Dagen och EFK och samkönade vigslar

Och nu går Dagen ut med nyheten att jag skrivit en motion inför EFK:s kongress 1-2 maj, tillsammans med Björn Cedersjö, Niclas Öjebrant och Jonatan Arenius, om en ordnad process för att hantera frågan om samkönade äktenskap. Vi har olika uppfattningar i denna fråga men är överens om att frågan behöver hanteras på ett sansat sätt i en ordnad process.

Jag har varit pastor i Stockholm hela mitt liv, varav en del år på Södermalm, som är Sveriges motsvarighet till San Franscisco i USA. Så jag har bred och mångårig erfarenhet av att möta människor med alla sorts varianter av sexuella läggningar som existerar. Vi måste möta alla människor med nåd och kärlek samtidigt som vi predikar och undervisar om kristna kyrkans tidlösa sanningar, en av dessa är äktenskapet mellan man  och kvinna.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Mikael Nyman

    Kan en EFK-församling idag välja att välsigna samkönade relationer/äktenskap? Jag mejlade frågan härom året till EFK, med anledning av att det kommit fram att Matteuskyrkan i Göteborg (som är ansluten till EFK) infört en möjlighet till välsignelse av samkönade par. Jag vill minnas att det svar jag fick var ganska luddigt, att EFK då inte riktigt bestämt sig för vad de skulle tycka eller hur de skulle agera.

    Jag ställde även en fråga direkt till Matteuskyrkan om de även kunde tänka sig att välsigna polyamorösa relationer, men jag tror inte jag fick något svar. Utfrån vad jag kan läsa i Bibeln är homosex helt klart en värre synd än polygami, även om båda är synder. Så om en kyrka accepterar enkönade äktenskap, borde man i konsekvensens namn även acceptera polygama äktenskap.

  • Swärd

    Nu är det så att Matteuskyrkan i Göteborg är en ekumenisk församling EFK/EFS, så det vilar inte helt under EFK:s paraply. Jag känner inte till någon församling i EFK som välsignar samkönade par, det stämmer nog att Matteuskyrkan gör det, men de är ju inte bara EFK. Vi har ju också ett antal ekumeniska församlingar med Equmeniakyrkan och vad det är för praxis där vet jag inte.

  • Andreas Holmberg

    Men EFS:s ledning är ju definitivt mer heteronormativ än Equmeniakyrkans, och i stort sett lika tydlig som EFK:s, så att det är en ekumenisk församling låter inte som någon bra förklaring till Matteuskyrkans praxis.

    Tack för att du talar klarspråk, Stefan! Jag menar att det vore helt bisarrt att som samfund ställa sej helt ”könsneutral” till människors sexuella förbindelser. I ett läge när både staten och Svenska kyrkan (som styrs av samma politiska partier) hävdar att man-kvinna-förbundet inte har någon särskild betydelse, vare sej biologiskt eller teologiskt, blir det (som sagt) helt bisarrt att införa könsneutrala välsignelser av äktenskap (för det är väl det som ställs i utsikt?) i samfunden. Det är detsamma som att, i all välmening givetvis, bejaka och vidarebefordra Rfsl:s queerideologi till mängder av bisexuella och/eller identitetsosäkra ungdomar.

    Det måste gå att låta undantagen bekräfta regeln istället för att låta dem förändra den. Ett enstaka pastoralt medgivande (det finns ju t ex folk som gått vilse i könsbytarträsket och inte får byta tillbaka) vänder inte upp och ner på köns- och äktenskapsbegreppen som Cedersjös förslag gör.

  • Mikael Nyman

    Är det alltså så att om en församling bara är ansluten till EFK, då får man inte välsigna enkönade par, men om en församling dessutom är ansluten till ett annat samfund, då kan det eventuellt vara okej, beroende på vad det andra samfundet har för policy?

    Om så är fallet, tycker jag det låter som en märklig policy från EFK:s sida. Som samfund måste man rimligtvis ha vissa minimikriterier för vad som krävs för att församlingar skall kunna ansluta sig. Har man kommit fram till att en ”traditionell” äktenskapssyn är ett sådant kriterium, då får väl de församlingar som har en annan uppfattning söka sig till andra samfund.

  • Tord Ivarsson

    Får jag fråga Stefan Swärd: Om Cedersjös förslag vinner hävd inom EFK, finns det då någon möjlighet för dig Stefan att stå kvar i det sammanhanget?

  • Jonatan D

    Jag vet inte riktigt var jag ska börja, men jag ser det positivt att frågan kommer upp på riktigt och inte sopas under mattan som den gjorts allt för länge, som vi gör med många ”svårare” funderingar inom frikyrkan.

    Jag hoppas att det samtal o bearbetning som ska leda fram till rapporten/boken faktiskt grundar sig i Guds ord och bredd i förståelsen, utan att för den skull tappa bort alla människor som berörs, på båda ”sidor”.

    Eftersom jag själv är personligt berörd av frågan, där jag försökt hantera den på ett sätt som går emot vad samhället anser vara korrekt, och där Guds norm att samlivet är reserverat inom äktenskap med man-kvinna, så har jag inte så många platser kvar i Sverige jag kan vara mig själv någorlunda.

    Med det sagt, jag är absolut inte ute att döma någon, men, som jag försökt skriva, för mig, och antagligen några fler, så är den frizon som erbjuds på olika nivåer i församlingen ett av de få andningshål som finns kvar.

    Så, snälla innan ni tar bort det på samfundsnivå, gör det med många kloka och respektfulla samtal, och fundera och sök upp oss som valt/försöker välja den mer klassiska vägen och prata med oss så ni också tar hänsyn till oss.

