Karismatiska hycklare – följetongen Bentley fortsätter

Den moraliska dekadensen inom den karismatiska kristendomen slår nya rekord. För några dagar sedan sades det att Todd Bentleys äktenskapsproblem inte berodde på otrohet eller vänsterprassel. Nu har det medgivits på Todd Bentleys egen hemsida att detta inte stämmer, det har nu erkänts att han har haft en felaktig relation till en kvinnlig medarbetare. De många tusen kristna som har åkt till Lakeland för att få förbön borde kanske tänka en gång till vem man tar emot handpåläggning ifrån. Det värsta med den karismatiska moraliska dekadensen är hyckleriet, man har en mycket hög bekännelse av att leva rätt, följa Bibeln, man ser sig ofta på en högre nivå än andra kristna, man ser sig ofta som att man lever på en högre moralisk och andlig nivå än andra kristna – men man lever inte som man lär, och man döljer detta, och drar sig inte för att ljuga för att dölja detta. Och det är knappast någon synd som skapar en sådan misstro mot oss kristna som just hyckleri, att vi inte lever som vi lär.

Den kristna hållningen från Bibeln och 2000 års kristen tradition är enkel och solklar. Sex är jättebra, och Guds idé, och kärlek mellan man och kvinna är jättebra, men Gud har instiftat äktenskapet för att hålla ordning och reda på dessa fina gåvor. Sexualdriften är stark, men Guds plan är att den ska utövas inom äktenskapet, att man lever tillsammans i sexuellt samliv när man har lovat offentligt att älska varandra i nöd och lust och leva i trohet. För pastorer och präster borde det vara en självklarhet att leva som föredömen på dessa områden, att inte leva i sambo eller i för- eller utomäktenskapliga förbindelser. En kristen ledare kan naturligtvis begå snedsteg, men detta behöver hanteras på rätt sätt, med bekännelse, ödmjukhet, mentoring och upprättelse. Därför behöver alla kristna ledare ha rådgivare och mentorer som man kan prata med om dessa personliga saker, och som också kan tillrättavisa en om så behövs.

Jag har varit gift med en och samma kvinna i 32 år, och levt i ett troget äktenskap, och inte haft några föräktenskapliga förbindelser, och jag känner många kristna som lever på samma sätt, och det går utmärkt. Det kräver Gudsfruktan och tydliga moraliska riktlinjer, men man behöver inte ha något tråkigt liv för att man följer Guds ordningar.

Kan man inte acceptera sådana riktlinjer, eller inte klarar att leva efter dem, bör man syssla med något annat än att vara pastor eller predikant. Att uppträda som kristen predikant och ledare och i sin livsstil leva tvärt emot vad Jesus vill, innebär att man både förleder och orenar Kristi kropp. Och det hela blir ännu värre när man når en status som internationellt TV-predikant med kanske miljoner åhörare i stora delar av världen.

Vi kristna som tror på Andens gåvor, Guds kraft i funktion, som tror att Gud kan göra under idag, men som inte accepterar den karismatiska dekadensen, att blanda ihop karismatik med orenhet och i vissa fall med ockultism, vi behöver tydligare markera att denna sorts kristendom vill vi inte bli förknippade med. En certifiering av pingst-karismatiska predikanter tycks vara nödvändigt.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.normerande.blogspot.com martin kihlström

  Grattis att du har ett bra äktenskap. Men man bör nog hålla orden inom sig eftersom ingen vet vad som händer i morgondagen. Högmod går före fall. Man skall inte enligt mig peka på andras brister och säga ”se på mig hur bra jag är”.
  Dock håller jag med dig om att Todds undervisning och teologi är sned.

 • http://sammeb,blogspot.com Samuel Björk

  Bra talat Stefan.
  Det märkligaste med vår svenska debatt om Lakelandväckelsen, och säkert har det varit så genom århundradena kring andra andliga skeenden, är att man inte får någon möjlighet att avvakta och pröva det som sker. Antingen krävs man på total hängivenhet från de som redan är hängivna eller så avkrävs man totalt avståndstagande från de som tagit avstånd.
  Vad blir egentligen resultatet av sådan ”kravfylld” kristendom? Och varför blir det så bland oss kristna egentligen?
  Det tycker jag är en minst lika viktig diskussion som den handlar om hur man egentligen känner igen en ”äkta väckelse”.

