Kritik mot Martin Luther King-priset och Extinct Rebellion

Jag och hustrun är på semester i Portugal och laddar batterierna för kommande år. Är dock inte helt overksam. Idag publicerar Dagen min artikel med en kritik av Sveriges Kristna Råds utdelning av Martin-Luther-King-priset. Det går i år till klimaktivisterna Extinct Rebellion. Jag problematiserar detta och motiverar i artikeln varför. Läs den här. 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • GoranDuvenett

  När jag läste din artikel tänkte jag direkt på
  Uppenbarelseboken
  Kapitel 13
  Vilddjuret från havet
  1 Och jag såg ett vilddjur komma upp ur havet. Det hade tio horn och sju huvuden och tio kronor på sina horn, och hädiska namn på sina huvuden. 2 Vilddjuret som jag såg liknade en leopard, och det hade fötter som en björn och ett gap som ett lejon. Och draken gav det sin makt och sin tron och stor auktoritet. 3 Ett av dess huvuden såg ut att ha blivit slaktat och dödat, men dess dödliga sår hade läkts. Och hela jorden förundrade sig över vilddjuret och följde det. 4 De tillbad draken för att han hade gett sin makt åt vilddjuret, och de tillbad vilddjuret och sade: ”Vem är som vilddjuret? Vem kan strida mot det?”
  5 Och vilddjuret fick en mun som talade stora och hädiska ord, och det fick rätt att fortsätta i fyrtiotvå månader. 6 Det öppnade sin mun för att häda Gud, för att häda hans namn och hans boning, dem som bor i himlen. 7 Och vilddjuret fick rätt att strida mot de heliga och besegra dem, och det fick makt över alla stammar och folk och språk och länder. 8 Alla jordens invånare kommer att tillbe det, alla som inte från världens skapelse✱ har sitt namn skrivet i livets bok som tillhör Lammet som är slaktat.
  9 Du som har öron, hör: 10 Om någon ska gå i fångenskap, då går han i fångenskap✱. Om någon ska dödas med svärd, då dödas han med svärd. Här visar sig de heligas uthållighet och tro.
  Vilddjuret från jorden
  11 Och jag såg ett annat vilddjur komma upp ur jorden. Det hade två horn som ett lamm men talade som en drake. 12 Det utövar det första vilddjurets hela makt inför det och får jorden och dess invånare att tillbe det första vilddjuret vars dödliga sår hade blivit läkt. 13 Det gör stora tecken och får till och med eld att falla från himlen ner på jorden i människornas åsyn. 14 Genom tecknen det fått makt att göra inför vilddjuret förleder det jordens invånare. Det säger till jordens invånare att göra en bild åt vilddjuret som har ett sår från ett svärd men lever igen. 15 Och det fick makt att ge livsande åt vilddjurets bild, så att vilddjurets bild till och med kunde tala och låta döda dem som inte tillbad vilddjurets bild.
  16 Och det tvingar alla – små och stora, rika och fattiga, fria och slavar – att ta emot ett märke på högra handen eller pannan, 17 så att ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess namns tal. 18 Här krävs vishet. Den som har förstånd ska räkna ut vilddjurets tal, för det är en människas tal. Och dess tal är 666✱.
  Att lösa klimatfrågan endast genom politiken är lika farligt som att förneka alla andra möjligheter. Som kristna har vi ALLA ett ansvar att tjäna Gud utifrån bibelns lära om helgelse hur det än ser ut runt omkring oss. Gud har redan nu makt att styra världen ända till slutet. Ingen annan än han har slutordet. Han kommer som den segrande Herren. Vilket underbart framtidshopp!

 • Erik

  Jaha, ja. Inte ens en artikel om Martin-Luther-King-priset utan att du måste hacka på Sverigedemokraterna. Vad är det som är mest drastiskt – att Sverige betalar 100 kr för att minska 1 utsläppsenhet i Sverige eller att Sverige betalar 1 kr och minskar 100 utsläppsenheter i ett annat land? Det var väl ungefär så skiljelinjen gick när det gäller flyktingpolitiken också. Men det fick ju Sverigedemokraterna inte heller gehör för bland de som vill spendera så mycket som möjligt för att hjälpa några få. I globalisterans värld borde det väl vara likgiltigt var människor blir hjälpta eller var utsläppen minskar så länge det är kostnadseffektivt.

  Jag utgår från att din resa till Spanien är klimatkompenserad 😉

 • kjell

  Enligt filmen ett labb bland molnen, var det kallare under ett smutsigt moln, men dom konstaterade att vi har för många rena moln, där dom gick med ett luftskepp i molnen, därför blir det varmare.
  Jag gillar värme och då är det bra om alla fortsätter med denna renhetsiver, just nu står dom svenska isbrytarna stilla och sparar pengar och bränsle.
  Men allt det där är oviktigt, det är vårt inre som skall vara rent.

