USA:s presidentval och krassliga maratonlöpare

John McCain har utsett Sarah Palin som sin vicepresidentkandidat. Självklart är hon kristen och medlem i en kristen kyrka, jag har inte hört talas om en amerikansk toppolitiker på presidentkandidatsnivå som inte bekänner sig till någon variant av kristen tro. Så det är inte så speciellt. Men hon kallar sig för Bibeltroende, och talar om att hon söker Guds vilja för sitt liv. Och det låter som om hon tar sin tro på allvar, och inte bara är en av alla ledande amerikanska politiker som har en ganska formell kristen bekännelse, men där livet och övertygelsen verkar saknas. McCain har ju inte övertygat med sin kristna fromhet så detta är ett smart drag av honom för att locka till sig kristna väljare. Och Obama som satsar hårt på att nå kristna ungdomar med sin Josuageneration-lansering.

I Sverige råder exakt motsatta förhållanden, en tydlig kristen bekännelse gör en rökt bland väljare, media och politiker.

Amerikansk politik är ljusår från svensk. I USA avgör de kristna presidentvalen. Kanske på gott och ont. För Jesus sade ju att vi ska vara salt och ljus, men det är ju inte riktigt samma sak som att utöva politisk makt. Kyrkan som politisk maktfaktor har under historien tenderat att vattna ur evangeliet, sedan Konstantins dagar. När påven och kejsaren agerade hand i hand eller konkurrerade om makten, det var ingen höjdare. Inte heller när svenska kungen och ärkebiskopen satt i knät på varandra.

För att lyfta blicken från amerikanska presidentval till universums huvudfrågor, jag har gått och blivit jätteförkyld, en vecka innan jag ska springa Stockholm halvmarathon. Jag är en karismatisk kristen som tror att Gud gör under och att man ska be för de sjuka. Men kan man be till Gud om att bli frisk så att man ska kunna springa ett Marathonlopp? Har inte Gud viktigare saker för sig än att bota krassliga Marathonlöpare? Jag vet inte. Någon djupsinnig pentekostal teolog som läser denna blogg kan kanske hjälpa till med vägledning.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.cucca.se Andreas Cucca

  Kan knappast kalla mig för djupsinnig teolog men pentakostal är jag ju. Klart Gud vill bota dig från din jätteförkylning. Han tog ju alla sjukdomar på sig på korset!
  Om du ska springa marathon eller inte så är det ju ändå så att Han vill bota dig- först och främst för att du är Hans barn!

  Var välsignad!
  Andreas Cucca

 • TOR

  Inte heller jag kallar mig djupsinnig teolog men har min kristna tro som jag antar är en gåva från Gud. Min variant av tro är att lita på Gud i alla väder och hur det än går. Jag varken kan eller vill säga som alla andra att Gud VILL bota det ena med det andra, helt enkelt för att jag inte vet det. Och om Gud alltid vill vad ska man då säga till den som eventuellt inte blir botad? Men som sagt så har jag för min del ändå alltid i alla lägen tillit och förtröstan på Gud. Och visst är väl (eller kanske var) förnöjsamhet en kristen dygd.

 • http://spatsiba.blogspot.com/ Josef

  På tal om relationen mellan flertalet amerikanska politikers religion (americanism), och kyrkan som politisk maktfaktor … så kom jag att tänka på följande citat av James K.A Smith:
  ”Some of us just can’t muster faith in the generic theism that is preached on the campaign trail, whether from the right or left. Some of us Christians have a hard time reconciling the Almighty, all-powerful, law-giving God of liberty with the crucified suffering servant born in a barn and executed at the hands of the elite. Some of us are trying to figure out what it means to be a people who follow one who relinquished his rights rather than asserted them, who considered submission a higher value than freedom. We serve a God-man who wasn’t concerned with ”preserving leadership” and the hegemony of the empire’s gospel of freedom, but rather was crushed by its machinations for proclaiming and embodying another gospel.
  (…)
  We’re not out to win a culture war; we’re just trying to be witnesses. We’re not out to ”transform” culture by marshaling the engine of the state; we’re trying to carve out little foretastes of a coming kingdom.”

