Intressanta artiklar på DN debatt

Det har varit flera intressanta artiklar på DN debatt senaste veckan. Fyra aktiva kristna personer skrev för en vecka sedan och argumenterade för ett nytt folkhälsomål, att minska antalet skilsmässor. Bland författarna märktes den kände kristne familjeterapeuten Alf B Svensson, Lars-Göran Sundberg som är en av pastorerna i EFK-församlingen Elim i Stockholm, Anneli Enochson, Göteborgs riksdagsledamot för kristdemokraterna, och Magnus Göransson. Det borde vara en ganska självklar ståndpunkt, att det är bra för barnen om föräldrarna inte skiljer sig, och att faktiskt samhället kan göra en hel del för att stötta en sådan inriktning. Att en sådan självklarhet kan skapa en sådan storm i bloggsfären visar väl bara att bloggarna i regel är personer som saknar erfarenheten av att vara föräldrar. Det blir också spännande att se om alla de kristna som tycker att vi inte ska säga ett pip utanför kyrkan om samlevnadsfrågor, om de förfasar sig över denna artikel.

En annan spännande artikel publicerades häromdagen om att djurskyddslagen ska skyddas från religiös offensiv. Det är Jeanette Thelander och Katarina Lingehag-Ekholm som för fram detta. Det är det judiska och muslimska kravet på religiös slakt utan bedövning som tas upp. Frågan är ju inte aktuell för oss kristna eftersom vi inte behöver följa några regler när det gäller slakt. Som kristen känns det dock helt rätt och naturligt att hävda djurens rättigheter. Att djur utsätts för onödigt lidande är en viktig princip, för att värna om Guds skapelse. Djuren är skapade av Gud och Jesus lyfte fram djurens betydelse, inte minst i sina liknelser, t.ex. om det bortsprungna fåret. Samtidigt är det viktigt att värna om religionsfriheten. Ska vi kristna med trovärdighet hävda principen om religionsfrihet måste det också innefatta även andra religioner. Samtidigt måste det finnas gränser för religionsfriheten, den får inte krocka med grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Och jag vill även inkludera värnandet om skapelsen i detta, och tycker egentligen att djurskyddet väger tyngst i detta fall. Men frågan är inte enkel.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ulf Hedin

  Hej!
  Äktenskapsfrågan är viktig, och som lärare i Grundskolan märks det ofta om det inte är bra där hemma.
  Men jag undrar om det finns någon större undersökning som visar sambandet mellan hur bra föräldrarna håller sams – hur det går för barnen?

  Ulf

 • Joakim

  En allmän kommentar om din blogg: texterna borde vara högst hälften så breda för att ha optimal läsbarhet.

 • Bjorn

  Funderat på CIA= inte kompetenta. Jfr CIA chefen ”göra en osynlig organisation”, ”Vi har besegrat terroristerna i Al Qaida och Irak” etc.
  Och alla misstag dom gjort – övervakning etc.
  Bättre andra länder kräver att usa upplöser dess organisation – dom har ju sin armé.
  USA är bara 1 stat bland stater.
  Vi glömmer ju hur ovanligt Norden är – och då speciellt Sverige . Jag tror ju på en mer nordisk värld – dvs samarbetemed andra länder än USA
  Tex uk, Iran etc
  Nya allianser trippelallianser kring rymdprogram, laser etc.
  Nato tex kan ju också vara Passé

  Ang deras kompetens= dom utnyttjar ju en massa forskare från andra länder och är inte själva speciellt g-intelligenta.
  Och Echelon etc (att Norden, Europa tillåter detta).
  Få väck dom från Norden .
  Dom egyptenavisningarna i sverige (kostade ju flera miljoner).

 • http://www.lettiska.se Janis

  Om det där med fungerande äktenskap.

  Korskyrkan i Uppsala drog fullt hus när man bjöd in på seminarier angående just dessa frågor. Det var att man hade bjudit in Levande Familjer eller något sådant. Fullt hus. Många kom som aldrig brukade gå till kyrkan.

  Gör man offentlig inbjudan via lokala tidningen, lite affischer och någon mindre kampanj med OBS! lättsamma förtecken kommer folk.

  Det är uppenbart att dylikt seminarium sker i en kyrka och man behöver inte göra over-kill med dessutom predikan, evangelisation och sådant.

  Vad säges? Inte kunde EFK verka för att alla EFK-anslutna församlingar hade sådan kampanj? Vissa kunde kanske behöva lite hjälp med föreläsare och något team som kom från mera skickat folk?

  Jag tror vi kan få väckelse i Sverige bara vi skapar sådant här. All massmedia är ju full med vulgära varianter av sex, relationer och sådant därnt.

  Janis

 • http://Ingenjagvillvisaidettaforumdjagrenoffentligperson Christina

  ”Att en sådan självklarhet kan skapa en sådan storm i bloggsfären visar väl bara att bloggarna i regel är personer som saknar erfarenheten av att vara föräldrar.”

  Just det du skriver bekräftar en av de anledningar till att jag klev ur kyrkan. Det finns aldrig så mycket fördomar, generaliseringar och skitsnack som det finns inom kyrkan. Jag skäms å dina vägnar för att du tar ord för stora för en människa att ta. Du pekar på samma sätt som kyrkan pekat i alla tider. Har ni inte kommit längre?