Än stormar det i vattenglaset

Nu är det kväll igen och man har tid att sitta framför datorn. Roade mig med att igen läsa igenom mina blogginlägg om Lakeland och Todd Bentley och jag konstaterar en sak, det går långt över min fattningsförmåga att dessa inlägg har skapat en sådan debatt (noterar att i den amerikanska pingst-karismatiska debatten tycks min ståndpunkt vara allmänt accepterad). Och det går fortfarande över min fattningsförmåga att det har uppfattats som ett generalangrepp på svenska pingströrelsen. Det jag skriver är ju bara självklarheter för en kristen som har en evangelikal grundsyn med Bibeln som rättesnöre, några enstaka ord är kanske vassa, men den vassheten tycker jag är befogad. Det handlar ju om att markera mot avarter i kristendomen, och jag tycker att det är min uppgift som samfundsordförande att göra det, när det behövs. Debatten ger också en skrämmande bild av svenska kristenheten. Denna fråga engagerar, upprör, skapar engagemang – alltså vad som händer i en pingstförsamling i norra Florida, och jag har många hundra läsare dagligen på min blogg när detta nämns – men när jag skriver om frågor som jag tycker är långt mycket viktigare, om en socialt engagerad kyrka, om hur vi ska nå ungdomsvärlden med evangeliet om Jesus – då läser 20 personer på min blogg, ingen bryr sig, inga kommenterar, och det blir ingen debatt. För mig är det en 1000 gånger viktigare fråga hur det går för Stockholms tonåringar, och att de ska få höra om Jesus, en hur en viss pingstkyrka i Florida utvecklas, men det är uppenbarligen en udda ståndpunkt i de fromma hyddorna i detta lilla avlägsna land i den yttersta norden.

Detta fenomen, med fokus på helt fel frågor, är nog en av många förklaringar till varför så få tar emot Jesus och ansluter sig till de svenska församlingarna.

Jag noterade också att i mitt första blogginlägg skrev jag i vi-form, om hur vi lätt drabbas av karismatisk hysteri och flockar oss kring kändispredikanter, jag markerade tydligt att jag själv har gjort detta misstag. De som har utnämnt mig till farisée kan väl i varje fall notera detta.

Ikväll fick jag dock förmånen att ägna mig åt något betydligt viktigare än urspårade amerikanska predikanter. Vi möttes i ledningsgruppen för den nya Ungdomskyrkan Konnekt, som syftar till att ute på stan betjäna Stockholms tonåringar, och berätta för dem om Jesus. Söndag kväll den 12 oktober planerar vi nu att ha en kick-off för denna satsning, och då är alla välkomna med som vill vara med och hjälpa till.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Christer Roshamn

  Jag håller med dig Stefan. Det finns så mycket viktigare frågor att debattera. Vi måste ha fokus på vårt uppdrag. Människor, unga såväl som äldre behöver Jesus. Bill Hybels skriver i en av sina böcker. ”Du har aldrig mött blicken på någon som inte betyder något för Fadern.” En fråga som ofta dyker upp hos mig är. När ska Jesus prioritering (Luk 19:10) på allvar bli kyrkans? Eler rättare sagt, min prioritering?

  Allt gott

 • http://danjakob.wordpress.com Danjakob

  Va kul att höra om ungdomskyrkan konnekt. Hoppas många får höra om ert initiativet och blir peppade att berätta om Jesus i sina städer.

  /DanJakob

 • http://grillarn.blogg.se Kalle

  Glädjande att höra lite om Konnekt. Också jag har skrämts av att svensk engagemang ligger så långt ifrån våran verklighet. Hoppas att få höra mer om vår svenska vardag och helg här på denna blogg.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  ”men när jag skriver om frågor som jag tycker är långt mycket viktigare, om en socialt engagerad kyrka, om hur vi ska nå ungdomsvärlden med evangeliet om Jesus – då läser 20 personer på min blogg, ingen bryr sig, inga kommenterar, och det blir ingen debatt. För mig är det en 1000 gånger viktigare fråga hur det går för Stockholms tonåringar, och att de ska få höra om Jesus, en hur en viss pingstkyrka i Florida utvecklas, men det är uppenbarligen en udda ståndpunkt i de fromma hyddorna i detta lilla avlägsna land i den yttersta norden.”

  Amen!

  Detta är ett område som ligger mig varmt i hjärtat! Och jag har också lagt märke till va du själv här har gjort erfaring av.
  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2729&Itemid=29 här är en debatt artikel jag själv skrev för en liten stund tilbaks. Kanske något för dig och pastor Ulf att bita i? – Om så blir fallet, tveka inte på att kontakta mig.

  Broderliga fridshälsningar,
  Michael

 • Dan

  Fast det ökade intresset att läsa och kommentera är väl en frukt av ”sensationsrubriken” i Dagen. Inte destå mindre tragiskt dock. För övrigt läser jag med glädje det du skriver i mer angelägna ämnen. Kanske väcker det man håller med om inte så mycket debatt.

 • http://richardhultmar.wordpress.com Richard Hultmar

  Det är väl bra att du får uppmärksamhet till din blogg! Nu kan du blåsa på med de tyngre ämnena. Jag har just läst en artikel i Christianity today som jag tror du skulle gilla: http://www.christianitytoday.com/ct/2007/july/30.42.html
  Keep up the good work!
  Richard

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Du har så rätt Stefan. Fast hur vore det om du som samfundsordförande argumenterar för nya församlingar i allmänhet? Jag menar, alla kan väl inte vara kallade till att starta ungdomsförsamlingar? Däremot borde vi få tillstånd en riktig svensk församlingsplanteringsrörelse som når ut till olika subkulturer i och utanför Sverige. Jag skriver lite om detta på min blogg (länk i mitt namn).

 • http://stenberg.wordpress.com Johan

  Som ny bloggare är det lätt att förhasta sig. Publish-knappen är så nära och det är lätt att publicera texter som kanske inte håller måttet.

  Ett tips är att skriva alla texter i ett ordbehandlingsprogram och sedan låta det vila minst 12 timmar innan man klistrar in det på bloggen. Då hinner man tänka över sin text en gång till och kanske besinna sig de gånger det kan vara nödvändigt.