  /samuel

 • http://aletheia.se Andy

  Det som förundrar mig Stefan. är att så allt för många inte vill följa de normer Bibeln faktiskt ger oss när vi samtalar om väckelser a´la Lakeland. När vi läser om de faktiska krav till ledare för församlingar i 1 Tim 3:2-5, ja då kontrar flera med att Gud använder ofullkomliga människor, och det stämmer ja. En del ger intryck av att det inte är så noga, för det är ju Gud som startat väckelsen! Ofullkommenhet är inte det samma som att leva i medveten synd på olika områden i livet, och sedan dölja det.

  Om Guds Ord inte längre är normen för våra liv är det något som är fundamentalt fel! Att det i Lakeland avslöjats den ena lögnen efter den andra, omoral och ledare som känt till felaktigheter faktiskt dolt det för omvärlden, bör inte det få konsekvenser? Och självklart måste vi peka på det itifrån Ordets instruktioner utan att kallas stenkastare.

  Karismatiska människor framstår ibland som de största flummarna, och förstå mig rätt nu: ”Det känns bra, människor möter Gud, folk blir helade…” etc, och då är det inte så noga om predikanter ljuger, begår äktenskapsbrott, om manifestationerna inte kan försvaras utifrån Guds Ord, för Gud har ju kontroll…?

  Jag är ärligt talat bedrövad över hur lätt människor låter sig förföras av karismatisk cirkus, sk. mirakler och änglauppenbarelser. Tack för att du står upp för både Ordet och visar dina läsare att det rena inte kan blandas med orenhet och sedan låtsas som om det vore rätt. Fortsätt tala!

  Till sist vill jag linka till en artikel som stod i den norska tidningen Vårt Land idag. Den handlar om Lakeland och historiken bakom dessa ”väckelserna”. http://www.vl.no/meninger/troetikkeksistens/article3726032.ece

  Var välsignad!

 • Lotte

  Sååå sorgligt det som nu kommit fram om Todd Bentley. Det är verkligen inte bra när en person som stått i fronten för Florida-väckelsen faller på en sån här sak. Men det är också sorgligt när kristna syskon tar sig rätten att döma andra (och dessutom upplyfta sitt eget liv som ett exmpel på att man lyckats leva rätt och riktigt) och som gör sig till talesman över vad som är väckelse och inte. Jag har varit där, på plats i Lakeland och fått vara med om en totalförvandling i mitt liv och i min tro. Jag har med egna ögon sett hur Gud gjort under och tecken i människors liv. Jag har hört Todd predika och sett honom be för människor och hur Gud har använt honom på ett tydligt sätt. Det är Jesus som blivit hyllad och fått alla ära. Har läst Todds bok och blivit så berörd av Gud genom honom.

  Kommer det någonsin att komma en väckelse som är helt perfekt med perfekta människor i ett perfekt sammanhang och som säger perfekta saker? Jag tror inte det men hellre att jag får vara med om en väckelse med avarter än att inte få vara med om någon alls.
  Nu har det hänt att Todd har fallit dit och begått synd men låt oss inte döma utan göra som Jesus gjorde – se med kärlek på människan och förlåta. Tänker på Kung David som begick äktenskapsbrott och till och med skickade in en människa i döden för det. Gud avslöjade och förlät. Gud har valt att använda operfekta människor och har gjort så i alla världens tider. Jag känner mig hemma i skaran av misslyckade människor som fått möta förlåtelse, befrielse och försoning.
  /Lotte

 • Tomas

  Att tro att dekadensen är mer omfattande bland pingst-karismatiska pastorer än bland andra pastorsgrupper tror jag är ett misstag. Pga den höga bekännelsen blir fallen tydligare hos pingst-karismatikerna. Hos andra finns en låt gå mentalitet där man som pastor kan leva i sexuell orenhet utan att man bryr sig.

  Men visst är det djupt tragiskt, beklämmande och skadligt för den kristna saken, när andliga ledare faller och lever i synd.

