Bra Magnus Hagevi

Jag är väldigt förtjust i statsvetarprofessorn Magnus Hagevis ledare i Equmeniakyrkans tidning Sändaren. Rakt på sak, tydligt, krossar bortförklaringar och undanflykter, blogglägger traditionella frikyrkans kris och tillbakagång, och visar på en väg framåt. Så långt bort från pastor Jansson som man kan komma. Här är senaste ledaren.

I senaste ledaren avlivar han myten om att vi ska räkna in antalet betjänade istället för antalet medlemmar, då medlemsutvecklingen varit så pass svag under ett antal år för en rad frikyrkor. Hagevi visar att siffrorna hänger ihop. Färre medlemmar, och ännu färre betjänade. Det finns exempel på hur kyrko- och samfundsledare sprider dimridåer över sakernas tillstånd, istället för att tala om kris vill man leverera bortförklaringar, till exempel att församlingarna har många fler betjänade än antalet medlemmar.

Sanningen måste komma fram och sägas tydligt. Den traditionella frikyrkan är i kris, och i en djup kris. Hagevi kan också peka på vad den beror på och vad vi gör åt den.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Nådehjon

    Antalet betjänade???
    Jag tillhör en av dom många osynliga, som omvänt betjänar församlingen under ständig bön, när man inte klarar av ljudvolymen i kyrkan då tvingas man stanna hemma, ärligt sagt så finns det inte heller något som drar längre efter att allt vad andlig budskapsbärande sång avvecklats, dessutom helt ointressant att lyssna på ”duktig” genomgång i bibeln, som jag kan själv, men var finns väckelse budskapet, helt klart verkar avvecklingen syfta till att släcka den eld som borde brinna i varje hjärta.