Nu suckar jag bara

Efter en lång dag sitter man igen ihopsjunken i en portfölj, pratar med hustrun Eva, och en son som är hemma, och sjunker ned framför datorn. Nu har antalet inlägg på min blogg nått sådana nivåer så att jag hinner inte läsa allt längre. Och jag märker att debatterna har börjat på andra bloggar, och en viss debatt har också varit på pingst.se-hemsidan. Och inläggen är av varierande kvalitet, en del tycker jag är oförskämda mot mig, en del är oförskämda mot Sten Gunnar Hedin, och vissa är oförskämda mot pingströrelsen. Sedan är det en hel del inlägg som är riktigt bra. Sedan är det en hel del inlägg som handlar om andra saker, bland annat de som vill att jag ska gå in i katolik-debatten. Man bör dock notera att jag vid flera tillfällen har betonat om att värna om baptistiska arvet och den svenska väckelserörelsetraditionen. Vädjar dock till dem som skriver på min blogg att hålla sig till ämnet och att vara så saklig som möjlig i tonfallet så att vi får ett viss hyfs i debattonen. Ett bra blogginlägg är skrivet av katoliken och läkaren Bengt Malmgren, som har en egen blogg som heter Bengts blogg.

Hade ett mycket inspirerande styrelsemöte med Clapham-institutet. Jag tycker att det har blivit en mycket spännande styrelse, nämnde om flera av styrelseledamöterna på förra inlägget. Tycker att EFS-chefen Anders Sjöberg är en frisk fläkt i styrelsen, han står för tydliga och bra värderingar, inte minst när det gäller Bibelsynen. Advokaten Åbjörnsson deppade över att han har fyllt 67 men jag uppmuntrade och sa att det är ingen ålder alls i dessa dagar. Men i denna styrelse sitter människor som brinner för att främja kristen tro i Sverige, och det känns som ett mycket gott sällskap.  En rad intressanta uppslag diskuterades idag om vad vi ska göra. Om någon undrar – Sten-Gunnar Hedin var inte med på mötet för han har semester. Blev också intervjuad av tidningen Dagen idag som tydligen gör något inlägg i morgon. För mig är dock detta en storm i ett vattenglas. Blev dock uppmuntrad när jag pratade med Ulf Ekman på Claphamstyrelsen, han har studerat fenomenet Lakeland mycket mer ingående än vad jag har gjort, och han var mycket mer skeptisk till det hela än vad jag är.

Hedin är på semester så vi har inte kunnat mötas för att reda ut denna diskussion, men tidningen Dagen ska tydligen försöka föra oss samman nästa tisdag när Hedin är back in town. De viktiga konfliktlinjerna i svensk kristenhet handlar inte om Pingst och EFK utan gäller helt andra dimensioner.

Nu är jag i slutspurten av träningen inför Stockholms halvmarathon – bara 12 dagar kvar. Skulle nästan vilja utmana pingströrelsen till en riktig dust, utmanar dem på Halvmarathon, kan inte deras direktor Peo Larsson företräda Pingst i en dust mot EFK i halvmarathon, det vore väl något för Dagen att skriva om. Noterar att Hammarby spelade 2-2 ikväll mot AIK. Mitt kära Bajen har tappat i sting när inte pingstkarismatikern Paulinho inte längre är med, den tungomålstalande Paulinho har ju blivit proffs i Sydkorea tror jag. Han är dessutom med i samma församling som jag, Söderhöjdskyrkan i Stockholm. Pingstkarismatiker är duktiga på fotboll.

Tack och gonatt för den här gången.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://grillarn.blogg.se Kalle

  Även om stormen är i ett vattenglas kan det ju vara skönt om den lägger sig… Alltid kul för en nattuggla som mig att se att det dyker upp nya inlägg här när man surfar in. Skulle vilja sända en liten önskan/fråga. Hur går det med Konnekt? Lyckas ni bra i mötet med ungdomar på stan? Kan du inte inspirera lite och berätta om framskridandet i detta?

 • http://www.cucca.se Andreas Cucca

  Skönt att höra att pingstkarismatiker är bra på fotboll, då kanske man ska satsa på profsskarriär trots allt 😉

  Ang Lakeland så förstår jag inte varför man ska bli så upprörd över att faktiskt pingströrlsen blir nämnd vid namn… Det är det väl inte underligt att reagera när det undervisas om ”portaler” (new agebegrepp) att man döper människor som redan är döpta (för att de vill få del av ”smörjelsen”), ett osunt fokus på änglar och där änglarna tydligen skulle komma med helande, ekonomiskt överflöd osv…jag som trodde det var Jesus som kom med helande.

