Hur går det med pastorsuppropet?

Hur går det med pastorsuppropet. Just nu är det 66 personer som skrivit under artikeln. Men flera av samfunden har knappt börjat samla in namn än, och man har flera dagar till på sig.

Just nu är det Alliansmissionen och Frälsningsarmén som är mest alerta. 22 pastorer inom Alliansmissionen har skrivit på inklusive samfundsledaren Kjell Larsson. Inom Frälsningsarmén är det 16 kårledare m.fl. som skrivit under inklusive kommendören och Sverigechefen Clive Adams. Från Evangeliska Frikyrkan är det 14 som skrivit på, dock inte från samfundsledningen. Från Pingströrelsen är responsen ganska svag och det är 8 undertecknare just nu och inte från samfundsledningen. Inom Equmeniakyrkan är det svag respons än så länge men ett utskick till de anställda om denna sak gick ut idag, just nu är det fyra undertecknare därifrån. Från EFS har jag 1 undertecknare just nu.

Trosrörelsen har ställt sig positiva men de har ännu inte rapporterat in namnen till mig.

Pastorerna har fram till lördag på sig att vara med och skriva under. Vi har dialog med Sverige viktigaste debattforum om eventuell publicering.

 • Stanley Östman

  Ett mycket intressant observandum är att apologeten Stefan Gustafsson med sin artikel i dagens Världen idag https://www.varldenidag.se/ledare/ska-vi-lata-sverige-fa-bli-ett-nytt-usa/repsdc!uBFGZOZf1HxqKV0P38BCYA/

  Till saken hör att Stefan refererar till nationalekonomen Tino Sanandaji och inte skäms över det.
  Det är bra för han har blivit ett hatobjekt för de pk-korrekta med vänstersympatier.
  Hans bok ”Massutmaning” som Stefan refererar till, borde vara läst av alla
  påskrivare till pastorsuppropet innan de skrev på… – men i och med att
  det kommer ytterligare ett uppföljande pastorsupprop så kan den
  rekommenderas.

  Det som är tydligt är att det nu träder fram en teolog som Stefan Gustafsson tydligt refererar till en nationalekonom som dissekerar teserna som det första pastorsuppropet vilar på.

  Något pastorer bör reflektera över innan man hörsammar uppmaningen att skriva på ytterligare ett pastorsupprop.
  Det skadar inte att reflektera över Sanandajis nationalekonomiska kunskaper…

 • Inge

  Är uppropet möjligen tänkt att på något sätt påverka EU valet?
  Om man är konspiratoriskt lagd så kan man ju misstänka att detta ingår som en del i Stefans konsultverksamhet?
  Hemlighetsmakeriet bakom uppropet gör mej något fundersam över agendan?

 • Jonas Rosendahl

  Statsmakten kommer inte att tillåta att man ytterligare tappar kontrollen över samhällsutvecklingen. Allt annat är naivt att tro. Bara i Göteborg är just nu behovet av basvaror till dess mest utsatta ca 9 ton per vecka enligt dess socialchef. Det spelar sålunda ingen roll vilket parti som kommer i regering, ett ”hårdare klimat” är att vänta. Inte heller EU kommer tillåta en ytterligare skenande utveckling. Med stor sannolikhet går vi mot mer stängda gränser, restrektioner och ett mer utarbetat flyktingkvotsystem. Hur kunde det bli såhär? Jo, en allför naiv inställning och tro på sin egen godhet som världens räddare. En integration som helt enkelt inte fungerat och som man i det längsta inte ville se att så faktiskt var fallet. Inget av dessa reella problem har någon bok eller pastor velat diskutera öppet. Åsiktskorridoren har varit trång och en rädsla har funnits att få en etikett som rasist eller främlingsfientlig. Sålunda har vi nu denna situation och vi kommer alla att få känna av detta, även vi kristna. Det hade kunnat skötas och blivit annorlunda om man fått diskutera verklighet och inte bara ideologi. Men nu är vi där vi är och en del borde reflektera över sin egen roll i den utvecklingen. Nu kan vi bara göra vårt bästa inte bara som en proteströrelse utan som kristna gjort i alla tider, arbeta på i det dolda och hjälpa det vi kan med Herrens hjälp. Herren hjälpe oss inför de tider som kommer!

