Upprop att stötta frilansande predikanter och musiker

Det finns en kategori i kristna världen som drabbas hårt ekonomiskt av coronakrisen. Det är alla frilansande musiker och predikanter, som inte har fasta anställningar. Jag läste om att Tomas Sjödin har fått allt avbokat före sommaren. Detta kan innebära att de är helt utan inkomster under 3-4 månader.

De predikanter och musiker som du uppskattar, ge dem gärna en gåva i dessa tider. Jag råkar veta att kristna sångerskan Emilia Lindberg har swishnummer 0766-444836. Sebastian Stakset kan du gärna tänka på. De är exempel på kristna musiker/predikanter som är beroende av löpande arvoderingar. Stötta dem gärna. Det finns många fler.

Jag tycker vi ska göra en gemensam insats i kristenheten för att stötta dessa frilansande personer som har stor betydelse i kristenheten. Jag har inte gjort upp med någon om denna sak, och frilansarna har inte bett om det, det är helt och hållet mitt initiativ.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Andreas Holmberg

  PS. Tomas Sjödin påpekar själv att han reder sig bra på sin halvtidstjänst i Smyrna och sin bokförsäljning. Men han är liksom Stefan bekymrad över hur det ska gå för andra kristna ”resande”. DS.

 • Stanley Östman

  Tveksam till sådana upprop !
  Vad premierar en kulturarbetare (vilket dessa kan betraktas som) mer än en småföretagare som tappar hela sin marknad och snabbt måste permittera sina anställda för att ev. kunna rädda företaget ?

  Tidigare, när kassan inte räckte så var det vanligt att dessa kulturarbetare körde buss eller gick över till en närliggande bransch som begravningsentreprenör.

  Det finns t.o.m. mycket goda exempel på förkunnare som öht. inte anser sig behöva arvoden utan lever enligt Pauli exempel. Han försörjde sig själv och även medarbetare som tältmakare. Men de syns inte så särskilt ofta med att vandra runt i kristna styrelser…

  Däremot är det inte fel att hjälpa någon i nöd och krissituation. Men det kan vara än större hjälp som ex.vis tiggaren att han/hon erbjuds ett jobb.
  Som statsvetare borde du veta bättre att den närande sektorn är den som genererar stöd.
  Är du medveten om att Sverige kan få en arbetslöshet på 40 % ?
  Har du någon aning om hur många företag som försätts i konkurs den närmaste månaden ?

  Vissa förstorar upp sitt eget – likt Erikshjälpen som nu beklagar sig över att deras 70-åriga volontärer stannar hemma, trots att dessa pensionärer har en månatlig pension som kommer varje månad.
  Ärligt talat, så är ibland det kristna navelskådandet pinsamt, när det finns en verklighet utanför kyrkdörrarna.

 • Mikael Nyman

  Som kristen förkunnare (pastor, präst, eller vad man nu vill kalla det) tror jag man tillhöra en församling eller kyrka där man är kallad och/eller ordinerad. Frilanspredikant (”Swishpredikant”?) känns som ett rätt tveksamt ämbete.

 • Andreas Holmberg

  Men Stanley! Erikshjälpen beklagar sig ju inte över att deras 70-åriga volontärer far illa eller blir utan jobb – utan över att de i t ex Lettland som Erikshjälpens överskott är tänkt att hjälpa nu inte får så mycket hjälp! Och apropå kristna frilansmusiker eller -förkunnare är det naturligtvis inte mer ”synd” om dem än om någon annan, och visst kan man som Mikael Nyman säga att de ”borde” ha en fast lön hos en lokal församling (vilket ju till 50% gäller Tomas Sjödin), men inte vill jag säga att bara fast anställda församlingsmusiker kan ha en kallelse från Herren? Personligen kände jag mig träffad av Stefans upprop just för att jag i mycket stor utsträckning utnyttjat Emilia Lindbergs fina inspelningar och vittnesbörd på Youtube utan att skicka så mycket som ett öre till vare sig stöd för kampanjer i Älmhult och Norge eller till henne personligen – då tycker jag att hon som arbetare i Guds rike verkligen är värd sin lön och att vi inte ska binda för sångerskans mun (apropå Paulus´ närmast brutala liknelse med den tröskande oxen). Jag är inte ETT DUGG tveksam till sådana här upprop! Det behövs särskilt fler (har sett många för restaurangbranschen), men invändningarna luktar lite för mycket av den gamla tanken att kan man inte stödja alla ska man inte stödja någon.

 • Andreas Holmberg

  Dessutom är det så himla ute att prata om t ex sjuksköterskor eller evangelister som ”tärande”. Vad är det som säger att alla som producerar konsumtionsvaror av de mest skilda kvalitéter skulle vara mera ”närande”?