  Har blivit välsignad av herr Bentleys undervisning kring mission. Men hans övriga teologi är åtminstone väldigt spretig…i värsta fall ockulta villoläror. I Peter Wagners egen apostoliska nätverk (varav ett gäng avskiljde Todd i Lakeland) har det stormat ordentligt. Många har vetat om mer än man velat avslöja offentligt, andra blandannat Lee Grady som skriver för Charisma Mag. har framfört kritik mot teologin och mot hur man behandlat människor i Laklenad. Var i kontakt med Lee och han berättade att det varit en oerhört jobbig situation för honom. Kanske inte alltid är lätt att ”gå emot guds smorde” men i detta fallet var det oerhört befogat. Rekomenderar hans artiklar på http://www.fireinmybones.com de finns också på Dagen.se

  Stå på Stefan!

 • Rune Valter

  Tag inte detta med Lakeland så allvarligt. Om Herren dröjer så vem talar om Lakeland om några år, förmodligen är det då redan mer eller mindre bortglömt.

  En av de stora frågorna idag är om vilken färdriktning fikyrkan har idag.

  Vi får absolut inte förneka det baptistiska arvet.

 • En tanke

  Som icke katolik har jag reflekterat vad katolsk lära återger gällande Andens gåvor och frukt.
  Det är intressant att hos kyrkofäderna och de som kallades för helgon fanns Andens gåvor i bruk och många,många blev helade och befriade. Samtidigt var teologin ofta så att helgelsen kom först och sedan de andliga fenomenen. Johannes av Korset varnade t.o.m för att blåndas av Guds eget ljus, och därmed inte se Gud själv utan endast det utstrålade ljuset fråm Honom., en intressant hållning.
  Man var alltså väl avskild och helgad för Herren innan de övernaturliga fenomenen började. En bra modell.
  SAMTIDIGT EN VÄLDIGT STOR RISK TILL VI SKULLE TRO ATT VI KAN FÖRTJÄNA DHA GENOM GOTT MORALISKT LIV. Guds gåvor är alltid av nåd genom tro.

  Jag tror att Stinissen sa i en bok gällande karismatiken och mirakel om anledningen att vanliga kristna brukas i Guds gåvor liksom helgonen brukades i dem var att Gud verkar ha bråttom i vår tid.

  Jag tror det ligger en nyckel i detta påstående.
  Renhet och helighet bör vara tvillingar till talet om nådegåvor.

  Gud verkar dock låta nåd komma före rätt ,många gånger, vilket kan visa sig i att Han brukar sina tjänare även om de inte är fullkomliga utan endast på väg dit.
  Gåvogivaren DHA är ju inte en annan ande än Fruktens DHA(för att uttrycka sig dumt),
  Alltså har det behagat Gud att använda denna Todd Bentley även med hans dårskap och ofullkomlighet. Jag instämmer fullt ut i att stå under ansvar vilket nu innebär att han själv blivit tagen ut ur offentlig tjänst.

 • Christian

  Har bajen tappat stinget? Jag tyckte att de var väldigt brinnande igår särskilt på läktarna, där de höll igång med pyroteknik och försökte pricka AIKs målvakt med fyrverkeripjäser. Det måste ha brunnit till rejält i huvudet på en del. Det som hände igår är den största skandalen någonsin i svensk fotboll. Matchen skulle aldrig ha fått fortsätta, eftersom säkerheten uppenbarligen inte kunde garanteras för spelarna. Vad hade hänt om AIKs målvakt hade träffats av fyrverkeriet? AIK borde ha tilldömts segern med 3-0 mot ditt huliganbajen…

 • Stefan Swärd

  Christian, du strör salt i alla öppna sår. Men där synden överflödar så överflödar nåden så mycket mer. Jag hoppas på det. Ack och ve.
  hälsn

  Stefan Swärd

 • Christian

  Håller med om att katoliken och läkaren Bengt Malmgrens bloggartikel var nykter och sansad. Det kan man däremot inte säga om hans påhopp på de personer, som driver bloggsidan aletheia.se, som tillhör bloggarnas elitserie, med dina ord häromdagen.

  Så här beskriver Bengt dem under rubriken; Kristendomens talibaner i Knutby och annorstädes:
  ”De är en liten skara rabiata ärke-frikyrkliga och anti-katolska fundamentalister”.
  ”Dessa grupper är mycket farliga om de får makt över inte ont anande adepter”.
  ”I sin extremism står de inte långt efter talibanerna. Vad som skiljer sig från dem är bara avsaknaden av politisk makt och förhoppningsfullt en något mindre benägenhet att ta till våld”.
  ”En trojka som tillhör denna nya teokratiska fri-församlingsrörelse är de som driver bloggen Aletheia”.
  Se http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2008/03/15/kristtalibaner.aspx

  De är alltså extremíster, som jag förstår det, därför att de har mage att kritisera RKK och frikyrklighetens nämande till denna, en utveckling som är minst sagt oroväckande. Något närmande från RKK till protestantisk kristendom kan vi glömma. Allt handlar om att få in dessa kättare under katolicismen igen.