 • Inge

  Jonas kloka ord som vanligt.
  Det finns dock alltid de som tjänar pengar på andras olycka, troligen så även denna gång, marknaden ligger öppen för diverse konsulter i miljö och humaniora.

 • stefanswrd

  detta har ingenting med mina konsultuppdrag att göra. Vi får diskutera artikeln när den är publicerad.

 • stefanswrd

  jag har läst massor av nationalekonomer sedan sjuttiotalet, Sanandaji är enligt min mening den mest arroganta nationalekonomen vi har haft i Sverige. Men visst är det en kunnig och begåvad person. Men skulle rekommendera ett ödmjukare tonfall, det finns många duktiga nationalekonomer i Sverige.

 • Inge

  Visst kan vi diskutera artikeln när den väl blir offentlig, men varför detta hemlighetsmakeri?
  När vi 1994 uppmanades att rösta om inträde i EU, då varnade i stort sätt alla mera kända pastorer och bibel lärare för ett EU inträde och vad bibeln förutsagt om detta.
  Vad har hänt sedan dess? Jo mycket av det man då varnade för har idag uppfyllts eller är på väg att uppfyllas.
  De kristna rösterna har däremot tystnat, då dessa äldre förkunnare i stort sätt nu är borta och en ny generation har tagit över, en generation som knappast var med när debatten om EU inträdet föregick.

  Du Stefan som ändå har hört dessa äldre förkunnare varna, kan du nu med bibeln i hand och med ett gott samvete inför Gud avfärda dessa tidigare förkunnare? Var deras varningar obefogade och falska?

  Holger Nilsson är en av de få förkunnare idag som fortfarande håller fast vi de tidigare tolkningarna, i vilken riktning EU är på väg.

  Du och Holger företräder i mina ögon en diametralt motsatt bild av EU?

  https://www.apg29.nu/eu-i-profetiskt-ljus-32146

  Föresten vad säger du om Barselona avtalet som Sossarna skev under samma år som EU inträdet 1995?

 • http://unajuaje.niwega.net Kamau Mweru

  När man inte vill (för visst kan man) lyssna på ”dom andra” utan bara på ”oss” går det ”åt skogen” med folket.

  Om den ena gruppen bara bryr sig om det de tycker är fel, och den andra gruppen bara bryr sig om det de tycker är rätt, finns det ingen gemensam grund.

  Då vill man att det går åt skogen i hoppet att ”dom andra” kommer att förstå att dom har fel.

  När ”dom andra” blir paria och deras budskap tabu är den enda ”gemenskap” man har ”det självklara hatet mot dom andra”.

  Markus 3:24-25 Om ett rike är splittrat kan det riket inte bestå, och om en familj är splittrad kan den familjen inte bestå.

  Motståndsrörelser har ingen inbördes gemenskap. Så snart deras mål har nåtts faller de isär och börjar fajtas inbördes.

  /Kjell

  1 Joh. 1:5-10

  Detta är det budskap som vi har hört från honom och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.
  Om vi säger att vi har gemenskap med honom och vandrar i mörkret, ljuger vi och handlar inte efter sanningen.
  Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd.
  Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss.
  Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet.
  Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare och hans ord finns inte i oss.

 • Stanley Östman

  Här förstärker du enbart intrycket av att du saknar kompetens att bedöma en hel del branscher.
  Det är ytterligare bevis på att när pastorsgärningen blandas med tyckande och försök till opinion, utanför det egentliga uppdraget och då blir det fel.

  Du bevisar din okunnighet när du lyfter fram din personliga aversion gentemot en forskare.
  Du saknar ju själv helt kompetens inom hans ämnesgebit – Varför ska du då kleta invektiv mot honom som saknar relevans ?
  Hans bok är nu rekommenderad i flera utbildningssäten på Handelshögskolor och universitet.