  Det ”positiva” med Todd Bentley-fallet är ju ändå att han nu lämnat det offentliga, slutat med att predika och istället låter sig ta del av själavård och förhoppningsvis en djupgående upprättelse.

  Mvh
  Tomas Ander

 • http://artikel16.wordpress.com ola nilsson

  Det är så mycket kyrkan ser på från ”fel håll”, t.ex. detta med sex. Kristna tycks vara stöpta i ett icke-kristet tänkande, och behöver byta perspektiv. Som att, typ, se inifrån skapelsens tanke istället för att stå på utsidan och titta in, och inte förstå riktigt.

  Jag vet ju att du har rätt inställning i de här frågorna, men ändå skulle jag i dag inte längre säga: ”Sex är jättebra, och Guds idé, och kärlek mellan man och kvinna är jättebra, men Gud har instiftat äktenskapet för att hålla ordning och reda på dessa fina gåvor…”

  Gud skapade inte man och kvinna i syfte att de skulle ha sex med varandra, utan i syfte att de skulle ingå äktenskap. Gud har inte instiftat sex, utan instiftat äktenskapet. Det är inte så att sex är jättebra, det är äktenskapet som är jättebra och Guds idé. Sex kan inte plockas ut ur sitt sammanhang. (När det sker blir det pinsamma situationer som den här.) Ordet sex förekommer ju inte i Bibeln, utan där talas om äktenskap (där det köttsliga könsumgänget på ett självklart sätt inkluderas) och otukt. (Ett ord med märklig klang i vårt samhälle; finns det inget bättre? ”Skadligt sexuellt beteende”, kanske. Som Bentleys – om det nu gått längre än ”emotionella felaktigheter”.) I dag beskrivs båda dessa företeelser med ordet sex, men det blir nog faktiskt lite fel.

  ”Sexualdriften” är en drift som syftar till att ingå äktenskap, inte till att tillfredsställa lusten just nu. Det är bara det att i vår upp-och-ner-vända värld har människor börjat missuppfatta driften för att det tänks fel om man, kvinna, kön, ”sex”, äktenskap…

  Men allt detta känns så radikalt annorlunda mot hur det undervisas till och med i kyrkorna i dag. Det behövs bra mycket mer rationellt, sunt och kristet tänkande där vi likt katolikerna både använder vårt sunda förnuft (naturrätt etc.) OCH bibelordet. ”Väckelsebudskapet” är tydligen inte nog för att övervinna ”synden”.

  Ola Nilsson
  artikel16.wordpress.com

 • Ewa

  Har läst din blogg och bli än en gång ledsen över hur man i Sverige skriver om och förvrider Andens utgjutelse i Florida. Har du själv varit där för att på plats bedöma om detta är från Gud eller inte? Människor skriver en massa och har åsikter om vad som händer och har hänt utan att själv smakat. Och din början att den moraliska dekadensen slår nya rekord är väl ändå att överdriva! Den moraliska dekadensen i den icke karismatiska kristendomen är väl mycket värre!
  Jag och min man var i Lakeland under 14 dagar i sommar och jag har aldrig upplevt en plats där Guds närvaro är så stor. Den närvaron var inte beroende på Todd Bentley utan på Anden själv som kom dit människor hungrar efter mer av Gud. Jag hade kunnat gå hem efter 2 timmars lovsång då vi hade party med Herren. Det var inte en människa som stod i centrum det var Jesus som var i centrum och det var endast Han som fick äran!
  Jag kanske inte alltid höll med om allt teologoskt som sades eller gjordes där, det enda jag kan säga är att Gud är/var där och rör vid sitt folk till helande och upprättelse.
  Att Todd nu har problem med sitt privata liv sitt äktenskap tror jag är fiendens försök att förstöra det som Gud gjort och gör genom Todd. Du skriver om sexuella synder men så långt vi vet nu är har det aldrig blivit en fysisk relation mellan Todd och personen ifråga. Dessutom finns det ju 2 parter i ett äktenskap och som sagt är har de haft problem i sitt äktenskap i flera år och hans fru har tidigare lämnat honom. Hörde Rick Joyner säga efter ett telefonsamtal med Todd att det inte hade varit det och att han som vän till Todd aldrig hade hört honom ljuga. De vittnesbörd jag hört om Todd är just att Han är en man som vill leva ärligt.
  Jag ber istället för att Gud ska upprätta både Todd och hans fru. Jag tror att Todd älskar Jesus och ingen just nu är ledsnare än han för vad detta gör för Guds rike på jorden.
  Mvh
  Ewa

