma inställning i denna fråga som vi har. En icke-abort livsstil kräver ju också en återhållsam livsstil när det gäller sex, som få moderna människor accepterar. Vi har vid flera tillfällen varit engagerade i att stötta vänner i abortsituationer och där de har valt att föda sitt barn. Jag har också valt att jobba med abortfrågan när jag skrev min doktorsavhandling under första halvan av åttiotalet. Jag har läst varenda rad som har skrivits i Sverige under 100 år om abortfrågan. Därför är jag mycket skeptisk till både samhällets och kyrkornas liberalisering i denna fråga.

Jag lyssnade sent igår kväll på en lokalradiodebatt mellan Pelle Hörnmark och Mats Selander. Det som dock gjorde mig förvånad var att Hörnmark inte svarade på frågan om det fanns personer i församlingsledningen, och som har varit engagerade som församlingens missionärer, som arbetar med att utföra aborter. Frågan kan ju bara besvaras på två sätt. Ja eller nej. Om svaret är nej är ju situationen ganska enkel för Hörnmark, Selander överdriver och har fel när det gäller fakta. Hörnmark vinner lätt debatten. Svaret borde ju vara ett självklart nej, jag förstår dock varför inte Pelle säger det. Men om svaret är ja på frågan, är det en viktig principfråga. Och då behövs en förklaring hur varför man tänker och resonerar och hur den typen av arbete kan vara förenligt med församlingens policy. Efter att ha hört denna radiointervju, måste jag i ärlighetens namn säga att jag ställer samma frågor som Selander. Och att svara ja eller nej borde inte vara så svårt.

 • Eva

  Jag blir så ledsen när jag läser om vad som händer i Pingst i Jönköping.
  Vart ska vi då vända oss om nu kyrkan väljer att gömma sej?

  Eva

 • Peter E

  Även jag blev väldigt förvånad över det sätt som Hörnmark försökte komma ifrån frågan om det var bra eller inte att deras utsände missionär utförde aborter. Skrämmande att en ledare för en av landets största pingstförsamlingar inte kan ta bladet från mun och svara ja eller nej på en sådan pass enkel och viktig fråga.

  Man blir alltmer mörkrädd när man tänker på vart församlingarna är på väg, speciellt med sådana ledare i förarsätet. Det verkar som om de redan har kört ner i diket och trots dikeskörning, mot allt förnuft och logiskt tänkande, fortsätter att försöka köra i vägrenen.

 • annamaja

  Det är bra att vi börjar få ett öppnare debattklimat inom kristenheten. Det har behövts länge.

  Jag har ofta undrat över Guds vägar. En sak som hände mig och som gjorde att jag verkligen fått söka Guds ansikte, ropa, vädja och be om svar var att en man som jag arbetade med inom kristet arbete och som jag vet var till mycket stor välsignelse. Han ledde många till frälsning och han fanns med i mindre sammanhang som predikant. Samme man avslöjades som pedofil och övergreppen hade pågått under de båda flickornas hela uppväxt. Jag frågade Gud: Hur kan du, hur kan du använda dessa orena händer till att be människor till frälsning, hur kan du, hur kan du låta honom läsa Guds ord inför andra till sådan välsignelse när du samtidigt vetat hur hans flickor har fått lida hemma och var hans händer varit under nattliga timmar?

  Jag var också med om, på samma arbetsplats, hur en broder som var evangelist drog ner sina byxor visade sitt stånd och ville ha utlösning när jag såg på. Samme man satt senare och undervisade barnen och var till min stora förtret till välsignelse.

  Jag var också med om att en sommar när jag själv inte hade det rätt i mitt liv, jag hade träffat en man efter skilsmässan och vi var inte gifta trots att vi börjat leva tillsammans, just den sommaren blev jag framdragen och ombedd att istället för att ta emot förbön börja be för andra. Jag gjorde det och ett starkt helande inträffade.

  vid alla dessa tillfällen har jag frågat Gud:Vem är du? Vad vill du oss människor? Hur kunde du använda så orena kärl?

  Efter kamp och bön och fasta fick jag bara ett svar: Vem är du som frågar mig det? Var var du när jag lade världens grund och utmätte havens djup? Jag använder vem jag själv vill – vem är du?

 • Robert Liljegren

  Stefan –

  Är detta Evangeliska Frikyrkans hållning i denna fråga?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Du är modig tycker jag Stefan, efter den debatt som precis har varit- så tar du fortfarande ställning i viktiga frågor.

  För mig är det självklart att en kristen ska vara emot abort! Jag var tom emot abort som icke-kristen.
  Hörde tyvärr inte denna radio debatten, finns den på netet?

  Jag är förvånad över Pelle Hörnmark agerande i denna fråga. Jag känner inte till honom särskilt väl, men efter va jag förstår är han den som eventuellt kommer ta över ledningen för Pingst FFS.
  Jag kan tänka mig att de har köpt det amerikanska ”seeker sensitive” kristendomen, och på sådan sätt inte önskar att göra ”radikala” ställnings tagande, då man inte önskar ”skymma evangeliet”. Men Jesus var aldrig ”seeker sensitive”, och han borde ju vara våran yttersta exempel att följa.

