Några kommentarer med anledning av Bentley och Lakeland

Inge Nilsson och Israel har kritiserat mina skrivningar om Todd Bentley och Lakeland. De har varit där och mött Gud. Jag har inte varit där utan bara sett korta glimtar på TV, däremot har flera av mina vänner varit där. Men av frukten ska man känna trädet. Ett av resultaten av 40 dagars kampanj är att Bentley går ut och utannonserar en skilsmässa från sin fru. Man behöver då inte vara någon större expert för att inse att om detta är frukten, då borde det vara något fel på trädet. Sedan är det naturligtvis upplyftande med härliga möten. Men de härliga mötena där mycket händer brukar sällan hålla i längden om det inte förenas med grundläggande Bibliska principer när det gäller sund lära och god kristen karaktär. De härliga mötena och de ”smorda” predikanterna gör på sikt mer skada än nytta om de inte förenar karismatiken med att betona Andens frukt och en god kristen karaktär. Det kan man ge många exempel på från den moderna väckelsehistorien. Mycket av det som händer i dessa möten, helanden m.m. är tyvärr vid granskning ett tag senare, mer suggestion än verklighet. Allt tyder dock på att i Lakeland har verkliga och påtagliga helanden verkligen inträffat. Detta är dock inget bevis på att det hela är rätt – vad var det Jesus sade i bergspredikan, gå bort ifrån mig ni ogärningsmän, alla de som hade varit superkarismatiker.

Jag menar inte att tråkiga predikanter och tråkiga samfund är ett bra kristet normaltillstånd. Men får jag välja på tråkiga predikanter och ett tråkigt samfund men med en påtaglig Andens frukt närvarande, då väljer jag det framför yvig karismatik, men där det är stor brist på helgelse. Sedan är ett sunt kristet liv både och. Självklart behöver vi uppleva mer av Guds kraft i Sverige, och vi behöver se mer av Andens gåvor i funktion. Att ränna efter spektakulära TV-predikanter är dock inte den bästa metoden att få mer av kraften. Som jag har skrivit om flera gånger på denna blogg – för min egen del söker jag mer av Guds kraft genom att vara ute på fredagsnätterna och jobba bland tonåringar som missbrukar alkohol och droger. I den miljön behövs kraften bättre, än bland övergödda kristna som bara vill få lite fler andliga känslokickar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Inge Nilsson

  Det andas självgodhet i dina kommentar på mitt inlägg!

  Hur kan du med sådan bestämdhet veta att Gud inte arbetar med helgelsen hos de personer som varit i Lekland?

  Hur kan du veta att de som besöker kampanjer liknande Lakeland bara är ute efter andliga känslokickar?

  Hur kan du veta att de människor som engagert sig i allt praktisk arbete runt detta med att ordna möten för 10000 människor kväll efter kväll inte har samma önskan som du att nå ut med evangeliet om Jesus? Att som du nå tonåringar som missbrukar alkohol och droger?

  Hur kan du veta att de hundratals människor som varje kväll fick ta emot Jesus som sin frälsare inte var god frukt?

  Om du hör att en av dina kristna bröder får problem i sitt äkteskap på grund av för mycket arbete i församlingen tar du då avstånd från den brodern och dömmer ut allt som är runt den personen?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Hej Stefan,

  Otrolig bra blogg du har!

  Jag frågade för en liten tid tillbaks en av huvudlaterna hos Lakeland väckelsen som jag vid senare tid har fått lite kontakt med. En av de som inte längre talar, en av mina frågor var ”I mina ögon, inte profetisk, utan utifrån biblisk analys så ser detta ut som en blandning av ljus och mörke. Finns det risk för att det blir mer andlig kamp, än välsignelse av Den Heliga Ande?” Till min förvåning var han enig om att det var mycket andlig kamp på Lakeland väckelsen, och en hel del demonisk, även om Gud också är verksam. Han lyftade upp vikten av personlig ansvar med att hålla sig nära Jesus och studera Guds Ord så att man kan urskilja om man önskar bli välsignad av denna väckelse…men som vi vet är det ju inte alla som studerar Guds Ord, utan utgår ifrån att all andlighet är ifrån Gud.

  Själv är jag inte så förvånad med den frukt som nu visas, alltså att Todd Bentley ska skilja sig. Redan tidig i väckelsen kom rapporter om att församlings medlemmar som hade tillbringat tid i väckelsen nu ska skilja sig, något som också har ökat markant under väckelsen. Detta är konstigt!
  Jag tror Todd Bentley är genuin, men jag tror det hela har stiget honom åt huvudet, vilket är lätt att förstå.
  Tycker människor runt honom skulle ha tagit större ansvar. Han är ung, och inte på långt när så erfaren som de människor han har runt sig, jag tror med säkerhet att jag själv skulle spora lika galt ut- om Gud hade använt mig på samma sätt, och ingen förmanade, tillrättavisade mig, och pekade på Jesus.

