Expressen idag och Jonas Gardell

Expressen har idag publicerat ett öppet brev från Jonas Gardell till mig. Han har läst ett av mina blogginlägg om diskussionen om samkönat inom EFK och reagerat starkt på det jag skrivit. Jag tycker nog att han övertolkar min text.

Expressenartikeln hittar man här: https://www.expressen.se/kultur/jonas-gardell/min-homosexualitet–ar-en-gava-fran-gud/

Dagen gjorde en nyhet av saken ganska direkt. Som man hittar här: https://www.dagen.se/nyheter/2021/05/17/jonas-gardell-till-stefan-sward-du-fornekar-gud/


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Hans Ericson

  Han säger ju i princip det du bad om. Om man gör hbtq frågan till en fråga om människovärde så ska man i rimlighetens namn ifrågasätta om den som tycker att detta med att välsigna hbtq personers relationer är fel ska, vara med i församlingen. Men nu är det ju ingen fråga om människovärde.

 • Martin

  Oj, ja Gardell har verkligen tagit i från tårna. Är så många frågetecken i Gardells text att jag vet knappt vart man ska börja. Lite typiskt tidsandan. ”Tycker du inte som jag, så hatar du”. Gud välsigne dig, Stefan.

 • Erik

  Önskar dig Guds vishet när du skriver repliken, Stefan.

  Märkligt att Jonas anser att tala om hur Gud vill att man skall leva är att förvägra människor deras rättigheter, medan att förvägra människor rätten att utöva sin tro inte är det.

  Oavsett hur många synder mänskliga lagar tillåter innebär det inte att Guds vilja ändras. Det stämmer att Gud älskar alla människor men det innebär inte att alla välkomnas till Paradiset. Jonas är nog väl medveten om nålsögat som leder dit.

  Med Jonas teologi kan man undra varför Jesus över huvudtaget behövde säga ’Gå nu, och synda inte mer’ till äktenskapsbryterskan. Är det Jonas som ensam kan döma och lära ut vilka levnadssätt som är Gud välbehagliga? Det låter i så fall inte som någon av de minsta i mina öron.

 • AlmaM

  Håller med, han tar i från tårna. Borde ni kanske luncha igen? Innan du svarar per brev. Mycket förändras i mötet öga mot öga medan tangentbord eskalerar konflikter.

 • Fia

  Du menar att han övertolkar din text på samma sätt som du övertolkar bibeln? Vad va det för svar till Jonas o alla vi som håller med? Återigen detta att vissa har visst tolkningsföreträde o ”jag har minsann rätten på min sida att säga att ni andra lever fel”. Blir så trött att det inte kommit längre än så.

 • Anders

  Jonas vill starta ett drev. Det är anledningen till att han skriver. Sedan behöver den sexualpolitiska lobbyn stärkas internt på nytt, genom att påminnas om sina yttre fiender. Förutom interna skandaler gör de slut på varandra genom sina postkoloniala teorier. Bara i begreppet hbtq råder en internkonflikt, där q vill upplösa de kategorier som förutsätter h och t.

 • zarkon77

  Bibeln är glasklar på att Gud anser att homosexuellt beteende är avskyvärt. Det är en synd som han tydligt pekar ut. För att inte se det måste man antingen förkasta Bibeln som Guds ord till oss eller göra avancerade tolkningar.

  Precis som Gud inte vill att jag ska bejaka min lust till andra kvinnor än min hustru så vill han att Jonas Gardell ska förneka sin lust till alla män. All mänsklig kärlek är inte bra.

  I många sammanhang så tar man bara upp en egenskap av Gud utan att beakta de andra. Faktum är att kärlek inte räcker i sig precis som sanning inte räcker i sig. Gud är helig (perfekt). Bara det som är kärlek, sanning, rättvisa mm är heligt.

 • wildwest63

  Det är ju ganska typiskt Jonas Gardell. Det är en person som kräver full uppmärksamhet hela tiden. En god vän till mig bor granne med honom och berättar att när de blir inbjudna på hans och Marks garden partys så måste Gardell uppträda så fort han inte längre står i medelpunkt, steppa på bordet eller göra jämfotahopp över nån buske. En annan välkänd sida av honom är den explosiva, att det plötsligt bara smäller till och då rejält och möjligen osakligt och överilat.

  En annan iakttagelse av alla dessa konstiga sexualiteter som numera finns (det är ju verkligen inte bara homosexualitet som vi numera ska beakta och tassa omkring) är att de mår dåligt, känner sig uttittade, icke-accepterade. Må så vara, men är det inte också samvetets röst som ljuder? Att jag är på fel väg? Den borde kyrkorna fånga upp istället för att omedelbart ställa sig på deras sida och anklaga sig själva, Bibeln och Gud för att vara en fob av något slag.

