Om Daniel Alm

Har nåtts av kristen media under torsdagen att pingstledaren Daniel Alm avgår med omedelbar verkan. Det är tråkigt. Eftersom jag inte vet något om vad som ligger bakom kan jag inte alls kommentera saken. Jag känner ju Daniel sedan många år tillbaka.. Han bjöd in mig redan för många år sedan att medverka i Brunnsparkskyrkan i Tranås när han var pastor där. Det är närmare 20 år sedan. Daniel var ju vid den tiden delvis EFK-pastor. Det var första gången vi hade någon form av samarbete.

Skulle dock vilja lyfta fram några principer kring kristet ledarskap och trovärdighet.

Noterar med glädje att tidigare Hillsongledaren Brian Houston har blivit frikänd i rättegången i Australien där han anklagades för att undanhålla information om pappans pedofilövergrepp. Rätten friade honom. Han har dock dömts för rattfylleri och av Hillsong internt för olämpligt beteende mot kvinnor.

Trovärdighet och förtroende är det kapital man har som kristen ledare. Därför är det noga i 1 Tim 3 om kriterier, där gott anseende är viktigt, man ska bli församlingstjänare efter att ha blivit prövad och att det inte finns något att anföra mot en. Paulus skriver också att en församlingsledare måste vara oklanderlig. I brevet till Titus skriver Paulus, att en äldste ska vara fläckfri.

Så grundprincipen är att för att kunna fungera som kristen ledare ska det inte finnas allvarlig krtik mot vare sig livsstil, beteenden och lära, man ska uppfattas som fläckfri och oklanderlig och ha gott anseende även bland utomstående.

Kritik mot ledare kan dock inte föras fram hur som helst. Den kristna församlingen är ofta förföljd och kritiserad och motarbetad och lögner kan användas för att sätta stopp för kristna ledare.

Därför ska anklagelser tas seriöst och måste utredas. En oberoende utredning som Pingst nu tillsätter är en helt riktig åtgärd och enligt bibliska riktlinjer.

Paulus skriver till Timoteus att: ”Ta inte upp en anklagelse mot någon av de äldste om det inte finns två eller tre vittnen. 20 Dem som syndar inför alla ska du tillrättavisa inför alla så att även de andra tar varning.”

Detta förutsätter att det görs en opartisk utredning och det behövs mer än att ord står mot ord, det behövs vittnen som bekräftar anklagelsen, om den ska anses vara giltig. Om det är ord som står mot ord och det inte finns några vittnen, får man precis som i en vanlig domstol utgå från andra skäl och omständigheter som talar för eller emot, och trovärdighet i utsagor.

Det är viktigt att inte döma någon i förväg. En utredning måste få genomföras och komma fram till slutsatser.

I Pauli text i 1 Tim 5 finns också en annan princip, transparens och offentlighet. Dem som syndar inför alla ska du tillrättavisa inför alla. Det är avgörande att saker inte sopas under mattan när allvarlig kritik riktas mot kristna ledare.

Så summa summarum, kristna ledare måste kunna prövas och granskas, de får aldrig vara på en piedestal där de kan undgå kritisk granskning om det finns skäl att kritiskt granska saker man har sagt och gjort.

Men granskningen måste göras opartiskt och förutsättningslöst, och rättvist, och utföras av seriösa granskare. Ingen får dömas i förtid och på lösa grunder.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Nådehjon

    Jag drabbades för några år sedan när vi tre man gjorde en resa tillsammans, det visade sig efteråt att 3dje mannen var medlurad, samtidigt som en fjärde man var under hans frus täcke, jag körde men hade inte en aning om vad som hände, det kom sedan fram men då ville den som bäddat för brottet inte ta hela skulden, blandade då in mig i samband med att pastorn var hemma hos den skyldige som då under bön, ber Gud om förlåtelse för alla våra synder ”mina” också, det var ett Smart sätt att skvallra till pastorn som genom det tror illa om mig, men ändå inte kan nå mig på grund av tystnadsplikt.
    Denna pastor sa att han aldrig lyssnade på skvaller, men gick i fällan under bön.
    Har senare fått kunskap från en riktig vän.