  Källa: http://www.pbs.org/wnet/religionandethics/blog/2007/12/james-ka-smith-the-god-of-amer.html

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Om Herren vill är jag nog en djupsinnig teolog om 4 år…men kan ju dela med mig hur jag ser på saken:

  Tycker man ska söka Gud för att Gud är Gud, inte för att man eventuelt först och främst blir välsignad. Nu är det ju så att det som oftast blir välsignande att söka Gud, då Gud är Gud, och är en god Gud.
  Tillbedjan har ofta varit ett verktyg för mig att stiga inför nådens tron, och Herren har ofta brutet ner mina eventuella ”murar” under tillbedjan- vilket ofta har gjort det enklare att komma inför Jesus med rätta motiv, och som den jag är. Och jag tror när Herrens ovillkorlig kärlek för flöda, att vi då också för enklare att be om saker utifrån ett Guds Rike perspektiv, vilket i sin tur ibland leder till att Herren välsignar oss på andra områden, som exempel hela oss inför ett marathon löp.

  Gud välsigne dig,

 • Anja

  Hej!

  Du skriver att man som bekännande kristen är rökt inom svensk politik…
  Tyvärr verkar det så… och inte bara inom politiken.
  För några veckor sedan var jag på en anställningsintervju. När chefen fick höra att jag var kristen och frikyrklig blev hon mycket aggressiv.och hånfull. Hon undrade om jag kunde samarbeta med människor som har en annan tro. Jag svarade att jag naturligtvis kunde det. Även om dom har slöja? undrade hon…naturligtvis svarade jag.
  Ja för här, sade hon, har vi högt i tak…vi har både homosexuella och muslimer som jobbar här.
  Ja homosexuella och muslimer var tydligen välkomna dit…men inte kristna. Jag fick inte jobbet.
  Det var faktiskt länge sedan jag kände en sådan avksy mot mig pga av min tro.
  Hur som helst…du undrar om Gud hör förkylningsböner. Personligen skulle jag inte ens komma på tanken att springa ett maratonlopp…men vi är ju alla olika.
  Så varför inte se förkylningen som en dold välsignelse…så att du slipper denna mara.
  (jag skojar lite).

  MVH

 • http://www.bengtkarlssonsbygg.eu Bengt Karlsson

  5. Anja,
  Jag måste faktiskt skratta åt ditt inlägg – för det var så bra på något vis och tänkvärt. Vill inte ge någon mer kommentar. Du får läsa om det! som Anja skrev.

 • http://www.freewebs.com/prophetoneblogg/index.htm Prophetone

  Stefan! Du skriver:”Har inte Gud viktigare saker för sig än att bota krassliga Marathonlöpare?” (ang din förkylning)

  Visst har Gud viktigare saker för sej, men så fort du vänder dej till Honom, har du Hans odelade uppmärksamhet. Och när du gör följande sker det saker; läs högt dessa bibelställen varje dag – ”genom Hans sår är jag helad”, ”Han sände sitt Ord och botade mej” samt till sist ”dina Ord är liv för var och en som finner dom, en läkedom, en medicin för hela kroppen”. Detta kan nu lätt missförstås, men jag fick intrycket att du inte ville missförstå i 1:a hand utan ärligt undrade om det fanns en kur för din förkylning – yes?

  Blanda inte ihop ovanstående med ”vit magi” eller likn. konstigheter. När du praktiserar vad jag sagt här ovan o citerar dessa tre löften från bibeln, blir ditt mått av tro i hjärtat aktivt och genererar Guds läkedom i din fysiska kropp. Men för att detta ska funka får det inte bli ett inslag när behovet som sådant föreligger, det fungerar bäst om du talar ut dessa bibelcitat varje dag som ett slags förebyggande hälsokost om du förstår…

  Jag praktiserar själv detta och kan glatt meddela att det fungerar jättebra!

  Lycka till!

  MVH

 • Pingback: basun » Blog Archive » Frikyrkoledare med humor()