  Jag är på väg in i pingströrelsen, jag har börjat att läsa på PTS, en ytterst bra skola och utbildning i mina ögon som har övergått all min förväntan. Det har ändrat mitt syn på pingströrelsen och gjort mig allmän positiv.
  Men jag tror inte jag kan tänka mig ingå i ett samfund vars ledare inte tar ställning i sådana här viktiga frågor- då stannar jag kvar i EFK.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Robert,
  Tacksam om du kan mer exakt ange vad du menar. Menar du det jag skrev att jag är emot abortliberalisering? Eller att jag och min fru i våra personliga liv är abortmotståndare? Eller att jag tycker att Pelle Hörnmark ska svara på Mats Selanders fråga? Eller alltihop som står i senaste blogginlägget?
  Jag tror också att det vore värdefullt om vi får en direktkontakt (jag vet t.ex inte vilken EFK-förs. du är med i), skriv gärna ett telnr så kan jag ringa dig, jag brukar alltid försöka lyssna på kritiker på ett respektfullt sätt. Jag lyssnar gärna på dig, men vill då gärna att du lite mer utvecklar ståndpunkterna.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Marcus

  Tyvärr inte den efterlysta radiodebatten men ett annat radioinslag från SR Jönköping.

  Själva radioinslaget från SR Jönköping http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1344214

  Nyhetsnotisen http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=2305102

 • http://www.abortnej.se Mats Selander

  På demonstrationsdagen kom Pelle Hörnmark ut till oss demonstranter för att hälsa och prata lite. Han och jag fick då ett samtal där jag fick möjlighet att ställa den fråga vi ställt i 1,5 års tid utan att få något svar. Jag frågade hur han såg på abortpersonal i församlingen och då i synnerhet missionärer som är utsända av församlingen men som i Sverige arbetar med att utföra aborter.

  Pelle Hörnmark svarar då att han ”känner sig trygg” med denne missionärs etiska synsätt. Jag frågar: ”Känner du dig trygg med att NN utför aborter”. Hörmark svarar: ”Ja, jag känner mig trygg med att NN utför aborter”.

  Detta uttalande gjorde mig mycket förvånad och jag ansträngde mig för att komma ihåg det så ordagrant som möjligt. Jag har varit i kontakt med Dagen, men de vill inte ta in en så grov anklagelse. De menar att om det inte finns skrivet så har det inte någon tyngd. Då blir det bara ord mot ord. Men jag kan svära dyrt och heligt, på Bibeln och mitt samvete, att detta var vad Pelle Hörnmark sa till mig: ”Ja, jag känner mig trygg med att NN utför aborter”. (NN står för namnet på missionären i fråga)

  Jag skriver detta här, eftersom jag inte tror att någon kristen tidning kommer vilja publicera det. Jag hoppas att Stefan Swärd inte tar bort det.

  Mats Selander
  ordf. MRO

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Mats Selander & Stefan Swärd:

  Jag är inte här för att döma någon, jag är väl medveten om att Gud inte gör skillnad på synd- och synder finns det gott om i mitt liv.

  Men här behövs klara och tydliga svar tycker jag. Kanske är jag hycklete då jag ställer högre krav på våran kristna ledare än va jag gör på mig själv (eftersom jag är bara 3 år i Kristus). Varför går ni inte båda ut gemensamt, kanske genom tidningen Dagen och kräver ett klart och tydligt svar?
  Det är är för mig en s.k. frälsningsfråga- jag tycker inte man kan vara kristen ledare samtidig som man anser att man kännar sig trygg över att församlings medlemmar utför aborter, detta är efter min Bibel tolkning en styggelse för Herren, men Gud önskar självklart att upprätta och förlåta om man är villig att vända om och följa Herren.

  Kanske jag tar i nu?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Mats Selander:

  Jag har skickat mail till MRO för att få veta hur man kan bli medlem, men inte fått något svar. Hur kan jag som privat person engagera mig i MRO? Maila mig gärna på michaelhelders(at)gmail.com

 • Anja

  Det är bra att sanningen kommer fram.
  En sådan som Pelle Hörnmark kan väl inte bli någon ledare för pingströrelsen?
  Det vore ju detsamma som att sätta första spiken i likkistan.

 • Anja

  Har nu lyssnat på radioprogrammet.
  Pelle Hörnmarks svammel var ju rent av pinsamt.
  Rena mumbo jumbon.

 • Robert Liljegren

  Stefan –

  Du har stora trovärdighetsproblem.

  Vilken stol sitter du på?

  Evangeliska Frikyrkans ordförande-stol?
  Clapham-stolen?
  Bloggare-stolen?

  Tillsvidare tolkar jag det som skrivs på denna blogg som uttalanden av Evangeliska Frikyrkans ordförande. Detta är ett problem för dig och för de församlingsmedlemmar som du är satt att representera.

 • HB

  Kan man vara ”kristen” och jobba inom mödravården, men även på apotek. På apotek så ger de ju ut abortpiller till de som vill göra abort i tidigt skede. Även dessa måste ju ha ett ansvar, eller är det bara den direkta handlingen som räknas, dvs de som utför aborten. Om apoteken vägrade ge ut dessa piller skulle ju dessa aborter inte ske.