 • Stanley Östman

  Ska jag vara riktigt ärlig, så vittnar det om en isolerad bekantskapskrets.
  En bristande kontaktyta gentemot människor utanför kyrktorgsgemenskapen.
  Blundar även du för alla de tusen olika branschfolk jag räknar upp ?

  De du & Swärd räknar upp är egentligen fritidssysselsatta – i normalfall.
  Och därför har de ex. jag räknar upp en helt annan omvårdnadsdignitet.

  Verkligheten hinner snart ikapp, där ex.vis förre finansminister Anders Borg tror att vi har en arbetslöshet om 20 % redan till sommaren…

 • Andreas Holmberg

  Den som inte sörjer för sina egna är värre än en hedning. De jag och Stefan Swärd räknar upp är inte alls i normalfallet fritidssysselsatta – de är PER DEFINITION sådana som lever på sin sång eller förkunnelse vi vill göra ett upprop för. (Hur bra det än vore om alla vore ”tältmakare” i botten eller anställda av en lokalförsamling). Och det har inte ett DUGG att göra med bristande kontaktyta med människor utanför kyrktorgsgemenskapen (en rent bisarr förmodan åtminstone när det gäller bloggaren! – och som om inte kyrktorgsgemenskapen dessutom kan omfatta åtminstone 10- eller 100-tals olika ”branschfolk”!).

  Det fanns MASSOR av utsatta och underbetalda människor i romarriket på Paulus tid, och han skriver rent allmänt en del om att ”arbetaren är värd sin lön” och att herrarna ska komma ihåg att också de har en Herre i himmelen. Men det han definitivt betonar mest är att församlingsföreståndarna/förkunnarna ska ha ordentlig lön för det de gör och att församlingsmedlemmarna glatt ska hedra sina andliga ledare med att dela med sig av sitt materiella goda.

  För vilken trovärdighet har vi kristna i kampen (andlig, facklig och politisk) för alla möjliga branscher – i medgång och motgång – om vi behandlar folk vi anställer och använder i den kristna ”branschen” som skit? Kristna församlingar och sommargårdar har ju tidigare varit ökända för att betala folk svart eller ge sina pastorer och andra anställda orimliga arbetsvillkor för att allt ska vara så romantiserat idealistiskt. Stefans upprop är bra även om det inte täcker alla branscher i kris och även om ingen behöver tycka synd om just Tomas Sjödin (det tycker Sjödin inte heller).

 • Stanley Östman

  Du misstolkar allt jag skriver – läs igen !
  När du ändå håller på och förfäktar era teser.

  Studera som ett ex. hur många utanför den kristna sfären som kristna ”kulturarbetare” har som fb-vänner ?
  Jag har gjort det hos en hel del av dessa. Och har man som jag och många med mig en social kännedom om vilka som rör sig hemtamt på kyrktorgen, så blir man chockerad över hur liten bredd många påvisar med sina ”vänskapskontakter.
  Många har en gedigen vänskapslista – men knappast någon utanför den kristna gemenskapen finns på listan…

  Vad tror du det ger för omvärldsuppfattning hos de som samlar enbart kristna vänner ?
  Det här är en relevant frågeställning när man lyfter fram Swish-konton på detta sätt.

  Jag är glad att mina söner och deras vänner = en annan generation, har en helt annan förståelse och social kontaktyta utanför lägret.
  Det betyder inte att de försummar sitt kristna uppdrag, men jag vågar påstå att de besitter en högre social kompetens.

  I dessa tider så är det ytterst värdefullt…

  Men nu hoppar Swärd till nästa tuva – fighten mot Lars Enarson i boxningsringen går in i en ny rond för de beskådande på läktaren…
  Han behöver dock inte vara rädd att Jimmi Åkesson finns på läktaren som han varnat för tidigare.

 • Andreas Holmberg

  Jag tyckte nog du misstolkade Stefan ganska mycket – med något slags ”whataboutism” skulle kristna sångarevangelisters situation inte få uppmärksammas genom ett upprop bara för att en massa hantverkare, kristna eller inte, eller andra småföretagare också drabbas av coronakrisen. Och att samhällsvetaren Stefan inte skulle ha kontakter utanför kyrktorget lät ju bara för dumt!