 • Martin

  Ett felaktigt emotionellt förhållande var vad Fresh Fire Ministries styrelse skrev att Todd hade haft med en kvinnlig medarbetare. Det är inte samma sak som otukt el äktenskapsbrott även om det är nog så allvarligt. Be för todd istället för att övertolka nyheterna om hans problem.

 • Gabriel Hammar

  Intressant debatt, detta om Lakeland.
  En reflektion: Är inte detta en debatt mellan ”evangelikalt” och ”pentekostalt” tänk?
  (skillnaden som många påstår inte finns…)

  Definition: (med en fruktansvärd förenkling, och jag vet att Anden och Ordet aldrig står emot varandra!)
  evangelikal: Bibeln är viktigast
  penekostal: Anden är viktigast

 • Christer Roshamn

  Det är bra att du skriver så tydligt och klart Stefan. Jag är själv en evangelikal och karismatisk kristen och det smärtar mig varje gång sådant här händer. Det finns nog med ”bränd mark” orsakade av ”smorda” predikanter och ”andliga” ledare. Jag blir så trött…

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Några kommentarer på kommentarerna:
  1. De som uttrycker sympati för mina synpunkter, kommenterar det inte. Behövs inte.
  2. Tack Ola Nilsson för bra nyanseringar och korrigeringar. Man skriver snabbt och ibland ogenomtänkt på en blogg.
  3. Martin Kihlström – är man alltså högmodig om man säger att man som kristen ledare lever efter den standard som Bibeln och kristna kyrkan har sett som självklar i 2000 år?
  4. Tomas Ander – hoppas det inte är värre bland pingst-karismatiker, men jag har högre förväntningar på dem, de har en högre bekännelse.
  5. Ewa tycker jag överdriver och ska vara försiktig med omdömena eftersom jag inte har varit där. Jag noterar att vi har olika definitioner av vad moralisk dekadens är, och vilka krav man bör ställa på världsberömda karismatiska ministries.

  God bless, Stefan Swärd

 • Inge Nilsson

  Tydligen en intressant diskussion!

  Stefan tack för ditt svar på mitt senaste inlägg!

  När jag slog på datorn i morse trodde jag att nu har nog denna debatt avstannat, men den fortsätter tydligen, nu börjar detaljerna rulla in, ju smaskigare detaljer desto bättre, man samlas likt en skock hyenor kring liket, ungefär samma mentalitet som kvälls pressen!

  Jag sa i mitt förra inlägga att jag nu avslutar debatten om Todds äktenskaps problem men jag gör ytterligare ett inlägg!

  Några reflektioner!

  Intressant att läsa inlägg från personer som varit i Lakeland! Jag har ännu inte läst ett dömande vittnesbörd från någon som varit på plats, att man sett fel och brister är en annan sak.

  Jag vill påminna alla som deltar i denna debatt och bekänner sig som Kristna, att det som skett borde skapa sorg i hela Kristi kropp, om en lem lider kan vi inte bara frikoppla oss utan vi borde gå på knä och be för den del i kroppen som lider! Vi skall akta oss så vi inte uppträder likt Fariserna som ropade ut på gator och torg ”se på mig jag är minsann inte lika syndig som denne man”

  Varför reagerar knappt någon i Sverige när präster och pastorer helt öppet lever i utomäktenskapliga förhållanden eller i öppen homosexualitet? Är detta så nära inpå att man inte vågar? Är man så styrd av den politiska korrektheten i detta land att man tiger? Det är kanske lättare att diskutera om personer långt borta som inte har möjlighet att försvara sig!

  Jag vill avsluta med en hypotetiskt fråga/påstående? Ett påstående som visserligen aldrig skulle kunna hända men i alla fall!