  Till Inge Nilsson:
  Klart man kan bli välsignad hos Lakeland väckelsen!
  Men att nå ungdomar med drogproblem genom stark karismatik fungerar inte i längden. De har som regel ingen problem att sluta med droger då dem för sig en annan form av ”kick” i den starka karismatiken, men som oftast faller de tillbaks till droger så snabbt karismatiken och andligheten avtar.
  Som Stefan lyfter fram ”grundläggande Bibliska principer när det gäller sund lära och god kristen karaktär” detta behövs, då om man förkunnar lag och evangelium så ger man Anden utrymma att skapa omvändelse, en omvändelse som håller i längden.

  Eller som en norsk maranatha predikant sa till mig: ”Våran väckelse dog ut, då vi enbart hade fokus på det karismatiska, och det karismatiska blev viktigare än evangelium. Hur kan folk behålla sin tro om man inte för höra evangelium?”

 • Jonas

  Vill inte lägga mig i samtalet, men kan inte låta bli att le åt felskrivningen av Lakeland till ”Lekland” i denna kommentar. Och mina teologiska övertygelser kring förhållandet mellan Guds makt och den fria viljan gör att jag inte kan låta bli att se Guds hand i den där felskrivningen. Det var allt, alla kan känna sig fria att tolka detta hur de vill.

  /Jonas

 • Cobi

  Det är inte nyttigt att be Gud om under hela tiden. Det vittnar om otro tycker jag.

 • http://haringenn!!! Kerstin enqvist

  Hej jag är för lite insatt i problematiken när det gäller nämnda pastor,men kom osökt imorse ihåg Jesu ord ”den som är utan synd kastar första stenen”.Jag vill hellre välsigna än smutskasta.och det är Jätteviktigt att vi ber för honom än har en massa åsikter.Det finns inget som är omöjligt för GUD.Hoppas att det ordnar upp sig för familjens bästa.Kom ihåg Jesu ord att det är bara det som går ut ur människan som orenar henne.Våra ord kan fria eller fälla.MVh kerstin.

 • Sverker Erixon

  En mkt bra reflektion av Stefan Svärd. Ut på gator och torg och stötta våra ungdomar istället för att vara övergödda kristna som bara vill få lite fler andliga känslokickar via dessa kristna TV kanaler och amerikanska s.k. trovärdiga TV predikaner. Nu ser vi att mycket är bluff!! Slå ner folk och säga att det är Anden som gör det….nej var är vi på väg gott folk?? Icke troende får ytterligare tvivel när de hör/ser detta.

 • Cristian

  Otroligt bra inlägg Inge Nilsson.

  Stefan du säger att trädet är väckelsen och frukten att todd bentely faller i synd. Ehm? Lät nästan med flit tolkat på värsta sätt. Ungefär som att säga. Lenkos snökannoner var inge bra påhitt och ett dåligt projekt på grund av att vd:n frestades och fastnade för fiffel. Kan inte företagets produkt och visioner vara lika underbara bara för att projektledaren snubblar i sitt privatliv? Hör du hur dumt det låter? Vad händer med alla tusentals helanden, människor som kommit till tro i skaror osv? Blivit uppväckta från det döda! räknas inte den frukten nu bara för att ledaren möter på motstånd på vägen. Till och med vanliga ledare utan ett starkt evangelium kan få mycket motstånd, tror du inte den som är kallad att avslöja fiendens fästen får ännu mera motstånd. Borde väl du veta som är ute på stan och så. För jag antar att du inte stryker alkoholen och dess konsekvenser medhårs.

  Hur lätt är det inte att driva ett bra projekt på ett bristfälligt sätt??? Det vet väl alla som har lett något projekt. då blir man trött och kan till och stundtals känna sig disillosionerad och ta dumma beslut. Behöver inte betyda att projektet inte vara jättebra och hade bra frukt osv. Behöver inte heller betyda att projektledaren var dålig. Utan det kanske bara behövdes ännu mera vishet i fullförandet. Moses vad gjorde han i ett tillstånd av frestelse, jo var olydig med käppen och klippan. David föll i synd under en frestelse med Batseba och arrangerade ett mord. Okej ska vi då säga att isreal var ett dålig påhitt? eller att befrielsen från egypten var en dålig idé som inte var från Gud och Moses en dålig ledare??
  Nä där tror jag inte ditt resonemang håller riktigt.

