Frizon i blåsväder? Speed-dating m.m.

Frizon är en kreativ och pigg kristen ungdomskonferens som går av stapeln på Närkes åkrar, någon vecka in i augusti. Det är ett av de mest kreativa och uppmärksammade initiativen från Evangeliska Frikyrkan under senare år. Arrangörerna hamnar i blåsväder med jämna mellanrum av olika skäl. Ett nytt inslag i år är speed-dating som arrangeras ihop med sjunde himlen, detta fenomen kan det nog bli debatt om. Men det kommer inte att bli någon promiskuös verksamhet, om nu någon skulle tro det. Det handlar om att hjälpa killar och tjejer att träffas, de skriver lappar om intressen m.m., och så arrangeras att de får träffas. Och vem vet, i något fall kanske det säger klick, och ett litet Frizonpar blir till. Ska man kritisera Frizons speed-dating måste man nog också kritisera den omfattande kontaktförmedling över internet som parar ihop ett stort antal kristna människor idag. Gud vill leda oss att hitta vår livspartner, men viss hjälp på traven tycks visst behövas. Jag hörde att Tomas Andersson Wij kommer till Frizon i år igen. Hans teologi och religiösa inriktning ligger inte i linje med vad Evangeliska Frikyrkan står för. Vi tror att Jesus är enda vägen till Gud, att vi människor är syndare som behöver bli frälsta och försonas med Gud, genom Jesu död och uppståndelse. Det tvivlar jag på att Andersson Wij skriver under på. Men så länge Andersson Wij inte predikar på Frizon, utan begränsar sig till en konsert, så är det okey för min del. Inom EFK samarbetar vi åt många olika håll, och det händer ofta i evangelikala kyrkor och pingstkyrkor att vi bjuder in gäster som kanske inte ställer upp på vår teologi, men där vi ändå gör bedömningen att de har något att tillföra. För min egen del har jag ett bra samarbete med ärkeateisten Christer Sturmark, träffade honom i Almedalen häromdagen, och vi pratade om att göra en till debattartikel ihop, vi har ju redan skrivit i Expressen en gång tillsammans. Så ska man skälla på EFK för att vi samarbetar för brett och med vem som helst, är det kanske ännu mer lämpligt att kritisera EFK-ordföranden än Frizon-ledningen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.frizon.nu Emmanuel Ingelsten

  Som medlem i Frizons ledninggrupp vill jag tacka dig Stefan för stödet i denna bloggpost. Jag vill helt kort kommentera de två företeelser du tar upp.

  Angående speed dejting så skapades det av den ortodoxa judiska rabbinen Yaacov Deyo i Los Angeles för att hjälpa judiska singlar att träffa en partner. Det används på flera håll i världen som just ett sätt att hjälpa ”minoriteter” att träffa en likasinnad livspartner. Vi gör detta i samarbete med http://www.7ehimlen.com, en kristen dejtingsida på internet.

  Som festival har vi varje år ett tema som genomsyrar festivalens bibelstudier, gudstjänster och seminarier. Det temat är grundat i en teologi inom EFKs ramar och de som medverkar i de sammanhangen är med på den. Vi har också andra medverkande på festivalen som inte tycker exakt som vi men som, precis som Stefan skriver, ändå har något att tillföra. Vi har en sanningssträvan knuten till vår teologiska hemvist i EFK, men vill samtidigt vara generösa i det att vi inte avkräver alla samma tro som oss.

  Hoppas att detta kan hjälpa undrande att förstå vad Frizon är.

 • Christer Roshamn

  Som pastor inom EFK så tycker jag Stefan Swärd gör rätt i att supporta Frizon så här offentligt på sin blogg. Jag har väl också en del funderingar varför Thomas Andersson Wij ska dit. Själv skulle jag inte jobbat för det om jag suttit i Frizons styrelse, men de vet säkert vad de gör. Jag gillar skar dit honom om jag skarpt EFK Ungs inriktning att göra unga människor till efterföljare av Jesus. Vi kan ju istället be för att Thomas att Frizon gör ett starkt intryck på honom.

  God bless!

 • Alexander

  Hej.

  I och för sig så är jag emot alla former av ”liberalteologi och obibliska läror” om man nu kan kalla dem det.

  Men jag reagerade ändå på tonen du hade mot Tomas andersson wij i din blogg… Jag är väldigt dåligt påläst på hans teologi och förstår att du kanske är väldigt mån om att sätta en gräns för vad som ungdomar ska få höra på en kristen konferens anordnad av EFK.

  Men finns det inte yttrandefrihet i detta landet?
  Jag vet inte vad den innebär, men vad jag gissar innebär den att TAW får dela med sig av sin syn på Gud på Frizon, eller?

  Intressantast skulle ju kanske vara att få en debatt mellan dig och TAW på Frizon.
  Kanske till nästa år?

  hälsn. Alexander

 • http://onkelborg.com Onkelborg

  Hej!

  Gillar dina funderingar, tänkte bara säga det :)

  Alexander: Yttrandefrihet finns i allra högsta grad, men.. Det betyder inte att alla som vill hålla ett seminarium eller predikan automatiskt har rätt att göra det. Thomas har all rätt att prata med vem han vill, men att kräva en scen är inte yttrandefrihet. Ska vi kalla det yttrandefrihet så har vi sd och nsf i ladan nästa år..

 • alexander

  vi har ju dem på gator och torg, så består någon skillnad det emellan?

 • Pingback: Bloggklipp från sjuksängen | Frizon - En festival inför Gud()