  Nu väntar jag bara på en samfälld jubelkvartett av hela den icke-kristna delen av frikyrkligheten som håller med Gardell. Som gärna kommer hänga varenda kristen som anser att Bibeln är rättesnöret för livet. Om man genom historien hade plockat bort allt ur Bibeln som inte passat den aktuella diskursen då hade inte mycket blivit kvar.

  En glimt från den upproriska delen av den katolska kyrkan i Tyskland som för några helger sedan välsignade homosexuella par – vid en intervju med en arg lesbisk ny-välsignad menade denna/denne/detta/dette att det står i Bibeln att man ska älska sin nästa som sig själv – kunde kyrkan inte ens läsa sin egen Bibel? Ja, okay, det är väl möjligen det som filtrerats kvar om alla fått ge sig på Bibeln genom historien. Det står ett och annat i övrigt där, men det kan man uppenbarligen strunta i.

  Måste ändå till slut berömma Gardell som en av de ytterst få som under pandemin stått upp för kyrkans rätt att samla sig till gudstjänst och som ifrågasatt de otroligt märkliga reglerna som gör att just gudstjänster är förfördelade jämfört med nästan allting annat. Köpcenter går bra, McDonald’s går bra, högskoleprov går bra, kyrkan omdefinierad kl 13.25 som museum går bra – men absolut inte gudstjänster.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Erik, Jonas vill vad jag förstår inte stödja någon tanke på att ”förvägra människor rätten att utöva sin tro.” Var får du det ifrån? (Han är ju tvärtom mot en del pandemiregler i sammanhanget).

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Nå, du måste iaf erkänna att det homosexuella predikamentet är annorlunda (och svårare) än ditt – medan du inte behövde ”förneka din lust till alla kvinnor” behöver Gardell enligt dig ”förneka sin lust till alla män”. Det är ju därför Paulus´ uppmaning till den som inte som han kan leva i celibat (”då må han gifta sig”) inte varit en så enkel lösning på driftlivet för en genuint homosexuell. Och det predikamentet bör vi erkänna, istället för att påstå att vi alla behöver behärska oss i ungefär samma utsträckning. (Inte ens en ungkarls totala men påtvingade avhållsamhet duger som jämförelse, eftersom hoppet om äktenskap inte är avskuret).

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Nedanstående skrev jag nyss på Jonas´ Fb. Hoppas han inte menar att jag uttrycker hat, avsky och förakt mot homosexuella för det (men med tanke på vad han verkar mena om dej Stefan får jag väl vänta mej det):

  Inte ens alla vuxna, frivilliga och kärleksfulla sexuella relationer bejakas vanligen av alla påstått fördomsfria, som oftast – Jonas Gardell kan vara ett undantag – tillämpar teserna om att få ”älska vem man vill” och ”vara den man är” ad hoc, d v s på dem man råkar känna (för), men inte konsekvent på t ex syskon (fast syskonäktenskap är lagliga i Sverige på dispens!) eller polyamorösa (polygami är ju ännu inte lagligt ens i jämställda, inhemska förhållanden, och många påstått liberala tycker inte ens att det bör bli så, ofta med sned blick på muslimer och gammelmormoner, utan att tänka på att fördomen även om homosexuella relationer förr var att de var så ojämställda med en dominant och en undergiven part).

  Jag håller med om att Jonas har talets och retorikens gåva. Ibland råkar han bara bevisa för mycket. Hans tes om vad kärleken och evangeliet kräver skulle lika väl kunna appliceras på en del ömmande fall av polygami eller på syskonparet i Thorsten Jonssons gripande novell ”Gård i utkanten”.

  Dilemmat är just det att när många av oss velat försvara en pastoral attityd och vissa pastorala undantag, i clinch med stortaliga, fördömande domspredikanter (jfr dock Matt 19:11 och Rom 2:1), så har detta utnyttjats till ”carte blanche”, att våra ungdomar ska få lära sej att de lika gärna kan bilda familj med någon av samma kön, med fler än en person eller med ett syskon eller en förälder (jfr 1 Kor. 5).

  Nej visst nej, Jonas Gardell predikar ”ad hoc”! Han tänker INTE att kärleken och evangeliet kräver bejakande av flersamma relationer eller vuxen incest (trots att man kan få gifta sej med ett syskon eller en faster på dispens, man visste ju faktiskt inte alltid om att man var så nära släkt). Hur vuxna, kärleksfulla och frivilliga sådana än må kunna vara. Han är – tror jag – här egentligen lika moraliserande som Stefan Swärd. (Men jag kan förstås ha fel).