  Jag tycker att folk gör det så lätt för sig när de säger att denna läkare gör fel, men att apotekspersonalen berörs inte. Antingen måste det vara fel av alla som ingår i kedjan till abort eller så får man nyansera debatten.

 • Jan Sköld

  till anna-maja
  Det finns två saker man blandar ihop inom kristenheten .nämligen smörjelse och helgelse
  Smörjelsen står Herrenför ,Helgelsen är ett samarbete mellan Herren o Människan.
  Alla dessa vidrigheter som Så kallade smorda människor begår är inget annat än frånvaro av helgelse. På den yttersta dagen kommer de att säga Herre, Herre har vi inte profeterat iditt namn och drivit ut demoner i ditt namn och gjort många underverk i ditt namn ? Då ska Herren säga Jag känner er inte. Försvinn härifrån ni ondskan hantlangare .Matt 7 :22.-23 Vi bedåras av smörjelsen istället för att se vad som står i 1 Tim 0ch Tim breven vad som ska känneteckna olika slags ledare.Därför blir vi bedragna .

 • Peter E

  Till Robert Liljefors.

  Inte för att jag kan eller vill svara i Stefans ställe, men jag ser ingenstans på hans hemsida att han skulle påstå att han representerar någon annan än sig själv. Visst, han är ordförande i EFK och visst han är med i Clapham, men föst och främst agerar han – precis som jag och de flesta andra som driver en blog(g) – utifrån sin egen övertygelse och tro.

  Med egen övertygelse grundat på vad Guds ord säger om dessa ting kommer man långt, så också Stefan. Jag kan inte annat än hålla med Stefan om hans slutsatser när det gäller abortfrågan och då specifikt det som har med Hörnmark och hans stabs oförmåga att ge svar på dessa enkla frågor som Mats Selander och MRO ställer och som nog många av oss vill ha svar på.

  Jag kan inte se något trovärdighetsproblem hos Stefan, men väl hos Hörnmark & Co. Stefan är mer än väl påläst om ämnet och det är nog inte många som kan slå honom på fingrarna när det gäller abortfrågan.

  Om EFK kör på samma linje som Stefan, så är jag – och förmodligen flera med mig – mer än glad och tacksam, men bara för att han ”råkar” vara ordförande i EFK och medlem i Clapham så ska man inte alltid dra förhastade och förutfattade slutsatser mellan de olika roller som han råkar ha. Sedan tror jag visst att man som person har med sig sin övertygelse, sina etiska värderingar och moraliska ställningstaganden oavsett var man råkar befinna sig. Det är ju knappast så att man vänder kappan efter vinden eller blir en pastor Jansson beroende på vilket sammanhang man för tillfället befinner sig i. Kappvändare och pastor Jansson har dock ett väldigt stort trovärdighetsproblem.

 • Tomas Ander

  Hela denna debatt tycks leda till frågan: Vem skall man tro på? Mats Selander (MS) eller Pelle Hörnmark (PH)?

  PH säger att det finns ingen grund för anklagelserna mot den kvinnliga äldsten. MS kan svära på att PH sagt ”Ja, jag känner mig trygg med att NN utför aborter.”

  Är det så att dessa båda herrar är totalt öförmögna att höra vad den andre säger. Att man totalt talar förbi varandra, och därmed fullständigt missförstår varandra?

  Obegripligt är det! Ja, ett mysterium!

 • Nils

  Men pastor Ander m.fl:

  Ni verkar lite yra över att era närstående bröder tycks divergera mellan vad som sägs och vad man gör. I detta fall så har det bevisats !!!
  ”För den som har öra han höre ”
  – vill man inte höra så tar man på öronskydden, som stora delar av pingstkyrkan i Jönköping tydligen gör…
  Lyssna själv på dessa – trovärdiga bloggar & dessutom lokalradion där Hörnmark till ALLA som vill höra ”känner sig trygg” med att rekommendera en missionär som är aktivt verksam med aborter.
  http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/default.aspx
  http://basun.poluha.se/
  Och direkt i lokalradion:
  http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/artikel.asp?ProgramID=2345&Artikel=2304381

  Läs och se också processen ”öppet brev från MRO” på:
  http://aletheia.se/2008/09/09/oppet-brev-till-medlemmarna-i-pingstkyrkan-i-jonkoping/

  Ska ni som pingspastorer förorda Hörnmark till ledare för pingst-ffs, så tror jag faktiskt att jag och min familj lämnar pingströrelsen !

  Och Stefan Swärd förakta inte en pseudonym skribent – det kan vara aktningsvärt i många bemärkelser att man använder pseudonym.

 • Storm

  Tomas Ander: Ingen av Mats Selander eller Pelle Hörnmark ”talar totalt förbi varandra”..

  Det är enkelt….En av dem talar sanning, en av dem ljuger…Detta är inte obegripligt, och definitivt inte ett mysterium….

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Nils och ”Haggaj” samma person?

  Tack för länken till radio åtminstone, ska gå och ljussna.

