En fantastisk söndag, Clapham i morgon

Nu är det söndagkväll och jag är jättetrött efter en intensiv helg. Sitter hemma i en fåtölj och kopplar av och vad gör man då, bloggar förstås. I förmiddags var jag i EFK-församlingen Korskyrkan i Västerås och installerade en ny pastor, Björn Strömvall. Det är en jättebra kille som kommer från Ulriksbergskyrkan i Växjö och nu går in i sin första föreståndartjänst, drygt trettio år gammal. Lite av ett generationsskifte är på gång när sjuttiotalister börjar gå in i föreståndaruppgifter i församlingarna, spännande. Det var en mäktig upplevelse i en fullsatt kyrka och jag tror att både pastor Strömvall och Korskyrkan i Västerås har en ljus framtid framför sig.

I eftermiddags predikade jag i den latinamerikanska EFK-församlingen i Stockholm Iglesia Icthus, och där var det fullt drag, massor av folk, tre timmars långt möte, lovsång i över en timme, och mängder av folk som kom fram till förbön. En verklig väckelseatmosfär. Blir särskild berörd av två unga grabbar i församlingen som har bakgrund i Stockholms drogvärld som har mött Jesus och nu är lärjungar och efterföljare till Jesus och lever ett helt nytt liv. Den ena av dem har nu börjat hjälpa till i vårt nya pionjärarbete på fredagsnätterna i Tantolunden. De sitter längst fram i kyrkan, är de första som kommer fram till förbön, och räcker upp händerna högre än alla andra när det är förbön och lovsång. Man behöver inte åka jorden runt för att söka efter Gudsupplevelser och väckelser, Jesus verkar överallt där han får chansen. Min predikan handlade om skillnaden mellan Jesu lära och fariseismen, ett ämne jag har sysslat med senaste månaden.

I morgon har jag styrelsemöte med det nybildade Claphaminstitutet stor del av dagen. Där har jag valts som ordförande. Vi ska mötas i Uppsala pingstkyrka under Dan Salomonssons värdskap. Jag gillar Dan, en pingstpastor med integritet och övertygelse, och som står rakryggad. Det är ju en prominent styrelse i Claphaminstitutet, bland annat är Ulf Ekman och Sten Gunnar Hedin styrelseledamöter, liksom chefredaktörerna Elisabeth Sandlund och Carin Stenström.

Allt som har med Lakeland och Todd Bentley att göra står mig upp i halsen, efter att både ha blivit sågad med fotknölarna och höjd till skyarna, men kommer nog att skriva en till kommentar endera dagen med anledning av Hedins inlägg och den farisée-stämpel som har använts i denna debatt. Jag återkommer.

Känner mig också lite smickrad av att bloggaren Haggaj på bloggen Aletheia har utnämnt mig till bloggkung. Vad jag förstår är www.aletheia.se den ledande kristna bloggen med flest besökare, så jag känner mig som nybörjare i jämförelse med dem, men tack för de uppmuntrande orden Haggaj, vem det nu är. Men i jämförelse med Aletheia är min blogg ett div fem-lag i jämförelse med elitserien, så kör hårt Aletheia, ni har en intressant blogg, och mitt spridda fritidsskrivande kommer aldrig att kunna matcha er.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://fkm.zoomin.se Pastorsfamiljen NILS ALVAR ”Vajda” EKSTÉN

  GUDS RIKASTE VÄLSIGNELSER TILLÖNSKAS DIG och EFK DAGL. i RIKT MÅTT.

 • http://www.nenzen.net Torsten Nenzén

  Svenska Pingstpastorer i synnerhet fruktar erkännande av personlig synd. Därav kanske en stark pingstmotreaktion i stil med ”Stefan Swärd är fariseisk.” när manipulativa och högmodiga svenska pingstpastorer räds att svensk pingströrelses hyckleri skulle kunna hamna i mediedebatternas dagordning. Pingst ffs tycks nästan resonera att ingen får framstå i bättre dager än Pingst ffs. Den svenska pingströrelsen kanske känner sig hotad. Men svenska pingspastorer har ju låg utbildning och kan knappast uppfattas som intellektuellt begåvade. Kanske bör Pingst ffs lära ett och anat av Jesuitordens kunskaper och disciplin. Kombinationen av Svenska Pingstpastorers arrogans, hyckleri, ondska och svaga intellekt inger inte särskilt stor respekt.

 • Kristina Thege

  Hej Stefan!
  Du säger att du valts till ordförande i ”det prominenta Claphaminstitutet”. ”Prominent” – knappast i Guds ögon! Vad jag vet är det ingen av dessa personer du nämner, som klart har tagit avstånd till medlemskap i SKR och därmed samarbete med katolska kyrkan och med alla andra religioner. Dessa personer upphöjer och samarbetar tvärtom med SKR och därmed med särskilt med med KK – åtminstone två av dessa personer Ulf Ekman och Sten-Gunnar Hedin. Vad beträffar dig själv, Elisabeth Sandlund och Carin Stenström så har jag inte hört eller läst ett avståndstagnade till SKR. Borde inte du som ledare inom EFK förklara för medlemmarna inom EFK, vad SKR står för? Har du läst Charta Oecumenica? Om – så tycker jag du skulle förstå att du inte kan kalla dig kristen och samtidigt gå i förbund med SKR, och det som den organisationen står för. På tolv punkter så förbinder du dig till att följa dess lagar. Som sann kristen finns det bara ett förbund som gäller – nämligen det med Jesus Kristus Guds Son.

 • Kristina Thege

  HAR GJORT RÄTTELSER I SPRÅKET NEDAN!

  Hej Stefan!
  Du säger att du valts till ordförande i “det prominenta Claphaminstitutet”. “Prominent” – knappast i Guds ögon! Vad jag vet är det ingen av dessa personer du nämner, som klart har tagit avstånd till medlemskap i SKR och därmed samarbete med katolska kyrkan och med alla andra religioner. Dessa personer upphöjer och samarbetar tvärtom med SKR och därmed särskilt med KK – åtminstone två av dessa personer Ulf Ekman och Sten-Gunnar Hedin. Vad beträffar dig själv, Elisabeth Sandlund och Carin Stenström, så har jag inte hört eller läst ett avståndstagnade till SKR. Borde inte du som ledare inom EFK förklara för medlemmarna, vad SKR står för? Har du läst Charta Oecumenica? Om – så tycker jag du skulle förstå att du inte kan kalla dig kristen och samtidigt gå i förbund med SKR, och det som den organisationen står för. På tolv punkter så förbinder du dig till att följa dess lagar. Som sann kristen finns det bara ett förbund som gäller – nämligen det med Jesus Kristus Guds Son.

 • http://aletheia.se MyTwoCents – Aletheia.se

  Stefan,

  Länken http://www.aletheia saknar .se efter aletheia och är således en död länk. Kan du fixa tack.

  Kör hårt med nya bloggen. Det är uppfriskande när våra religiösa ledare börjar tala ur skäggen :-)

  /MyTwoCents (Daniel)

 • Rune Valter

  Tack för en intressant blogg.

  Jag är bekymrad över frikykornas och LO:s flört med KK. Jag tror absolut på enhet, men verklig sann enhet kan bara födas fram av Guds Ande.

  Jag ser Charta Oecumnica som oerhört farlig.

  Gud välsigne dig Stefan!

 • Robert

  Tack för en bra blogg!
  Keep on..
  Bless Robert