Storbråk Hedin/Swärd?

Tidningen Dagen gick ju ut med rubrikerna förra helgen att det har blivit storbråk och bloggbråk mellan mig och pingstledaren Sten Gunnar Hedin. Sedan förde man oss samman förra tisdagen för samtal. Samtalet och intervjun publiceras i Dagen idag. Vad tycker läsaren av denna blogg? Är det ett storbråk/bloggbråk? Eller ett trevligt och harmoniskt samtal mellan två personer med små nyansskillnader i synsätt?

Tack för alla engagerade inlägg under måndagen angående abortfrågan. Återkommer med en samlande kommentar så fort jag hinner. Samma sak gäller Sveriges Kristna Råd, där ställs frågor som jag inte kan svara på, så jag måste kolla upp eller bolla över frågorna till Anders Blåberg som vet mer.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • olof

  Noterade att du gillar New Wine och den lågmälda karismatik som de står för… Det intressanta i sammanhanget är att New Wine rörelsen i England står mycket nära Floridaväckelsen och att Bill Johnson som talade vid förra New Winekonferensen i Sthlm är personlig mentor/vän till Bentley. I England har många anglikanska kyrkor startat outpouringmöten tydligt kopplade till vad som händer Lakeland. Nyligen talade Bill Johnson för 15000 New Wineanhängare i England. Läs Bills brev ang Bentley http://www.bjm.org/regarding-todd-bentley.html

 • Anders

  Hej,

  Läste i Dagen om debatten och visst, det finns skillnader i åsikter och det finns anledningen att debattera saker. Men varför får jag sån sorg i mitt hjärta? Världen är på väg till helvetet och vi som kristna håller på att tjafsa! Att Lakeland väckelsen gick fel pga Todd är helt uppenbart och att man skall pröva andarna. Jag upplevde att det stämde inte första gångnen jag fick höra om det och ville inte åka dit trots inbjudan.

  Men vi tjafsar, käbblar, gnatar, diskuterar vad som är vad och om det, hon, den, han, osv är fel eller är detta ekumenik eller inte, etc. etc. etc. Världen marcherar mot sin undergång och massor med folk är på väg till eldsjön! Men vi måste vara visa, ventilera hit och dit mm.

  Det finns en förenande kraft som helt klart skapar enhet och väckelse – smörjelsen från Gud genom den heliga Ande. Vi hade en predikant från Korea hos oss som förklarade hur de fick väckelse:
  – Fasta & bön
  – Fasta & bön
  – Fasta & bön
  – Lyssna in vad Gud vill
  – Bli fylld med helig Ande

  Jag är ingen superhelig typ som fromme Kurt men är en ingenjör som arbetar som konsult och som längtar efter Gud och ber och ropar. Tänk vad lätt det är att förlåta, försonas och enas när smörjelsen kommer. Det är ett pris att betala för alla och är det för mig med – min stolthet, inte lyssna på köttet (eller tjötet), etc. Smörjelsen bryter ner murar som vi kan hålla på att tjafsa om tills vi dör men den kommer inte gratis.

  Vi samarbetar med präster från Sv. kyrkan, pingst, missionsförbundet, mm där jag bor och vi går till varandras kyrkor, predikar i varandras kyrkor och har bönegrupper ihop. Hur är detta möjligt trots alla olikheter? Smörjelsen från Gud och ett försonande sinnelag där vi lägger undan allt vårt eget.

  Jag känner sorg i mitt hjärta när jag läser många inlägg både från Stefan och andra. Vi behöver gå ut bland folk och predika evangelium – that’s it! Läs Matt 28:16ff – Jesu missionsbefallning. Han skrev inte att vi skall gå ut och tjafsa med varandra utan göra folk till lärjungar.

  Hälsn.
  /Fromme Kurt

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Hej Stefan!

  Jag själv har tyckt ordväxlingen på bloggerna har varit i viss mån omogen och hård. Men jag har inte sätt det som någon form av ”krig” eller ”storbråk”.
  Då jag själv läser på PTS så går jag utifrån att jag är på väg in i pingströrelsen om Herren vill, men här tycker jag faktiskt Hedin är allt för otydlig, att ta ställning är inte det samma som att kasta ut ”barnet med badvattnet”. Det är en stor skillnad mellan exempel vara lite biblisk okorrekt och att exempel sprida demonisk mörker. Jag själv försöker lära mig tyst när jag ser saker och ting som strider emot Bibeln som inte är frälsningsfrågor, men jag hoppas jag aldrig blir tyst när det kommer till att uppenbara mörkrets gärningar- här borde ju Hedin framgå som ett gott exempel, vilket jag anser han inte gör i detta fallet.
  Ta mig inte fel, jag gillar Hedin, jag samstämmar inte med den kritik som finns emot honom- jag tror och tycker han har gjort ett fantastisk jobb och tjänst för pingströrelsen. Men i denna frågan tycker jag han är allt för subjektiv, andlighet precis som Guds Ord är inte subjektivt utan objektiv- även om våran förståelse och kunskap växer.