 • johan

  Stefan, du som en kristen ledare i detta land, med stort förtroende, borde konfrontera Pella Hörnmark och Pingst Jönköping och be dem förklara deras syn i abortfrågan. Det skulle bli lite tyngd bakom om du gjorde det och vi är många som undrar.

 • Tomas Ander

  Har nu lyssnat på lokalradion. Vi som känner Pelle lite vet att han är en extrem ”herdetyp” i positiv bemärkelse. Han upplever nu att hans hjord attackeras utifrån, av människor som han anser inte har med saken att göra. Han gör nu allt för att försvara sin hjord och de enskilda medlemmar som han anser att MRO skjuter in sig på.

  Han säger att han är beredd att diskutera principfrågan i ett annat sammanhang, men inte med MRO, därför att deras metoder är avskyvärda, enligt Pelle.

  Känner jag Pelle rätt så kommer han inte att vika sig, och inleda en dialog med MRO. Eftersom en sådan dialog riskerar att förr eller senare hamna i det enskilda fallet, och det kommer Pelle aldrig att acceptera. Där kommer hans herdesinne in i bilden igen. Aldrig att någon utomstående får gå in och hacka på enskilda i den hjord som Pelle fått ansvar för inför Herren.

  Så tror jag att Pelle ser på saken. Men jag kan givetvis ha fel!

  Ps. Den församling jag förestår är inte med i Pingst-ffs, så någon röst från mej kan varken Pelle eller någon annan räkna med. :)

 • http://www.abortnej.se Mats Selander

  Tomas Ander,
  jag tror inte Hörnmark och jag talar förbi varandra när det gäller de två ledare MRO frågat om. Den ena är äldste och barnmorska. Vi har trott att hon assisterar vid aborter. Tre dagar innan demonstrationen får vi reda på att hon jobbar med annat. Om hon har en principiell dispens eller inte, och sedan när hon haft den, vet vi inget om. Motivationen till varför vi inte fått reda på detta är tydligen att ”det har inte MRO med att göra”. Det hade varit till allas fördel om vi tidigt i detta skede fått reda på att hon inte jobbade med aborter. Men barnmorskor på kvinnokliniker har som uppgift att assistera vid aborter. Och vi hade skäl att tro att hon arbetade på en kvinnoklinik. Vi hävdade aldrig bestämt att hon assisterade vid aborter, men vi insisterade på att detta var en berättigad och viktig fråga som måste besvaras. Om personen själv, och hela ledarskapet bara vägrar svara, så är det inte konstigt om man stärks i sin misstanke att personen faktiskt assisterar aborter. Vi har varit tydliga med att vi haft denna misstanke, men vi har inte hävdad det bestämt. Men vi har fortsatt att fråga. Det är om denna person som Pelle säger att hon är oskyldig till det hon anklagas för. Men även om hon inte assisterar vid aborter, så har vi trots allt kraftfull kritik mot församlingsledningen i denna sak. Men motiverar nämligen sin tystnad med att detta är en privat/personlig fråga. Här handlar det om en principiellt viktig fråga, nämligen, är abort något man kan jobba med ”privat” utan att det påverkar ens andliga liv eller andliga ledarskap. På det Pelle sagt hittills verkar han svara ”ja” på den frågan.

  Den andra personen är gynekolog och har skickats ut i mission i församlingens namn. Han har i samtal med mig erkänt att han utför aborter (i komplicerade fall, vilket vi förmodar betyder medicinskt komplicerade fall där troligen sena aborter ingår, eller aborter där kvinnan har någon form av komplikation. Men detta är vår gissning. Han ville inte förklara sig). Det är om honom Pelle Hörnmark säger att Pelle är ”trygg med att han utför aborter”. Men inte heller Pelle vill ge något etiskt principresonemang om detta.

  Pelle har fel när han menar att vi fokuserar på enskilda. Vi fokuserar på etiska principer och på attityder som det andliga ledarskapet (t.ex. Pelle själv) uppvisar. Vi ser på abortpersonal i församlingen som ett bevis (lackmustest) på att man i praktiken faktiskt har vissa attityder i abortfrågan. Dessa personers existens gör att man inte kan undvika frågan, vilket man annars skulle kunna göra (genom att säga att ”vi har ju ingen abortpersonal i församlingen, så frågan är hypotetisk).

  Pelle må ha ett herdehjärta. Men detta hjärta verkar inte blöda lika mycket för de ofödda som dödas av hans egna medlemmar. Han är ju ”trygg” med att en missionär utför aborter. Hur kan en person med ett ”herdehjärta” vara ”trygg” med det? En herde kan inte heller bara agera känslomässigt utan måste veta var gränsen mellan rätt och fel går, annars kan han släppa in vargar i flocken.

  Rent teoretiskt utesluter jag inte att Pelle kan komma upp med ett riktigt genomtänkt svar. Men jag måste erkänna att jag börjar tvivla, nu efter 1,5 år.

  Mats Selander
  ordf. MRO

 • http://www.abortnej.se Mats Selander

  Den som vill lyssna på min radiodiskussion med Pelle Hörnmark, kan klicka på den här länken:

  http://abortnej.se/?q=node/72

  Mats Selander

 • Rune Valter

  Stefan

  Stå fast, låt ingen rubba dig i denna viktiga fråga!

