Ulf Christiansson, Lakeland ett varv till m.m.

Hej igen alla som läser min blogg. Det tog tydligen skruv ordentligt när man skrev något om Lakeland och Todd Bentley. Och ett antal Lakelandförsvarare har tagit till  orda och kritiserat mig. Just nu är jag i Göteborg, jag jobbar ju också som konsult inom näringslivet och besöker några av mina kunder, ska bland annat vara på Volvos huvudkontor i morgon bitti. Äter lunch med Sarons pastor i morgon innan jag återvänder till Stockholm. Vill någon bloggläsare träffa mig och befinner sig i Mälardalen är jag på Söndag på besök i Korskyrkan i Västerås och leder installation av deras nye pastor Björn Strömwall, klockan 10.00. På eftermiddagen predikar jag i spansktalande församlingen Iglesia Icthus i Stockholm klockan 16.00, som hyr in sig i Adventskyrkan vid Norra Bantorget. På fredag kväll och natt är det Ungdomskyrkan Konnekt igen. Har just ringt och förmedlat en godnattpuss via telefon till hustrun Eva hemma i Stockholm.

1, Jag tycker dock att det är en allmän tendens att Lakelandentusiasterna trivialiserar det hela. Det är djävulens angrepp – jag tycker absolut inte vi ska blanda in djävulen i detta. Predikantens karaktär och ordning i våra liv, är något vi är ansvariga för. Inte skylla på Djävulen. Sedan finns det försök till trivialiserande tolkningar av vad som har hänt. Men faktum är att han har blivit avstängd och att det senaste dagarna har framkommit ny information, så något skumt är det med detta, att predikanter blir avstängda på detta sätt, är ytterst ovanligt. När det gäller världsberömda predikanter tycker jag också att vi måste kunna ställa strikta krav, inte bara resonera själavårdsmässigt och tycka synd om berörda personer. Det blir bara sentimentalt.

2. Sedan är det denne Ulf Christiansson, en fantastisk sångare, men som har satt i system att vara den mest kompromisslösa och ensidiga anhängaren av den allra senaste kristna trenden. Jag tycker det vore bättre om Uffe koncentrerade sig på musik än uppträdde som andlig expert. Jag minns mycket väl när han på åttiotalet, efter att ha varit med på Livets ord något år, uppmanade alla oss andra pastorer och predikanter, att lägga ned våra små ministries och gå in under den största smörjelsen, alltså Ulf Ekman – som just då var Christianssons favorit. Christiansson har hoppat från tuva till tuva i sökandet efter den största smörjelsen, och nu är det Lakeland och Bentley som är den senaste tuvan, och den stora grejen. Och säger man något kritiskt är man alltså kärlekslös, enligt Christiansson i Dagen idag. Jaha, och tidigare har man kallats för religiös eller farisée om man ställer kritiska frågor. I ett sådant tonläge är alla meningsfulla samtal omöjliga.

3. Som sagt var, jag har inte varit i Lakeland, utan mina reflektioner och kritik gäller allmänna företeelser i den karismatiska kristenheten, och jag tycker att den senaste incidenten verkar vara ett exempel på dessa tveksamma fenomen. Att det finns många kristna som hellre söker extatiska upplevelser, än lever i den dagliga lydnaden och efterföljelsen till Jesus, och lever i ett troget engagemang i sin lokala församling. Sedan är inte detta ett generellt omdöme om alla som har varit i Lakeland som blivit välsignade, de kan mycket väl haft ytterst ädla motiv. Men jag tror inte att Gud finns särskilt närvarande på vissa platser, och jag tror att i vissa fall kan sökandet efter platser och speciella predikanter bli som ett kristet knark. Jag har sett många exempel på det under årens lopp.