  Och vi som funnit heteronormativiteten (alltså inte tron att alla är heterosexuella men tron att den som har ett val bör välja en partner av motsatt kön) ungefär lika rimlig som mononormativiteten (EN partner) och exonormativiteten (en partner utanför den närmaste familjen), men varit villig att göra samma undantag för vissa samkönade relationer som för vissa polyrelationer på missionsfälten (eller på Luthers och Melanchtons tid) som alternativ till skilsmässa, eller för de incestuösa relationer som även vår lagstiftning godtar (se ovan), vi finner oss nu ha använts som ”nyttiga idioter”, inte till att (ännu) införa antalsneutral eller släktskapsneutral äktenskapsbalk men till att, nu även i kyrkorna, promota queeräktenskapet, alltså idén att våra ungdomar och konfirmander ska få lära sej att det inte finns någon särskild vits för ett litet barn med att, allt annat lika, ha en mamma eller, för den som har ett val, i första hand söka sej till någon av det motsatta könet vid familjebildning.

  Hoppas Jonas nu inte tyckte att jag uttryckte mej med hat, avsky och förakt mot homosexuella. Fast tycker han att Stefan Swärd gör det, så kanske? Fast borde det inte i så fall undersökas vad Gardell själv har för attityder mot andra kärleksfulla sexuella minoriteter (än så länge utan äktenskapsbalk)? Forskningen är här bara i sin linda. Men även paret i missionsbokhandlarsonen Thorsten Jonssons ”Gård i utkanten” är väl värt vår fulla sympati och förståelse, även om kanske inte ens Jonas Gardell vill viga dem till äktenskap i vare sej borgerlig eller kyrklig mening?

 • Staffan

  Judas bok kastar profetiskt ljus över saken tycker j, ett förutsagt skeende. Såsom det var på Noas tid..

 • zarkon77

  Grattis Stefan, du har nått Infowars ;). Kanske inte direkt en hedersbetygelse man vill ha. Jag var en troende ateist till för 4 år sedan och faktum är att jag lyssnade på Infowars innan jag började läsa Bibeln och tog emot Jesus. Mycket kan tyckas galet med Alex Jones imperium men samtidigt har han varit en av de som varit drivande att dra undan draperiet så att vi kunnat se hur korrupt vår samtid är och hur det kämpas bakom kulisserna för att bereda vägen för ett världsstyre som jag bara kan tolkas ska ha antikrist vid rodret när det väl är på plats.

  Värt att nämna också är att Alex Jones pratar väldigt mycket om sin tro på Jesus och Bibeln som en sann uppenbarelse. Världen är full av sådana som står mycket högre i kurs, bland alla som vill känna sig som goda, som aldrig skulle ta namnet Jesus i sin mun.

  https://www.infowars.com/posts/swedish-author-claims-his-homosexuality-is-gift-from-god/

 • zarkon77

  Visst har de det svårare i den aspekten. Gud har aldrig lovat att vi ska ha samma förutsättningar och utfall. Det är kommunismen som är en av satans religioner som gör det.

  Att en homosexuell brottas med sin begär som helt klart är en synd enligt Bibeln, om de bejakas, är inget konstigt. Men att säga att det inte är en synd som Gardell gör är att förneka sanningen som Gud har uppenbarat för oss. Han kommer därför med en falsk vittnesbörd. Gud älskar honom men hatar hans homosexuella beteende och hatar att han kommer med ett falskt vittnesbörd.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Nå, det är väl ganska mycket även i en homosexuell relation som Gud gillar och kan välsigna? Vardaglig omsorg, ömhet, hjälp, vänlighet o s v. Jag vet vad du syftar på men tror det är bra om vi inte uppfattas anse allt ett par av samma kön har tillsammans som klandervärt eller mindre bra. (En del kan verkligen inte uppfatta NÅNTING positivt).

 • zarkon77

  Det finns inget fel med kärlek oavsett kön. Men sexualitet med samma kön är något vidrigt enligt Gud. Homosexualitet handlar just om sexualitet och inte kärlek. Sexualitet är enbart gott när det sker mellan en man och hustru. All annan form är ond.

  Alla gör saker som Gud definierar som gott samt saker som Gud definierar som ondska. Det innefattar även dig och mig. Vi behöver därför Jesus för vår räddning. Felet är att Jonas Gardell och de som stöttar honom påstår att det vi gör som är ont inte är en synd. Att synda är ont men att även förneka det är dubbelt ont. Dessutom förnekar man även Guds auktoritet samtidigt. Och det är ju det viktigaste av alla budorden.