 • Gun-Britt

  Jan Sköld

  Jag har letat fram en predikan av dig sedan den 10 feb. i år om Hanna. Du delar min vånda över läget i det här landet och i församlingarna.

  Din predikan är stark. Guds nåd är dock oändlig om vi ber om den.

 • Gun-Britt

  Vad gäller resonemanget som förs angående Hörnmark/Selander så håller jag helt med de personer som påpekat svårigheten i att döma enskilda personer. Hur ska vi göra med alla pojkar som inte vaktar sina fröpåsar? Sjukvårdspersonal? Läkare? osv.osv.osv.

  När en av lärjungarna utbad sig om den bästa platsen vid Jesu sida fick han ett svar tillbaka – kan du dricka den bägare jag dricker?

  Låt personen själv svara för sin egen relation med Gud.

 • johan

  Gun-Britt: Det är ett väldigt enkelt sätt att se på det. Jag tror du har fel. Som kristna måste vi ropa för de som inte kan höras. Vi behöver inte ”dagen efter piller”, vi behöver ”dagen efter evangelium”. Vi behöver förlåtelse, inte utsläckande av liv…

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  http://www.youtube.com/watch?v=sf8CC5Dhnx4&feature=related

  Detta är en 2min youtube video jag gjorde för ca 2 år sedan, tror jag samanlagd har fått en 150 emails var människor uttrycker sin tacksamhet över videon.
  – Se den

  Varför se den?- Ju den är blodig, stark och känslosam. Hur kan en sådan video vecka positiva känslor hos den kristna, medan en abort bild kan vecka sådana negativa känslor mot sin nästa?
  Hur kan det ha sig att abort bilder väcker sådana starka känslor om det enbart er tal om några celler man har tagit bort från kvinnans egna kropp?

 • Gun-Britt

  Johan, det är bra att du ropar. Jag hoppas att du ropar av hjärtat för det gör jag. Jag hoppas att du delar min nöd för de barn som aldrig får se dagens ljus. Jag hoppas att du delar min nöd även för barn som lever idag och som lever under svåra förhållanden. jag hoppas att du delar min nöd för alla de gamla människorna i detta land som sitter övergivna på sin ålders höst efter att ha arbetat och vårdat andra i hela sitt liv. Vissa t.o.m. drogas kl. 14.00 och läggs i sängen dygnet runt. Döden på jorden, efter allt slit.

  Delar du min nöd för ungdomar som slås ut från samhället p.g.a. droger och missbruk. Delar du min nöd för unga tjejer som luras av samhälle och av tidsandan att ge bort sina kroppar för noll och intet. Delar du min nöd över psykvården som är överlastad. Delar du min nöd över att vi i kyrkan samtidigt ingenting gör. Delar du min nöd över att ingen bryr sig. Delar du min nöd över ledarskapet i det här landet? Delar du min nöd över pajkastning och stenkastning? Delar du min nöd över att ingen säger – ”Den som är utan synd kan kasta första stenen”

 • johan

  Gun-Britt: Jag delar din nöd och tycker det var bra det du skrev! Jag bara menar att det är så mycket sexuell skam (speciellt hos kristna ungdomar) och ”dagen efter evangeliet” är bra mycket bättre än ”dagen efter pillret”, även om det skulle resultera i ett barn… Hos Gud finns inga ovälkomna barn.

 • Gun-Britt

  Jag vet som du att abort är utsläckande av liv, men jag blir så oerhört less på att man rycker ut ett problem ur sin kontext och plötsligt får alla så starka känslor för barn. Även personer som vanligtvis inte ser barnen på deras nivå.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Gunn Britt:

  Ja här är du inne på något otroligt viktigt.
  Det hjälper inte med ”lobbying”, ”namn insamlingar”, ”debatt” m.m. om vi inte själva börjar göra något praktiskt för dessa barn, ungdommar med sociala problem, m.fl – här behövs mer!!
  Här är en debatt artikel jag själv hade om detta ämne:
  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2729&Itemid=29

  Behövs flera människor som du!

 • Nils

  Tomas Ander:
  Jag är förvånad att du så snabbt yrar runt i denna fråga… ?!
  Du är ju gammelgårds i pingströrelsen å skolad bland annat i pingströrelsens första ettåriga bibelskola.
  Jag har också lång erfarenhet av församlingsledande funktion.
  Jag har varit trött en längre tid för jag uppfattar att pingströrelsen har dränerats av karaktärsmänniskor i ledande funktion som Stefan Swärd…

  Om de finns i pingst, vilket de gör så värnar de åtminstone inte om de råmärken som våra fäder var måna om.

  Detta med Jönköping är inte det enda allvaliga avträdet, men desto allvarligare för dess församlings tongivande röst & att den ledande rösten ska lyftas fram till företrädare inom pingst-r.

  Mitt i allt detta elände så kan det på sikt vara något gott som luttras fram… men då måste det enl. bibeln få luttras i eld & en hel del få brännas bort.