4. Men om Lakelandväckelsen fortsätter och de människor som är där blir alltmer överlåtna och helgade i sina kristna liv, blir mer engagerade i sin vanliga lokala församling, och får en större förmåga att föra vanliga människor till tro på Kristus på ett bestående sätt, då är det en god frukt, och jag välsignar det gärna. Den stora testen blir nu när Todd Bentley inte längre står på scenen, kommer det att bli samma attraktionskraft kring denna rörelse? Om attraktionskraften avtar så visar det väl att det var Todd Bentley som person som var i centrum och inte Jesus? För Jesus försvinner väl inte om inte Todd Bentley är där?

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Inge

  Godmorgon!
  Ett varv till?
  Men har vi blivit något klokare av denna diskussion?
  Det har skapats två läger, för eller emot, rätt eller fel!
  De olika åsikterna verkar bara ha blivit ännu mera styrkta i sina argument!
  Dessa samtal verkar inte leda till ökad förståelse utan snarare att man blir bekräftad och styrkt i tidigare uppfattning.
  Är det någon som deltagit i detta forum sedan 14 Aug som bytt åsikt? Jag är tvek­sam?
  Bibeln talar om enhet! Ett kännetecken för de Kristna var enheten och kärleken och omsorgen till varandra!
  Tonen i våra inlägg är inte vad den borde om vi har den första första Kristna församlingen som förebild. Jag skäms själv för flera av de argument jag tagit till och ber om ursäkt om jag sårat någon.
  Om detta diskuterande leder till ökad splittring i Kristi kropp vill jag vara den första att lägga ner mina argument så att vi istället kan söka Gud och höra vad Anden vill säga till församlingen!
  Sanningen skall göra oss fria säger Jesus! Vad är sanning?
  Världen säger det finns inget som är rätt eller fel!
  Skall vi Kristna vara så politiskt korrekta att vi i alla lägen skall följa vad majoriteten bestämt?
  Dagen har nu gjort en undersökning som säger att endast 20% har fortsatt förtroende för det Gud gjort i Lakeland. 79% (80) svarar nej eller är tveksamma! Jag kan inte svara om det är en rätt bild av uppfattningen bland alla Kristna i Sverige? Kanske?
  Tror vi på att demokratin är på det sätt på vilket vi skall styra Guds församling så är ju saken avgjord eller?
  Det som förundrar mig mycket är att av de som har de bestämdaste åsikterna ger den hårdaste kritiken och är mest dömande så har ingen av dessa varit där?
  I en rättegång brukar man ta mest hänsyn till de vittnen som varit på platsen, de som med alla sina sinnen själva har observerat vad som egentligen har hänt.
  I NT brukar man kalla författarna till de tre första evangelierna för synoptikerna, ordet kommer från grek synop (samsende) alltså flera personer som ger en samstämmig bild av ett skeende. de hade varit med Jesus, de hade med egna ögon sett och med alla sina sinnen smakat! De hade sett alla under och tecken ske, sett alla upprättade och sargade människor uppleva befrielse i mötet med Jesus. Om det berättade de och vi som läser bibeln betraktar dem med all rätt som trovärdiga vittnen!
  I fallet Lakeland verkar det vara tvärtom, ett stort antal vittnen som varit där har en i stort sätt samstämmig berättelse av en stark Gudsnärvaro som påverkat deras liv på ett pos sätt, de har sett tecken och under ske, de har sett sargade människor bli upprättade och fått nytt hopp, personligen har de fått en större längtan att verkligen söka Guds vilja i deras liv, så att de på ett bättre och mera trovärdigt sätt kunna vara med och hjälpa människor att finna vägen till Gud!
  Majoriteten verkar dock att omyndig förklara alla dessa vittnen och tror att de är lurade och förda bakom ljuset. Jag tänker inte argumentera mera i detta forum, men om någon är intresserad av mitt vittnesbörd, så berättar jag gärna! Jag vill dock bara berätta om det jag själv har sett och hört,

 • Christian

  John Arnott från Toronto skriver om Bentleys fall. Arnott var bl a med i det team som i juni avskiljde TB för ”apostolisk tjänst” på plats i Lakeland och som TB skulle stå ansvarig inför.

  http://www.tacf.org/tacforghome/Visitors/LakelandToddBentleyUpdate/tabid/761/Default.aspx

 • Tomas

  Hej Stefan!