  Att du upplever honom som arrogant kan faktiskt vara kunskapsklyftan er emellan.
  Sen hör det till saken att ditt bröstande att du läst flera nationalekonomer, har heller inget substantiellt värde.
  För det faktiska är att han är en utav få som forskat på de områden han uttalar sig om – för övrigt saknas det forskning som kommit tilluttryck om ”massinvandringens konsekvenser”.
  I princip är det bara han och Joakim Ruist som kommit fram med konsekvenser och hållbara framtidsteser om detta nya fenomen.

  Att du läst många nationalekonomer – varför har det inte gett avtryck kunskapsmässigt ?
  Och vad har det med sakframställningen att göra öht. ?

  Nej – jag tror du mer ska oroa dig för att det nu träder fram pastorer och förkunnare som dissekerar er vänsterpopulistiska agenda i form av upprop där ni medverkar till att dela kristenheten.

  När nu kunskapen saknas – fundera åtminstone över Varför Stefan Gustafsson refererar till Tino Sanandaji och hans bok Massutmaningen !

 • http://unajuaje.niwega.net Kamau Mweru

  Hur trovärdig är ”Världen idag”? Ett ”nyhetsmedium” med rötterna djupt i ”Word of Faith’s” (Trosförkunnelsen’s) ockulta och heretiska mylla.

  Både du och Stefan (i synnerhet, hejarklackarna inte undantagna) behöver börja lyssna till varandra.

  De (massor?) ni suger med i era ömsesidiga hat- och tabu-fatwor är varken till Guds ära eller Sveriges väl.

  Johannes döparen skulle ha sagt: ”Omvänd er och gör bättring, ty Guds Herravälde (Guds Rike) är nära!”

  /Kjell

 • Mikael Nyman

  Jag gissar att förändringar i synen på EU hänger ihop med förändringar i den generella synen på eskatologin. Tanken på EU som början på ett slags antikristligt världsrike är väl något som främst förekommit i samband med futuristiska tolkningar av Uppenbarleseboken, dvs. att huvuddelen av Uppenbarelseboken handlar om politiska händelser som skall äga rum i den yttersta tiden. Att diskutera EU:s eventuella profetiska roll utan att ta upp frågan om generell eskatologi, det blir som att diskutera symptom utan att ta itu med orsakerna eller rötterna.

  Många frikyrkor har ju historiskt varit skeptiska till officellt antagna trosbekännelser eller lärodokument, så då kan man ju räkna med att synen i olika frågor förändras över tid.

 • Stanley Östman

  Vad lever du i för isolerad grotta som utvecklar sådana åsikter om kristenheten ?

 • http://unajuaje.niwega.net Kamau Mweru

  QED (Quod Erat Demonstrandum) på svenska ”Vilket skulle bevisas”.

  Ja, det var ju om något en saklig reaktion. Kom igen, bättre kan du!

  Tänk att hatet (egoismen? missnöjet?) har förmörkat sinnet på så många.

  ”Word of Faith” är inte en ”kristen” lära. Den är synnerligen ockult. Men jag vet ju att Aletheia-gänget inte ännu har förstått det.

  Mesmer, Quimby, Kenyon, Hagin, Copeland/Ekman – Det STORA avfallet från evangelisk bekännelse.

  Jag tänker inte ödsla tid på att ta upp alla dessa namn. Du får själv göra research.

  5 mil söder om ekvatorn. Solen skiner, det har regnat så att naturen är grön och full med blommor. Mer än 15 år i en konstant sommar… Grotta?

  /Kjell

 • Stanley Östman

  Denna diskussion vill jag ogärna delta i.
  Dels av respekt för Stefan Swärd och hans anförda ämne.
  Vill du föra en subdiskussion så står det dig fritt med andra i något annat sammanhang.

 • http://unajuaje.niwega.net Kamau Mweru

  Det var du, inte jag, som anförde ”Världen idag” och Sanandajis som argument. I skrivande stund för 3 dagar sedan.

  Jag bara reagerade på det du skrev.

  För övrigt har Jonas naturligtvis rätt. Det kvittar vilket parti som vinner. Sverige är sedan många decennia ett humanistiskt, socialistiskt, materialistiskt, ateistiskt, antikristligt land som förkastar ”kunskapen om Gud”.