  Tomas – din referens till herdesinne stämmer inte.
  1,5 års nonchalans & arrogans & dessutom jämbördiga herdar = äldste som vidhåller sitt värn om ogudaktigt ledarskap handlar inte om herdeomsorg.

 • Nils

  Någon undrade om jag & Haggaj är en och samma person – Nej !

  Jag heter faktiskt Nils (& jag har skrivit en del på aletheia.se den senaste tiden med signatur Nils, bl.a. en artikel om SKR., men mitt tilltalsnamn är ett annat)

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Nils

  Har inget med debatten att göra, men jag undrar- hur är din text förståelse av Hebr 7 och lagen. Maila mig gärna (om du har tid och önskan) michaelhelders(at)gmail.com

 • http://www.tankarkringbibeln.blogspot.com/ theodor

  Kände mig riktigt bedrövad då jag tog del av radioprogrammet. Man undrar hur man kan komma fram till ett sådant försvar som Pelle visade. Jag känner på mig att han kanske ändå valt att gå en annan väg än han faktiskt gjorde, men det är inte lätt att backa! Jag undrar vad synagogsföreståndarna sa på den tiden då Amos och en del andra obekväma profeter drog fram med sina budskap…

  Man behöver ställa sig frågan om vi inom kristenheten kanske inte gått alldeles för långt i att visa en attityd av snällhet. Man skyddar medlemmar och det är väl bra på ett sätt kan jag tycka. Inte behöver man hänga ut dem, men jag tror inte att det var det som Mats var ute efter. Det gällde ju f o f själva sakfrågan? Att man kanske känner sig rädd att bli kritiserad i en sådan viktig fråga har kanske gjort att man nu kände sig tvingad att gå en helt felaktig väg för konsekvensens skull, men man får väl ångra sig, även som ”stor”-föreståndare? Det skulle ge uttryck för en ärlig och ödmjuk attityd. Att visa svaghet är ju inte svagt, utom starkt, för det tyder på att man inser att man är liten…. Det är väl inte fel att erkänna att man tagit denna fråga på för lite allvar. Visst kan jag förstå att PH har förtroende för sin medlem, men det behöver inte betyda att det fel att ta upp frågan som sådan och se närmare på saken? Vi behöver be för pastor Pelle att han vänder om, tror jag. Det kräver Kristi sak!

  En annan fråga är om man som kristen alls inte kan vara engagerad i abort”branchen” eller vad tycker ni andra? Se följande inlägg

 • Nils

  Michael: Nu utmanar du mig p.s.s. som när Haggaj bad mig skriva om SKR… men OK Hebr. 7 överträffar SKR med sin andliga inriktning :-)
  Jag ska fundera ett tag – men jag förmodar efter att ha studerat lite grann din egen bloggsida att du är väl bevandrad i bibeln… men att utbyta tankar i biliska spörsmål är ofta berikande med troende… såg att du hade en bok av david Wilkerson du lyfte fram, därför vill jag ge ett tipps till ALLA här även
  Stefan Swärd.
  Jag har sagt det tidigare att bland nu levande förkunnare så ser jag David Wilkerson som en av de mest mönstergilla förkunnare som finns & därför kan jag varmt rekommendera ett axplock av hans översatta förkunnelse på:
  http://www.tscpulpitseries.org/swedish.html

  Som familjefar & mångårigt arbete med ungdom så kan jag varmt rekommendera
  ”Vem vaktar ytterdörren till ditt hus ? 7 febr år 2000
  http://www.tscpulpitseries.org/swedish/ts000207.htm

  – en drygt åtta år gammal predikan som fortfarande ”har en eld som brinner”

  Det ansluter till de grundförutsättningar som Stefan ofta berör…

 • Tomas Ander

  Vem är Du Nils? Träd fram ur dimman! Att ge råsopar och starkt dömma ut andra människor bakom ett oidentifierbart namn är fegt. Du påstår t.o.m. att det är ett ogudaktigt ledarskap i Jkp Pingst. Att göra det under pseudonym, säger väl kanske mer om Dig än om Pingst i Jkp.

  Mats Selander är här ett föredöme, och även Stefan swärd.

 • Nils

  Tomas:
  Tala inte med mig om feghet !!!
  30 st äldste i Jönköpings pingstförsamling är trygg bakom Pelle Hörnmarks icke agerande.
  Jag har prövat länge att bibehålla ett namn som inte sätter igång skaller karusellen i pingst.
  Jag är oerhört tacksam att Stefan Swärd likt en röst som ropar i öknen ropar.

  Att träda fram när det är ett sammelsurium i väsentliga teologiska spörsmål i pingst, det gör jag inte.
  Jag kommer att fortsätta göra min röst hörd i de sammanhang där jag märker att sältan gör nytta.

  Pelle Hörnmark gjorde det många andra gjort före honom, försökte att misskreditera en öppen sanningssägare.
  Hade inte media varit det det är idag, så hade vi aldrig fått reda på att ”den religiösa Kejsaren” var naken.

  Jag står kvar i mitt sammanhang, jag värnar om min familj, jag värnar om församlingsmedlemmar, men jag värnar absolut inte om ett ledarskap som inte vill se & försöka ha mönsterbilderna för ett bibliskt ledarskap framför sig.