  Jag känner inte Dig mer än jag känner Ulf C och tvärtom. Men jag tycker att Du är fruktansvärt arrogant i dina omdömen om Ulf Christiansson. Att nedlåtande karaktärisera Ulf – så långt jag vet en respekterad och renhjärtad broder – som en som ”har hoppat från tuva till tuva i sökandet efter den största smörjelsen, och nu är det Lakeland och Bentley som är den senaste tuvan, och den stora grejen”, tyckler jag är ovärdigt en kristen ledare som Du Stefan Swärd. Har inte Du själv varit på olika ”tuvor” under Ditt liv?

  Vem är Du att tala om för honom vad han skall ägna sig åt? Att på en blogg på detta sättet tala nedlåtande om en broder, det sår bara sår in i Kristi kropp! Jag är mycket förvånad!

  Mvh
  Tomas Ander

 • Petri

  Bra och moget skrivet om Ulf Christiansson och jag delar de åsikterna.

  Men Stefan träffar du inte dig själv när du skriver så?

  Bl.a. du (och andra givetvis) är den teologiska anledningen till att jag tog flyttbetyg från en EFK sammarbetsförsamling då jag insåg vilka anliga sammanhang man bejakar och öppnar sig för. Ser man på dina tuvor från Järfällatiden, LO, osv. har väl du knappast följt skriftens anvisningar utan något annat. Kalla det smörjelse, uppmärksamhetsbehov eller tuvor om du så vill.

  Men som sagt bra att du skriver som det är om Ulf Christiansson. Delar din åsikt där.

 • Sven

  Kära kommentatorer – Petri och andra – i detta forum: då kan jag berätta att Stefan Swärd raljerar och tar fram storsläggan allt som oftast. Swärd är frikyrklighetens mest mediekåta skribent som gärna hoppar högt och långt mellan tuvorna.

 • http://fkm.zoomin.se,http://www.webfixaren.com/eksten Pastorsfamiljen NILS ALVAR ”Vajda” EKSTÉN

  SHALOM ve LAILA TOV VÅRA HÖGT ÄLSKADE SKRIBENTER och BESÖKARE.
  Först och främst vill vi storligen tacka vår högt älskade broder Stefan Swärd för hans oerhört klarsynta Andlighet som han gett uttryck för här på hans sajt, men också via media som är oerhört lovvärt.
  Det borde finnas många fler Kristna med bl.a. Andebedömningens och urskiljningens Nådegåvor så man kan se och uppleva när det inte står rätt till som i bl.a. Todd B som haft så väldigt många usunda, Bibelstridiga inslag.
  Att vanliga Kristna som är vanliga församlings medlemmar suges med av bara farten kan vi förstå, men när dem som skall vara Herrens tjänare med Helig Ande och Eld, och som har Andliga Nådegåvor, frukter kan sugas med, och bli totalt förblindade då är det totalt oförståligt och oacceptabelt.
  Vi är INTE några väldigt Andliga Kristna och Herrens tjänare jämfört med många andra, men ändå så har vi kunnat se och uppleva det sjuka, osunda, Biblisk Kristna som varit vidrigt och skamligt.
  Vi vill säga till alla som varit och är Andligt vakna, seende etc. om vad som är rätt och fel, sunt och osunt, Biblisk Kristet och det motsatta ett riktigt stort tack för att ni inte sugits med i strömmen av alla irrläror, osunt etc.
  NILS ALVAR ”Vajda” och CHARLOTTE ”Luludji” EKSTÉN i Svalöv
  http://fkm.zoomin.se och http://www.webfixaren.com/eksten

 • Tomas

  Hej igen Stefan!