  Jag konstaterar ju själv att många kristna kretsar varit ökända för dåliga arbetsvillkor och dåliga lönesättningar (eller inställning till facket), så jag glömmer inte verkligen att den summa jag tänker ge till Emilia Lindberg som ersättning för det arbete jag dragit fördel av i flera år i princip måste deklareras för (särskilt om många hörsammar Stefans upprop). Jag tänker bara att när jag köper en fysisk skiva av t ex Jard Samuelson eller Samuel Wennstig (på Bilda) är det väl mottagarens ansvar att deklarera – och jag tänkte mej inte något större ”arbetsgivaransvar” än motsvarande en skiva; det kanske förresten är bättre ur de flesta synpunkter att vi som tagit till oss Stefans uppmaning de facto beställer en fysisk skiva av t ex Emilia Lindberg än att ”bara” swisha motsvarande summa för alla Youtube-klipp vi lyssnat på gratis och kanske länkat till. Men skulle hon ha slut på skivor eller fysiskt säljmaterial tänker jag swisha några hundra kronor ändå för materialet hon lagt ut på Youtube – det är knappast någon ”handtryckning” – så får hon väl precis som Lamotte och andra föra upp det på något slags intäktssida, vare sej det nu är som lön, försäljningsintäkter eller bidrag.

  https://www.varldenidag.se/nyheter/corona-okar-pressen-pa-resande-predikanter/reptcw!v5iFFTmteu98FjVEHiHMA/

 • Mikael Nyman

  Ang. Swish och svartarbete. Det ser ut som om det är privata Swishnummer som angivits (Swishnummer för företag börjar med 123…, om jag inte har fel.) Jag vet inte exakt vilja regler bankerna har, men jag undrar om det är lämpligt att använda privata nummer om det rör sig om personer som tjänar sitt levebröd via Swish.

 • Kenneth Mäki

  Gud välsigne Stakset och Emilia, jag känner dom inte och de är säkert trevliga personer.
  Men vad är det som rimmar så illa med detta upprop? Vad är det som vrider sig i mitt inre? Jo, det är det här vanliga fenomenet med världsliga kändisar som blir frälsta, vad händer då? Jo denne blir genast omhuldad, upptagen i den innersta toppkresten inom de olika kristna sammanhangen, ställd på alla plattformar, de kristna ledarna gnuggar händer av förtjusning och säger nu har vi ännu en till guldkalv vi kan mjölka ur ett tag framöver. De kristna tidningarna basunerar ut att så och så många blev frälsta när ”vem det nu är” besökte den och den församlingen/sammanhanget. exempel: 100 blev frälsta när Stakset besökte Norrköping! Jag besökte församlingen innan och några gånger, några månader efteråt, jag såg aldrig några hundra nya frälsta? Jag tror det var en som på något sätt blev inspirerad och tog steget till Jesus, men jag tror denne var uppvuxen i en troende familj. Jag fick aldrig riktigt klarhet i det hela. För övrigt tycker jag Stakset redan har fått så mycket ekonomisk hjälp med att få bukt med sina personliga skulder i det upprop som gjordes då. Kan inte kristenheten göra ett upprop för att hjälpa mig också? Jag har lite studieskulder jag också skulle vilja bli kvitt med eller så kan jag ge exempel på personer som kämpar på där i periferin och tjänar Gud i ur och skur men de får inga ekonomiska bidrag, varför inte en Pelle som troget skött ljudet under Gudstjänsten varje vecka år efter år? Sen har vi kanske en Ulrika som alltid följer med och besöker fängelserna troget varje vecka. Mitt tips till dom brukar alltid vara att de ska söka in till Big Brother eller Paradise Hotel eller dylikt, då kommer hjulen att börja rulla. De får en egen krönika i Dagen och blir inbjudna till diverse kristna evenemang och kan börja casha in lite kulor till sin mission. Varför kan du inte göra ett upprop för dom Stefan? Just det ja, dom är ju inga speciella.
  Nej det blir ingen väckelse i landet via Stakset.

  Sen har vi det andra som luktar illa här. Gamla klaner inom kristenheten som så att säga håller varandra om ryggen. Hur kunde det komma sig att pingströrelsen sköt in en massa pengar i katastrofen Karisma? Hade inte ett visst efternamn inom en klan en viss betydelse där? Jag bara spekulerar.
  De gamla sångarklanerna kan fortsätta göra sina muntra minns du sången program de förgyller nog alltid någons vardag.
  Men nej ,det blir ingen väckelse i landet via Emilia och hennes låtar.

  Ska jag satsa mina surt förvärvade pengar på något eller någon så satsar jag dom nog hellre på Herr Enarsson och hans rörelse, det luktar inte illa om honom iallafall, det är något som luktar bra i andevärlden där. Du borde nog göra det samma Herr Swärd, chansen är större att den grödan de sår, den sådd man betalar för verkligen tar rot.