  Tycker du att detta är en lämpligt tonläge mellan trossyskon? Frågan är väl om nämnde Bengt ens anser dem vara det?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Christian, Bengt är katolik i själ och hjärta, och det är jobbigt för honom med Aletheiakorstågen mot katolicism. Men jag håller med – att jämföra Aletheia-gänget med talibaner är att ta i, det var ännu kraftigare än att Hedin kopplar samman mig med övermodiga fariseer. Men Bengt har väl hämtat lärdom från Gudrun Schyman, hon har ju klassat halva mänskligheten som talibaner. Man får ta en del som skrivs på bloggar med en rejäl dos humor och massor av nypor av salt, annars blir livet för deprimerande.
  hälsn

  Stefan Swärd

 • http://wwwy.jonkoping.pingst.se Sam Wohlin

  Kära Stefan,

  Verkligen tråkigt att tonen i bloggandet gått hårt både åt dig och Sten-Gunnar och pingströrelsen. Jag kan bara beklaga.

  Jag tror att det blir så för att man ”höjer tonläget” på bloggen.
  Du tar i och det gör andra också.
  Därför blir det som det blir.

  Det finns naturligtvis en del att fundera över kring det som skett i Lakeland med Tod Bentley. Det är verkligen tråkigt att det slutade på det här sättet.
  Det kan inte ha varit Guds tanke.

  Självklart måste man också ta bloggandet ”med en nypa salt och en rejäl dos humor” som du säger. Samtidigt finns det människor bakom namnen som vi nämner som kan bli sårade och ta illa upp.

  Det vi säger offentligt som andliga ledare får naturligtvis konsekvenser.
  Därför är det ett stort ansvar att blogga.
  Jag har sett alltför många kristna som missbrukat detta redskap.
  Därför tror jag att det är viktigt med stor varsamhet med orden.

  Många varma hälsningar!

  Sam Wohlin
  Pastor

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Aletheia kan man vel knappast ta seriöst?
  Ena sekunden trakasserar, kritiserar och hoppar på trosrörelsen, andra sekunden upphöjer dem Åge Åleskjaer. Ena sekunden hoppar de på olika pastorer och kallar dem obibeliska, andra sekunden upphöjer dem MFS…Så knappast sunt, ja jag tror jag vill gå så långt att den form att driva samtal och dialog skapar inget annat än villfarelse.

  Tycker det är befogat att kritisera ibland, så som bla. Lakeland väckelsen. Tycker också det är befogat att kritisera saker och ting som inte är sunt. Men ska man kritisera borde man åtminstone passa på att man själv håller sig innanför de kristna grunderna, och den kristna trosläran.

  Blev glad över det du skrev i det här inlägget, sunt och ödmjukt! Jag tycker om båda dig som Hedin, själv om jag är lite smått förvånad över hur ni har bemött veran…men sen för man också komma ihåg att det skrivna språket ”höras” ofta hårdare ut- än va en samtal mellan 4 ögon hade gjort.

 • Nils

  Sam Wohlin:
  Det är verkligen beklämmande med din utmätta måttstock gentemot bloggandet. Om du har studerat bloggmarkernas träskmarker enbart må det vara hänt.

  Men dina åsikter angående bloggandets ramar bör förpassas till historiens skräpkammare. Epoken med pastorala monopol med envägskommunikation via predikostol är passé.

  Tyvärr måste jag konstatera att pingströrelsens företrädare i Sverige är tämligen kort i rocken är map. teologi, församlingssyn & brist på ämbetenas förvaltarskap.
  När då företrädare diffust tillskyndar till försvar till något som glimmar pingst-karismatiskt blir det bara patetiskt.

  EFK är bara att gratulera att de har tillgång till Stefan Swärds engagemang & profil…
  Den karaktärstypen är inte pingst särskilt begåvade med på framträdande poster.

  Och det är det som blir så uppenbart när partisympatisörer skyndar till hedins försvar.

 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Sam Wohlin,

  Vi har ju hört Din åsikt tidigare vad gäller bloggande.

  ”Det finns en stor risk att vi inom kristenheten i dag hamnar i debatter, nätverk, bloggande med mera …”

  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=150691

  Du verkar tycka att det är bättre att människorna sitter still i bänkarna.

 • Rebecca

  Ehhh… hur stor portfölj har du…? Vi har fotöljer här vi…
  Nä, skämt å sido; bra blogg det här! Skönt att nån törs säga sanningen om alla dessa megapredikanter som upphöjs till skyarna och störtar som stenar till marken… Hur var det; den som upphöjer sig ska bli ödmjukad…?