Kommentarer med anledning av Todd Bentleys skilsmässa

Några till kommentarer med anledning av Todd Bentleys separation. Det jag framförallt blir upprörd över är den brist på grundläggande kristen helgelse och att värna om karaktärslivet – som är alltför vanligt i den internationella jetset-ligan av tros-pingst-karismatiska ”superpredikanter”. Andens frukt är alltid viktigare än Andens gåvor, det är en rimlig sammanfattning av Nya Testamentets undervisning. En känd kristen ledare frestas av synd och får kämpa med karaktärssvagheter som vilken kristen som helst. Därför är det helt nödvändigt att det finns ett system för ”accountability”, det måste finnas rådgivare, mentorer, andra ledare, etc. som har insyn i ens liv, och kan förmana en, korrigera m.m. Hade det existerat i Bentleys fall hade de för länge sedan uppmanat honom att åka hem till fru och barn, och ta hand om familjen, istället för att ha TV-möten varje dag. En skilsmässa kan bero på många faktorer, men Bibelns undervisning är solklar, Gud har tänkts sig ett livslångt äktenskap. Misslyckas vi, har vi möjlighet att komma igen. Men att stå i en starkt offentlig kristen tjänst när privatlivet svajar, tycker jag är helt förkastligt, inte minst av hänsyn till ens eget liv och ens familj.

Som sagt var listan kan göras lång. De ekonomiska debatterna i USA kring kända kristna TV-predikanter, som måste ifrågasätta varför de ska ge information om sin ekonomi, är en vanära för hela kristenheten. Det de kommunicerar till övriga världen är att kristna ledare är giriga och de vill gärna leva i lyx på kollektpengarna. En av de mest kända kristna ledarna i USA, Ted Haggard, pastor för en församling på 14.000 medlemmar, både knarkade och hade relation med en manligt homosexuell prostituerad samtidigt som han var i en mycket offentlig kristen tjänst. Det var den prostituerade och ett vanligt TV-bolag som avslöjade nyheten, de kristna ledarna och de som jobbade med Haggard hade ingen aning om någonting.  Och det värsta av allt är hyckleriet. Att ha en yttre fasad, och sedan leva ett annat hemligt privatliv.

Vad ska man säga om ledarpersonligheter som Larry Lea, Ray McCauley, Roberts Liardon, Paul Cain, Paula White – för att nu nämna några exempel – kända pingst-tros-karismatiska predikanter men vars privatliv har svajat rejält, de lever inte som de lär, men kör bara vidare i sin jetsetkristendom. För att nu inte tala om 80-talsskandalerna i den amerikanska TV-kristendomen.

Bara för att det finns kraft närvarande, bara för att stämningen är hög, bara för att framgångarna är stora, bara för att det verkar hända en hel del saker – behöver det inte alls vara rätt. Andens frukt, en sund kristen karaktär, måste alltid vara på plats. Annars är det bara att stänga av TV-knappen, bojkotta mötet, eller boken. Det finns massor av bra kristna alternativ, som kanske inte alltid är lika spektaktulära – detta bör man satsa på. Och det finns många bra amerikanska predikanter, dem kan vi lyssna på.

Det verkar som den vanliga lite halvtråkiga samfundskristendomen har lättare att få bukt med dessa spektakulära extravaganser.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Lasse W

  Mycket i samhället är uppbyggt på idoldyrkan, att se upp till en känd kraftfull karismatisk person.
  Att vara en Guds tjänare i ett starkt offentligt ljus, stora konferenser och fungerande i nådegåva/tjänstegåva är ju många kristnas dröm.
  En andefylld person är ju en attraktiv människa på många sätt.
  Att ”stora” Gudsmän/kvinnor faller i synd beror nog många gånger på den stora respekt och ”idoldyrkan” man möter i sin tjänst, man har sett predikanter som uppträder som megastjänor på konferenser.
  Man har ett oerhört ansvar som en Guds tjänare!

  Jag brukar tänka på vilka möjligheter tex. Paulus hade att skapa sig en exklucive ministrie, stor kåk med strandtomt och massor av tjänare som kunde serva honom.
  Men Paulus är den förebild som vi parallelt med Jesus kan lära oss mycket av, den gudsmannen kunde glädje sig i den djupaste fängelsehåla, långt borta från dagens megastjänor och apostoliska klubbar.
  Tack Stefan för att Du vågar skriva det som behöver talas mer om…

  Lasse W

 • Inge Nilsson

  Stefan det skulle inte skada med lite självkritik i ditt tal om tråkiga predikanter och vanlig halvtråkig samfundskristendom! Den maten klarar de redan frälsta men världens barn har svårt att attraheras av den födan!

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Inge Nilsson:

  Sen när har den kristna tron varit attraktiv?

  http://www.youtube.com/watch?v=Y81hGYpN6mY

 • http://www.grimsasmission.se Anders P Westman

  Oj – vilken fin blogg! Jag ska ha friluftsdag här i småland imorgon och leda en kontroll. Sökte bilder och … vips hamnade man här! Stefan – du är vass som en rakkniv! Tur att du är så go!

 • jessi

  Bill Johnson, Todd Bentleys själavårdare, talar ut om Todd Bentley. Det finns som part 1/3, part 2/3 2 och part 3/3 att se som film på http://www.youtube.com.
  Sök på Bill Johnson-Address The Todd Bentley situation.
  Länkar finns nedan.

  http://www.youtube.com/watch?v=MG4g2QMrKMo
  http://www.youtube.com/watch?v=MG4g2QMrKMo
  http://www.youtube.com/watch?v=XoeIfOAAb7A&feature=related