Om församlingsplantering och om Jonas Gardell saknar humor

Tanken med denna blogg är att den ska handla om allt mellan himmel och jord. Ta upp brännande och utmanande frågor för oss kristna i Sverige, analysera aktuella samhällsfrågor ur ett kristet perspektiv och ibland ge sig i kast med rejäla teologiska diskussioner. Men tanken är också att varva detta med lite personligt, lättsmält och en rejäl dos humor. Senaste två dagarna har jag försökt skoja här på bloggen med Söderhöjdskyrkans ungdomsledare Oskar Nyström och med Dagenredaktören Emanuel Karlsten, vi får se om dessa unga herrar ”går ut i köttet” och hämnas. Oskar har hört av sig men från Karlsten har jag inte hört ett pip. Det är väl klart att frälsningssoldater är så fromma så att när någon driver med dem klassas det direkt som förföljelse och de inkasserar med automatik en massa belöning i framtiden, när de befordras till härligheten. Om man tiger och lider förstås. Jag tror dock inte att vännen Nyström är så from, han kommer nog att hitta på något tok snart. Jag befarar det värsta.

Ett krux är när man skojar litegrann med både företeelser och människor är att alla inte förstår att man skojar. Speciellt när man skriver, när man talar inför folk går det ju att göra markeringar med gester och kroppsspråk, tonläge m.m. så att folk begriper att det nu är ett skämt. Men avståndet mellan skämt och allvar kommer att vara ganska kort på denna blogg och som tung profet kan jag säga redan nu att det kommer att leda till missförstånd.

Jag minns en gång när jag skrev en ganska uppmärksammad artikel i Svenska Dagbladet om Åke Green-rättegången. Artikeln fick våldsamt genomslag och den höglästes på själva rättegången. Jag tror faktiskt att jag gjorde en liten insats för att pastor Green inte skulle bli inburad. Men artikeln byggde helt och hållet på humor och där jag drev med hela situationen. Det absurda var dock att en massa läsare inte förstod sig på humor och ironi och jag fick en massa reaktioner bara utifrån detta faktum. Surast av alla var Jonas Gardell som behövde en hel sida för att spy galla. Det är komiskt att komiker saknar sinne för komik (det var väl en snitsig mening). Min slutsats efter denna debatt, med ett oändligt antal mail, kommentarer, insändare m.m. är att de mest humorbefriade personerna i Sverige är teologer och gayaktivister. Äsch nu uttryckte jag mig för generaliserande, jag menar vissa teologer och gayaktivister.

Vill igen peppa för den ekonomidiskussion som började häromdagen på denna blogg, vill gärna höra fler inlägg.

Noterar också att Arne Winerdal har skrivit i Dagen idag om församlingsförnyelse, har inte hunnit läsa klart artikeln. Men jag blir då påmind om EFK-pastorn Öivind Tolvsens rapport i våras om behovet av församlingsgrundande i Sverige. Svensk frikyrklighet kommer sakta att dö sotdöden om vi inte grundar nya församlingar. Som kristen ledare är det en av mina huvudfokusfrågor framöver. Jag vill arbeta för att den ska ha prioritet i EFK:s arbete framöver. Och här behöver vi låta tusen olika blommor blomma. Pionjäranda, bön, mycket kreativitet och att hitta nya vägar i evangelisationen är nyckelfrågor. Bloggläsare kan gärna kommentera detta, det är frågor som kommer att tas upp på olika sätt framöver.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Några retoriska frågor jag vill ställa till alla som läser Stefans blogg:

  Man kan fråga sig vilket som är lättast, att plantera en ny församling eller förnya en gammal? Med tillräckligt stöd från en gammal församling så kanske det är lättare att starta nya?

  Kan vi verkligen nå allla typer av människor enbart genom förnyade församlingar?

  Vi kanske inte behöver betrakta överlevnaden av en församlingen som det viktigaste – vad spelar det för roll om en gammal församling dör om den startat en rad nya församlingar?