  Du avslutar med följande: ”Den stora testen blir nu när Todd Bentley inte längre står på scenen, kommer det att bli samma attraktionskraft kring denna rörelse? Om attraktionskraften avtar så visar det väl att det var Todd Bentley som person som var i centrum och inte Jesus? För Jesus försvinner väl inte om inte Todd Bentley är där?”

  I alla väckelser har Gud använt specifika personer. Gud har utrustat och smort människor för speciella uppdrag. När det nu gått snett för Todd Bentley, så lär också väckelsen i Lakeland avta. Det ligger i sakens natur eftersom Gud väljer att verka genom människor.

  Det vi kan hoppas på är att den lokala församlingen Ignited Church i Lakeland och dess pastor Stephen Strader förmår att ta vara på och följa upp alla den människor som i närområdet fått möta Herren till livsförvandling.

  Jesus försvinner givetvis inte från Lakeland därför att Todd Bentley gör det. Men tjänstegåvan som Gud på ett speciellt använde är borta. Det kommer med all säkerhet att göra att väckelsen avtar. Men det är inte ett tecken på att det var Todd B som stod i centrum och inte Jesus!

  Mvh
  Tomas Ander

 • Linda

  Det mest slående med din inställning till Lakeland och Ulf C och alla som vid tidigare tillfällen, enligt dig själv, haft synpunkter som ”farise” om dig, Stefan, är väl dels att du minsann vet så bra och gärna vill tala om det, och dels att det är rätt fantastiskt att du är så oemottaglig för kritiken att du inte ens verkar reflektera det minsta över om det finns något för dig att lära av den. Trots att du tydligen hör den igen och igen.
  Det är ju faktiskt sant att du kan ha rätt i sak – att vi ska leva i helighet och efterföljelse av Jesus i vårt dagliga liv – utan att för den skull ha tillstymmelse till kärlek eller omsorg i ditt tonläge (grunden för förmaningar ska ju vara kärlek och omsorg, annars är det rätt mycket farise över det, eller hur?) vare sig när du till exempel klumpar ihop hela rörelser som du anser ha vissa problem, eller kommenterar så nedlåtande om Lakelandväckelsen eller inte minst din broder Ulf.
  Han som för övrigt mer än någon annan pastor/kristen ledare jag sett i mitt liv (och jag har faktiskt sett några stycken och de har varit fina på många sätt) uppmanar de människor han leder att leva i helgelse, inte söka kickar men ge hela livet, varje dag till Jesus och att fokusera på att följa Jesus och inte skapa egna ”kungar” – t.ex. predikanter eller för all del rocksångare … Dessutom föregår han själv med ett gott exempel. Han vill ju detsamma som du säger att du vill – men hans tonläge är ju bra mycket ödmjukare än ditt. Du återger till och med det han sa i Dagen så att det inte ens längre stämmer med det han faktiskt sa. Hur fruktbart är det?
  Ödmjukheten och kärleken – kanske kanske kanske finns det Stefan ändå åtminstone en liten anings anledning att faktiskt fråga Gud om det ligger något i synpunkterna på dig, eller ditt något självgoda sätt att uttrycka dig, om inte annat. Jag fattar väl att du vill väl. Och vill säga ”sanningen”. Men har du uppnått något för Guds rike med det? Det borde väl rimligtvis vara målet, annars vet jag inte vad rätt du har att racka ned på andra med kraftfulla om än bristfälliga tjänster. Eller skapar du dig bara ett namn som en ”cool kaxig killle” på nätet?
  Drivs du av Guds kärlek i dina inlägg – eller bara av att få säga vad du tycker, i kombination med nitälskan till Guds lagar? Och om det är det senare – var det inte just det som utmärkte fariseerna? Du vill ju gå rätt kära nån, kan du inte bara reflektera över kritiken? Och över vad som egentligen är grunden, motivationen till det du gör och skriver?
  Mvh Linda

 • Eva

  Jag blir ledsen och förtvivlad p.g.a. den strid som förekommer bland er så kallade ledare inom frikyrkan. Det var just p.g.a. fördömande uttalanden från andra kristna som jag för många år sedan drog mej undan från församlingen. Nu många år senare har jag hittat tillbaka till Jesus. Men ni får mej inte att vilja söka mej till församlingen ingen.