  Jag ser inga fel i det samtal som publiserade i Dagen från din sida.

  Olof:
  Här måste man skilja, den nya profetrörelsen och alla de olika väckelser (Toronto, Pensacola, Lakeland etc etc) har som du pekar på starka kopplingar till varan, men inte därmed sagt att det är samma sak. Se historien om John Wimber, hur han exempel reagerade när det spårade ur i Canada, och det är nog John Wimber som NewWine har tagit mest inspiration ifrån, och inte kansas profeterna, eller något av det andra.
  Det här är inte enkla frågor! Vi vet av Bibeln att mörkret som oftast duplicerar ljuset, det ena ger god frukt som omvändelse, det andra ger dålig frukt som oordning. I mina ögon hör Newwine till de grupper som ger god frukt, det är en stark profetisk anda över denne rörelsen, och den frukt jag har sätt så här långt är enbart god. Men självklart ska man pröva allt och ta vara på det goda.

 • olof

  Michael

  Jag är medveten om att New Wine fötts fram ur Wimber och Watsons teologi. Men jag pratar inte om vad som hände på 80 el 90-talet utan vad som faktiskt händer nu. John Coles ledare för New Wine i England var en av de första att välkomna floridaväckelsen. Helt klart finns det en koppling idag mellan profetrörelsen och New Wine… I ljuset av det blir det lite märkligt när Stefan Swärd prisar den ena rörelsen och förkastar den andra när det egentligen handlar om samma andliga rörelse…

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Olof:

  Jag tycker inte det är så konstigt, läser man exempel min första genomgång av Florida Väckelsen http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-igen-del-1.html vill man se att jag är positiv, några dagar senare när jag hade gjort Bibel studium om saken blev jag dock negativ: http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-del-4-var-r-gvan-att.html

  Detta är en form av andlighet som förför, precis som Bibeln talar om ska komma de sista dagar. Jag själv upplevde starkt profetiskt saker och ting långt innan de profeterade om samma saker på Lakeland, det är inte lätt att i efterkant i Bibelns ljus då ändra inställning- det blir som att göra avkall på va man upplevde var Gud, Guds upplevelser, vilken i sin tur bottnar i den enskildes Guds relation. För mig är detta enkelt då jag enbart har varit frälst i tre år, men för en människa som John Coles är det desto svårare, då han har en mycket större grund än va jag själv har- och måste sålädes omprova hela sin Guds relation, medan jag som är ny i Herren enbart behöver ompröva delar av min Guds relation, alltså det kräves en enorm lyhördhet, ödmjukhet och öppenhet för en människa som John Coles att se och våga förändra, ompröva, och se sanning i ens egen Guds relation. I sådana situationer tycker jag vi som inte har tillfälle att tala med honom ska be för personen ifråga- istället för att dömma ut.

 • TOR

  Nej inte är det fråga om något storbråk, det är inget bråk alls, inte ens en storm i ett vattenglas. Det var ett vanligt trevligt harmoniskt samtal som var välgörande och nyttigt för att inte säga nödvändigt. Det visades sig att en del missförstånd fanns att reda upp och en del ny information gjorde bilden mer tydlig. Vissa åsiktsskillnader finns väl kvar parterna emellan men det är naturligt att man har det.

 • olof

  eh… du missuppfattar mig – jag ville inte döma ut John Coles. Tvärtom jag är positiv till att han och New winerörelsen välkomnade lakelandväckelsen. Själv tackar jag Gud för både Lakeland och New Wine.

  Vad var det du hittad i dina bibelstudier som gjorde dig negativ till Lakeland?

  nyfiken

  /o

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Olof

  Du vill hitta mina åsiktar på min blogg, om Stefan tillåtar så har du det jag har skrivet om Lakeland här:
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-outpouring.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-igen-del-1.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/flordia-vckelsen-del-2-wind-of-change.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-del-3-paul-cain.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-del-4-var-r-gvan-att.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-redan-p-vg-till.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/nglarna.html

  Jag har också mailet lite med en av huvudtalerna på Lakeland, och efter va jag förstår delar han mina reflektioner, vilket också är en orsak till att han enbart predikade där några fåtal gånger.