  Det vet du lika väl som många andra, att när politisk korrekthet kommer i högsäte då är sanningen satt på undantag. Då hjälper det inte att träda fram.

  Det finns gott om bibliska röster som fick frågan ”Vem är du…” – de talade ändå budskap som var från Gud vare sig man lyssnade eller ej !!!

 • Kalle Spetz

  Det var inte länge sedan kvinnor som blev med barn innan de var gifta uteslöts ur de frikyrkliga församlingarna. Om det i stället blev känt att de gjort abort blev de också uteslutna. Det gör det för min del svårt och problematiskt att gå allt för tydligt fram i denna fråga. I mötet med människor märker jag att frikyrkan tyvärr är mer känd för sina gränser, vad som inte är rätt, än vad som ska vara vårt centrum, livet och glädjen att få leva tillsammans med Jesus Kristus.

  Det är så lätt att döma människor, ta avstånd från och få dem att känna skam och skuld. Men det är väl inte den uppgiften vi har som kyrka?! Vi vill vara kända för att säga ja till livet men tyvärr är vi mest kända för att säga nej till livet. Vi verkar ha missat något viktigt i vår kommunikation till det övriga samhället. Jag vill inte vara ledare i en församling som står i vägen för Jesus. Jag vill att vår församling ska bana väg för honom. Få människor att känna, jag är välkommen till Jesus som jag är, utifrån det kan en förändring av värderingar och livsmönster börjar ta form.

  Jag anar att Pelle Hörnmark värjer sig för att stämpla människor och själv bli stämplad. Genom att gå ut med ett skarpt uttalande om abort så riskerar han att enormt många kvinnor känner att det inte är välkomna i hans kyrka. Vad hjälper det till? Minskar det i förlängningen antalet aborter, eller tvärtom?

 • http://www.tankarkringbibeln.blogspot.com/ theodor

  Hör ni Anders och Nils,
  Sluta gärna gräla och reagera hellre på tankarna jag la fram. Sista ordet är en länk (även om det inte syns så tydligt)…

 • Tomas Ander

  Hej Nils!

  Förstår att Du varit med om saker i livet som gör att du nu valt anonymiteten. Du skriver: ”Det vet du lika väl som många andra, att när politisk korrekthet kommer i högsäte då är sanningen satt på undantag. Då hjälper det inte att träda fram.” I detta talar Du verkligen sant.

  Att utmana denna politiska korrekthet är viktigt. Men att göra det under pseudonym med kraftiga anklagelser om ogudaktighet mm, tror jag inte är en framgångsrik väg.

  Att öppet träda fram är riskfyllt. Man riskerar att själv bli slagen. Har man sådana erfarenheter i bagaget då är det lätt att ta till anonymiteten. Men att skriva under pseudonym gör det ännu viktigare att vara försiktig med sitt språkbruk.

  Jag tror Herren vill ge Dig nåd att träda fram. Då kommer Din röst att bli mycket starkare. Och det gör också att man blir försiktigare med ordvalet.

  Bloggvärlden föraktas av många pga de ofta förekommande ursinniga personangreppen under pseudonym.

 • http://synergistic.wordpress.com/ john van dinther

  Stefan!
  Vill bara ta tillfälle i akt att uppmuntra dig med ställningstagande angående abort! Jag står 100% bakom dig och inom vår församling undervisar vi samma ståndpunkt som du/ni står för. Vi befinner oss vid ett vägskäl inom kristenheten och det är viktigt att visa vägen vi ska gå.

  Vi behöver inte fler företrädare med frikyrkobakgrund som försöker att bearbeta sitt ”religiösa” (Obs jag skriver inte andliga) arv genom en politiskt korrekt kristendom som inte vill stötta sig med omgivningen. Vi behöver tydlighet och samtidigt mycket nåd och barmhärtighet! Jag tror att dessa karaktärsdrag finns förenade i Kristus Jesus och Hans budskap till vår värld.
  Go for it brother! John

 • Eva

  Kalle Spetz!

  För mej som gjort abort och ångrar det mer än något annat är det en sorg att vissa församlingledare inte är mer tydliga i sitt ställningstagande.
  Jag upplever inte att Mats Selander eller Stefan Swärd dömer när de så tydligt går ut och talar om var de står i abortfrågan.
  Tvärtom ger de mej en bekräftelse på att det faktiskt är helt ok att känna sorg och förtvivlan.
  Och det är en viktig del i läkeprocessen. Man kan inte tiga ihjäl en sån här viktig fråga.

  Mvh Eva

 • http://www.tankarkringbibeln.blogspot.com/ theodor

  Kalle,
  Pelle hade väl inte behövt skälla på dem som gör det? Poängen är väl mycket mer att vi inte vill vara tysta utan att se allt eländet utan att man sträcker ut sin hand för att hjälpa till? Det är ju det att många tjejer inte VET hur de ska göra, bara känner press att göra abort. Det kräver att vi står upp, så klart utan att fördöma människor men ändå genom att påpeka att det finns andra vägar att vandra. Och om det då kostar då ska vi kristna va villiga att bidra med det som behövs…. Vi ska inte spela ut sanningen mot kärleken. Kärlek (?) utan sanning är väl ingen kärlek? Att hjälpa att inse konsekvensen av att allt för lättsamt göra abort i form av skuldkänslor etc etc är något som är värdefullt att bidra med. Såna röster finns det alldeles för få i samhället.
  På föregående Stefans blogg i det här ämnet har jag föreslagit att vi som kristna skulle kunna inrätta ett aborthörn i kyrkokorridoren, inte för att avskräcka men för att väcka tankar… Några reaktioner har jag dock ännu inte sett.