  Eva

 • LeeOskar

  för er som vill läsa vad ulf c själv har att säga om väckelsen i lakeland, istället för att läsa vad stefan s tycker om ulf, så kan ni läsa den här upprikiga intervjun.

  http://aletheia.se/2008/09/04/intervju-med-ulf-christiansson-om-vackelsen-i-lakeland/#more-345

 • http://www.pontusjback.com Pontus J. Back

  Hej alla kära Svenskar!

  Jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av mina tankar kring fenomenet Lakeland. Jag anser att jag är kallad att göra detta i och med att en stor del av det som skrivs här är upphittat och rena lögner.

  Jag personligen anser att Gud har använt och kommer även i fortsättningen att använda Todd Bentley. Jag skulle vara mycket försiktig med att gå ut och kalla honom för ”villolärare” eller ”falsk profet” vilket allt för många har gjort. Jag har inte hört att någon skulle ha tagit upp det arbete Bentley har gjort för Guds rike under sina tio år i tjänst. Alla missionsresor till fattiga länder. Uppbyggnad av stödorganisationer och hjälpmedel för utsatta, fattiga och sjuka. Med sitt liv som insats har Bentley rest runt och förkunnat evangelium och bett för sjuka. Omkring en miljon människor räknas ha kommit till tro tack vare Bentleys tjänst.

  Jag håller fullständigt med det Ulf skriver. Gud använder bristfälliga människor. Dessutom är vi alla mer eller mindre bristfälliga. Ingen av oss är perfekt och vi är alla lika värdiga syndare.

  Jag reste själv från Finland till Lakeland två gånger. Jag VET att jag mötte Gud där. Jag VET att jag blev smord i Lakeland och att jag av den helige Ande fått en smörjelse som jag dagligen använder i min tjänst både i Finland och i utlandet. Det råder ingen tvekan om saken, Gud var med i det som skedde i Lakeland och är fortfarande med i detta. Som sagt skulle jag aldrig kunna tänka mig att skriva mitt namn under något där jag dömer någon annan. Däremot kan jag skriva mitt namn under att kyrkan i både Finland och Sverige har stora problem. Här i Finland är det många som lever på ”falska biljetter” till himmelriket. Folk tror att man har tillträde till himmelriket efter att man har blivit döpt som barn. Min bibel säger något helt annat. Med hjärtat skall man tro och bli rättfärdig och med munnens bekännelse blir man frälst…

  Jag ber Er alla skeptiker och avundsjuka människor att lägga ner den svartmålning Ni håller på med. Det Ni gör är inte till någon nytta i Kristi kropp. Gå i stället ut bland folk och berätta om Jesus och led människor till Honom. Be för de sjuka och driv ut onda andar och demoner ur de som är besatta.

  Jag såg med mina egna ögon människor bli helade i Lakeland. Och jag VET att det inte var någon annan än Jesus som helade dessa människor. Inte tyckte jag heller att Bentley upphöjde sig själv. Han sade varje kväll att det är Jesus det gäller inte Todd Bentley. Jag tycker att Bentley var riktigt ödmjuk och bra som predikant.

  Det är tragiskt att han skulle falla som han gjorde, men jag tror att han har haft det rätt tufft med alla fariséer och skriftlärda denna sommar. Jag tänker i alla fall be för honom och hans familj och fortsätta sprida den Guds eld som bor inom mig.

  Vi får sedan se hur det går i hockey VM nästa år:)

 • Rolf Lampa

  Lite märkligt är det i Sverige, om någon vill pröva en sak, då drar den massiva kritiken igång.