  Vi kanske inte ska se ”reproduktion” primärt i termer av att redan existerande församlingar växer i storlek utan att ny församlingar ”föds”?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  =P

 • Robert LIljegren

  Snälla Stefan – du behöver inte dra upp Åke Green igen. Det räcker med artikeln i SvD. Har du inget annat att skriva så var tyst.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Robert Liljegren,
  Är du samma Robert Liljegren som i en annan bloggdebatt hävdade att jag skriver idiotiska artiklar. Jag tycker att tonfallet låter något bekant. Det gör mig något överraskad att du ens ödslar tid med att läsa min blogg.

  hälsn

  Stefan Swärd

 • http://richardhultmar.wordpress.com Richard Hultmar

  Heja, Stefan! Skriv mer om församlingsplantering. Vi behöver mer rörelse i våra rörelser. Du är ett gott exempel som inte bara skriver om det utan även gör det, om igen, dessutom. Så skriv mer.

 • http://grillarn.blogg.se Kalle

  Vad är bakgrunden till att vi måste starta fler församlingar? Täcker inte församlingarna som finns Sveriges geografi eller anser man att församlingar redan bränt sina chanser mot människor utanför dess gemenskap så att nya måste komma till på dessa platser? Eller har vi helt enkelt inte mångfalden i församlingarna så att alla kan ”trivas”?

  Ska jag engagera mig i att starta en ny församling där jag bor istället för att ge mitt engagemang till den befintliga församlingen? Jag misstänker att man inte kan ställa dessa två alternativ mot varandra men hur menar man?

 • http://www.missionofhope.nu Morgan Carlsson

  Ja, det där med församlingsplanteringar i Sverige är nog ett av de viktigaste och mest utmanande områdena för svensk frikyrka de närmaste åren…

  Det har varit stora proklamationer genom åren när det gäller nya församlingar men det händer i mycket. Många upptäcker nog att det är det bland det svåraste som finns att göra! Jag brukar säga att det är det värsta man kan ge sig in på, på många olika sätt, men om man upplever att man verkligen ska sätta en ny båt i sjön, så kommer det att fyllas med allt det man behöver; tro, hopp och uthållighet. Det är ju allt för många som har startat och sedan bara slutat eller lämnat över till någon som kanske inte ens är kallade till att leda ett pionjärarbete…

  Ja, det finns mycket att skriva om och jag hoppas att det blir ett ämne som diskuteras flitigt på detta forum eller andra…..

  Mc

 • Mats Berggren

  Hej Stefan
  Kollade in din blogg på rekomendation av Anders Blå som jag träffade i byn häromdagen.
  Jag vet inte hur ”känd” vår/min nya församling är i riket. Huruvida det är så eller inte är iofs. rätt oviktigt. Men det faktum att vi i vår norra hörn av landet lyckats med att överbrygga tunga kristna profilfrågor och samsas i en ny församlingsgemnskap vore kanske värt att notera. En verkilg enhet och enighet i praktiken över samfundsgränserna bortom den ofta halvhjärtade ekumenik som pliktskyldigast ska genomföras nån gång per år. Kaxigt …-nja

  Nya församlingar behövs överallt , bara denna månad har 2 st kapell i Piteå trakten legat på fastighetsmäklarnas altare. Oundvikiligt i vissa fall, tragiskt men ett faktum.
  Så det är dag att elda under pannan, spotta i nävarna, annars så kommer stora delar av vårt land vara en ännu större hednamark än vad det är nu.
  Mitt område är Norrbotten ,stort som Belgien med 250000 glesa innevånare . Gör vi inget nu så är det snart försent. Det är dags att samsas över gränser och samfund ge allt för att komma vidare.
  -Nåja, Jag kanske blev lite väl högtravande här men likafullt så kvarstår faktum att du och jag lever i ett missionsland som behöver Jesus.

  Mats Berggren http://www.kustkyrkan.nu

  Tips
  Bloggare pastorer sandstromjonsson.se