  Ett Kristet samfund i Sverige har en ordförande som varit lyckligt gift i 32 år, förutom en pastors tjänst har han ett stort antal ansvarsfulla åtaganden att sköta. Nu signalerar frun att hon inte får den tid av sin man som hon tycker sig ha rätt till, och vill nu lämna honom efter 32 års äktenskap, hon tycker det är tragiskt och beklagar att hon tvingats fatta ett sådant beslut!
  En sådan händelse skulle knappt märkas! Troligen kan den högt aktade ordföranden även sitta kvar på sina poster, samfundet sörjer lite men allt är snart glömt och allt löper på som vanligt!

 • Christian

  Tänkvärt av J L Grady på Charisma om livet efter Lakeland: http://fireinmybones.com/

 • Tomas

  Helt rätt Stefan! Livsstilen skall givetvis vara i överensstämmelse med bekännelsen!

  Mvh
  Tomas Ander

 • Inge Nilsson

  Delar naturligtvis detta att livsstilen skall överensstämma med bekännelsen!

  Fick dock ytterligare några tankar jag känner att jag vill dela!
  Jag kan konstaterat att det är en ansenlig tid som går åt för att hänga med i detta bloggande!

  Känner själv att jag inte har den tiden som så många verkar ha? Som tur är har Gud gett mig en vis hustru som håller ett vakande öga så jag inte lägger ner för mycket tid vid datorn!

  En fråga jag funderat på är: Vad blir frukten av all den tid vi lägger ner på detta?

  Finns det risk att detta blir som en drog att ständigt titta efter nya inlägg?

  Stefan nästa gång du skall ut med pannkakskyrkan, kontakta då mig, jag är villig att offra min tid vid datorn till förmån för detta! Kanske vi dessutom hinner med att samlas i bön för alla trasiga relationer i Kristna familjer, du med din 32åriga erfarenhet av ett lyckligt äktenskap, jag med mina 25år!

  Guds frid alla bloggare nu skall jag försöka prioritera min tid, bloggningen hamnar då ganska lågt på skalan!

 • Jörgen

  4 saker:

  1. Sätt aldrig er tillit till en människa. Se alltid till att ni inte har några människor emellan er och Gud i er Gudsrelation. Gud har välsignat mig rikligen genom Lakelandväckelsen, och tack vare att jag aldrig lät varken Todd eller någon annan människa som figuerade i väckelsen, komma emellan mig och Gud, tackar jag fortfarande Gud för vad han gjort i mitt liv genom lakelandväckelsen.

  2. Akta er för att dra allting över en kam, pga av enskilda människors bräcklighet, så att ni tillslut inte finner er att kämpa mot Gud själv (Apg 5:39).

  3. Döm inte, så skall ni inte bli dömda. Förklara ingen skyldig, så skall ni inte dömas skyldiga. Frikänn, så skall ni bli frikända. (Luk 6:37)

  4. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? (Luk 6:41)

 • Kjell-Gunnar Bergman

  Några reflektioner om man har en hög bekändelse ”får” man inte falla då? Bara för att jag tror på äktenskapet och vill slås för det kan det då inte bli fel? Detta känns lite konstigt att man med en hög bekännelse skall vara bortom all möjligheten att falla. Jag gratulerar dig till en bra äktenskap, men jag förstår inte din antydan till att det skulle ha hänt något fel i prossesen han har tagit ”time out” de får rådgivning. Vet vi vad som händer i deras liv? får vi antyda något vi inte vet?

  Alla faller vi inte för samma frestelser…. Du säger att han har ljugit (så uppfattar jag det)vad har du för bevis för det? En allvarlig anklagelse. Vidare vet vi ju inte vad som hänt någon sexuell relation vet vi inget om det kanske handlar om en lite djupare vänskap som ”kunde bli farlig” VI VET INTE.
  ockultism ….. har hör om det men inga bevis allvarligt att ens nämna det utan mer konkret

  Det känns som du för vidare rykten och ger antydningar till det vi inte vet det är en allvarlig synd de med

  Jag har varit i lakland i en vecka läst nästan 2 böcker av honom och läst predikningar och lyssnat till det han säger ser ingen ockultism eller teologiska falaktighete utan har blivigt enormt välsignad.