 • Tomas Ander

  Samtalet håller på att förloras i andra frågeställningar. Vill bara klart markera min ståndpunkt: Att som kristen gynekolog/barnmorska yrkesmässigt/regelmässigt utföra aborter är inte möjligt. Jag anser inte heller att detta är en privatsak. Det är i allra högsta grad något som angår omgivningen och givetvis den församling man tillhör, och därmed också övrig kristenhet. Om det finns ledande personer i frikyrkoförsamlingar som tycker det är ok att vara abortläkare, så anser jag att det är helt legitimt att konfrontera en sådan hållning.

  Att det sedan blivit en låsning mellan Pingst i Jkp och MRO är tråkigt. Jag är övertygad om att de har samma grundhållning, men att man ser olika på de metoder man använder sig av.

 • Kalle Spetz

  Stefan
  Märker att detta drar iväg lite men du får stoppa mig om du vill.

  John
  Det är inte jag som bearbetar mitt sitt ”religiösa” arv. Däremot möter jag väldigt många människor i bl.a. våra alphakurser, som gör det. Det finns många som är ”skadade” på grund av hur frikyrkan har betett sig tidigare. Andra har mycket förutfattade meningar om frikyrkan (var dom kommer ifrån är så klart olika, men vi är väl inte helt oskyldiga) vilket gör att de inte alltid hör det vi vill förmedla. De behöver uppleva och känna kärlek i mötet med kristna människor för att ändra åsikt.

  Jag tror också att vi behöver tydlighet! Jesus var fylld av NÅD och SANNING. Problemet är att människor lyssnar inte på sanningen om de inte upplever/känner att den förs fram av människor som älskar dem och vill dem väl. Annars blir våra åsikter, våra moraliska och etiska värderingar mest ett ljud av skrällande cymbaler.

 • Peter T

  Det intressanta är väl kanske i detta fall att diskutera när det är etiskt försvarbart med abort?
  – Under en akut havandeskapsförgiftning där moderns enda chans att överleva är att barnet ”förlöses” så tidigt att det har svårt att överleva?
  – Om den ogifta kvinnan lever i ett sådant sammanhang att hon med all säkerhet kommer att dödas efter barnets födsel då hon har vanärat familjen?
  Skall kvinnans liv i detta fall alltid värderas mindre än barnets?

  Det är gränsdragningarna som är intressanta att diskutera och det kan man göra även om man är 100% emot den slentrianabort som ersatt preventivmetoder (avhållsamhet + preventivmedel) i vår del av världen.

  En helt annan fråga av mer teologisk karaktär är när man skall lyda överheten och när man skall visa civil olydnad. Att märka här är att civil olydnad på arbetsplatsen är att betrakta som arbetsvägran och enligt svensk arbetsrätt är det saklig grund för uppsägning av personliga skäl.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Nu är det uppe i cirka 110 inlägg totalt i abortdebatten på denna blogg, så jag har helt tappat kontrollen. Dock några korta kommentarer främst till Kalle Spetz. Mina inlägg nu har haft fokus på en jämförelse mellan protestantiska kyrkor och den katolska kyrkan. Det andra inlägget handlade om varför Pelle Hörnmark inte svarade på Mats Selanders frågor. Jag har inte initierat någon heltäckande debatt om en kristen syn i abortfrågan, och hur vi ska hantera detta i evangelisationen. Jag tycker att katolska kyrkan har drivit en konsekvent linje i abortfrågan, och är betydligt striktare än det mest fundamentalistiska protestantiska samfund. Hela världen vet vad katolska kyrkan tycker. Moder Teresa är väl den störste abortmotståndaren globalt i modern tid, och påven. Ändå har Katolska kyrkan 1 miljard 131 miljoner medlemmar. Argumentet att en tydlig hållning i abortfrågan stöter bort människor från kyrkan tycker jag inte stämmer med erfarenheten. De liberala lutherska kyrkorna i västvärlden är ju ingen större framgångssaga. Och frågorna till Hörnmark handlar specifikt om man kan jobba med aborter och finnas med i ledningen i en pingstförsamling eller vara missionär utsänd av en pingstförsamling, det handlar inte om något annat. Någon kommentar pekade på problemet med att vara konsekvent etiskt. Kan en kristen jobba på apotek där man säljer abortpiller? Jag tror att den enskilde troende måste avgöra vad ens samvete tillåter, men jag ser dock en skillnad med att faktiska utöva abortverksamhet och jobba med frågor som tangerar detta, jag föreställer mig att sälja abortpiller är ytterst marginellt i apotekets verksamhet. Men det är frågor som är värda att diskutera.
  hälsar

  Stefan Swärd