 • wildwest63

  Man får inte vara naiv, den svenska paradgrenen, inför klimatdiskussionerna. Det är inte ädla människor med ett stort hjärta som vill hjälpa allt och alla som agerar i internationell politik och i klimatkonferenser! Varje land vill ha fördelar som de inte vill att andra ska ha. Hur kan man inte se detta?

  Självklart vill Kina ha så många undantag man kan få från att göra något själva i miljöfrågan. Därmed kan kinesisk industri expandera och man har genom internationella avtal indirekt belagt andra länders industri med hämmande regelverk. Kinesiska regelverk, om de ens existerar, kan kringgås för Kina är, vilket kanske är bekant för någon, ingen demokrati. Så även om president Trump uttrycker sig klumpigt så ligger det definitivt nånting i vad han säger: att andra stora industrinationer försöker överbetona klimathoten, försöker få sitt eget land undantaget, och därmed få egna fördelar för sin exportindustri. Det här är väl ingen söndagsskolklass med små gulliga elever som väntar på julgodiset som agerar!

  Samma sak med alla världens u-länder. Fantastiskt, ju, om man kan få nya bidrag från industrivärlden utan att man själv behöver göra något, man hävdar enbart att man kommer bli drabbad av klimatförändringar om 10, 20 eller 100 år – vips får man stora bidrag som man kan använda till att köpa Rolex-klockor och lägga i schweiziska bankfack eller nya vapensystem eller nåt annat kul. Var inte så otroligt naiva!

  Att det sedan pågår en klimatförändring är inget nytt. Det har det gjort sedan jordens skapelse, det går vågor upp och ned. Och Sveriges bidrag är i runda slängar 0,2%. Så lägg för all del ned Sverige så har vi 99,8% av utsläppen kvar. Chansen är enorm att andra länder kommer lägga sej platta av beundran när Löfven & Lövin kräver att alla följer Sveriges ädla exempel. Lägg på svenska industrier extra miljöskatter så kan vi betala ytterligare irakiska försvarsministrar lite extra bidrag. Förbjud sen alla vulkanutbrott och täck för alla hål i marken varifrån det pyser kemikalier. Är väl värt en ny global konferens?

  För övrigt har jag sett en av regeringen anordnad utredning av forskare på KTH som visar på hur Sverige ska kunna uppnå Parisavtalets mål. Jag tror ingen nu levande varelse vill ta på sig de kraven. Eller om man vill det – ja då behövs verkligen Extinct Rebellion med sina idéer om global diktatur.

 • Inge

  Hej Stefan,
  De flesta som läser dina debattartiklar har nog inga problem att dela kritiken mot extrma milöaktivister som Extinct Rebellion. (utom möjligen ledningen i SKR och Equmeniakyrkan förstås) Men det är märkligt att det inte går att tala miljö idag utan att samtidigt markera sina politiska åsikter?

  De allra flesta delar troligen även ditt konstaterande när det gäller Extinct Rebellion orimliga krav där du skriver:

  ”I praktiken skulle det innebära att Sverige skulle behöva stänga ner sin industri till 2025, med medföljande massarbetslöshet. Det skulle också innebära en nedstängning av flygtrafik och vägtrafik till 2025, för det finns inte någon chans att hinna”

  Tyvärr så blir det nog i princip samma resultat om dessa klimatmål skall drivas igenom till 2030?

  Du talar om att elbilar är en del av lösningen, undersökningar visar dock att en elbil behöver köras minst 20000mil innan den uppvisar mindre total Co2 utsläpp under sin livscykel än exempelvis min golf Euro6 diesel bil gör. Många bilar skrotas idag innan de ens uppnått 20000mil.

  Batteri marknaden är redan idag en tickande miljöbomb, denna nya elbilsmarknad producerar på sikt sådana mängder av avfall som troligen måste gömas undan till kommande generationer, på samma sätt som man gör med avfallet från kärnkraften, ett problem som man numera i det närmaste glömt, eller förträngt.

 • gäst & främling

  Var har du hittat den texten?
  1917 års text låter mer rätt.
  Den som för andra bort i fångenskap, han skall själv bliva bortförd i fångenskap; den som dräper andra med svärd, han skall själv bliva dräpt med svärd. Här gäller det för de heliga att hava ståndaktighet och tro.

 • Jacob Schönning

  Hej Stefan!

  Jag har stor respekt för ditt arbete kring klimat och global rättvisa, men din kritik mot Extinction Rebellion gjorde mig förvånad. Jag kommenterar debatten och dina argument här, besvara dem gärna här på dina blogg eller i Hela Pingstens kommentarsfält: https://helapingsten.com/2020/01/17/varfor-extinction-rebellion-sverige-ar-varda-martin-luther-king-priset/

  Allt gott,
  Jacob

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Hej Jacob,
  jag har också blivit ombedd att svara i Dagen, jag väntar tills de har publicerat svaret, så får jag se om det behöver kompletteras.
  blessings,
  Stefan Sw