  • Swärd

    Förankringen för äktenskapet mellan man och kvinna är djupt rotad i kristna kyrkan i alla sammanhang, även EFK, men jag vill inte spekulera i vad detta ska hamna. Jag vill vara i kristna sammanhang där bibeltron står högt i kurs, jag vill dock inte göra frågan om homosexualitet som den enda avgörande lackmustesten på bibeltro.

  • Andreas Holmberg

    Nejdå, frågan om det finns någon som helst risk för att gå evigt förlorad – eller om alla blir evigt saliga ”in the end” – är definitivt en mer avgörande fråga. Ändå ter det sej för mej ganska uppenbart att den kyrka och församling som inte bara medger möjlighet till förbön och välsignelse av två karlar som pastoralt undantag (i en kontext där äktenskap mellan en man och en man inte fanns på kartan – jfr Svenska kyrkans biskopsmöte 1994) utan som allmänt erbjudande, dessutom (som i EFK) av borgerligt ingångna äktenskap, d v s som fullständigt likställande av man-man- och kvinna-kvinna-förbundet, är en gnostisk urspårning eller med ett äldre uttryck ”en galenskap i Israel”.

    Det kanske, om Cedersjös linje skulle gå igenom, visar sig att EFK:s beslut att avstå från vigselrätten var ett misstag. En bevarad vigselrätt – med väjningsrätt – hade givit samfundet möjlighet att i någon utsträckning välsigna utan att uppfattas ha bytt äktenskapssyn. Det blir svårare nu när ALLA presumtiva kontrahenter redan är vigda till äktenskap och söker samfundets välsignelse. Men det är å andra sidan ett starkt argument mot Cedersjös linje, som i dagens kontext ter sej närmast queer (den borde ha förts fram 1994 för att ha varit något så när tänkbar).

  • Andreas Holmberg

    Ligger mycket i detta, oavsett graderingar av vad som är mindre bra, inte minst med tanke på de otaliga polyseminarierna på Sthlm Pride de senaste 10-åren. Luther och Melanchton medgav vid ett tillfälle bigami (vilket blivit mycket omdiskuterat och kritiserat) som pastoralt undantag (jfr EFS på missionsfälten avseende redan ingångna äktenskap), men lärde aldrig (liksom inte heller EFS) att polygami var okej eller att kyrkan kunde införa en ritual för polygama äktenskap.

    Skulle möjligheten till polygama äktenskap/äktenskapsvälsignelser införas – vilket vi dock nog tack vare muslimerna slipper i Sverige än på ett tag, fördomen säger ju att det alltid är kvinnoförtryckande karlar som vill ha det – för enskilda församlingar, så har vi de facto infört polygama äktenskap i vårt samfund. Och det är ganska uppseendeväckande för både EFS och EFK om Matteuskyrkan – eller var det som enstaka undantag? – verkligen infört ett generellt erbjudande om kyrklig välsignelse av två killars eller två tjejers sexuella förbindelse. (Det behöver ju då inte alls gälla bara specifikt och explicit homosexuella personer, utan lika gärna ungdomar som gärna haft ihop det med någon av motsatt kön, men nu händelsevis blivit förälskade i någon av samma).

  • Andreas Holmberg

    Är det Tobias Elof Hadin som initierat och genomfört detta (han är alltid trevlig att diskutera med men definitivt lutande åt det könsneutrala äktenskapet) tycker jag nog att EFK borde ifrågasätta samarbetet med Svenska kyrkan och EFS – men lika mycket tycker jag att EFS` ledning borde reagera. Förmodligen (fast nu gissar jag bara) har Tobias Elof sett det här som en ganska gångbar kompromiss som är möjlig tack vare EFK:s avsägelse av vigselrätten Folk vigs antagligen inte till äktenskap i Matteuskyrkan men deras redan ingångna äktenskap kan välsignas i Matteuskyrkan på lika villkor, oavsett om det är man-man-förbund, kvinna-kvinna-förbund eller man-kvinna-förbund. Det här borde vara mycket, mycket intressant för både EFK och EFS att titta närmare på, oavsett om mitt förmodande stämmer eller inte. EFK kan i varje fall, som Mikael påpekar, knappast skylla på EFS när en EFK-ansluten församling byter linje. Varje samfund måste ju vara ansvarig för – och i någon mening godkänna eller acceptera – de församlingars lära och praxis som tillåts ingå i samfundet.

  • Mikael Nyman

    Homosexualitet är inte det enda lackmustestet, det är sant. Fast jag misstänker att homosexfrågan bara är toppen på ett isberg. I de kristna sammanhang där man börjar överväga en bejakande syn på homosex har man – misstänker jag starkt – redan i praktiken övergivit Bibelns auktoritet. Förmodligen accepterar man andra synder, som samboförhållanden eller skilsmässor. Om man inte bejakar dem öppet, har man förmodligen sedan länge slutat att utöva församlingstukt. Och även om man säger sig acceptera Bibelns auktoritet, kommer man förmodligen i praktiken att glida in i det bibelkritiska träsket när man (bort)förklarar Bibelns texter om homosexualitet.

  • Tord Ivarsson

    Om utfallet på kongressen blir att en överväldigande majoritet avvisar avfall i församlingarna och istället frammanar större möjligheter att vägleda och befria individer ur en nedbrytande och ovärdig livsstil (Rom 1), då visar EFK att man inte bara är en död kropp, färdig för kyrkogården. Kraften finns bara i ett starkt flöde av Guds Ande. Det är ju Messias kropp vi talar om, och vem bestämmer över den?