  Kritik alltså, inte prövning. En gång till, de som önskar prövning krossas under kritik. Och så kommer själva saken, prövningen, bort.

  == Varför pröva varför inte bara gasa på? ==

  Jag känner inte Stefan Swärd, och inte hans historia. Och skulle han hävda att inte också han är syndig människa så gjorde han ju Gud till en lögnare, om vi får tro aposteln Johannes.

  Men just den som HAR erfarenhet av mänsklig svaghet, just den som HAR lärt sig den ena saken efter den andra, just DÄRFÖR vet sådana syndare, t ex sådana som Stefan Swärd (och jag, med flera) att prövning är ett absolut krav. Ett absolut krav.

  == Vilka vittnen, vilka prövade andarna? ==

  Ta t ex aposteln Petrus, han hade lärt sig. Att han var svag. Först var han kaxig, och skulle dö för Jesus. Och så vidare. Men samma kaxighet uttryckte ALLA de andra lärjungarna också! Men hur blev det? Jo, ALLA föll. Alla fegade ur när det gällde.

  Och hur blev det efter det? Jo, dessa syndare, samtidigt som de blev ögonvittnen till de händelser som ger oss försoning med Gud, är också de som VET, genom erfarenhet, vikten av prövning. Och av att inte använda så förfärligt stora ord. Just dessa saker, angående prövning och kaxighet, var nämligen inget de ”trodde” på. Det var egen personlig (tråkig) erfarenhet som gav dem en sund attityd till prövning. När denna attityd slutligen fanns på plats var de utrustade – med bl a öron för vad Gud säger – för att kunna vägleda andra. Med vad Gud säger. De hade förstått.

  == Gud använder syndare – till vaddå? ==

  Kritikerna här, som verkar ha ett ”komplicerat förhållande” till prövning av andarna, säger ”jamen, Gud använder syndare”. Och ja det gör Gud faktiskt, han använder syndare. Även till att pröva andarna. Vissa syndare vet nämligen en hel del om andliga villfarelser, och även om självbedrägeri, t.ex. apostlarna samlade på en del nyttiga erfarenheter på detta område.

  Gud använder erfarna syndare, men inte obotfärdiga syndare, som vägrar att pröva allt, och att rätta till det som blivit fel istället för att gå allt längre in på uppenbart felaktiga spår. Vi talar nu om benådade OMVÄNDA syndare, sådana som Petrus, som fick ett annat OMVÄNT, dvs ett lyssnande och efterkommande hjärta och synsätt. Skillnaden mot innan syntes kanske mest på att skryt och alla egna anspråk var som bortblåsta.

  Sådana syndare använder Gud.

  == Farliga och ”ofarliga” syndare ==

  Alltså, sådana syndare som vill pröva vad som är rätt och fel, dessa måtte väl ändå vara lite ”Mindre farliga” syndare, jag menar, mindre farliga för andra? Sådana syndare däremot som med sitt exempel och mot bättre vetande uppmuntrar till sådant som Gud säger att han uttryckligen hatar, t.ex äktenskapsbrott, sådana syndare är inte ofarliga.

  // Rolf Lampa

 • http://www.vaknasverige.se VaknaSverige!

  Det är så oerhört tragist att inte folk ser sanningen i det hela. Att påstå att ”väckelsen” med Bentley i spetsen är ett verk av Guds Ande är helt enkelt sjukt. Antingen vet man inte vad de lär ut eller vad som pågår, eller är man blind och vill helt enkelt inte se sanningen.

  Älskade människor, sök och ha gemenskap med Jesus och bed den helige Anden om ledning i allt. Satan ligger knappast på latsidan utan även han har sänt ut sina profeter, som även de kan, enligt Bibeln, utföra under och tecken i Jesu namn. Frågan är: Är du förförd?

  Jag mår illa av att folk blir så lurade, men Ordet säger å andra sidan att ett tidstecken är att ett stort AVFALL från den sanna tron måste komma. Är du en del av det?