Vilken teologi har Emanuel Karlsten?

Nu har Emanuel Karlsten lyft den kristna journalistiken till en ny svindlande höjd när han skriver om slem och snor på sin Dagen-blogg. Jag har svårt att teologiskt klassificera denne man. Att skriva om slem och snor kan ju knappast betecknas som framgångsteologi, befrielseteologi, inte vare sig Lutherskt eller katolskt, det påminner inte om klassiskt frälsningsarméstuk med blod och eld, kampen mot synden och djävulen, det är varken liberalteologiskt eller jag vet vad. Det kanske är lite postmodernt knorr över Karlstenska teologin med fokus på hur jag själv känner och mår, det äkta och jordnära, och att kanske visa att Gud finns med och bryr sig om de små detaljerna. Han för det stuket mot sin fulländning. Han kanske vill visa att vi kristna sitter i ungefär samma båt som alla andra. Jag ser fram emot nästa steg i Emanuel Karlstens resa. Kanske han börjar skriva om svett, fotsvamp, olika urinfärger, kanske om finnar och diverse intressanta utslag. Och läser man i Bibeln kan man hitta mängder av referenser till de små vardagliga, mänskliga och ytterst jordnära företeelserna. Det finns ju en som har räknat håren på vårt huvud – är det detta som den Karlstenska journalistiken vill genomborra ur alla aspekter?

Ja, detta var ett litet enkelt försök till en teologisk analys av Emanuel Karlstens journalistik. Jag kanske har totalt missuppfattat det hela eller totalbommar. Men roligt var det.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Hahaha ja nu fick jag mig ett gott skratt =)

 • Nils

  Stefan:
  Jag vill göra dig uppmärksam på en debattartikel jag skrivit på Aletheia:
  http://aletheia.se/2008/09/05/den-%E2%80%9Dlilla%E2%80%9D-skokan-skr/
  ”Den lilla skökan SKR”.

  Hur kommenterar du som EFK representant bl.a de riktlinjer för församlingssamgående där även en representant för EFK undertecknat.
  http://www.skr.org/frikyrkosamrad.4.a939951052f77843580009307.html

  Det här är viktiga principer som berör evangelisation & mission… & även EFK:s kärnverksamhet, även om jag skrivit utifrån pingströrelsen.
  ???

 • Cattan

  jag gillar dig Stefan!!! Både bråddjup och yta. Och humor och ironi är ett måste för en bra blogg!

 • Anja

  Läser personligen inte ovan nämnda blogg då Emanuel på ett ytterst märkligt sätt lyckades försvara pedofili i våras…då tappade jag allt intresse som eventuellt kunde ha skapats annars för denna blogg.
  Och så har Haggai på Alethea också höjt upp honom till skyarna…och då blir man ju också lite misstänksam.
  Han har ju i och för sig höjt upp dig också, till bloggkung…även det lite barnsligt i mina ögon.

  mvh

 • Markus

  Anja,
  Vad gäller Emanuel K och Aletheia-trion, och även Stefan så representerar dom ärliga, fritt tänkande, intelligenta kristna som vågar ställa svåra frågor och utmana och ställa saker på sin spets. Innan man dömer ut dem så bör man försäkra sig om att man har förstått vad de försöker säga och varför de ifrågasätter etc. Det kan ibland innebära att man får läsa om en bloggpost en gång eller två eller läsa tidigare diskussioner för att sätta in saker i sitt sammanhang.
  Jag tycker att det är var ohederligt av Världen Idag m fl. att anklaga Emanuel för försvar av pedofili när intentionen uppenbart (efter att ha läst bloggen en extra gång lite långsammare) var att varna för vart den sekulära debatten kan hamna om man inte ser upp. Otydligt, ja, men vore det inte rimligt att fråga författaren vad han menar om man är osäker innan man far ut men fördömelser. Tanken på att en Dagen-reporter skulle försvara pedofili borde falla på sin egen orimlighet.
  Vissa skribenter kräver mer av läsaren helt enkelt. Där får den som kräver enkla sanningar ödmjuka sig.

 • Anja

  Ursäkta det var nog inte pedofili utan incest det handlade om…om jag minns rätt.

 • http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/ Monica

  Emanuel har aldrig försvarat incest. Det är bara folk som är lite dåliga på vanlig enkel läsförståelse som tror det.

  När Emanuel tillfrisknat ser jag fram emot nya vassa blogginlägg.

 • Emanuel Karlsten

  Anja.
  Jag blir riktigt ledsen när jag läser vad du skriver.
  Jag har inte försvarat vare sig incest eller pedofili. Bara för att en viss skribent vill få det till så innebär inte att det är sant.
  Jag tror att jag skulle kunna skriva spaltmeter om saken men till sist kokar det ner till en sak: Mitt ord. Kan du inte bara ta mig på mitt ord att jag inte på något sätt vill försvara pedofili eller incest, och om du uppfattat det så var det aldrig min mening.
  Jag hoppas det.

 • Jonna

  Ni är ju för roliga. Att skriva ett så värdelöst blogginlägg för att man på något sätt blivit triggad av en journalist som skriver om slem på sin blogg. Att det överhuvudtaget kan börja kittla i den teologiska nerven…..
  Och att sedan tycka att det är kul. Och humoristiskt.
  Och att sedan komma in på att Emanuel tog upp incest…
  Och att huvudpersonen ifråga sen har ORK att än en gång förklara.

  Det är inte klokt hörrni. Skärp er.

 • Nils

  Jag får väl sätta skuldran bredvid Karlsten… (porslinsmålarfarbrorn) – som iaktog hur fabrikstanten från den konkurrerande fabriken som trampade in på den välsorterade porslinsfabriken & rev ned en massa porslin då hon reagerade på stepparen Karlstens dansande… Vad tanten hade där att göra kan man ju undra – för bevisligen var hon inte hemmastad..
  När väl porslinet låg sönderslaget & hon klivit ur fabriken, så kom en del kryptiska förklaringar… & givetvis blev porslinmålarfarbrorn & framförallt stepparen Karlsten bedrövad… Steppandet var ju & är verkligen uppskattat från den egna fabrikens personal & chefer. Sedan tycker ju besökare att det förgyller tillvaron… som kan ses på
  http://www.dagen.se/blogg/emanuel/2008/04/reaktioner-kring-varlden-idags-ledare.html#kommentarer

  Keep on stepping Karlsten !
  //
  porslinmålarfarbrorn som inte gärna målar porslin på den andra fabriken :-)

 • Sigrid L

  Om det inte är befrielseteologi att tänka på när snuvan äntligen släpper, ja då vet inte jag…

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Nils, din fråga om SKR, jag får väl titta på det, och skriva på Aletheias blogg.
  Återkommer.

  hälsn

  Stefan Swärd

 • Anja

  Emanuel.

  Förlåt om jag gjorde dig ledsen…det var inte meningen. I hastigheten drog jag väl dig över samma kam som Aletheia. Och dom har jag tröttnat på.
  Jag ska läsa din blogg….om jag hittar dit.

  mvh

 • http://dagen.se/emanuel Emanuel Karlsten

  Tack, Anja. Det var storsint av dig.
  Bloggen, om du vill läsa den, hittar du om du klickar på mitt namn.

 • Pingback: Slutet för lunchserveringen som aldrig började | Kristofer upp-och-ner()

 • Elin

  Samtidigt, om man skriver vasst får man räkna med att även andra gör det tillbaka. Ibland mot en själv. så är det. Som journalist måste man kunna ta kritik och att folk vinklar det man skrivit. Sådant är livet.