  Rom 1:21-23

  Trots att de kände till Gud prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan de förblindades av sina falska föreställningar så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan. De påstod att de var visa, men de blev dårar och bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur.

  Dårar kan inte lösa problem som har åsamkats av andra dårar.

  Finner du verkligen inget gott i Stefans initiativ?

  /Kjell

 • Stanley Östman

  Titta igen då på vad du skrev !
  Det finns ingen anledning att klassificera mig och andra kristna på det sätt du gör.
  Dessutom har jag ingen anledning att försvara ”Världen idag”, men dagens redaktörskap och den evangeliska profilen de försöker förmedla är värd aktning och inte den stämpling du yttrar.

 • http://unajuaje.niwega.net Kamau Mweru

  Då får du ”sista” ordet.

  /Kjell

  https://niwega.net/2011/06/25/trosforkunnelsens-rotter/

 • Jonas Rosendahl

  Det hänger väl också samman också med den moderna teologin där den progressiva teologin tolkar alltmer symboliskt. Men man ska även tänka på att den bokstavliga tolkningen gjort klavertramp. Man försöker koppla nutida händelser te x stora strömavbrott med liknelser i Uppenbarelseboken. I båda fallen kan det ske övertramp. Jag tror att bibeln innehåller en profetisk dimension som både kan tala om tiden när den skrevs och dess närtid men även om framtiden och den allra sista tiden. Men jag tror också att Uppenbarelseboken kan ”klarna” allteftersom vi kommer att ledas genom dess budskap om den sista tiden (eller allra sista tiden snarare). Ser man det så behöver man inte bortförklara den profetiska dimensionen och tillslut hamna i liberalteologins träsk men man behöver inte heller övertolka skriften och göra orimliga analogier med nutida händelser.

 • Inge

  Du har naturligtvis rätt i att vi inte får övertolka nutida händelser, och att vi kristna säkert gjort det många gånger, även att profetiskt tal kan vara skeenden som upprepar sig över tid.
  Det jag nu reagerar på är att man snart accepterar och blundar för vad som helst som sker i nutid utan att se det i ett profetiskt ljus, man väntar alltid på något värre (Eller bättre) som skall hända någon gång i framtiden, när väl framtiden är här då är man så förblindad av världens omsorger och missar ändå det profetiska skeendet.

 • stefanswrd

  Hej Inge,
  Jag har svårt att bedöma dessa äldre förkunnare. Kristnas uppfattning i politiska frågor varierar. Vår artikel kommer inte att ta ställning i EU-frågan. Jag är rädd för att dessa äldre predikanter såg väldigt snävt på dessa frågor. Det står inget i Bibeln om EU, det är endast mycket spekulativa tolkningar. Däremot är Bibeln fylld av profetisk kritik mot mäktiga stater som förtrycker andra länder och folk, där behövs den profetiska rösten. Jag tycker att Europa var betydligt värre för 150 år sedan än idag, då man utövade kolonialismen. Jag känner inte till Barcelonaavtalet.

 • stefanswrd

  du behöver förstå att pastorernas reaktioner bygger inte på nationalekonomisk forskning utan på tillämpning av Bibeln i den lokala församlingsmiljön där man faktiskt möter mängder av flyktingar.

 • gäst & främling
 • Stanley Östman

  För det första så var det ditt omdöme jag bemötte. Läs ovanstående svar en gång till – det framgår med all önskvärd tydlighet.

  Pastorer i allmänhet vet jag mycket väl att de kan ha skiftande bakgrund och erfarenhet.
  Men som alla anställda så ser man sitt eget pastorat eller sin egen närmiljö.
  Och det betyder inte att man har rätt Holistic View för kristenhetens övergripande ansvar.

  Som ex. kan nämnas att många vurmar för ensamkommande pojkar/män från Afghanistan – Själv hade vi som församling för många år sedan en missionärsfamilj stationerad i Kabul. Det var den sista svenska missionärsfamiljen som hade möjlighet att verka där som församlingens representant. De fick bildligt talat fly därifrån när regimen jämnade kyrkan med marken.