  Till Michael
  Menar du att de döda som blivit uppväckta under Lakelandförnyelsen också faller döda tillbaka när karismatiken avtar? Todd Bentely har sett folk som varit helt förvridna och typ bott i dikeskanter bli helade genom Guds nåd. Så klart att beroendemönster bryts under karismatiska väckelser. Todd lär knappast tro att karismatik är någon lösning på något, han förkunnar ju Jesus och korset. Han gör det bara i en engagerad personlig still och upprymdhet över det han upplevt med Gud och självklart av kraften i smörjelsen också. Tycker inte vi ska snevrida hans lära här. Har lyssnat på honom under flera år någon gång ibland. Todd Bentley lär mera hängivet än någon annan här också förkunna god kristen disciplin mm. Men jag tror han också vill erövra tillbaka till församlingen att uppleva Guds kraft i vardagen. Och då ska vi inte kalla honom svärmare eller karismatiker i ett dåligt tonläge. För jag tror vi vill samma sak som han.

  Det är tragiskt att vi ber om förnyelse, men att vi kämpar emot så hårt när Gud väl försöker smitta oss med det!

  Mvh Cristian

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Cristian:

  Nu har jag inte sätt att folk har blivit uppväckta från de döda, hört rykter men inte sätt någon eller några bekräftelser kring detta.

  Jag tror Todd Bentley är genuin, men som jag skriver på en annan blogg:
  ”Sen tror jag det är viktigt att se att Todd Bentley är mycket ung, han har inte varit frälst länge, och han har inte varit i aktiv tjänst länge. Han går en svår tid i möte, miljontals kristna hånar, dömer, och anklagar honom just nu. Därför tror jag det är viktigt att be för honom, han kan bli omvänd- det har hänt tidigare att stora väckelse predikanter har omvänd sig, och för Gud är det också möjligt att omvända Todd. Man ska självklart ta avstånd från allt som inte är sunt, onda gärningar, det biblisk okorrekta, men vi ska inte ta avstånd från person.”

  Jag kan inte säga mig ha sätt att Todd Bentley har haft en Kristus och kors centrerad förkunnelse, inte va en Kristus och kors centrerad åtminstone ser ut i mitt perspektiv. Tror inte ens jag har hört Todd riktig hålla en predikan, förutom vittnesbörd då och då.

  Om du tar en titt på ”Lakeland kritiseras av Åge….” så ser du länkar till min genomgång av Lakeland väckelsen, detta är dock länge sen jag skrev- 2-3 månader sen. Då vill du se jag först var meget positiv till väckelsen, men jag anser det hela sporade ur, och för mig blev det svårt att skilja- de eventuella välsignelser jag såg blev överskyggad av andra saker. Men komentera gärna.

 • Christian
 • http://adamdavidsson.blog.com/ Adam Davidsson

  Till en början var jag överlycklig över det som hände i Florida, tills jag började granska det närmare och jämföra med Gud ord.

  När jag ser hurTodd Bentley skallar och sparkar folk uppe på scenen och påstår att de blir helade genom detta ryggar jag tillbaka. När han skriker pang-pang-pang, blåser på människor och knuffar dem och påstår att Guds ande kommer över dem på det sättet ryggar jag tillbaka. När de spelar hypnotisk musik och Todd Bentley skrattar, börjar skaka i spasmer och utstöter demoniska vrål ryggar jag tillbaka.

  Jag tror inte att fridens Gud som vill att alla människor skall bli frälsta får folk att kackla som kycklingar, mua som kor och skälla som hundar. Det är snarare demoniskt beteende. Att människor skriker okontrollerat och skakar kraftigt i spasmer tror jag inte beror på att Guds ande smörjer dem att göra det, snarare på onda andar.

  Roger Oakland skriver i en av sina bäcker att rent logiskt sett så borde Djävulen göra sina bedrägerier så lika sanningen som möjligt, något som vi nog alla kan ställa upp på. Jag tror att många som åker till Florida och även de som medverkar har en genuin tro men att de blivit väldigt vilseledda och förförda av onda makter. Den Gud som ”manifesteras” där är inte den Gud jag tror på, den Gud som finns i Bibeln.

  Todd Bentley är en dålig förebild för oss kristna och enligt Gud ord borde han inte vara pastor. Början av 1 Tim 3 är en bra text som talar om detta, i 5:e versen läser vi: Men om någon inte förstår att ta hand om sin egen familj, hur skall han då kunna ta hand om Guds församling?

  Jag tycker att det verkar som att de människor som varit i Florida och haft en positiv upplevelse där försvarar Todd Bentley utan att tänka efter. Hans beteende och undervisning strider mot Gud eget ord, oavsett hur härlig kick man än fått i Lakeland går inte detta att bestrida

  Låt oss istället be för att Gud leder de vilseledda (och även oss andra) på rätta vägar, ty skriften säger:
  Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid, och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den.Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den