  Då jag enbart har varit kristen i tre år, är min Bibel, och andlig kunskap därefter- men för mig var det inte svårt att se att detta liknar mer på new-age, mörkret än Heliga Andens kraft. Jag ställer en del frågor i detta inlägget: http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-del-4-var-r-gvan-att.html

  All andlighet är inte ifrån Gud, inte ens den som finns i våran kyrkor.

  Anbefallar också se på vidoerna från ”Revival school” på youtube, här är det en ”insider” som talar ut.

  Guds frid

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Olof

  Du vill hitta mina åsiktar på min blogg, om Stefan tillåtar så har du det jag har skrivet om Lakeland här:
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-outpouring.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-igen-del-1.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/flordia-vckelsen-del-2-wind-of-change.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-del-3-paul-cain.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-del-4-var-r-gvan-att.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-redan-p-vg-till.html
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/nglarna.html

  Jag har också mailet lite med en av huvudtalerna på Lakeland, och efter va jag förstår delar han mina reflektioner, vilket också är en orsak till att han enbart predikade där några fåtal gånger.

  Då jag enbart har varit kristen i tre år, är min Bibel, och andlig kunskap därefter- men för mig var det inte svårt att se att detta liknar mer på new-age, mörkret än Heliga Andens kraft. Jag ställer en del frågor i detta inlägget: http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/05/florida-vckelsen-del-4-var-r-gvan-att.html

  All andlighet är inte ifrån Gud, inte ens den som finns i våran kyrkor.
  Man ska pröva anderna, precis på samma sätt som man prövar det profetiska.

  Guds frid

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Olof

  Tror inte det är tillåtet att posta många länkar här. Men om du går in på min blogg och tittar under Mai månad vill du hitta mina reflektioner kring Lakeland väckelsen.
  Se annars de två länkar ovan.

  Guds frid

 • olof

  ok Michael jag läste det. vill inte ge mig in i en diskussion (har haft alldeles för många de senaste månaderna:) som du förstår så är jag i stort positiv till profetrörelsen och om det dyker upp frågetecken (vilket det gör i alla sammanhang) tackar jag Gud för att han trots allt använder oss ofullkomliga människor.
  fred

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Olof:

  Ju jag har respekt till vissa inom profet rörelsen, men det mästa anser jag är långt ifrån va Bibeln kallar Andlighet….Men finns som sagt också en del gott. Men vi för aldrig glömma att inte all andlighet är ifrån Gud, det finns två sidor- och det vi kan skåda i Lakeland, kommer inte ifrån Heliga Anden i mina ögon, gemför med Gal 5. Däremot tror jag Gud kan välsigna var och en som åkallar hans namn, oberoende av va slags andlighet huvud personen förmedlar.

  Frid

 • Gun-Britt

  Den/de kommentarer som kommer här har inte någon direkt koppling till ämnet ovan utan är av mer allmänt slag.
  1. Du ska ha en predikan om enhetskyrka. Jag tror starkt på det, men undrar samtidigt om församlingar anslutna till EFK delar den uppfattningen?
  2. Du har vid några tillfällen (ex. Dagen, 2004) uttalat dig om ett öppet debattklimat inom kristenheten. Är det här något du fortfarande står för och på vilket sätt verkar du och EFK för att få ett sådant till stånd?
  3. Vilket är ditt och EFK:s förhållande till Livets Ord, Pingströrelsen och Svenska kyrkan?
  4. Tror du (som jag) att öppenhet, åsiktsbrytningar och förändringar är nödvändiga och föregår väckelse?
  Slutligen: på vilket sätt och i vilket forum kan man själv göra sin röst hörd i dagens kristenhet?
  Tack för en bra blogg!

 • Anton

  Hej Stefan!
  Det är VÄLDIGT roligt att följa din blogg. När det gäller ditt och Sten-Gunnars påstådda ”storgräl” är det bara att beklaga att även Dagen hänfallit åt rubriksättning vars fönster vetter åt lögnhållet – i det här fallet jämförbart med kvällstidningar och veckotidningar. Nyansskillnader finns, men inte mer. Dessutom är du enligt min uppfattning helt rätt ute, åtminstone i just denna fråga.

 • Urban

  En allmän fråga : Varför inte försöka slå i hop Pingst och EFK totalt ?

 • Magnus.Bremén

  Anton: Dagenjournalisten Carl-Henric Jaktlund har en lite annan infallsvinkel på det här med ”storbråk” på sin blogg.