  Men fortfarande gäller missionsuppdraget med ”hjälp till närhjälp” och inte i första hand ”hjälp vid vår kyrkport”.

  Men för de egna så välkomnas de inte ens att ta sig innanför kyrkporten om det visar sig att de har SD-sympatier…

  Slutligen:
  Det är ett observandum för er att ni inte lyckas få med fler pastorer från pingströrelsen. Genomslaget för mina och andras synpunkter angående det tidigare pastorsuppropet ger avtryck.

  Vad mer är, att teologen Stefan Gustafsson som ibland delar din mediala plattform i Världen idag, ger uttryck för mina och andras åsikter i flyktingfrågan.
  Och det ger intryck av att ni skapar splittring istället för enhet.

  Lyft blicken och se att missionsuppdraget är kraftigt åsidosatt. Där behövs det verkligen ett missionsupprop… – men ser ni det ?!

 • Inge

  Stefan jag uppskattar verkligen att du tar dej tid att kommentera inläggen på din blogg.

  Att bedöma dessa äldre förkunnare finns stora möjligheter till, många skrifter och böcker finns bevarade, men framförallt resultatet av deras gärningar. Vi ser att deras farhågor besannas punkt efter punkt vilket är svårt att förneka.
  Att just EU, EG eller FN vid namn inte nämnas i Bibeln hindrar inte från att själva skeendet vi nu ser var och är profetiskt förutsagt i Bibeln.

  Jag tror ingen Kristen människa ifrågasätter din eller andras goda vilja och omsorg att hjälpa den enskilde människan som är i nöd, det är inte det som splittrar.

  Men när kristna ger sig in världspolitiken och på så sett polariserar, splittrar och bojkottar kristna människor för att de råkar rösta i en viss riktning då är risken stor att vi missar målet.

  Att du inte känner till eller kanske blundar för ingångna avtal Sverige gjort efter EU inträdet är nog signifikant för alla de som idag propagerar för en ännu mera anpassning till EUs överstatlighet.

  Vi är fortfarande några som ser en fara i att vi kristna tvingas anpassa oss mot en världsregering och världsreligion, där vi ser EU och FN som en del i detta.
  Kan vi fortfarande få räknas som Kristna eller måste vi bilda egna församlingar för att slippa bli bojkottade av alla de som skrivit under dina pastorsupprop?

 • Micael Gustavsson

  Här är en saklig artikel med anledning av den märkliga propagandatext som det länkades till ovan: https://www.metro.se/artikel/det-omtalade-barcelonaavtalet-ministern-bakom-underskriften-talar-ut

 • Mikael Nyman

  Fast när det gäller uppenbarelseboken så handlar det väl egentligen om att man går tillbaka till vad kyrkan traditionellt har lärt, dvs. att boken handlar om den kristna kyrkan snarare än om politiska händelser i ändens tid.

 • gäst & främling

  Du dömer hunden efter håren, båda länkarna var sakliga var och en på sitt sätt, men jag har ingen tanke att påverka, vill bara ge, det som jag får, men den länken du la in handlade om att påverka i en viss riktning.

 • Micael Gustavsson

  Fast när det gäller Uppenbarelseboken, så har det ju inte bara funnits en genom kyrkohistorien. Så jag undrar vad du menar med att det skulle finnas en traditionell.

 • Mikael Nyman

  Det stämmer att det genom historien funnits olika tolkningar av Uppenbarelseboken – futurism, preterism, historicism elle idealism – som må ha gått fram och tillbaka lite i popularitet under olika perioder. Att många av de futuristiska tolkningar med rötter i dispensationalismen – som haft ett starkt grepp i många frikyrkliga kretsar under 1900-talet – tycks vara på tillbakagång, ser jag dock som positivt, om man går tillbaka till mer historicistiska eller idealistiska tolkningar som varit vanliga i många äldre protestantiska samfund.