 • http://www.kumlapastorn.blogspot.com Fredrik Lignell

  Stefan!
  Väl formulerat. Tänk vad svårt vi har med prövningen av sådana här företeelser. Man kan fundera på vad det beror på. Kanske är det som någon sa: ”Den som är svältfödd äter lite vad som helst.”
  Man kan hoppas att det goda som kan komma ur detta blir att kursen korrigeras något. Att samtal som detta leder till bättre verktyg för prövning. Allt tyder väl tyvärr på motsatsen. I takt med ökad offentlighet och en längtan efter att ”det ska hända något” lär liknande galenskaper bara eskalera…

  Fredrik Lignell

 • http://mariebreskic.blogspot.com/ Marie Breskic

  Hej hej! Visst har massor av människor mött Gud i Lakeland och visst har Gud använt Bentley. Det är uppenbart. Det som har hänt tror jag inte kan ses som en frukt av de karismatiska…eh..yttringarna, som du beskriver det. Det handlar om en ledare som låtit sig dras med av en frestelse. Och det handlar om en fruktansvärt sårad hustru och barn som utan tvekan far illa av uppståndelsen kring föräldrarnas separation och den eventuella otroheten. Gud klarar sig självklart utan Bentley, men familjen Bentley behöver våra förböner. Det halvår som Todd ska hålla sig bort från andligt ledarskap är en alldeles för kort tid. En familj som råkat i en sådan kris behöver mycket mer tid och ett raserat förtroende som kristen ledare likaså.

 • Jörgen Mattsson

  Varför tror du att det krävs gudsfruktan för att vara gift med samma person i 32 år? Tror du inte att det förekommer bland icke-troende? Jag blir så trött på den här kristna självgodheten ibland.

 • Jörgen Mattsson

  Ungefär som när man får läsa att ”tonåringar behöver kristen närvaro”. Som om det inte funnes engagerade och ansvarskännande icke-troende som kan ge ungdomar stöd.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Kommentar till Jörgen Mattsson:
  Du feltolkar det jag skriver.
  Jag beskriver min egen upplevelse, för min del har den kristna tron och Bibelns riktlinjer varit avgörande för att få ett 32-årigt äktenskap att fungera. Jag har aldrig påstått att icke-kristna inte kan få fungerande långsiktiga äktenskap.

  När jag skriver att tonåringar behöver kristen närvaro, menar jag att kyrkan ska engagera sig i miljöer där ungdomar faktiskt finns och inte stänga in sig i någon kyrka. Jag har aldrig påstått att det inte finns engagerade och ansvarskännande icke-troende som ger ungdomar stöd. De vuxna som engagerar sig bland ungdomar på kvällar och nätter ute på stan, samarbete, poliser, socialarbetare, föräldranattvandrare och kyrkor.
  hälsningar

  STefan Swärd

 • Fredde

  Hej Stefan

  Så vitt jag vet så har Fresh Fire i sitt första pressmeddelande klart uttryckt att det inte förekommit en sexuell relation. Det andra pressmeddelandet talar om en ”olämplig” (ordagrant ”ohälsosam”) utomäktenskaplig relation, vilket inte nödvändigtvis behöver handla om sex. Dvs om man ska tro Fresh Fires pressmeddelanden kanske det inte är hyckleri. Dessutom hade ju Todd Bentley omdöme nog att erkänna sitt fel och faktiskt sluta predika.

 • http://sammeb,blogspot.com Samuel Björk

  Fredde: Nog var det väl så att Bentley inte erkände sitt misstag och slutade predika. Enligt information från Stephen Strader m fl, så blev han bortplockad av ledningen – han vägrade helt enkelt inse problemet. Sedan har han säkert i efterhand erkänt misstaget.

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  Du har varit gift i 32 år, men när du upphöjer dig själv som ett bra exempel för detta, så förstår man ju att det är din fru som skall upphöjas och äras.

 • Pingback: Vi är ivf bra på att kritisera varandra « Johan Stenberg()