Mina minnen av Ingemar Myrin

Läste i Dagen häromdagen att Ingemar Myrin, Örebro, har gått bort. Blivit befordrad till härligheten som man säger i Frälsningsarmén.

När man som jag har varit engagerad i svensk kristenhet i hela sitt liv, är det många människor man mött under årens gång. Det är nog få personer jag har mött under alla år som gjort ett sådant intryck på mig som Ingemar Myrin.

Det var länge sedan jag hade kontakt med ”Myrre”. Mina minnesbilder ligger längre tillbaka i tiden. Jag minns under karismatiska väckelsens höjdpunkt åren 1973-74. Jag lämnade Betel-Institutet i Orsa sommaren 1973. Flyttade hem till föräldrarna i Jakobsberg, Järfälla. Gick med i Filadelfias utpost i Jakobsberg, där Kjell Sjöberg då började som pastor. Återupptog gymasiestudierna i Jakobsbergsskolan. Startade en kristen förening på skolan, en förening som ständigt ordnade bönemöten och skolevangelisation.

Hörde talas om den unike skolevangelisten i Göteborg och som också medverkade på de stora karismatiska konferenserna som då genomfördes på olika håll. Tog kontakt med Ingemar och bjöd in honom till min gymnasieskola. Dels ordnade jag bibelstudier med ungdomarna i Järfälla pingstförsamling, dels gick han runt på mitt gymnasium och medverkade i olika lektioner och hade samlingar med vår kristna skolgrupp. Blev fantastiska dagar med Ingemar Myrin som gav intryck för livet. Han hade en unik förmåga att leda unga människor in i upplevelsen av Anden. Och att naturligt berätta om Jesus, överallt. Han fick då sova i soffan i mina föräldrars vardagsrum. Min minnesbild är att jag blev bjuden till bröllopet i Örebro, då han gifte sig med Marie-Heléne. Men kunde tyvärr inte närvara. Jag minns inte varför.

Har också en minnesbild av att Myrre tog med mig ut till Hannagården i Södra Stockholm, troligen sommaren 1974. Det var ett centra i Stockholm i dåtidens karismatiska väckelse. Det var George och Ylva Eggehorns gård, fortfarande i deras ägo så vitt jag vet. Minns en lördag på Hannagården då Myrre hade bibelstudier.

Mötte sedan Ingemar i olika sammanhang. Minns resan till Finland med Rune Brännströms team, cirka 1975, vi hade ett antal möten och en karismatisk konferens i Kokkola, Gamlakarleby i norra Finland. Ett stort antal möten i den lutherska kyrkan i staden. Under åttiotalet under trosrörelsens tidiga fas möttes vi också. Minns det stora musikevenemanget sommaren 1983 tror jag, då var Ingemar småbarnsförälder, och minns att han och jag pratade med Ulf Ekman vid det tillfället. Det var innan Livets ord existerade. Han blev sedan engagerad i en av trosrörelsens nya församlingar i Örebro på åttiotalet. Jag minns ett längre telefonsamtal vi hade cirka 1990 om en pastorsrekrytering man gjorde, en av mina medarbetare i Brandbergens frikyrkoförsamling, Börje Hellberg. Som också gick bort alldeles för tidigt. Senare hamnade Ingemar i EFK-församlingen Mötesplatsen i Örebro. Har en minnesbild av att jag sov över hos Ingemar och Marie-Heléne någon gång under andra halvan av åttiotalet, i samband med någon konferens i Örebro.

Jag kan inte minnas att vi har haft någon kontakt senaste 20 åren.

Men hur som helst, jag minns fortfarande med stor glädje de möten och evangelisation vi fick ha tillsammans i Jakobsberg, Järfälla, någon gång under första halvåret 1974. Myrre var en unik evangelist med en unik förmåga att få kontakt med människor.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399