 • Stanley Östman

  Ditt omdöme om Tino delas säkert inte av Ebba Busch Thor (KD) och ambassadör Christian Syse som kan ses umgås i Norge idag på deras 17 maj-firande

  https://www.facebook.com/tino.sanandaji?__tn__=%2CdlC-R-R&eid=ARDBLlDjPQOsQeac8VgGqB4mlqyPRMbQPd7Yw5XWWEyab-8dnFfi-djtxHSiZPUezVzK3edbvBwIk5V4&hc_ref=ARQkaWKEkN_FnBX4Ngbbk-sl0FLOfc_Rm5qZRapvsX_YH5-fRAIjeHG-T2wIqpe6-uI

 • Inge

  Jag håller nog med ”Gäst och främling” om att båda artiklarna är sakliga på sitt sätt, men ingen är möjligen helt objektiv. Det finns även andra sakliga artiklar för den som orkar fördjupa sig i ämnet.

  Det börjar dock bli många deklarationer och överenskommelser som Sverige genom EU och FN nu tvingas anpassa sig till, för att nämna några exempel :

  Agenda 2021. (1992)
  EES avtalet (1992)
  EU inträdet (1995)
  Barcelona avtalet. (1995)
  GLOBAL COMPACT (1999)
  Medelhavsunionen (2008)
  Lissabon fördraget (2009)
  Agenda 2030. (2015)
  New York deklarationen (2016)
  The Comprehensive Refugee Response Framework (2016)

  Frågan jag ställer mig är om de politiker som skriver på alla dessa avtal verkligen ens orkat läsa eller förstått bakgrunden och dess innehåll?

  Det märkliga är att dessa avtal oftast blir offentliga först flera år efter att de skrevs under?

  Att Lena Hjelm Wallén i lag med teroristledaren Yasir Arafath undertecknat Barcelona avtalet och nu i efterhand skrattar åt vilka som var med i överenskommelsen vittnar möjligen om hur naiva dessa politiker egentligen är och även något om vilka krafter som Sverige ingår avtal med utan att förstå de långsiktiga konsekvenserna?

  Jag tror dock inte att det är dessa frågor vi Kristna i första hand skall focusera på? Däremot bör vi vara medvetna om utvecklingen och förstå och tolka den profetiska tid vi lever i.
  Vi har vårt hopp i Jesus Kristus och inte till bilaterala avtal mellan stater.

 • Mikael Nyman

  Jag brukade läsa Tino Sanandajis blogg regelbundet tidigare. Jag tyckte det var viktiga frågor han tog upp. Stora delar av det svenska etablissemanget verkade ha fallit offer för det ”moralitiska felslutet” i frågan om migrationspolitik, dvs. man hade bestämt sig för att invandring är någonting bra, och då måste de som pekar på negativa konsekvenser vara onda rasister.

 • Lars Wärn

  Underbart att det fortfarande finns människor som tror på Bibelns profetior. Det EU som EU planerar är mer likt ett nytt romerskt rike än alla tidigare konstellationer. Medelhavsunionen är vad jag tänker på. Överste Khadaffi hade just det som en anledning att hålla Libyen utanför Europeiska unionens konstigheter. Västmakterna ombesörjde att han röjdes ur vägen en tid senare.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Union_for_the_Mediterranean

 • Lars Wärn

  ”Sanandaji är enligt min mening den mest arroganta nationalekonomen vi har haft i Sverige”

  Han kanske kan gå med i någon förening och träffa likasinnade :)
  https://www.youtube.com/watch?v=F-OgXq4Lqyw

 • Stanley Östman

  Arrogans har ingenting med det anförda att göra.
  Ta ex.vis Carl Bildt f.d. statsminister och f.d. utrikesminister.
  Han är om något arrogant i alla sina debattframträdanden.

  Däremot är han respekterad som politiker.

  På liknande sätt kan man vällovligt bedöma Tino Sanandaji…
  Men kom inte dragande med personstämplingar som du och Stefan Swärd gör…
  Det drar bara ned er själva som inkompetenta bedömare.

 • Lars Wärn

  ”Men jag tror också att Uppenbarelseboken kan ’klarna’ allteftersom vi kommer att ledas genom dess budskap om den sista tiden (eller allra sista tiden snarare)”

  Uppenbarelseboken, liksom Daniels bok, sträcker sig över en tidsperiod som når tusentals år bakåt, tusentals år framåt – och ända in i evigheten.