och nu till Ammarnäs

Och nu är man mitt i semestern, Corona-anpassad.

Idag blir det en dagsutflykt med hustrun till Ammarnäs, där har jag nog aldrig varit. Varit många gånger i Tärnaby Hemavan, men aldrig i Ammarnäs. Lägger ut en bild senare idag.

Vi bor i vår sommarstuga i en havsvik norr om Skellefteå, hon kommer därifrån. Sedan ett antal generationer tillbaka rötter i Kusmark, på hennes fars sida.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Mikael Svensson

  Tänk på klimatavtrycket. Fossila drivmedel är synd och få har väl rest så mycket som du. En flygresa allt som oftast till barnbarnet/n i Norge samtidigt som du hycklat över andras ve och väl.
  Hoppas att du eller din hustru slipper bli misshandlad eller knivhuggen i ryggen av någon påtänd afghan på er resa, vilket andra svenskar tyvärr råkat ut för legio.
  Är det något jag hatar så är det dubbelmoral. Du lider av trippelmoral.
  Spännande att se hur länge denna kommentar får kvarstå.
  /Mikael Svensson

 • Micael Gustavsson

  Jag hoppas du inte går under av spänning. Du får nog vänta länge om du väntar på att kommentaren ska raderas. Kommentarer här raderas inte för åsikter, utan på grund av att de behandlar andra människor illa, och då snarare andra människor än Stefan (dvs det är högre i tak vad gäller vad du kan skriva om eller till Stefan än andra personer). Men det är klart, om du önskat att Stefan skulle bli knivhuggen så hade den nog inte fått vara kvar. I övrigt får du gärna läsa kommentarsreglerna vad gäller vad som är tillåtet eller inte.

 • GoranDuvenett

  Ammarnäs är en fantastisk plats! Jag var evangelist där på mitten av 80-talet tills jag började min pastorsutbildning på Götabro missionskola. En gammal väckelsebygd dit jag fick komma som nyfrälst direkt från pingst bibelskolor. Vi hade också lägerveckor på vintern i vårt fritidshus bredvid kapellet. Det var mycket liv och rörelse där då.

  Jag var ensam vittne i kapellet då pastorn bodde i nedre delen av församlingens verksamhet utanför Sorsele (Örnäsudden). Den gamle pastorn hade bott i Ammarnäs i femton år. När han slutade beslutade församlingen att den nya pastorn skulle bo på kapellet i Örnesudden. Det var jag tacksam för. Där i Örnäsudden bodde bara några fåtal människor. Innan jag flyttade till Ammarnäs bodde jag i Örnäsudden. Jag lyckades be för en gammal medlem som hade varit sångledare i församlingen för många år sedan. Nu ville han bli frälst och kallade på mig. Jesus gjorde sitt jobb ordentligt. Någon vecka senare hamna han på vårdboende i Sorsele. När vi hade en sångstund där kom han fram till en av sångarna och sa: ”Nu har jag också börjat med Jesus”. Ännu någon vecka senare hamna han på sjukhuset i Lycksele där jag hälsade på han. Strax efter fick han flytta hem till Herren.

  I Ammarnäs var jag ute bland ofrälsta och de som hade lämnat församlingen en gång i tiden. En av dem var en ung man som ägde macken i Ammarnäs. Hans föräldrar tillhörde församlingen, men inte han själv längre. Jag la ner mycket arbete med att träffa honom. Till slut kom han till mig i kapellet sent en kväll. Han storgrät och vi böjde våra knä vid soffan i vardagsrummet. Han blev frälst och upptagen i församlingen igen.

  Tyvärr så bodde den gamle pastorn kvar i Ammarnäs under min tid där. Det var inte bra då han blev avundsjuk på min popularitet både bland medlemmarna och de som bodde i byn. Varje steg jag tog för att evangelisera måste jag ha hans och äldstekårens godkännande. T.ex. när jag tog sångarna till ICA en lördag för att sjunga och predika evangelium. Ett annat exempel var att jag startade en skoterverkstad i kapellets garage. Jag hyrde också ut till turister. Jag kom därmed i kontakt med många turister.

  Till slut blev jag tvungen att sluta min tjänst där. I dag finns ingen verksamhet kvar där. Kapellet och fritidshuset är sålt. Då var det 124 medlemmar. Idag finns det bara en handfull kvar och träffas i kapellet i Örnäsudden där det knappt bor någon. Så vitt jag vet var det den gamle sångledaren som sist blev frälst där i byn. Jag påtalade denna utveckling för äldstekåren när jag var där. De menade att de hade varit med om generationsväxlingar förr så det var ingen fara. Den gamle pastorn sa att: ”De som kommer utifrån har en tendens att sätta sig på höga hästar”.