FRA fortsättning

FRA-debatten rullar vidare. Under fredagen blir jag intervjuad i P 1 för Människor och tro i det program som sänds på fredag eftermiddag 15.00. Väntar fortfarande på svar från FRA eller regeringen när det gäller de frågor som jag ställer i artikeln i Svenska Dagbladet. Har inte hört några kommentarer än. Det är ganska anmärkningsvärt.

Under 80-talet hade vi den så kallade ”Storebrors”-debatten, om det framväxande övervakningssamhället. Nu lever vi mitt i detta och ingen verkar bry sig (tills FRA-debatten satte igång). Det finns i dag i stor usträckning registrerat var vi handlar, när vi handlar, hur vi handlar, vad vi handlar, när och var vi tar ut kontanter, det finns registrerat hur vi använder våra pengar, när vi ringer, vart vi ringer, hur länge vi ringer, vilket information vi söker på internet, var vi befinner oss, rör vi oss i offentliga miljöer kan vi filmas – ja listan kan göras lång. Till råga på allt diskuteras av framsynta politiker att göra ett DNA-register över oss alla, Storebror vill veta allt. Problemen uppstår när denna information samordnas, hamnar i orätta händer, eller att de politiska vindarna förändras och vi får ett mer toppstyrt och mindre demokratiskt samhälle.

Som kristen tycker jag att detta är uttryck för att människan, staten och myndigheterna vill sätta sig i Guds ställe. Gud är allvetande, allsmäktig och god, Bibeln säger att han har räknat håren på vårt huvud, och att Jesus sade att vi ska stå till svars för varje ord vi har sagt. Att Gud har den informationen är en trygghet för mig. När staten försöker göra likadant, är det endast läskigt och obehagligt.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Jacob

    Även du min Brutus.
    Du får inte glömma att du också är en av dem som har gjort storebror samhället möjligt. Människor driver den här utvecklingen och vi måste bekänna att vi har en del i världens bortvändhet från Gud.

  • http://www.lettiska.se Janis

    Tja…Stefan…Du är inte en som ”också gjort storebrorsamhället möjligt”. Man kan inte resonera sådär. Jag är inte ansvarig för att alkoholisten i Gävle dör. Jag KANSKE är ansvarig om han dör…ifall han bor granne med mig i Västerås. Bor jag granne med alkoholisten i fråga, måste jag också fråga Gud vad jag skall göra. Det går inte att av slentrian ”gå på”. Sådana klantigheter kommer Gud också ställa människan till svars för.

    Denna diffusa ansvarsskuld är nog dessvärre ett utslag av ivern att vilja ha något vettigt att hända. Men den har inget värde. Den ger bara orealistisk skuldkänsla